Superčlověkem snadno a rychle

Timothy Feriss

 

Timothy Ferriss je americký podnikatel a autor bestselleru Čtyřhodinový pracovní týden. Svůj druhý knižní kousek, který u nás vyšel pod hlavičkou vydavatelství Jan Melvil na konci loňského roku, nazval Čtyřhodinové tělo. Tentokrát se namísto snadného výdělku zaměřuje na, jak už název napovídá, co nejefektivnější přeměnu lidského těla směrem k dokonalosti v co nejkratším časovém úseku. A to za vynaložení minimálního úsilí.

Lze ale opravdu dosáhnout toho, co slibují propagační texty na podporu prodeje knihy? Autor se v knize dělí se svými čtenáři o údajně desetileté zkušenosti, které získal od nejen od široké škály odborníků pracujících s lidským tělem, ale především experimentováním na sobě samém a na tělech dalších 200 pokusných králíků.

Odpověď na otázku nastíněnou v úvodu předchozího odstavce zní – za určitých podmínek nejspíš ano. Je tu ovšem několik velkých ale. Kniha je určena primárně pro americký trh, takže některé z návodů jsou neproveditelné z důvodu, že na českém trhu neseženete potřebné „ingredience,“ například některé doporučené výživové preparáty jsou u nás zřejmě prakticky nesehnatelné. Jiné z tipů jsou v běžných podmínkách těžko uskutečnitelné. Některé z marketingových sloganů jsou docela zavádějící – například pod titulem „Jak si zaplatit dovolenou na pláži z jedné návštěvy nemocnice“ jsem si představoval něco zcela odlišného, než je v knize napsáno. Přesto zde najdete spoustu zajímavých návodů, které mohou být při snaze změnit vaše fyzické dispozice užitečné, budete-li se o to skutečně snažit.

Čtyřhodinové tělo, Jan Melvil Publishing

Opravdový přínos knihy spatřuji spíše v jejím motivačním aspektu, autor se totiž orientuje především na rychlý a viditelný výsledek. Za předpokladu, že finty uvedené v knize opravdu fungují, pro spoustu lidí mohou být rapidní výsledky hlavním tahounem ve složitém boji s nadváhou či neochotou „něco se sebou dělat.“ Jak Tim zdůrazňuje v úvodu, důležité je naordinovat minimální účinnou dávku, tedy nejmenší možnou investici do svého těla, při které bude vidět výsledek.

Kniha je rozdělena do kapitol a podkapitol dle toho, kterému z problémů se zrovna věnuje – od odbourávání tuku až k tréninku zadržení dechu po dobu pěti minut. Každý z oddílů je uveden příběhem z autorova života, který se váže k danému návodu. Spisovatelovy zážitky jsou mnohdy psány s osobitým humorem a zvyšují tak čtivost jinak místy nezáživných popisů cviku a počtu opakování nebo vybavení potřebného ke cvičení. 600 stránek zajišťuje zábavu při čtení či experimentování na dlouhou dobu, ne vše však využijete a sám autor vyzývá, abyste si z knihy vybrali jen kapitoly, které jsou pro vás zajímavé, a až posléze se vrátili k ostatním, budete-li mít chuť.

Komu tedy knihu doporučit? Jednoznačně lidem, kteří se sebou chtějí něco dělat, mají chuť zkoušet věci trochu jinak, lidem, kteří potřebují vidět výsledky k další motivaci, či jen lidem zvědavým, zda lze obelstít genetiku a dosáhnout toho, co kniha slibuje. Otázkou je, nakolik funkční se v realitě tipy Tima Ferrisse ukážou být. Na to už ale musíte přijít sami. Mimochodem, příští spisovatelova kniha se bude věnovat tomu, jak se stát profesionálním kuchařem za minimálního úsilí.

Název: Čtyřhodinové tělo
Autor: Timothy Ferriss
Počet stran: 600
Cena: 599 Kč
Vydal: Jan Melvil Publishing, 2012

Více z LaCultury...

  • The Freelance Way28. září, 2019 The Freelance Way Nejzásadnějšími knihami o mikropodnikání jsou pro mě Startup za pakatel od Chrise Guillebeau, který mi ukázal, že podnikat jde opravdu s málem, a kniha od Roberta Vlacha Na Volné […]
  • Obhajoba tichého hloubání18. července, 2015 Obhajoba tichého hloubání V této recenzi se vrátíme k jednomu sice ne úplně aktuálnímu titulu, který ovšem stojí za pozornost. Zbystřit by měli zejména lidé se sklony k introverzi, kteří podle autorky Susan Cainové […]
  • Budoucnost je teď. Ale co bude zítra?11. července, 2015 Budoucnost je teď. Ale co bude zítra? Nakladatelství Jan Melvil Publishing uvedlo v květnu 2015 na knižní trh novinku Druhý věk strojů amerických akademiků Erika Brynjolfssona a Andrewa McAfeeho. Kniha se stala New York Times […]
  • Paleo kuchařka pro všechny, kdo chtějí dobře jíst 18. ledna, 2015 Paleo kuchařka pro všechny, kdo chtějí dobře jíst O paleu jste už pravděpodobně slyšeli. Současný dietní trend, který zatím úspěšně odolává neúprosnému víru času, a na rozdíl od jiných „sezónních” diet se tváří, že se ještě nějakou chvíli […]
  • Optimismem za lepší svět 27. prosince, 2014 Optimismem za lepší svět Jste pozitivně naladěni? Dnes budeme recenzovat listopadovou novinku nakladatelství Jan Melvil Publishing. Originál napsaný americkým profesorem psychologie Martinem Seligmanem s titulem […]
  • Člověče, neboj se podnikání!  Máš na to! 13. dubna, 2014 Člověče, neboj se podnikání! Máš na to! Startup je velmi přitažlivé slovo pro mnohé mladé lidi, kteří touží splnit si svou vizi nové služby či produktu, který by svět udělal lepším. Ale svůj sen se neodváží začít žít, protože […]
  • Čtyřhodinový projekt potřetí. Tentokrát s cílem udělat z vás šéfkuchaře. 8. března, 2014 Čtyřhodinový projekt potřetí. Tentokrát s cílem udělat z vás šéfkuchaře. Jeden kamarád kuchař (shodou okolností stejně jako Tim ze San Francisca) mi řekl, že když začínal s vařením, četl jen kuchařky s mnoha obrázky. Když získal nějaké zkušenosti, přesedlal na […]
  • V jednoduchosti je síla7. října, 2012 V jednoduchosti je síla Po nedávné recenzi Čtyřhodinového těla, knihy věnující se rozvoji osobnosti, se tentokrát podíváme na dílko z podobného soudku. Dnes se ovšem nebudeme zabývat rozvojem fyzických atributů, […]
  • Rebelující rapper Eminem přináší nové album14. června, 2010 Rebelující rapper Eminem přináší nové album Rebelující rapper Eminem již za pár dnů vyšle svým fanouškům další studiové album! Deska vyjde 21. června a bude se jmenovat Recovery.
  • IV. ročník „sedmdesátek“ v Krnově31. března, 2009 IV. ročník „sedmdesátek“ v Krnově Každoroční přehlídka 70mm filmů je ojedinělou záležitostí určenou nejen pro filmové fajnšmekry, jejíž 4. ročník se má konat v průběhu třetího jarního víkendu, tedy 3. 4. – 5. 4. 2009, v […]
  • Theo Addair na Čaji o páté13. dubna, 2018 Theo Addair na Čaji o páté Jeho kniha Muffin a čaj vydaná nakladatelství Yoli, které zpravidla české autory nevydává, se stala bestsellerem. Je příběh skutečný nebo jde o pouhou fikci? Nejen to prozradí jeho autor […]
  • Sabine Dittrich na Čaji o páté1. června, 2018 Sabine Dittrich na Čaji o páté I když je Sabine Dittrich německá spisovatelka, má velmi ráda Česko a taky má spoustu českých přátel. Minulý rok vyšla v Mladé frontě její kniha Potomci mlčení a tenhle rok byla Sabine […]

Studovaný žurnalista, povoláním marketér, ve volném čase muzikant a čtenář. Nejraději čtu a recenzuji knihy o vědě, osobním rozvoji a biografie.