Čtyřhodinový projekt potřetí. Tentokrát s cílem udělat z vás šéfkuchaře.

Tim Ferriss musí být naprostý blázen. Nebo génius. A dost možná obojí. Ferda Mravenec by mu mohl závidět, do tolika řemesel totiž nefušuje ani on. Po Čtyřhodinovém pracovním týdnu (Jan Melvil, 2010) a Čtyřhodinovém těle (Jan Melvil, 2011) přichází Tim Ferriss se Čtyřhodinovým šéfkuchařem (Jan Melvil, 2013). Ačkoliv zde je název použit spíš ze setrvačnosti. Tuhle téměř 700 stránkovou bichli, ač je po okraj naplněna barevnými fotografiemi a kresbami, totiž nemáte šanci za čtyři hodiny přečíst. Natož vyzkoušet víc než pár receptů. Pokud bude Tim pokračovat v nastoleném modelu, kdy je každá další kniha tlustší  a obsáhlejší, nechci vidět, jak budou vypadat jeho další díla.

Právě barevnost a množství fotografií je to, co Čtyřhodinového šéfkuchaře na první pohled odlišuje od svých předchůdců, což konec konců prozrazuje už designově velmi povedená obálka. Jak je ve Ferrissových knihách zvykem, a jak také napovídá podtitul knihy (Snadná cesta k tomu, abyste vařili jako profíci, naučili se cokoliv a dobře se vám žilo), není kniha jen tím, čím se na první pohled zdá být – tedy kuchařkou. Ačkoliv hlavním těžištěm zůstávají recepty, mimochodem detailní natolik, že se s nimi vypořádá i naprostý kuchařský ignorant, nemalou část knihy tvoří i Timovy postřehy ze života a návody typu: jak se naučit zrychlené čtení, jak se v krátkém časovém rozpětí naučit světový jazyk, jak chytit na náměstí holuba, oškubat jej a připravit ke konzumaci, jak ulovit a vyvrhnout jelena nebo jak spořádat za 20 minut kýbl zmrzliny Ben&Jerry’s (obsahující 15 000 kalorií a 500 gramů tuku!). Tento výčet není ani zdaleka definitivní.

Dílko je rozděleno na čtyři celky. V tom prvním, Po domácku, se naučíte kuchařské základy – tedy kromě nevšedních receptů i způsoby úpravy pokrmů, profesionální krájení, kombinování ingrediencí a chutí. Druhá část, Nadivoko, byla pro mne osobně nejméně užitečná. Ukazuje, jak přežít v divočině, jak opéct veverku, vykuchat vysokou zvěř, a samozřejmě i nějaké ty recepty. Zato třetí část s titulem Vědecky představuje skutečně poutavé čtení. Tim zde na konkrétních příkladech vysvětluje chemické i fyzikální procesy, jakými jsou například vaření pod tlakem, emulgace nebo dehydratace. Pobaví například proces zavzdušňování vína, jehož princip užívají znalci po celém světě – lehké zakroužení obsahu po stěnách sklenice uvolní buket. Tim na to jde trochu brutálněji – s ponorným mixérem. Someliéra asi neošálíte, přátele u večeře nejspíš ano. Profesionálně se snaží odpovědět na otázku, co dělá z šéfkuchaře skutečného profesionála.

Na závěr se sluší knihu zhodnotit. Jestli je v něčem Tim Ferriss skutečným mistrem, pak je to učení se. A v těsném závěsu jde marketing kolem jeho knih. Podíváte-li se na reakce amerických čtenářů, uvidíte velmi rozporuplné reakce – někteří střílí plné počty, jiní knihu zadupávají do země a označují ji za ztrátu času a vyhozené peníze. Dle mého názoru ta druhá skupina nepochopila, že ke Čtyřhodinovému šéfkuchaři musí přistupovat stejně, jako Tim Ferriss k životu – tedy s pořádným nadhledem. Poté pochopíte, že vás kniha nenaučí v zásadě nic převratného, ale pobaví vás a ukáže vám spoustu drobností, které mohou v mnohém váš život zlepšit, budete-li chtít. A to nejen v kuchyni.

Více z LaCultury...

  • Obhajoba tichého hloubání18. Červenec, 2015 Obhajoba tichého hloubání V této recenzi se vrátíme k jednomu sice ne úplně aktuálnímu titulu, který ovšem stojí za pozornost. Zbystřit by měli zejména lidé se sklony k introverzi, kteří podle autorky Susan Cainové […]
  • Budoucnost je teď. Ale co bude zítra?11. Červenec, 2015 Budoucnost je teď. Ale co bude zítra? Nakladatelství Jan Melvil Publishing uvedlo v květnu 2015 na knižní trh novinku Druhý věk strojů amerických akademiků Erika Brynjolfssona a Andrewa McAfeeho. Kniha se stala New York Times […]
  • Paleo kuchařka pro všechny, kdo chtějí dobře jíst 18. Leden, 2015 Paleo kuchařka pro všechny, kdo chtějí dobře jíst O paleu jste už pravděpodobně slyšeli. Současný dietní trend, který zatím úspěšně odolává neúprosnému víru času, a na rozdíl od jiných „sezónních” diet se tváří, že se ještě nějakou chvíli […]
  • Optimismem za lepší svět 27. Prosinec, 2014 Optimismem za lepší svět Jste pozitivně naladěni? Dnes budeme recenzovat listopadovou novinku nakladatelství Jan Melvil Publishing. Originál napsaný americkým profesorem psychologie Martinem Seligmanem s titulem […]
  • Život v pralese? Není to až taková romantika 20. Červenec, 2014 Život v pralese? Není to až taková romantika Dnes se podíváme na v současnosti nejaktuálnější titul nakladatelství Jan Melvil. Americký akademik Jared Diamonda setřídil soudobé poznatky evoluční biologie a zkušenosti získané při […]
  • Přemýšleli jste někdy o tom, jak myslíte? 24. Květen, 2014 Přemýšleli jste někdy o tom, jak myslíte? Proč by vás kniha Myšlení, rychlé a pomalé měla zajímat? Protože má váš mozek schopnost myslet. Jak funguje myšlení a proč je nedokonalé? Přesně to a ještě mnohem víc se dozvíte v první […]
  • The Freelance Way28. Září, 2019 The Freelance Way Nejzásadnějšími knihami o mikropodnikání jsou pro mě Startup za pakatel od Chrise Guillebeau, který mi ukázal, že podnikat jde opravdu s málem, a kniha od Roberta Vlacha Na Volné […]
  • Coldplay oslavili dvacet let dokumentem, v němž odhalují své pravé já8. Leden, 2019 Coldplay oslavili dvacet let dokumentem, v němž odhalují své pravé já Velkolepá světelná show, vykřičené hlasivky a slzy. To zažije každý, kdo se vydá na koncert popové ikony Coldplay. Dokument A Head Full Of Dreams mapuje dvacetiletý vývoj kapely od úplných […]
  • Revoluční poznatky v psychologii přesvědčování. Co dokazují studie?10. Únor, 2018 Revoluční poznatky v psychologii přesvědčování. Co dokazují studie? Pokud se řadíte k jedincům, které zajímá, jak ovlivňovat ostatní nebo jak s nimi dokonce manipulovat, měli byste na chvíli zpozornět. Kniha nesoucí trochu krkolomný název Před-svědčování […]
  • Co spojuje fekální transplantace a jogurty Activia?30. Září, 2017 Co spojuje fekální transplantace a jogurty Activia? Zhruba tříset stránková publikace s na první dojem zvláštním názvem Obsahuji davy je fascinujícím příběhem mikrobů žijících uvnitř i vně nás, zvířat a vlastně všeho okolo. Ačkoliv se […]
  • Autocenzurovaná naléhavost23. Duben, 2017 Autocenzurovaná naléhavost „Ano, je to závažné společenské téma, ale jako básník jej potřebuju pozorovat s odstupem,“ vysvětlil mi kamarád důvody, proč svou přítomností nepodpoří protestní shromáždění proti […]
  • Titáni útočí po sedmé4. Březen, 2017 Titáni útočí po sedmé V předešlém díle byl lapen inteligentní titán a průzkumníci zdá se, jsou zase o krůček blíž k informacím o titánech, které jsou zahaleny mlhou. Jsou zase o krůček blíž pochopení podstaty […]

Studovaný žurnalista, povoláním marketér, ve volném čase muzikant a čtenář. Nejraději čtu a recenzuji knihy o vědě, osobním rozvoji a biografie.

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*