Člověče, neboj se podnikání! Máš na to!

Ze sdělovacích prostředků slyšíme o boomu startupů, tedy o nových zpravidla technologických společností, které poptávají miliony dolarů pro svůj velký rozjezd. Je tu i jiná cesta, kde cílem není vybudování nadnárodní korporace, ale společnosti, která dá svému zakladateli svobodu a zákazníkovi užitečné služby či produkty.

Mediálně známé startupy jako je Google, Facebook potřebovaly pro svůj start obrovské investice, aby dokázaly produkovat tak důležitý zisk. Investice do nich činily miliony dolarů. Investice se v těchto případech vyplatila. Z vložených milionů dolarů se staly miliardy dolarů.

Člověk se pak domnívá, že pro rozjezd podnikání je zapotřebí obrovský vstupní kapitál. Není to úplně pravda. Kniha Startup za pakatel prostředkuje příběhy lidí, kteří bez velkých prostředků dokázali vybudovat solidní společnost. Všichni lidé mají něco společného, a to, že začali podnikat v oblasti, co je baví.

Každý člověk má svůj vlastní příběh, důvod, proč začal podnikat, a proč podniká. Někdy je to jen souhra náhod, jindy nutný životní krok. Všichni měli však jedno společné, omezené finance pro rozjezd svého snu. Dnešní technologie však umožní bez velkých vstupních investic založit webovou stránku a udělat jednoduchý eshop vlastní knihy, kterou jste vydali a sami distribuujete. Možností je mnoho a ideální je, nechat si platit za to, co děláte rádi a děláte dobře. Sám autor knihy Chris Guillebau podniká a při tom cestuje po celém světě. Jeho business je jeho koníček, nabízí služby, které by sám využíval. Viděl mezeru na trhu a vyplnil ji svou službou.

Každý podnikatelský příběh obsahuje důvod, proč začali podnikat, a s jakou vstupní investicí vstoupili do světa podnikání. Popisují, jak se jim vedlo v prvních dnech, týdnech, měsících a jak neustále vylepšují své služby. Vydělávají dostatek peněz, aby mohli být nejen existenčně, ale i duševně svobodní.

Téma svobody prostupuje celou knížkou. Není cílem vydělat miliardy dolarů, mít tisíce zaměstnanců. Cílem je být spokojený a svobodný. Můžete vydělávat 100 tisíc dolarů a přitom řídit svůj obchod z pláže na Mallorce a být spokojenější než ti, kteří své milionové podniky řídí v neustálem presu ze svých kanceláří, které opouští jen tehdy, když jedou na obchodní schůzku. Startapy nejsou doménou jen internetu a technologií, byť startup je pojem z novodobé horečky 90. let ve Silicon Valley, která byla ukončena otřesem na Wall Street v novém tisicíletí. Dnes zažívají svou renesanci.

Startup je podnikaní, které je postaveno na novém nápadu, na snu. Kniha Startup za pakatel prostředkuje zkušeností lidí, kteří dokázali zpeněžit to, co je opravdu baví. Na mnohých případech autor demonstruje důležité otázky, týkají se obchodního modelu, marketingu. Kniha velmi živě vtáhne do světa malých podnikatelů, kteří mění svět, ale nechtějí, aby svět změnil je.

Startup za pakatel

Chris Guillebeau

nakladatelství: Jan Melvil publishing, 2013

319 Kč, brožovaná, 308 stran.

Více z LaCultury...

  • The Freelance Way28. září, 2019 The Freelance Way Nejzásadnějšími knihami o mikropodnikání jsou pro mě Startup za pakatel od Chrise Guillebeau, který mi ukázal, že podnikat jde opravdu s málem, a kniha od Roberta Vlacha Na Volné […]
  • Obhajoba tichého hloubání18. července, 2015 Obhajoba tichého hloubání V této recenzi se vrátíme k jednomu sice ne úplně aktuálnímu titulu, který ovšem stojí za pozornost. Zbystřit by měli zejména lidé se sklony k introverzi, kteří podle autorky Susan Cainové […]
  • Budoucnost je teď. Ale co bude zítra?11. července, 2015 Budoucnost je teď. Ale co bude zítra? Nakladatelství Jan Melvil Publishing uvedlo v květnu 2015 na knižní trh novinku Druhý věk strojů amerických akademiků Erika Brynjolfssona a Andrewa McAfeeho. Kniha se stala New York Times […]
  • Paleo kuchařka pro všechny, kdo chtějí dobře jíst 18. ledna, 2015 Paleo kuchařka pro všechny, kdo chtějí dobře jíst O paleu jste už pravděpodobně slyšeli. Současný dietní trend, který zatím úspěšně odolává neúprosnému víru času, a na rozdíl od jiných „sezónních” diet se tváří, že se ještě nějakou chvíli […]
  • Optimismem za lepší svět 27. prosince, 2014 Optimismem za lepší svět Jste pozitivně naladěni? Dnes budeme recenzovat listopadovou novinku nakladatelství Jan Melvil Publishing. Originál napsaný americkým profesorem psychologie Martinem Seligmanem s titulem […]
  • Čtyřhodinový projekt potřetí. Tentokrát s cílem udělat z vás šéfkuchaře. 8. března, 2014 Čtyřhodinový projekt potřetí. Tentokrát s cílem udělat z vás šéfkuchaře. Jeden kamarád kuchař (shodou okolností stejně jako Tim ze San Francisca) mi řekl, že když začínal s vařením, četl jen kuchařky s mnoha obrázky. Když získal nějaké zkušenosti, přesedlal na […]
  • V jednoduchosti je síla7. října, 2012 V jednoduchosti je síla Po nedávné recenzi Čtyřhodinového těla, knihy věnující se rozvoji osobnosti, se tentokrát podíváme na dílko z podobného soudku. Dnes se ovšem nebudeme zabývat rozvojem fyzických atributů, […]
  • Superčlověkem snadno a rychle9. září, 2012 Superčlověkem snadno a rychle Chtěli byste zhubnout skoro 10 kilo za měsíc? Nebo za stejnou dobu naopak nabrat 15 kg svalové hmoty? A co třeba naučit se spát jen 2 hodiny denně a přitom se cítit odpočatí? Nebo je libo […]
  • 29. března, 2009 Tučný rok s tučným logem – Rock for People Festival Rock for People nedávno představil nové logo, ztučnění se dostane i programu letošního festivalu.
  • Spisovatelské okénko: kdo se narodil v červenci?3. července, 2016 Spisovatelské okénko: kdo se narodil v červenci? Milí čtenáři, připravila jsem si pro vás malou vzdělávací jednohubku. Každou první neděli v měsíci nahlédneme do kalendáře, které významné literární osobnosti slaví výročí narození. […]
  • Modrý tučňák5. ledna, 2020 Modrý tučňák V ledové pustině se narodil mamince a tatínkovi malý tučňák. Měl zobáček, peří, nožičky - byl to prostě krásný malý tučňáček. Až na jedinou věc. Jeho peří nebylo černé jako uhel, ale […]
  • That’s what I am…24. června, 2011 That’s what I am… I’m a teacher. I’m a writer. I’m a singer. A co dodáte Vy? Čím jste a kým jste? A jste tím rádi, nebo Vám v mysli neustále hlodá červík našeptávající, že by to chtělo změnu? Nejen na tyto […]