Jen si to představte už nikdy žádné rozpékané pečivo, sušenky, palačinky, instantní polévky, preclíky, kuskus, bulgur nebo třeba sójová omáčka. To všechno totiž obsahuje pšeničné prvky, na které si naše tělo rádo zvyká a následně spokojeně kyne. Jak si poradit, když se rozhodneme podstoupit tuhle dietu, radí William Davis v knize Život bez pšenice: 30minutová kuchařka.
Rozhodnete-li se vyškrtnout ze svého jídelníčku pšeničné výrobky (ať už kvůli předepsané dietě od lékaře (lepek, štítná žláza) nebo proto, že nás zaujal paleo jídelníček) rozhodně nemusíme mít strach, že by naše menu postrádalo pestrost. S trochou nadšení si totiž snadno začnete snadno dělat domácí pečivo a obědy do krabičky, že budou kolegové závistivě šilhat.
První krok, jež budete muset učinit, je vyplenění zásob. Odstraníte všechny ty „karamelové barviva“, „pšeničné vitální lepky“, “zdravé snídaňové cereálie“, „energetické tyčinky“, polotovary a pšeničnou mouku. Máte vyluxováno a police náhle zejí prázdnotou. Nevadí, vyzbrojeni nákupním seznamem vyrážíte sehnat alternativní mouky (mandlovou, lískooříškovou, kokosovou, cizrnovou či sezamovou), zlatá lněná semínka, olivový/kokosový/lněný olej, stévii, chia semínka, mandlové mléko, neslazené sušené ovoce, sýry a vinný kámen.
W.Davis, zdroj fatburningman.com
Gratulujeme, stojíte na prahu nového života. „Z hlediska zdraví a toho, jak se cítíte, životní styl bez pšenice bourá všechny hranice. To můžu z vlastní zkušenosti potvrdit. Odstraníte ze své stravy jed a vaše chuť k jídlu, zdraví a tělesná váha se od základu promění. Dlouhou řadu výhod, které lze získat přechodem na nový styl, na sobě budete pozorovat od hlavy až k patě, od mozku ke střevům, od chuti k jídlu až po sex,“ píše ve své knize William Davis a následně servíruje recepty na směsi pro přípravu domácího pečiva, dressingů, směsi koření a samozřejmě množství receptů od snídaní přes polévky k hlavním chodům až po dezertové pamlsky.
Musíme přiznat pochvalu ze přehlednost a jednoduchost kuchařky, která sice není přeplněná obrazovým materiálem zato je text psán nadmíru srozumitelně, jednotlivé kroky postupu jsou odděleny odstavcem, takže při vaření lehce najdete, kde jste skončili a zároveň nebyly opomenuty ani důležité detaily jako zmínky na kolik porcí rozpis vystačí nebo kolik obsahuje kalorií, uhlohydrátů, tuku, vlákniny a sodíku. To pak dle mého dodává kuchařce možnosti využití receptů při speciálních stravovacích programech, ať už se bavíme o redukčních dietách, cukrovce nebo výživě pro sportovce.
30minutová kuchařka je vlastně reakcí na čtenářskou bouři otázek, jež se strhla po vydání knihy Život bez pšenice, která se hlouběji zabývala nezdravými stravovacími návyky dnešní doby. Spousta lidí se náhle rozhodla udělat tlustou čáru a toužili svému tělu dodávat zdravou energii z kvalitních surovin. No, za zkoušku to stojí, nemyslíte?
William Davis, MD
Život bez pšenice: 30minutová kuchařka
Jota
Brno, 2015
320 s.
Rate this post
Více z LaCultury...
29. července, 2010 Cruise a Diaz sú zatiaľ spolu, zatiaľ nažive V tohtoročnej letnej sezóne, ktorá je mimoriadne chabá na kvalitné popcornové snímky prichádza do kín film Knight and Day (Zatiaľ spolu, zatiaľ nažive - nejde nemilovať domácich […]
10. října, 2019 Sv. Outdoor je patronem putujících…
Teď můžeš vstát a jít, kam tě vede tvé srdce a tvá duše. To jsou slova Svatého Outoora. Toho, co je patronem těch, kteří si myslí, že je lepší být „venku“ než „uvnitř“, zjevuje těm, kteří […]
25. srpna, 2010 This is the chemistry of what you feel "Mým cílem je přiblížit umění mladým lidem, aby se o něj zajímali," říká v rozhovoru pro LaCultura.cz ředitel pražské The Chemistry Gallery Petr Hájek. Pokud vás zajímá, jaká cesta je […]
22. června, 2010 Soutěž o nejlepší cover verzi britské raperky M.I.A. Jazzmanům, Dj’s, skupinám, zpěvákům, orchestrům i sborům, hudebním experimentátorům – všem, kterým nechybí kreativita, nadání a odvaha zkoušet nové věci, je určena soutěž festivalu Struny […]
24. prosince, 2014 Závěrečný díl Hobita své příznivce určitě nezklame Poslední díl z trilogie o hobitech s názvem Bitva pěti armád hladově vtrhl do českých kin. Režisér Peter Jackson opět připravil fascinující podívanou, která nenechá žádného fanouška […]
2. prosince, 2012 Podzimní várka knih Listopad nám nepřinesl jenom dlouhé večery, ale také knihy, se kterými je můžeme příjemně strávit. Pokud jste vášnivými čtenáři, nebo se jen nechcete nudit. Tento článek Vám představí pár […]
8. prosince, 2017 O víkendu proběhne v Holešovicích pátý Knihex Druhý prosincový víkend se uskuteční další Knihex, tentokrát již jeho páté zimní vydání s podtitulem Všichni malí nakladatelé aneb Knižní vánice. Návštěvníci se mohou těšit na […]
30. října, 2009 Vřava v brněnském Metru: Sunshine Indielabels Skullcrush Tour V rámci své podzimní tour se Sunshine vrátili do Brna. Tentokrát však zavítali do komornějšího prostředí Metro Music Baru a ne na Flédu, jak tomu bylo v předešlém vystoupení.
1. července, 2021 Hardcore historie Dějiny lidstva jsou dějiny vzestupů a pádů dávných civilizací. I naše civilizace jednoho dne padne. Jsme již příliš zhýčkaní. Blahobyt nás činí změkčilými. Tvrdá doba žádá tvrdé lidi. A […]
14. prosince, 2011 Večerní jazzové dýchánky pro letošní rok skončily V neděli 4. prosince byla v klubu Parník ukončena podzimní část festivalu Ostrava Jazz Nights. Pořadatelé jako tečku za celým programem vybrali rytmickou skupinu Jeff Lorber fusion, která […]
Co o sobě říci? Žiju v malebné krajince Vsetínských Beskyd a snad právě proto mám ráda spoustu věcí, které souvisí s přírodou. Jako skoro všichni Valaši, i já jsem hodně tvrdohlavá a stejně tak přátelská; ráda poznávám nové lidi a zkouším nové věci. V etapách relaxace (od programu motorová myš) pak není nad šálek lahodného maté a dobrou knihu s uchvacujícím příběhem.