Luštěniny nejsou na p*d

Mexické fazole, čočka na kyselo, hrachovka… tak tahle luštěninová jídla se v naší polo-vegetariánské kuchyni objevovala ve jménu luštěninového zpestření jídelníčku. Internetové recepty jejich obměn příliš nenabízely. A tak jsem si řekla dost, a nahlédla pod pokličku profesionálky Georginy Fuggleové, jíž kuchařku Luštěniny vydalo nedávno nakladatelství Metafora.

Na úvod by se slušelo autorku představit, protože mnozí z vás o ní možná ještě neslyšeli. Georgina Fuggleová je anglická šéfkuchařka, která má za sebou několik kurzů vaření, pracovala v restauracích (např. pro Green & Blacks) i jako vedoucí jídelny v domě pro seniory. V roce 2010 otevřela s A. Harthovou pop-up restauraci. Už jste o tomto stylu slyšeli? Jedná se o trend oblíbený především v Austrálii a Británii, běžný je i v zahraničí, ale u nás se objevuje spíše výjimečně (od roku 2013). Pop-up je restaurace, kde je součástí jídla unikátní zážitek. Jde o restauraci, která může mít podobu stánku, karavanu nebo třeba jen stolečku v parku, která se objeví a zase zmizí. Pohyb i otevření těchto restaurací sledují zájemci především díky sociálním sítím a internetu obecně. Fugglyová a Harthová měly do 24 hodin vyprodáno. Brzy tak díky vysoké návštěvnosti následovala další otevření. Více se o tom můžete dočíst na jejich webových stránkách.

Už čtvrtým rokem funguje také její blog Fuggle Antics, kde se věnuje nejrůznějším receptům, který má velkou čtenářskou odezvu. Fuggleová spolupracovala také na několika kuchařských knihách. Svou první vlastní knihu Take one pot (pozn. red.: Z jednoho hrnce) vydala v roce 2013. Nedávno také dokončila dětskou knihu Just Add (pozn. red.: Stačí přidat), jíž publikace je ve Velké Británii naplánována na příští rok. Jak se můžete dále dočíst na jejích webových stránkách, věnuje se Fuggleová vegetariánské kuchyni a využití klíčků. Čímž se vracíme k publikaci Luštěniny.

Jedná se o další brožovanou kuchařkou knihu, která svým formátem dodržuje ediční řadu Metafory (např. DETOX, Polévková mánie, Minidobroty k čaji aj.) a pokud si tak vytváříte svou první kuchařskou knihovničku, perfektně zapadne. Její formát ale bude to jediné, co splyne. Jakmile ji otevřete, zajásáte. Autorka je totiž realistkou a nepředpokládá, že by jejími čtenáři byli výhradní konzumenti luštěnin, kteří v nich mají dokonalý přehled. Naopak, chce rozšířit povědomí o rozmanitosti a využití luštěnin, a proto recepty roztřídila podle barev použitých surovin. Vážně. Každá kapitola je z boku barevně označena, což urychluje proces vyhledávání receptu dle vám dostupné či sympatické suroviny.

Ještě předtím je ale na úvodní dvojstraně představena celá rodinka luštěnin, se kterými autorka v knize pracuje. Možná vás překvapí třeba fazole mungo alias vigna zlatá (jsou známy jako historicky první konzumované klíčky v době -3000 př. n. l. v Číně), celkem zapomenutý bob obecný (býval pro vysoký obsah bílkovin doporučován k léčbě kloubních onemocnění) nebo černé fazole (ty lze pro jejich chuť přidávat i do těstíček čokoládových moučníků). Vážně, kolik z nich poznáváte, natožpak používáte v kuchyni?

ukázka z knihy, zdroj: www.metafora.cz

Popisu vlastností jednotlivých luštěnin se autorka věnuje jen v nezbytné anotaci a o to větší prostor je poskytnut receptům. Jak už tomu jsme z této edice zvyklí, vždy se jedná o celostránkovou fotografii naproti straně s receptem, kde jsou uvedeny jednotlivé suroviny a dobře vylíčený postup přípravy.

Osobně se počítám mezi milovníky rychlého vaření a dostupných surovin (myslím těch, které jsou běžně k mání, aniž by vám udělaly díru do rozpočtu). Luštěniny takové jsou. Jsou zdravé, trvanlivé, cenově poměrně nenáročné, a můžete je koupit sušené, čerstvé i konzervované. Přitom jsou zdrojem zdraví. Jak píše autorka: „Luštěniny jsou ve své podstatě semínko. Nadopovaný balíček zdraví“. Tahle kuchařka zkrátka předčila má očekávání. Ukázku z ní najdete na stránkách nakladatelství. Přeji vám příjemné kulinářské zážitky a dobrou chuť.

 

Korektura: K.Ch.

Rate this post

Více z LaCultury...

  • Do nového roku s čistým štítem? Detoxikujte se!4. prosince, 2016 Do nového roku s čistým štítem? Detoxikujte se!  Za pár týdnů je tu Nový rok. Kolik z nás si dává předsevzetí, že bude dělat věci lépe? Kolik z nás touží udělat tlustou čáru, od které by se mohli odrazit? A kolik […]
  • Neobvyklé čajové pečivo pro labužníky3. prosince, 2016 Neobvyklé čajové pečivo pro labužníky Nakladatelství Metafora letos vydalo publikaci Juliette Lalbaltryové Mini dobroty k čaji. Najdete v ní čtyřicet receptů na drobné více či méně sladké dezerty k jednotlivým […]
  • Kouzlo všité do šatů30. listopadu, 2022 Kouzlo všité do šatů Soline Rousselová je expertkou na šťastné konce. Její rodina v Paříži již několik generací provozuje svatební salon, kde se do šatů všívají kouzla. Každou nevěstu, která se vdá v šatech od […]
  • Pustit děti do kuchyně? Ano!25. listopadu, 2022 Pustit děti do kuchyně? Ano! Mnozí z vás již určitě slyšeli o metodě Montessori, která podporuje samostatnost dětí. S myšlenkou, že děti mohou být samy sobě učiteli, dostanou-li příležitost, pracuje také španělská […]
  • Příběh ženy, která jako první vstoupila do hrobky faraona11. října, 2022 Příběh ženy, která jako první vstoupila do hrobky faraona Lady Evelyn Herbertová, krásná a oblíbená dcera lorda Carnarvona, se měla především výhodně vdát. Ona však toužila po něčem jiném. Chtěla se stát archeoložkou. Proto opustila svět bálů a […]
  • Pokračování ságy rodu Floriů20. srpna, 2022 Pokračování ságy rodu Floriů Floriovi už nejsou jen pouhými chudými přistěhovalci z Kalábrie. Díky své píli a odhodlání dokázali dobýt Palermo. Nejdřív byli jen opovrhovanými apatykáři, teď jsou nejvýznamnější […]
  • Vyrobte si svou krabičkovou dietu19. července, 2022 Vyrobte si svou krabičkovou dietu Možná, že to máte stejně - čím jsem starší, tím víc vnímám, že zdraví jde ruku v ruce s mým jídelníčkem. Zjišťuju, jak je užitečné mít přehled o tom, co jím. A taky bojuju s tím, co pořád […]
  • Jak jíst méně sacharidů a nemuset se vzdát křupavého pečiva?14. července, 2022 Jak jíst méně sacharidů a nemuset se vzdát křupavého pečiva? Odpovědí je 55 receptů úspěšné německé blogerky Diany Rechserové v kuchařce LOW CARB pečení - Chléb, housky, bagety. Brožovanou publikaci s recepty nízkosacharidového stravování vydalo […]
  • Vincentův poslední obraz7. června, 2022 Vincentův poslední obraz Auvers-sur-Oise, 27. července 1890. Smrtelně postřelený Vincent van Gogh leží v horečkách v hostinském pokoji. "Zranil jsem se v polích," tak zní odpověď na otázku, co se mu stalo. Po dvou […]
  • Dům na Riviéře27. května, 2022 Dům na Riviéře Paříž, 1939. Nacisté si myslí, že Éliane nerozumí německy. To se však pletou. Éliane dešifruje jejich poznámky a předává informace odboji. Svěří svá tajemství muži, kterého kdysi milovala? […]
  • Ztracené klenoty21. prosince, 2021 Ztracené klenoty Když historička Kate Kirbyová dostane nabídku napsat článek o pokladu z Cheapide, který byl objevený při stavebních pracích na začátku 20. století, po krátkém váhání přijme a odcestuje do […]
  • Manželky. Matky. Lhářky28. listopadu, 2021 Manželky. Matky. Lhářky Emmě by její dokonalý život mohla závidět každá žena. Je krásná, bohatá, má milujícího manžela a úžasnou kariéru. Občas ale pociťuje nudu a nepokoj, které ji vedou k pošetilému chování. […]

Co o sobě říci? Žiju v malebné krajince Vsetínských Beskyd a snad právě proto mám ráda spoustu věcí, které souvisí s přírodou. Jako skoro všichni Valaši, i já jsem hodně tvrdohlavá a stejně tak přátelská; ráda poznávám nové lidi a zkouším nové věci. V etapách relaxace (od programu motorová myš) pak není nad šálek lahodného maté a dobrou knihu s uchvacujícím příběhem.