Někdo to rád chilli

Red hot chilli

Někdo to rád horké, někdo zas rád chilli. Chilli paprička, známá také jako feferonka nebo též kayenský pepř či kajenský pepř. Tolik názvů máme v češtině pro velmi peprné papričky, které dokážou rozohnit leckterý mlsný jazýček. Inspiraci k jejich využití nalezneme v nové Chilli kuchařce.

Chilli má tolik podob, barev, velikostí a hlavně má různou škálu pálivosti. Za svou věhlasnou pálivost vděčí látce jménem kapsaicin, což je rostlinný alkaloid. Pro savce, včetně nás, je dráždivý a vyvolává pocit pálení v každé tkání, se kterou přijde do styku. Kapsaicin je rozpustný především v tucích a v alkoholu. Takže hašení pálení sliznice v dutině ústní nezachrání ani voda, natož pivo (kapsaicin je sice rozpustný i v alkoholu, ale pivo obsahuje více vody než alkoholu), ale mléko, jogurt, prostě mléčné výrobky.

Kapsaicin je vůbec zajímavá látka, která vyvolává často obrovskou bolest spojenou se slastí. Proto se chilli papričky řádí mezi skvělá afrodiziaka. Mnozí z nás jí podlehli, neboť má příchuť zakázané lásky, která bolí, ale která je tak vzrušující a fascinující.

Co tak si okořenit svůj vztah skvělým pálivým jídlem? Neprochází snad láska žaludkem? Prochází! Co takhle dát si chilli? Kuchařka Red hot chilli obsahuje skvělé recepty, které potěší mlsné jazýčky. Kuchařka je logicky rozdělena do čtyř kapitol: omáčky, dipy a spol; předkrmy; hlavní jídla a konečně svačinky a sladkosti. Sladkostem a čokoládě obzvlášť chilli sluší. To už věděli starobylí Mayové a Aztékové, kteří si pochutnávali na omamné spojení čokolády s chilli. Říká se, že slavný aztécky vládce Montezuma II. vypil na 50 šálků nápoje z kakaových bobů ochuceného chilli denně. Co říkáte na čokoládové brownies s ostrou chilli papričkou?

Nejvíce receptů nalezneme v hlavních jídlech a to rovných 12. Ohnivé tacos, kořeněné chili con carne bychom nalezli na mnohých jídelních lístkách v mexických restaurací, ale my si je můžeme uvařit samo doma a správně je “vytunit” podle svých preferencí. Naprostou většinu ingredienci koupíte v hypermarketech popřípadě na trzích, kde již mají čerstvé chilli papričky. Nenašel jsem přísadu, která by byla ve větších městech nedostupná. Ti, kteří s vařením myslí opravdu vážně, nakupují ingredience od známých kulinářských eshopů, které mají velmi široký sortiment.

Najdeme v ní například dva “hasicí” recepty, které není na škodu si nachystat než se pustíte do extra hot jídla. Za výborné hasicí prostředky považuje autor bazalkovou zmrzlinu ze zakysané smetany s limetkou a okurkové lassi s mátou. Mě osobně lahodí nejen oku, ale i chutí bazalková zmrzlina.

Pro 4 osoby budete potřebovat:

500 g zakysané smetany

170 g cukru moučka

kůru a šťávu ze 2 chemicky neošetřených limetek

dřeň z 1 vanilkového lusku

40 g nahrubo nasekané bazalky

150 ml smetany

4 cl rumu

Nejdříve se v míse smíchá zakysaná smetana s moučkovým cukrem. Poté se přidá kůra a šťáva z limetek a dřeň z vanilkového lusku. Bazalka se dá spolu se smetanou do vysoké nádoby a umixuje se do hladkého pyré, které důkladně promícháme se zakysanou smetanou. Krém dochutíme rumem a necháme zmrazit ve zmzlinovači. Jak prosté!

Jakmile máme hotovou hasicí zmrzlinu, můžeme se dát do vaření pekelných jídel. Co takhle ohnivý dýňový dhal či kořeněné chili con carne?

Kuchařka Red hot chilli je velmi vydařenou – milovníci chilli v ní najdou nové recepty, které si dozajista zamilují. Autorem je Anton Enns německý kuchař a foodstylista, který pořádá exlusivní akce na své Gaumenwerkstatt, kde své hosty uchvacuje svými kreacemi jídla. Pokrmy nafotila německá fotografka Nadja Buchcziková. Obsah kuchařky je pro milovníky chilli exklusivní, nicméně bych ocenil o něco lepší grafickou úpravu kuchařky. Neurazí, nenadchne. Fotografie jídel od Nadji Buchczikové jsou velmi zdařilé, ale slušel by jim větší formát než zvolený A5.

Kuchařku Red hot chilli kuchařku vydalo nakladatelství CPress v Brně roku 2018 ve společnosti  Albatros Media a. s.

ISBN: 978-80-264-1998-3

doporučená cena: 299 Kč.

 

Korektura: K.Ch.

Více z LaCultury...

  • Dorty – albatros12. Listopad, 2018 Dorty – albatros Lucie Dvořáková alias mladá blogerka Chez Lucie vydala nedávno svou první kuchařku. Hlavním tématem jsou světové dorty rafinovaných chutí. Když jsem prozkoumávala její blog, nemohla jsem […]
  • Luštěniny nejsou na p*d4. Březen, 2018 Luštěniny nejsou na p*d Mexické fazole, čočka na kyselo, hrachovka… tak tahle luštěninová jídla se v naší polo-vegetariánské kuchyni objevovala ve jménu luštěninového zpestření jídelníčku. Internetové […]
  • WoW kuchařka19. Listopad, 2017 WoW kuchařka Ve čtvrtek 16.11.2017 proběhl křest neobyčejné kuchařky. Šéfkuchař Roman Paulus křtil novinku z vydavatelství Crew a Fantom Print. Jednalo se o speciální kuchařskou sbírku ze světa hry […]
  • Máte druhý díl Anny Frankové?7. Květen, 2017 Máte druhý díl Anny Frankové? Nevěříte vlastním očím? Ale ano, lidé se v knihkupectví opravdu shánějí po kde čem a očekávají, že knikupci mají unikatní šestý smysl. Ví přesně jakou knihu pro hledáte, i když znáte jen […]
  • 11. Únor, 2017 Každý den s pokusem Přemýšlíte, jak zabavit své zvídavé ratolesti? Dejte jim možnost stát se malými vědátory. Díky jednoduchým pokusům si mnohem lépe zapamatují, jak fungují přírodní zákony. Inspirativním […]
  • Knižní úlovky 20:206. Leden, 2017 Knižní úlovky 20:20 Nakladatelství Albatros media vybralo dvacítku nejžádanějších knih roku 2016. Pokud jste tedy pod stromečkem svůj vyhlédnutý bestseller náhodou nenašli, můžete si ho do konce ledna pořídit […]
  • Chcete na chvíli vypnout? Zkuste kreslení31. Prosinec, 2016 Chcete na chvíli vypnout? Zkuste kreslení Asi před dvěma lety lidstvo objevilo nový fenomén. Je jím relaxační kreslení a vybarvování antistresových omalovánek. Činnost vhodná pro každého, kdo se potřebuje na chvíli uzavřít ve […]
  • Ladovská (nejen) zima24. Prosinec, 2016 Ladovská (nejen) zima Ševcův Pepík v Hrusicích opravdu bydlel. Jako malý si poranil oko a od té doby viděl jen na jedno. Přesto když vyrostl odešel do Prahy a vyučil se malířem pokojů i divadelních kulis a také […]
  • Do nového roku s čistým štítem? Detoxikujte se!4. Prosinec, 2016 Do nového roku s čistým štítem? Detoxikujte se!  Za pár týdnů je tu Nový rok. Kolik z nás si dává předsevzetí, že bude dělat věci lépe? Kolik z nás touží udělat tlustou čáru, od které by se mohli odrazit? A kolik […]
  • Neobvyklé čajové pečivo pro labužníky3. Prosinec, 2016 Neobvyklé čajové pečivo pro labužníky Nakladatelství Metafora letos vydalo publikaci Juliette Lalbaltryové Mini dobroty k čaji. Najdete v ní čtyřicet receptů na drobné více či méně sladké dezerty k jednotlivým […]
  • Interaktivní knížka pro nejmenší třikrát jinak13. Listopad, 2016 Interaktivní knížka pro nejmenší třikrát jinak Svět je vlastně místo plné hravosti. Stačí na něj pohlížet správnou optikou. V dnešní recenzi se na něj podíváme dětskýma očima - prostudujeme útroby mravenčího bludiště, zapátráme v […]
  • 11. Červen, 2016 „Na stejné zemi co my, bydlí tu s námi stromy; mlčí a hledí si svého listíčka zeleného…“ - zpívá se v písničce Stromy, kterou napsali Jaroslav Uhlíř se Zdeňkem Svěrákem, a zazněla v dětském pořadu Hodina zpěvu, když jsem ještě byla dítko školou povinné. Už je to pěkně dávno. […]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*