Někdo to rád chilli

Red hot chilli

Někdo to rád horké, někdo zas rád chilli. Chilli paprička, známá také jako feferonka nebo též kayenský pepř či kajenský pepř. Tolik názvů máme v češtině pro velmi peprné papričky, které dokážou rozohnit leckterý mlsný jazýček. Inspiraci k jejich využití nalezneme v nové Chilli kuchařce.

Chilli má tolik podob, barev, velikostí a hlavně má různou škálu pálivosti. Za svou věhlasnou pálivost vděčí látce jménem kapsaicin, což je rostlinný alkaloid. Pro savce, včetně nás, je dráždivý a vyvolává pocit pálení v každé tkání, se kterou přijde do styku. Kapsaicin je rozpustný především v tucích a v alkoholu. Takže hašení pálení sliznice v dutině ústní nezachrání ani voda, natož pivo (kapsaicin je sice rozpustný i v alkoholu, ale pivo obsahuje více vody než alkoholu), ale mléko, jogurt, prostě mléčné výrobky.

Kapsaicin je vůbec zajímavá látka, která vyvolává často obrovskou bolest spojenou se slastí. Proto se chilli papričky řádí mezi skvělá afrodiziaka. Mnozí z nás jí podlehli, neboť má příchuť zakázané lásky, která bolí, ale která je tak vzrušující a fascinující.

Co tak si okořenit svůj vztah skvělým pálivým jídlem? Neprochází snad láska žaludkem? Prochází! Co takhle dát si chilli? Kuchařka Red hot chilli obsahuje skvělé recepty, které potěší mlsné jazýčky. Kuchařka je logicky rozdělena do čtyř kapitol: omáčky, dipy a spol; předkrmy; hlavní jídla a konečně svačinky a sladkosti. Sladkostem a čokoládě obzvlášť chilli sluší. To už věděli starobylí Mayové a Aztékové, kteří si pochutnávali na omamné spojení čokolády s chilli. Říká se, že slavný aztécky vládce Montezuma II. vypil na 50 šálků nápoje z kakaových bobů ochuceného chilli denně. Co říkáte na čokoládové brownies s ostrou chilli papričkou?

Nejvíce receptů nalezneme v hlavních jídlech a to rovných 12. Ohnivé tacos, kořeněné chili con carne bychom nalezli na mnohých jídelních lístkách v mexických restaurací, ale my si je můžeme uvařit samo doma a správně je „vytunit“ podle svých preferencí. Naprostou většinu ingredienci koupíte v hypermarketech popřípadě na trzích, kde již mají čerstvé chilli papričky. Nenašel jsem přísadu, která by byla ve větších městech nedostupná. Ti, kteří s vařením myslí opravdu vážně, nakupují ingredience od známých kulinářských eshopů, které mají velmi široký sortiment.

Najdeme v ní například dva „hasicí“ recepty, které není na škodu si nachystat než se pustíte do extra hot jídla. Za výborné hasicí prostředky považuje autor bazalkovou zmrzlinu ze zakysané smetany s limetkou a okurkové lassi s mátou. Mě osobně lahodí nejen oku, ale i chutí bazalková zmrzlina.

Pro 4 osoby budete potřebovat:

500 g zakysané smetany

170 g cukru moučka

kůru a šťávu ze 2 chemicky neošetřených limetek

dřeň z 1 vanilkového lusku

40 g nahrubo nasekané bazalky

150 ml smetany

4 cl rumu

Nejdříve se v míse smíchá zakysaná smetana s moučkovým cukrem. Poté se přidá kůra a šťáva z limetek a dřeň z vanilkového lusku. Bazalka se dá spolu se smetanou do vysoké nádoby a umixuje se do hladkého pyré, které důkladně promícháme se zakysanou smetanou. Krém dochutíme rumem a necháme zmrazit ve zmzlinovači. Jak prosté!

Jakmile máme hotovou hasicí zmrzlinu, můžeme se dát do vaření pekelných jídel. Co takhle ohnivý dýňový dhal či kořeněné chili con carne?

Kuchařka Red hot chilli je velmi vydařenou – milovníci chilli v ní najdou nové recepty, které si dozajista zamilují. Autorem je Anton Enns německý kuchař a foodstylista, který pořádá exlusivní akce na své Gaumenwerkstatt, kde své hosty uchvacuje svými kreacemi jídla. Pokrmy nafotila německá fotografka Nadja Buchcziková. Obsah kuchařky je pro milovníky chilli exklusivní, nicméně bych ocenil o něco lepší grafickou úpravu kuchařky. Neurazí, nenadchne. Fotografie jídel od Nadji Buchczikové jsou velmi zdařilé, ale slušel by jim větší formát než zvolený A5.

Kuchařku Red hot chilli kuchařku vydalo nakladatelství CPress v Brně roku 2018 ve společnosti  Albatros Media a. s.

ISBN: 978-80-264-1998-3

doporučená cena: 299 Kč.

 

Korektura: K.Ch.

Rate this post

Více z LaCultury...

  • Vyrobte si svou krabičkovou dietu19. července, 2022 Vyrobte si svou krabičkovou dietu Možná, že to máte stejně - čím jsem starší, tím víc vnímám, že zdraví jde ruku v ruce s mým jídelníčkem. Zjišťuju, jak je užitečné mít přehled o tom, co jím. A taky bojuju s tím, co pořád […]
  • Lilyin slib1. února, 2022 Lilyin slib Když byla Lily deportována do Osvětimi, dala si slib, že jednou bude šířit pravdu o koncentračních táborech. Na konci války jí dal americko-židovský voják bankovku, na kterou napsal "hodně […]
  • Bizarní a zaniklá povolání31. ledna, 2022 Bizarní a zaniklá povolání Poznejte více než 100 nejpodivnějších povolání od starověku po současnost! Některé činnosti vás překvapí, jiné ve vás vzbudí odpor a další vás pobaví. Zjistíte, že existovala povolání […]
  • Sám mezi ženami. Podaří se mu najít mužského parťáka?18. prosince, 2021 Sám mezi ženami. Podaří se mu najít mužského parťáka? Alexandr je obklopený ženami. Doma má manželku, dvě dcery a matku, ve škole, kde žáky na druhém stupni učí matematiku, zas samé kolegyně. Lepší to není ani na kurzu sebeobrany, který vede: […]
  • Nápadité a hřejivě uspokojivé polévky z celého světa7. listopadu, 2019 Nápadité a hřejivě uspokojivé polévky z celého světa Nejsem z kuchařek, které s radostí proskotačí kolem plotny celé dopoledne. Takže jedním z mých nejoblíbenějších pokrmů jsou polévky. Ráda navíc zkouším nové recepty a rozhodně se […]
  • Jak jíst méně sacharidů a nemuset se vzdát křupavého pečiva?14. července, 2022 Jak jíst méně sacharidů a nemuset se vzdát křupavého pečiva? Odpovědí je 55 receptů úspěšné německé blogerky Diany Rechserové v kuchařce LOW CARB pečení - Chléb, housky, bagety. Brožovanou publikaci s recepty nízkosacharidového stravování vydalo […]
  • Tohle není návod. Je to vstupenka do světa, který si vás zaháčkuje.7. července, 2022 Tohle není návod. Je to vstupenka do světa, který si vás zaháčkuje. Veronika Ježková a Nikol Francová jsou spoluautorky publikace Kvítka v bytě, o které jsem poprvé slyšela jako členka jedné FB skupiny k pokojovkám, kde si první vydání velmi pochvalovali. […]
  • Jak jsem se konečně naučila kreslit psa, kterého ostatní rozpoznají3. července, 2022 Jak jsem se konečně naučila kreslit psa, kterého ostatní rozpoznají Vždycky jsem si přála umět kreslit, ale musím přiznat, že jsem poněkud nemotorný typ. Radou je zapsat se na umělecké kurzy, sledovat videa a hlavně vytvořit si vlastní styl a postupně své […]
  • Můj syn feťák23. února, 2022 Můj syn feťák   Kniha s názvem Můj syn feťák, kterou napsala trojice Eva, Luboš a Petr Hacalovi nám přibližuje život v jedné české rodině, kde do spárů drog spadnul syn Honza. Je to skutečný […]
  • Rozeznáte ranní zpěváčky?29. prosince, 2021 Rozeznáte ranní zpěváčky? Nakladatelství EDIKA vydalo zvukovou knihu Naši ptáci za úsvitu. Jedná se o leporelo se zvukovým panelem, který umožňuje přehrát ukázku z repertoáru tuctu ptáku, které můžete na našem […]
  • Nesnadná cesta divoké sedmikrásky Sebastiana de Castella27. prosince, 2021 Nesnadná cesta divoké sedmikrásky Sebastiana de Castella Ferius Parfax patří bezesporu k mým oblíbencům nejen v rámci série Divotvůrce, ale ve fantasy jako takové vůbec. Málokdy narazíte na dospělou ženskou hrdinku, která by vám nelezla na […]
  • Navštivte alternativní magickou verzi Londýna21. prosince, 2021 Navštivte alternativní magickou verzi Londýna Ilsa strávila 17 let života v tom nesprávném Londýně. V tom, kde je magie považována za ztělesnění zla. Protože ji rodiče hned po narození opustili, musela se naučit postarat se sama o […]