Dorty – albatros

Lucie Dvořáková alias mladá blogerka Chez Lucie vydala nedávno svou první kuchařku. Hlavním tématem jsou světové dorty rafinovaných chutí. Když jsem prozkoumávala její blog, nemohla jsem si nevzpomenout na film Julie a Julia. A jak se povedla kniha Dorty Chez, kterou nedávno vydalo nakladatelství CPRESS?

Jednoznačně je třeba udělit body za přístup ke zpracování knihy, kdy už samotné podání receptů zrcadlí hotové výrobky. V první řadě vsází autorka na efektivní kouzlo hotového výrobku, který v člověku probudí zvědavost. Inu, nejprve se jí očima. Na knize se to projevuje kvalitním papírem i tiskem celostránkových fotografií a Dvořáková tak přistupuje ke čtenářům nejprve jako k potenciálním konzumentům a usiluje o probuzení chuti k jídlu i pečení samotnému.

Ve druhé fázi (tedy na protilehlé straně) se čtenáři dostávají do role cukrářů, kteří jsou krátkou anotací seznámeni se zajímavostí o daném sladkém zázraku. Následuje seznam surovin a co nejjednodušeji podaný postup. Nenechte se ale mýlit. To, že autorka dokáže snadno popsat dané kroky, ještě neznamená, že půjde o jednoduché úkony! Ostatně ukázku z knihy najdete zde. Výhodou je, že Dvořáková myslí i na ty, kteří v pečení nejsou mistry a žádný krok nebere jako samozřejmost, kterou by nebylo třeba uvádět.

I to je důvod, proč doporučuji přečíst si kromě receptů také úvod knihy, kde najdete pár dobrých rad do začátku. Byť by se některé tipy (např.„dodržujte uváděný čas“ nebo „přečtěte si celý postup než začnete péct“) mohly zdát bizarně samozřejmé, musím přiznat, že třeba mne paní Dvořáková tak říkajíc nachytala na hruškách. To, že jsem si recept četla a zároveň konala dané úkoly pěkně větu po větě se mi už nejednou nevyplatilo.

Lucie Dvořáková, na svém blogu ChezLucie  ke knize uvádí:„Zdá se to neuvěřitelné, ale můj blog měl letos v létě 9. narozeniny. Týden před nimi jsem odevzdala rukopis svojí první kuchařky. No a za měsíc a kousek vyjde. Papírová, voňavá, s krásnými fotkami od Báry Kravkové. Jsem z toho celá naměkko a myslím, že až knížku skutečně budu držet v ruce, možná omdlím.“ 

Ona totiž Lucie Dvořáková původně pracovala v kanceláři a teprve časem se dostala ke kulinářskému umění, ve kterém se zdokonalila díky cukrářským kurzům. Nyní jí pod rukama vznikají sladká umělecká díla, o které je ochotná se podělit. Tak, který dortík si vyzkoušíte?

 

Korektura: K.Ch.

zdroj obrázku:www.albatrosmedia.cz

 

Rate this post

Více z LaCultury...

  • Dorty plné fantasie, které vytvoří opravdu každý17. května, 2021 Dorty plné fantasie, které vytvoří opravdu každý Moje maminka je SKVĚLÁ cukrářka. Na každé narozeniny nám vytvořila báječné dorty, a tak se stalo, že jsem jí ve svých 30 letech chtěla taky udělat k narozeninám dort. Video vypadalo […]
  • Nápadité a hřejivě uspokojivé polévky z celého světa7. listopadu, 2019 Nápadité a hřejivě uspokojivé polévky z celého světa Nejsem z kuchařek, které s radostí proskotačí kolem plotny celé dopoledne. Takže jedním z mých nejoblíbenějších pokrmů jsou polévky. Ráda navíc zkouším nové recepty a rozhodně se […]
  • Mami, mám hlad13. června, 2022 Mami, mám hlad Dokud jsem nebyl otcem, netušil jsem, jaká je to věda, připravit malému děťátku příkrm. Mám rád rychlá řešení. Když jsem tehdy utrousil před manželkou, že koupíme přeci přesnídávky z […]
  • Mádl – Přitažlivost planety Krypton7. června, 2022 Mádl – Přitažlivost planety Krypton Jiří Mádl už vyrostl a vyzrál z role praštěných puberťáků, alespoň v pracovní sféře. Znát je to i v jeho novele Přitažlivost planety Krypton, i když ne hned po první kapitole... Planeta […]
  • Až uvidíš moře – příběh Řeckých uprchlíků v Československu24. května, 2022 Až uvidíš moře – příběh Řeckých uprchlíků v Československu Zcela nečekán mi přišel balíček - v něm román od české novinářky Scarlett Wilkové a lahev řeckého bílého vína. Zatímco se mé optimistické já zaradovalo, že jsem možná přibyla na VIP list […]
  • Lilyin slib1. února, 2022 Lilyin slib Když byla Lily deportována do Osvětimi, dala si slib, že jednou bude šířit pravdu o koncentračních táborech. Na konci války jí dal americko-židovský voják bankovku, na kterou napsal "hodně […]
  • Bizarní a zaniklá povolání31. ledna, 2022 Bizarní a zaniklá povolání Poznejte více než 100 nejpodivnějších povolání od starověku po současnost! Některé činnosti vás překvapí, jiné ve vás vzbudí odpor a další vás pobaví. Zjistíte, že existovala povolání […]
  • Rozeznáte ranní zpěváčky?29. prosince, 2021 Rozeznáte ranní zpěváčky? Nakladatelství EDIKA vydalo zvukovou knihu Naši ptáci za úsvitu. Jedná se o leporelo se zvukovým panelem, který umožňuje přehrát ukázku z repertoáru tuctu ptáku, které můžete na našem […]
  • Nesnadná cesta divoké sedmikrásky Sebastiana de Castella27. prosince, 2021 Nesnadná cesta divoké sedmikrásky Sebastiana de Castella Ferius Parfax patří bezesporu k mým oblíbencům nejen v rámci série Divotvůrce, ale ve fantasy jako takové vůbec. Málokdy narazíte na dospělou ženskou hrdinku, která by vám nelezla na […]
  • Navštivte alternativní magickou verzi Londýna21. prosince, 2021 Navštivte alternativní magickou verzi Londýna Ilsa strávila 17 let života v tom nesprávném Londýně. V tom, kde je magie považována za ztělesnění zla. Protože ji rodiče hned po narození opustili, musela se naučit postarat se sama o […]
  • Sám mezi ženami. Podaří se mu najít mužského parťáka?18. prosince, 2021 Sám mezi ženami. Podaří se mu najít mužského parťáka? Alexandr je obklopený ženami. Doma má manželku, dvě dcery a matku, ve škole, kde žáky na druhém stupni učí matematiku, zas samé kolegyně. Lepší to není ani na kurzu sebeobrany, který vede: […]
  • Fermentace18. prosince, 2021 Fermentace Fermentované, kvašené, potraviny doprovázejí lidstvo snad od počátku věků. Lidé na celém světě se postupně naučili, že některé jídlo je lepší, když se nechá zkvasit než v jeho syrové […]

Co o sobě říci? Žiju v malebné krajince Vsetínských Beskyd a snad právě proto mám ráda spoustu věcí, které souvisí s přírodou. Jako skoro všichni Valaši, i já jsem hodně tvrdohlavá a stejně tak přátelská; ráda poznávám nové lidi a zkouším nové věci. V etapách relaxace (od programu motorová myš) pak není nad šálek lahodného maté a dobrou knihu s uchvacujícím příběhem.