Dorty – albatros

Lucie Dvořáková alias mladá blogerka Chez Lucie vydala nedávno svou první kuchařku. Hlavním tématem jsou světové dorty rafinovaných chutí. Když jsem prozkoumávala její blog, nemohla jsem si nevzpomenout na film Julie a Julia. A jak se povedla kniha Dorty Chez, kterou nedávno vydalo nakladatelství CPRESS?

Jednoznačně je třeba udělit body za přístup ke zpracování knihy, kdy už samotné podání receptů zrcadlí hotové výrobky. V první řadě vsází autorka na efektivní kouzlo hotového výrobku, který v člověku probudí zvědavost. Inu, nejprve se jí očima. Na knize se to projevuje kvalitním papírem i tiskem celostránkových fotografií a Dvořáková tak přistupuje ke čtenářům nejprve jako k potenciálním konzumentům a usiluje o probuzení chuti k jídlu i pečení samotnému.

Ve druhé fázi (tedy na protilehlé straně) se čtenáři dostávají do role cukrářů, kteří jsou krátkou anotací seznámeni se zajímavostí o daném sladkém zázraku. Následuje seznam surovin a co nejjednodušeji podaný postup. Nenechte se ale mýlit. To, že autorka dokáže snadno popsat dané kroky, ještě neznamená, že půjde o jednoduché úkony! Ostatně ukázku z knihy najdete zde. Výhodou je, že Dvořáková myslí i na ty, kteří v pečení nejsou mistry a žádný krok nebere jako samozřejmost, kterou by nebylo třeba uvádět.

I to je důvod, proč doporučuji přečíst si kromě receptů také úvod knihy, kde najdete pár dobrých rad do začátku. Byť by se některé tipy (např.„dodržujte uváděný čas” nebo „přečtěte si celý postup než začnete péct”) mohly zdát bizarně samozřejmé, musím přiznat, že třeba mne paní Dvořáková tak říkajíc nachytala na hruškách. To, že jsem si recept četla a zároveň konala dané úkoly pěkně větu po větě se mi už nejednou nevyplatilo.

Lucie Dvořáková, na svém blogu ChezLucie  ke knize uvádí:„Zdá se to neuvěřitelné, ale můj blog měl letos v létě 9. narozeniny. Týden před nimi jsem odevzdala rukopis svojí první kuchařky. No a za měsíc a kousek vyjde. Papírová, voňavá, s krásnými fotkami od Báry Kravkové. Jsem z toho celá naměkko a myslím, že až knížku skutečně budu držet v ruce, možná omdlím.” 

Ona totiž Lucie Dvořáková původně pracovala v kanceláři a teprve časem se dostala ke kulinářskému umění, ve kterém se zdokonalila díky cukrářským kurzům. Nyní jí pod rukama vznikají sladká umělecká díla, o které je ochotná se podělit. Tak, který dortík si vyzkoušíte?

 

Korektura: K.Ch.

zdroj obrázku:www.albatrosmedia.cz

 

Více z LaCultury...

  • Pan Podpostel2. Říjen, 2019 Pan Podpostel Představte si to. Ležíte ve své posteli a chystáte se nasednout na spěšný vlak do Spánkovic, když najednou se zpod postele vynoří příšerka – pan Podpostel a zeptá se, jestli si smí k vám […]
  • Ilustrovaný atlas o zvířatech, který si říká o vybarvení1. Říjen, 2019 Ilustrovaný atlas o zvířatech, který si říká o vybarvení Ze Švédska k nám do Česka doputoval Ilustrovaný atlas neuvěřitelných faktů o zvířatech. Kreslířkou i autorkou textů je švédská umělkyně Maja Säfström, která dle svých slov nakreslila svá […]
  • Řecko vs. Itálie. Kde se více daří lásce?17. Srpen, 2019 Řecko vs. Itálie. Kde se více daří lásce? Letní prázdniny jsou pro mě už od puberty neodlučně spojeny s chutí na nějaký ten paperback o lásce. Jednoduchý pohádkový příběh o kousku štěstí a neuvěřitelných náhodách, díky kterým […]
  • Princezna bojovnice pro Generaci Z30. Prosinec, 2018 Princezna bojovnice pro Generaci Z My jsme jako odtrůstající děti obdivovali princeznu Xenu – bojovnici s černými vlasy do pasu. Teď její čakram převzala mladičká dívenka s vlasy i pletí bělejší než padlý sníh. Jak si […]
  • V období chřipek se posilněte probiotickým smoothie2. Prosinec, 2018 V období chřipek se posilněte probiotickým smoothie Žijeme v náročné době. Je třeba vydávat spoustu energie – kdo nepracuje fyzicky, ten chodí po práci cvičit. Skoro nikdo nemá čas si sednout a dát si dopolední svačinku nebo třeba snídani. […]
  • Někdo to rád chilli1. Září, 2018 Někdo to rád chilli Někdo to rád horké, někdo zas rád chilli. Chilli paprička, známá také jako feferonka nebo též kayenský pepř či kajenský pepř. Tolik názvů máme v češtině pro velmi peprné papričky, které […]
  • Kráska a zvíře s antickým nádechem16. Červen, 2018 Kráska a zvíře s antickým nádechem Hitem poslední doby se staly retellingy, tedy převyprávění známých příběhů v nejrůznějších hávech. Jedním z nejoblíbenějších témat se stal příběh, nebo chcete-li pohádka, Kráska a zvíře. […]
  • Naivní kavky, neohrožený Krkavec a jeho pět vran7. Duben, 2018 Naivní kavky, neohrožený Krkavec a jeho pět vran Leigh Bardugo si získala srdce čtenářů young adult literatury po celém světě. Dala jim totiž román o statečné dívce, která se nečekaně stala grišou – čarodějkou, které leží v rukou osud […]
  • Co rok 1968 dal a vzal?10. Březen, 2018 Co rok 1968 dal a vzal? Rok 1968 si většina obyvatel našeho státu spojuje se srpnovým příjezdem ruských tanků do Prahy a nástupem komunismu. Jenže v tento rok se přece staly i jiné věci. V módě byly […]
  • Luštěniny nejsou na p*d4. Březen, 2018 Luštěniny nejsou na p*d Mexické fazole, čočka na kyselo, hrachovka… tak tahle luštěninová jídla se v naší polo-vegetariánské kuchyni objevovala ve jménu luštěninového zpestření jídelníčku. Internetové […]
  • WoW kuchařka19. Listopad, 2017 WoW kuchařka Ve čtvrtek 16.11.2017 proběhl křest neobyčejné kuchařky. Šéfkuchař Roman Paulus křtil novinku z vydavatelství Crew a Fantom Print. Jednalo se o speciální kuchařskou sbírku ze světa hry […]
  • Včelí královna7. Říjen, 2017 Včelí královna V malé americké vesnici žila jedna milá rodina. Jednoho dne ale ta rodina přišla o otce kvůli autonehodě. Pak přišla i o matku, která se rozhodla znovu vrátit do sedla a odešla s jiným […]

Co o sobě říci? Žiju v malebné krajince Vsetínských Beskyd a snad právě proto mám ráda spoustu věcí, které souvisí s přírodou. Jako skoro všichni Valaši, i já jsem hodně tvrdohlavá a stejně tak přátelská; ráda poznávám nové lidi a zkouším nové věci. V etapách relaxace (od programu motorová myš) pak není nad šálek lahodného maté a dobrou knihu s uchvacujícím příběhem.

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*