V období chřipek se posilněte probiotickým smoothie

Žijeme v náročné době. Je třeba vydávat spoustu energie – kdo nepracuje fyzicky, ten chodí po práci cvičit. Skoro nikdo nemá čas si sednout a dát si dopolední svačinku nebo třeba snídani. Navíc je vzduch plný bakterií a vystresovaný organismus volá po rychlé dávce vitamínů a minerálů. Byť to zní jako propagační mantry, věřím, že se dokážete se spoustou myšlenek ztotožnit. Oblíbeným řešením zmíněných komplikací je smoothie.

Také jste podlehli dojmu, že smoothie je nedávným objevem? Není tomu tak. Však si na to všichni vzpomínáme – mléčné „šejky“ i letní koktejly z ovoce dělané doma v mámině oranžovém mixéru jsou nerozlučně spjaty s mým dětstvím. Jenže historie smoothie sahá samozřejmě dál.

Údajně bylo toto ovocné pyré ve středomoří oblíbené již několik staletí, ALE největší boom smoothie přišel v 60. letech spolu se zvýšenou pozorností věnované zdravé výživě. Zvýšení obliby smoothie můžeme pozorovat spolu s růstem dostupnosti mrazáků, mixérů a v současnosti speciálních mixérů, tzv. smoothie makers, které usnadňují přípravu a přepravu hotového nápoje.

Smoothies jsou oblíbené u lidí trpících nesnášenlivostí mléčných výrobků a u raw veganů – vitariánů, kteří konzumují pouze ovoce, zeleninu a ostatní rostlinné potraviny, které jsou syrové a u přípravy nepřesáhly teploty 42 °C,“ uvádí oblíbená internetová encyklopedie Wikipedie.

Nakladatelství GRADA vydalo v letošním roce kuchařku nazvanou Probiotická smoothies: Recepty pro zdravé zažívání. Autorkou knihy je švédská fotografka a výtvarnice Eliq Maranik. Ostatně kuchařka věnuje každému receptu dvojstranu – celostránkovou fotografii a recept.

Královna smoothies Eliq Maranik to dobře zná z vlastní zkušenosti – od mládí měla potíže se žaludkem, kterých se zbavila díky přírodním probiotikům. Proto sestavila knihu receptů na nápoje, jako je kefír nebo kombucha, na vynikající domácí jogurt a na to, jak je zkombinovat s ovocem a zeleninou do lahodných smoothies,“ uvádí anotace knihy.

obsah knihy najdete zde

Je na místě zmínit, že se nejedná o první kuchařskou knihu autorky. Nakladatelství GRADA jich vydalo již Vegan smoothies – čerstvé nápoje plné energie (2016), Smoothies bowls – misky plné zdravých dobrot (2017), Detox smoothies – zdravé dobroty na hubnutí (2017), Smoothies na zahřátí – pro každé roční období (leden 2018) a nyní tedy Probiotická smoothies – recepty pro zdravé zažívání (listopad 2018). Na místě je ale zmínit, že si autorka oblíbila přírodně kvašené nápoje, a tak ve všech receptech naleznete kefír nebo kombuchu (tj. čaje fermentovaného pomocí symbiotické kolonie bakterií a kvasinek – tzv. scoby).

Eliq Maranic, zdroj:www.youtube.com
zdroj obrázku:www.grada.cz

 

Korektura: K.Ch.

Rate this post

Více z LaCultury...

  • Mami, mám hlad13. června, 2022 Mami, mám hlad Dokud jsem nebyl otcem, netušil jsem, jaká je to věda, připravit malému děťátku příkrm. Mám rád rychlá řešení. Když jsem tehdy utrousil před manželkou, že koupíme přeci přesnídávky z […]
  • Fermentace18. prosince, 2021 Fermentace Fermentované, kvašené, potraviny doprovázejí lidstvo snad od počátku věků. Lidé na celém světě se postupně naučili, že některé jídlo je lepší, když se nechá zkvasit než v jeho syrové […]
  • Fit recepty pro každého1. září, 2021 Fit recepty pro každého Budu, drahý čtenáři, k tobě otevřený – pěkně fotrovatím. Místo pevné vánočky jako skála mám spíš solidně zaděláno na kynuté těsto. Buchty z kynutého těsta mám velmi rád. Čas od času mě […]
  • Právnická angličtina11. srpna, 2022 Právnická angličtina Čas od času se ke mě dostane od naších firemních právníků smlouva v angličtině, abych je jako manažer zodpovědný za účetnictví a daně posoudil. Jsem zvyklý na svou účetní hantýrku, ale […]
  • Digitální rodičovství2. srpna, 2022 Digitální rodičovství Digitální technologie vpadly do naších životů a úplně je změnily. Svět technologií každý rok udělá velký skok. Počítače jsou menší, rychlejší, inteligentnější. Přenos informací […]
  • „Připomíná vám vaše kuchyň víc než hřejivý krb spíše bojiště, ze kterého se vám téměř nikdy nedaří odejít jako vítěz?“22. července, 2022 „Připomíná vám vaše kuchyň víc než hřejivý krb spíše bojiště, ze kterého se vám téměř nikdy nedaří odejít jako vítěz?“ Poznali jste se ve výše uvedené otázce? Já ano. A tak mne zajímalo, jaké rady na její úspěšné vyřešení nalezly sestry Michaela Kramolišová a Markéta Popovičová, které se organizaci domovů […]
  • Jsou popeláři lepší kouzelníci než čarodějové?18. července, 2022 Jsou popeláři lepší kouzelníci než čarodějové? Oblíbená autorka dětské literatury, Zuzana Pospíšilová, zve děti i dospělé do světa, kde se zcela přirozeně snoubí ekologické myšlenky se světem mýtických i lidských bytostí. Dvě desítky […]
  • Jak získat bystřejší mozek18. července, 2022 Jak získat bystřejší mozek Alzheimerová choroba, demence jsou obrovští strašáci pro lidi ve středním a pokročilejším věku života. Je těžké pozorovat často nezvratné změny v chování a osobnosti člověka, kterého […]
  • Lovci šifer aneb únikovka v domácích podmínkách14. července, 2022 Lovci šifer aneb únikovka v domácích podmínkách Když jsme byli malí, zbožňovali jsme honbu za pokladem - cestu složenou z úkolů a hádanek, na jejímž konci čekal poklad (obvykle v podobě sladkostí). Před časem se podobné akce rozšířily z […]
  • Jak jíst méně sacharidů a nemuset se vzdát křupavého pečiva?14. července, 2022 Jak jíst méně sacharidů a nemuset se vzdát křupavého pečiva? Odpovědí je 55 receptů úspěšné německé blogerky Diany Rechserové v kuchařce LOW CARB pečení - Chléb, housky, bagety. Brožovanou publikaci s recepty nízkosacharidového stravování vydalo […]
  • Ne/promlčeno28. června, 2022 Ne/promlčeno Kniha Ne/promlčeno od několika autorů ze spolku Nepromlčíme je souborem případů vražd, které nikdy nebyly vyřešeny a jsou tak promlčené. U vraždy je totiž v ČR promlčecí lhůta 15 let. U […]
  • Metabolický motor25. června, 2022 Metabolický motor Dřepy, kliky, rychlé sprinty, proteiny. Očekávané výsledky nikde! Větší síla, pevnější tělo, ale ne a ne shodit přebytečné kila navíc. Chcete mít větší hruď, tvrdě jedete činky. Chcete mít […]

Co o sobě říci? Žiju v malebné krajince Vsetínských Beskyd a snad právě proto mám ráda spoustu věcí, které souvisí s přírodou. Jako skoro všichni Valaši, i já jsem hodně tvrdohlavá a stejně tak přátelská; ráda poznávám nové lidi a zkouším nové věci. V etapách relaxace (od programu motorová myš) pak není nad šálek lahodného maté a dobrou knihu s uchvacujícím příběhem.