„Přibývá těch, kteří znají nazpaměť celé písničky.“

To patří k příjemným překvapením, které kapele Poletíme? přinesla letošní šňůra koncertů CHCE TO TOUR!2019. Na otázky odpovídal zakladatel a frontman Poletíme? Rudolf Brančovský, který je také uznávaným výtvarníkem.


Když poslouchám písničky Poletíme? nemůžu se nesmát, protože umíte vytvořit opravdu humorné texty na „veselou notu“. Napadlo mě, jak to máte se zahraničním publikem – nepohrávali jste si někdy s myšlenkou na anglické texty jak to teď mnozí dělají?

Poletíme? by v jiném jazyku absolutně ztratili kouzlo. Něco jako kdyby Buena Vista Social Club zpíval polsky nebo Manu Chao německy. Ti, co vnímají srdcem, si oblíbí písně třeba i v ujgurštině.

Mě osobně k vám přivedl brácha, který mi pustil písničku Fousy (jak tušíte – našel se v ní). Neprozradili byste mi k ní nějaké zajímavosti ohledně inpirace?

Moje vousy začaly růst v době, kdy to nebylo v módě. Modlil jsem se za ně už jako dítě, tak jsem si o tom napsal písničku.

A co říkáte na barbershopy?

Barbershopy jsou otázkou pro psychologa hloubkově se zabývajícího krizí mužství.

Vaši píseň Mimochodem můžeme slyšet také v seriálu Busny, který je o cestování Afrikou. Jaký přístup k cestování máte vy sami? Jezdíte raději do neprozkoumaných míst nebo sázíte na klasiku?

My cestujeme hlavně za našimi fanoušky po republice, i když v létě se chystáme i na Slovensko. Své osobní volno pak tráví každý jinak. Někdo u moře, jiný s batohem na zádech. Člověk při odpočinku hledá většinou opak toho, z čeho byl unavený.

Rudolf Brančovský je známý nejen jako hudebník, ale i malíř. Napadlo mě, jestli při malování rád posloucháte muziku a jakou?

Já při malování poslouchám neustále. Hudbu především podle nálady. Když potřebuji zklidnit a soustředit se, tak něco jiného, než když potřebuji nakopnout. Mám dále moc rád audioknihy a také sjíždím nespočet zajímavých pořadů na podcastu Českého rozhlasu.

Rudolf Brančovský, zdroj:https://www.brancovsky.cz

Ráda bych se zeptala na Váš názor na trend antidepresivních omalovánek pro dospělé a styl kreslení zentangle, který vlastně podporuje malování i u lidí, kteří malují rádi navzdory tomu, že ve škole jejich výkresy na nástěnku nikdy nepověsili…

Cokoliv co lidem ulehčí od trápení je super. Ale to, že něco někomu nepověsili na nástěnku, je spíš problém špatně nastaveného školství.

Předpokládám správně, že autorem animovaných videoklipů jste Vy? Jak dlouho trvá videoklip vytvořit? Napadá Vás třeba už někdy při samotném psaní nebo hraní písničky?

Každý videoklip trvá jinak dlouho. Například Lokomotivu jsem měl namalovanou za pár minut. Animátor ji však rozpohybovával mnoho hodin. Klip k Pojď se mnou lásko má, který jsme točili s Bárou Polákovou, jsme točili dva dny celkem asi 16 hodin a je na mnoha lokacích. Byly to vyloženě závody.

videoklip k písni Lokomotiva, zdroj:www.youtube.com

Právě jste na turné CHCE TO TOUR!2019  Jak si ho užíváte? Nějaká příjemná překvapení, která byste chtěli vyzvednout?

Lidí v sálech stále přibývá! Stejně jako přibývá i těch, kteří znají nazpaměť celé písničky.

K vašim hitům patří i song Chlastáme na festivalu, takže na jakém festivalu se letos plánujete ukázat (ať už jako účinkující nebo si ho užít jako návštěvníci)?
Veškeré naše koncerty naleznete na www.poletime.info/koncerty. Kdybych měl jmenovat jeden, na který se těšíme jako kapela, tak do Chotěmic k Václavu Koubkovi.

záznam písně Chlastáme na festivalu, zdroj:www.youtube.com

Na závěr se asi nevyhnu klasice: Teď jedete na plné obrátky, ale máte už nějaké plány, co podniknete po tour? Plánujete třeba další videoklip nebo menší koncerty?
Po tour přijde další tour! A v září chystáme opravdu velký koncert v pražských Žlutých lázních.

Rate this post

Více z LaCultury...

  • 11. dubna, 2013 Rožnovský Vrah V rámci pokusu o nasazení LaCultury do undergroudovějších kolejí jsem se rozhodl napsat něco málo o klubu Vrah v Rožnově pod Radhoštěm.
  • Amaranthe – 14. 11. 201612. prosince, 2016 Amaranthe – 14. 11. 2016 Amaranthe je švédská hudební skupina hrající metal, který kombinuje s moderními prvky moderní hudby. Tento rok vydali již čtvrté album s názvem Maximalism a v rámci turné zavítali 14. […]
  • Masters of Rock: Jubilejní nářez4. dubna, 2012 Masters of Rock: Jubilejní nářez Po celé čtyři dny, počínaje 12. červencem, budou Vizovickým areálem likérky Jelínek znít dravé tóny „tvrdší“ hudby. Kolosální festival Master of Rock letos oslaví významné jubileum. Již […]
  • Útok titánů 2014. září, 2019 Útok titánů 20 Bitva o Zeď Maria je v plném proudu. Bohužel to vypadá tak, že jediní Průzkumníci, kteří byli ve městě a přežili, jsou Eren a jeho přátelé. Utéct ze čtvrti Šiganšina a dostat se zpátky […]
  • Tisíc východů slunce – ukázka z románu Sabiny Zelené2. března, 2018 Tisíc východů slunce – ukázka z románu Sabiny Zelené Trhla jsem sebou při hlasitém zařinčení. Stále jsem byla ponořená do svého snu a nějakou dobu mi trvalo otevřít oči. Víčka mi z únavy zase těžkla, ale i přesto jsem nastražila uši a […]
  • Netradiční „párty“ v kostele se Stellou Jones & The Christmas Gospel Singers1. ledna, 2013 Netradiční „párty“ v kostele se Stellou Jones & The Christmas Gospel Singers Neopakovatelnou, pohodovou atmosféru jsme si v předvánočním shonu přinesli až domů pod vánoční stromeček v podání gospelu se Stellou Jones & The Christmas Gospel Singers.
  • Je Morrigen jen mladší ségrou Harryho Pottera?8. ledna, 2020 Je Morrigen jen mladší ségrou Harryho Pottera? Harry Potter - o tomhle jménu má nejspíš představu každý. A kdopak z vás už slyšel o Morrigen Crowové? Taky žila velmi nešťastný život u svých příbuzných, dokud nevkročila do světa […]
  • Kerouac milovaný i nepochopený, žil totiž divoce Na cestě19. ledna, 2012 Kerouac milovaný i nepochopený, žil totiž divoce Na cestě Kniha, která rozděluje svět na dvě půlky. Na ty, kteří ji milují a na ty, kteří nechápou, proč je milována. Čtenář tak musí mít špetku svobodomyslnosti, touhy prožít svůj život na cestě, […]
  • 18. února, 2016 Aj Wej-wej – třímetrové zosobnění čínského zvěrokruhu Do konce srpna bude na prostranství před Veletržním palácem Praha vystaveno dvanáct bronzových hlav zvířat zvěrokruhu vytvořených současným provokativním čínským umělcem Aj Wej-wejem. […]
  • Pětinásobný držitel Grammy Randy Brecker zahraje v Kostelci19. dubna, 2013 Pětinásobný držitel Grammy Randy Brecker zahraje v Kostelci Příští týden, 23. dubna, bude v Kostelci nad Orlicí malý jazzový svátek. Zahraje zde současná jazzová ikona oceněná několika Grammy - Randy Brecker.
  • Řípfest, akce nabitá hvězdami6. července, 2010 Řípfest, akce nabitá hvězdami V jeden den a na jednom pódium zde zahrají své jediné koncerty v České Republice a na Slovensku v roce 2010 legedární Ozzy Osbourne a americká skupina Korn, kteří tuzemskému publiku […]
  • Reportáž: Dvojkoncert Stinga a Kasabian. Metronome Festival Prague doklepal druhý ročník5. července, 2017 Reportáž: Dvojkoncert Stinga a Kasabian. Metronome Festival Prague doklepal druhý ročník Poslední červnový víkend zaplavila pražské Výstaviště vlna české a zahraniční muziky. Hlavními tahouny druhého ročníku Metronome Festivalu byly hvězdy světových rozměrů - skupina Kasabian […]

Co o sobě říci? Žiju v malebné krajince Vsetínských Beskyd a snad právě proto mám ráda spoustu věcí, které souvisí s přírodou. Jako skoro všichni Valaši, i já jsem hodně tvrdohlavá a stejně tak přátelská; ráda poznávám nové lidi a zkouším nové věci. V etapách relaxace (od programu motorová myš) pak není nad šálek lahodného maté a dobrou knihu s uchvacujícím příběhem.