The Freelance Way

Nejzásadnějšími knihami o mikropodnikání jsou pro mě Startup za pakatel od Chrise Guillebeau, který mi ukázal, že podnikat jde opravdu s málem, a kniha od Roberta Vlacha Na Volné noze, která mě naučila, že podnikání nemusí být tak strašné.

Vlach ve své knize s lehkostí popisuje reálie podnikání nezávislého specialisty, odborníka. Kniha na Volné noze: Podnikejte jako profesionálové je stále evangelium pro české živnostníky a malé podnikatele. Na českém trhu stále nenajdete publikaci, která tak detailně vykreslila reálie podnikání v České republice, a navíc byla tak inspirativní.

Freelancer je osoba, která pracuje na volné noze. Třeba v informatice jsou za freelancery označování samostatní odborníci, kteří většinou podnikají a pracují nezávisle na jiných subjektech. V podstatě jsou to podnikatelé, kteří pracují sami na sebe a prodávají své know-how. Kromě toho, že musí disponovat určitou znalostí, musí ovládat řízení projektů, budování brandu i komunikace se zákazníkem. Je to na jednoho člověka až moc. Ale s průvodcem to jde snadněji.

Kniha Na volné noze se opírala o snad největší český průzkum podnikání na volné noze, do kterého se zapojilo přes 2300 respondentů. Na základě průzkumu Robert Vlach zakomponoval do svého díla rady a tipy, které využijí jako novici v podnikání tak i zkušenější podnikatelé.

Velký úspěch téhle knihy vyvolal i zájem ze zahraničí, a tak se dočkala přepracování do knihy The Freelance Way. Oproti českému vydání kniha zaznamenala přes 350 změn. Kniha významně zeštíhlila. Na volné noze má 760 stran a její přepracování „pouze“ 456. Početní rozdíl stran vydá na jednu poměrně rozsáhlou publikaci.  Odpadli především české reálie jako účetnictví a daně a jiné kapitoly. Nová publikace získala šmrc velkých děl amerických či kanadských autorů a získala větší šanci prorazit. Do publikace svými radami přispěli autoři jako David Allen či Austion Kleon.

Kdybych nečetl Na volné noze tak The Freelance Way hodnotím vysoce. Na volné noze je úžasný průvodce pro českého podnikatele, kde své najde vysoce ceněný IT specialista, účetní, ale i živnostníci, kteří se věnují klasickým řemeslům a chtějí své podnikání povznést na vyšší úroveň. The Freelance Way míří do světa a vzdaluje se tak části českých podnikatelů, ale naštěstí je tu pro ně stále Na volné noze.

Velmi oceňuji styl, jakým je The Freelance Way napsána. Text je napsán svěží a srozumitelnou angličtinou, která se velmi dobře čte i těm čtenářům, kteří sáhnou po anglické knížce párkrát do roka. Nejcennější obsah pro nezávislé specialisty je v sekci know-how, protože kdo se v podnikatelském životě nepral s nastavováním ceny či marketingem? Velmi si cením kapitoly Personal Finances and Risk Prevention. Oblasti osobních financí se už Robert Vlach věnoval v české publikaci a je velmi dobře, že pokračuje v osvětě i zde. Hlavně začínající podnikatele často jdou do velkého rizika, které ve finále nepřináší očekávaný zisk.

Přeji Cestě Freelancera hodně štěstí ve světě. Ať udělá dobré jméno českým podnikatelům a snad přinese i zlepšení českého pohledu na podnikání.  

Více z LaCultury...

  • Obhajoba tichého hloubání18. Červenec, 2015 Obhajoba tichého hloubání V této recenzi se vrátíme k jednomu sice ne úplně aktuálnímu titulu, který ovšem stojí za pozornost. Zbystřit by měli zejména lidé se sklony k introverzi, kteří podle autorky Susan Cainové […]
  • Budoucnost je teď. Ale co bude zítra?11. Červenec, 2015 Budoucnost je teď. Ale co bude zítra? Nakladatelství Jan Melvil Publishing uvedlo v květnu 2015 na knižní trh novinku Druhý věk strojů amerických akademiků Erika Brynjolfssona a Andrewa McAfeeho. Kniha se stala New York Times […]
  • Hluboká práce: Tajná zbraň roztěkané doby14. Leden, 2017 Hluboká práce: Tajná zbraň roztěkané doby Co spojuje Carla Junga, J. K. Rowlingovou a Billa Gatese? Každý z nich se do historie zapsal něčím, co si bude připomínat ještě řada generací. Kromě samotného díla je tu ale jeden společný […]
  • Talent je mýtus, začněte makat. Trik spočívá v nastavení mysli16. Duben, 2016 Talent je mýtus, začněte makat. Trik spočívá v nastavení mysli Carol Dwecková, profesorka psychologie ze Stanfordské univerzity, narazila při studiu stovek svých studentů na zajímavý fenomén. Při sledování jejich chování byla schopna rozdělit je na […]
  • Jak se nezbláznit z partnerských vztahů?6. Únor, 2016 Jak se nezbláznit z partnerských vztahů? Mezilidské vztahy patří málokdy mezi ty jednoduché oblasti života. O to složitější jsou ty partnerské. Zřejmě ani ten váš není dokonalý. Možná se vám zrovna potápí manželství? V každém […]
  • Čtěte z tváří jako z knihy24. Říjen, 2015 Čtěte z tváří jako z knihy Autorem ještě docela čerstvé novinky z nakladatelství Jan Melvil Publishing je Paul Ekman, který se po více než 30ti letém působení na Kalifornské univerzitě rozhodl zpřístupnit své dílo […]
  • Paleo kuchařka pro všechny, kdo chtějí dobře jíst 18. Leden, 2015 Paleo kuchařka pro všechny, kdo chtějí dobře jíst O paleu jste už pravděpodobně slyšeli. Současný dietní trend, který zatím úspěšně odolává neúprosnému víru času, a na rozdíl od jiných „sezónních” diet se tváří, že se ještě nějakou chvíli […]
  • Optimismem za lepší svět 27. Prosinec, 2014 Optimismem za lepší svět Jste pozitivně naladěni? Dnes budeme recenzovat listopadovou novinku nakladatelství Jan Melvil Publishing. Originál napsaný americkým profesorem psychologie Martinem Seligmanem s titulem […]
  • Jak vůdčí osobnosti inspirují k činům? Začněte s PROČ! 13. Červenec, 2014 Jak vůdčí osobnosti inspirují k činům? Začněte s PROČ! Začněte s Proč je jedna z nejvíce inspirujících knih, které jsem za poslední měsíce četl. Jasné je, že zřetelně ukazuje, jak by lídři měli vést. Respektive jak bychom měli sami sebe vést. […]
  • Člověče, neboj se podnikání!  Máš na to! 13. Duben, 2014 Člověče, neboj se podnikání! Máš na to! Startup je velmi přitažlivé slovo pro mnohé mladé lidi, kteří touží splnit si svou vizi nové služby či produktu, který by svět udělal lepším. Ale svůj sen se neodváží začít žít, protože […]
  • Servírujeme dietní program pro masožravce, dobrou chuť. 5. Duben, 2014 Servírujeme dietní program pro masožravce, dobrou chuť. Jste hrdými držiteli sexy pneumatiky kolem pasu, k tomu jste pořád nemocní, unavení a nevrlí? Gratuluji, máte namířeno na kerchov. Chcete to změnit? Chcete změnit svůj život? Začněte u […]
  • Čtyřhodinový projekt potřetí. Tentokrát s cílem udělat z vás šéfkuchaře. 8. Březen, 2014 Čtyřhodinový projekt potřetí. Tentokrát s cílem udělat z vás šéfkuchaře. Jeden kamarád kuchař (shodou okolností stejně jako Tim ze San Francisca) mi řekl, že když začínal s vařením, četl jen kuchařky s mnoha obrázky. Když získal nějaké zkušenosti, přesedlal na […]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*