Pamlsky posluchačů Radiožurnálu

Pochoutkovy rok
Pochoutkovy rok, zdroj:https://www.radioteka.cz/detail/CRo_adm_563957/Patrik-Rozehnal-Pochoutkovy-rok

Kdysi jsem byla přesvědčena, že kdekoli se dají naladit dvě stanice –  ČR1 Radiožurnál a ČR2 Vltava. Radiožurnál je stanicí, která má v ČR dlouholetou tradici a stále se těší přízni posluchačů. Mezi jejich pořady patří také kuchařská soutěž Pochoutkový rok. Zdařilé recepty najdete také v knize Pochoutkový rok, kterou vydává nakladatelství Radioservis. 

Kuchařská soutěž Pochoutkový rok se začala vysílat v roce 2017. Posluchači do ní mohou přihlásit svůj osvědčený rodinný recept, který se u nich předává z generace na generaci. Nezáleží přitom zda se jedná o zákusky, polévky či hlavní chod. Jelikož jde o první kuchařskou knihu vycházející z tohoto pořadu, je v ní zařazeno 120 receptů ze všech tří ročníků soutěže. „Rozděleny jsou na slané (1-52) a sladké (53-120). Jde o nejrůznější chuťovky, polévky, masové i bezmasé pokrmy, sladké koláče, kynuté buchty a další tradiční české, moravské a slezské speciality,“ píše se v anotaci knihy. Dále v knize naleznete devatero receptů poroty.

Porota

Recepty vybrala soutěžní porota složená ze šéfkuchařů Jaroslava Sapíka a Pavla Pospíšila a vášnivé kuchařky a milovnice jídla- herečky Nadi Konvalinkové.

Jaroslav Sapík se vaření profesionálně věnuje již od roku 1967 a vydal také čtyři knihy spojené s jídlem –  Česká kuchyně je klasa (2005), Čtyři roční období na talíři (2016), Můj divotvorný hrnec a Můj divotvorný hrnec – když česká kuchyně žije (2012). Čtenářský portál Databázeknih.cz o něm píše, že je „je zarytým obhájcem české kuchyně o které tvrdí, že je nutné vrátit ji do té pozice, kterou zastávala ještě na počátku minulého století, kdy s úspěchem soutěžila s Vídní i Budapeští a držela krok s Paříží. V roce 2009 založil, vlastně obnovil Československý svaz kuchařů, který byl před druhou světovou válkou nuceně ukončen.

Pavel Pospíšil získal za své kuchařské dovednosti Michelinskou hvězdu. I na jeho autorském kontě už jsou dvě samostatné kuchařky – Fešák nie som, ale varit viem! (2015) a Moje cesta k Michelimu (2018). Nicméně autorem knihy Pochoutkový rok je moderátor Radiožurnálu Patrik Rozehnal.

Ukázky z pořadu Pochoutkový rok si můžete poslechnout zde.

Přihlásíte se i Vy?

Pokud najdete ve svých domácích kuchařkách tradiční rodinný recept, který bude navíc krajovou specialitou (valašská kyselice, chodské koláče, krkonošské kyselo atp.), určitě se přihlaste do dalšího ročníku Pochoutkového roku. Ty nejzajímavější recepty, které vybere porota složená ze šéfkuchařů Pavla Pospíšila a Jaroslava Sapíka a herečky a vášnivé kuchařky Nadi Konvalinkové, vám představí Patrik Rozehnal každou neděli (10:04 – 11:00, resp. 21:04 – 22:00) v pořadu Pochoutkový rok a také je najdete na našem webu. Přihlaste se do soutěže Pochoutkový rok 2020 a vyhrajte nové vybavení do kuchyně v celkové hodnotě 100 000 korun,“ zvou pořadatelé soutěže na stránkách Českého rozhlasu. Podrobné informace o pravidlech  i aktuality ohledně vysílání letošního ročníku naleznete zde.

recept Nadi Konvalinkové, zdroj: www.youtube.com (kanál Český rozhlas – pochoutkový rok)

 

Jak vypadá kuchařka?

Má sympatické  menší (téměř čtvercové)rozměry, polopevnou vazbu, křídový papír a kvalitní grafiku fotografií hotových výrobků. Samotný recept zábírá 1-2 strany. Vedle nadpisu v oranžovém lemu stránky je umístěna čtvercová fotografie. Pod názvem receptu je barevně zapsáno jméno autora a město, odkud recept pochází. Dále je zde tučný sloupec se surovinami a následuje postup, jehož kroky jsou rozčleněny do odstavců a přehledně očíslovány barevným indexem.

IMG 20200613 170557
seznam sladkých receptů, zdroj: vlastní foto

Tím, že se jedná o recepty takříkajíc „z lidu“ patří mezi jejich klady i dobrá dostupnost a známost surovin, jakož i poměrně nenáročná příprava. Možná může být drobně matoucí skutečnost, že se v knize nachází několik obsahů: souhrnný obsah oddělující pouze tři hlavní kapitoly a následně podrobný obsah s recepty umístěné na počátku každé kapitoly (viz obrázky).

IMG 20200613 170507
Seznam slaných receptů, zdroj: vlastní foto

 

Pochoutkovy rok
Pochoutkovy rok, zdroj:www.radioteka.cz
Rate this post

Více z LaCultury...

  • 24. listopadu, 2017 Autogramiáda Anderle & Novotný Ve čtvrtek 30.11.2017 proběhne v prodejně Českého rozhlasu na Vinohradské 12 společná autogramiáda malíře Jiřího Anderleho a básníka Františka Novotného. „Láska za lásku je série […]
  • Jak se navždy zbavit paniky, úzkosti a strachu11. října, 2022 Jak se navždy zbavit paniky, úzkosti a strachu Na světe jsou miliony lidí, kteří trpí nějakým typem diagnostikované úzkostné poruchy a asi třetinu z nich trápí stále se vracející panické ataky. Tito lidé mají jednu společnou touhu: […]
  • PEVNOST V/202321. května, 2023 PEVNOST V/2023 Film & seriál Od roku 1969, kdy na pulty obchodů prvně pronikli Strážci galaxie, uplynulo už hodně vody a fanouškovská základna houstla a houstla., tudíž jsou očekávání od květnové […]
  • Babička pozdravuje a omlouvá se26. července, 2015 Babička pozdravuje a omlouvá se Když loni na podzim vydalo nakladatelství Host knihu Fredrika Backmana Muž jménem Ove,  způsobilo to v čtenářské obci doslova poprask. Kladná hodnocení a recenze se hrnuly ze všech stran a […]
  • Plague – aneb nový singl od Crystal Castles27. července, 2012 Plague – aneb nový singl od Crystal Castles Kanadské duo Alice Glass a Ethan Kath, známé pod jménem Crystal Castles, letos poctilo svým hlukem Rock for People. Fanoušci však nemusí smutnit, neboť se kapela chystá koncem září vydat […]
  • Co to má být, to, co stojí přede mnou?! 16. prosince, 2013 Co to má být, to, co stojí přede mnou?! Rockeři po celém světě byli nadmíru potěšeni, když se dva roky zpět doslechli o reunionu legendárních Black Sabbath a následujícím celosvětovém turné. Fanoušek jako já nelenil a rychle si […]
  • Probudím se někdy… nebo jsem vzhůru?22. listopadu, 2014 Probudím se někdy… nebo jsem vzhůru? West je úspěšný středoškolák a má vše, co si jen může přát. Avšak jednoho dne se probudí po nehodě v nemocnici – ochrnutý a bez možnosti mluvit. Jediné, co ho udržuje při smyslech, jsou […]
  • Baroko nám odhalilo svou tvář4. července, 2011 Baroko nám odhalilo svou tvář Léto v Ledeburské zahradě pod Pražským hradem patří prvnímu ročníku Pražských barokních slavností. Jak sám název napovídá, večery proběhnou ve znamení baroka, respektive barokních oper se […]
  • 35. Letní filmová škola v Uherském Hradišti10. srpna, 2009 35. Letní filmová škola v Uherském Hradišti Již po 35. se letos ve dnech 24.7. – 2.8. konala tradičně v Uherském Hradišti Letní Filmová Škola. Asi není moc zapotřebí rozebírat, co je vůbec Letní Filmová Škola zač, jelikož to docela […]
  • PEVNOST IX/2022: JUBILEJNÍ 2029. srpna, 2022 PEVNOST IX/2022: JUBILEJNÍ 20 "V minulém editoriálu jsem slíbil, že Pevnost s číslovkou 9 bude vymazlená, takže je teď na vás, abyste to posoudili. Do tohoto čísla jsme se pokusili nacpat spoustu věcí, které máme […]
  • „Předkové, chraňte mě před mým novým obchodním partnerem.“22. října, 2017 „Předkové, chraňte mě před mým novým obchodním partnerem.“ Pravil si v duchu téměř šestnáctiletý Kelllen. Jeho život není právě jednoduchý. Byť pochází z jedné z nejmocnějších jan´tepských rodin a jeho mladší sestra patří k nejsilnějším prvkům […]
  • Lze rozhodnutími v přítomnosti zabránit budoucí tragédii?29. března, 2021 Lze rozhodnutími v přítomnosti zabránit budoucí tragédii? Když šestnáctiletá Naho dostala dopis z budoucnosti od svého šestadvacetiletého já, byla překvapená. Budoucí Naho ji žádala, aby zachránila před smrtí svého spolužáka Kakerua. Naho to […]

Co o sobě říci? Žiju v malebné krajince Vsetínských Beskyd a snad právě proto mám ráda spoustu věcí, které souvisí s přírodou. Jako skoro všichni Valaši, i já jsem hodně tvrdohlavá a stejně tak přátelská; ráda poznávám nové lidi a zkouším nové věci. V etapách relaxace (od programu motorová myš) pak není nad šálek lahodného maté a dobrou knihu s uchvacujícím příběhem.