Pamlsky posluchačů Radiožurnálu

Pochoutkovy rok
Pochoutkovy rok, zdroj:https://www.radioteka.cz/detail/CRo_adm_563957/Patrik-Rozehnal-Pochoutkovy-rok

Kdysi jsem byla přesvědčena, že kdekoli se dají naladit dvě stanice –  ČR1 Radiožurnál a ČR2 Vltava. Radiožurnál je stanicí, která má v ČR dlouholetou tradici a stále se těší přízni posluchačů. Mezi jejich pořady patří také kuchařská soutěž Pochoutkový rok. Zdařilé recepty najdete také v knize Pochoutkový rok, kterou vydává nakladatelství Radioservis. 

Kuchařská soutěž Pochoutkový rok se začala vysílat v roce 2017. Posluchači do ní mohou přihlásit svůj osvědčený rodinný recept, který se u nich předává z generace na generaci. Nezáleží přitom zda se jedná o zákusky, polévky či hlavní chod. Jelikož jde o první kuchařskou knihu vycházející z tohoto pořadu, je v ní zařazeno 120 receptů ze všech tří ročníků soutěže. „Rozděleny jsou na slané (1-52) a sladké (53-120). Jde o nejrůznější chuťovky, polévky, masové i bezmasé pokrmy, sladké koláče, kynuté buchty a další tradiční české, moravské a slezské speciality,“ píše se v anotaci knihy. Dále v knize naleznete devatero receptů poroty.

Porota

Recepty vybrala soutěžní porota složená ze šéfkuchařů Jaroslava Sapíka a Pavla Pospíšila a vášnivé kuchařky a milovnice jídla- herečky Nadi Konvalinkové.

Jaroslav Sapík se vaření profesionálně věnuje již od roku 1967 a vydal také čtyři knihy spojené s jídlem –  Česká kuchyně je klasa (2005), Čtyři roční období na talíři (2016), Můj divotvorný hrnec a Můj divotvorný hrnec – když česká kuchyně žije (2012). Čtenářský portál Databázeknih.cz o něm píše, že je „je zarytým obhájcem české kuchyně o které tvrdí, že je nutné vrátit ji do té pozice, kterou zastávala ještě na počátku minulého století, kdy s úspěchem soutěžila s Vídní i Budapeští a držela krok s Paříží. V roce 2009 založil, vlastně obnovil Československý svaz kuchařů, který byl před druhou světovou válkou nuceně ukončen.

Pavel Pospíšil získal za své kuchařské dovednosti Michelinskou hvězdu. I na jeho autorském kontě už jsou dvě samostatné kuchařky – Fešák nie som, ale varit viem! (2015) a Moje cesta k Michelimu (2018). Nicméně autorem knihy Pochoutkový rok je moderátor Radiožurnálu Patrik Rozehnal.

Ukázky z pořadu Pochoutkový rok si můžete poslechnout zde.

Přihlásíte se i Vy?

Pokud najdete ve svých domácích kuchařkách tradiční rodinný recept, který bude navíc krajovou specialitou (valašská kyselice, chodské koláče, krkonošské kyselo atp.), určitě se přihlaste do dalšího ročníku Pochoutkového roku. Ty nejzajímavější recepty, které vybere porota složená ze šéfkuchařů Pavla Pospíšila a Jaroslava Sapíka a herečky a vášnivé kuchařky Nadi Konvalinkové, vám představí Patrik Rozehnal každou neděli (10:04 – 11:00, resp. 21:04 – 22:00) v pořadu Pochoutkový rok a také je najdete na našem webu. Přihlaste se do soutěže Pochoutkový rok 2020 a vyhrajte nové vybavení do kuchyně v celkové hodnotě 100 000 korun,“ zvou pořadatelé soutěže na stránkách Českého rozhlasu. Podrobné informace o pravidlech  i aktuality ohledně vysílání letošního ročníku naleznete zde.

recept Nadi Konvalinkové, zdroj: www.youtube.com (kanál Český rozhlas – pochoutkový rok)

 

Jak vypadá kuchařka?

Má sympatické  menší (téměř čtvercové)rozměry, polopevnou vazbu, křídový papír a kvalitní grafiku fotografií hotových výrobků. Samotný recept zábírá 1-2 strany. Vedle nadpisu v oranžovém lemu stránky je umístěna čtvercová fotografie. Pod názvem receptu je barevně zapsáno jméno autora a město, odkud recept pochází. Dále je zde tučný sloupec se surovinami a následuje postup, jehož kroky jsou rozčleněny do odstavců a přehledně očíslovány barevným indexem.

IMG 20200613 170557
seznam sladkých receptů, zdroj: vlastní foto

Tím, že se jedná o recepty takříkajíc „z lidu“ patří mezi jejich klady i dobrá dostupnost a známost surovin, jakož i poměrně nenáročná příprava. Možná může být drobně matoucí skutečnost, že se v knize nachází několik obsahů: souhrnný obsah oddělující pouze tři hlavní kapitoly a následně podrobný obsah s recepty umístěné na počátku každé kapitoly (viz obrázky).

IMG 20200613 170507
Seznam slaných receptů, zdroj: vlastní foto

 

Pochoutkovy rok
Pochoutkovy rok, zdroj:www.radioteka.cz
Rate this post

Více z LaCultury...

  • 24. listopadu, 2017 Autogramiáda Anderle & Novotný Ve čtvrtek 30.11.2017 proběhne v prodejně Českého rozhlasu na Vinohradské 12 společná autogramiáda malíře Jiřího Anderleho a básníka Františka Novotného. „Láska za lásku je série […]
  • Nebezpečná tajemství skrývající se za intrikami tajných služeb26. prosince, 2014 Nebezpečná tajemství skrývající se za intrikami tajných služeb Robert Karjel je povoláním důstojník švédského letectva. Prošel výcvikem u amerických mariňáků a jako pilot vrtulníku se účastnil mírových misí v Afghánistánu a zasahoval proti somálským […]
  • Hudební festival Hrady CZ se po Švihově přesouvá na Kunětickou horu22. července, 2014 Hudební festival Hrady CZ se po Švihově přesouvá na Kunětickou horu Hudební festival Hrady CZ se po Švihově představí 25. a 26. července na Kunětické hoře u Pardubic. Festival v rámci svého desetiletého výročí návštěvníkům nově nabízí kromě klasických […]
  • Léto s filmy – FanFest 201126. dubna, 2011 Léto s filmy – FanFest 2011 Letos proběhne v rámci Festivalu fantazie v Chotěboři i speciální, znovuobnovená linie zaměřená na filmy – FanFest.
  • Haiti: Haj i ty?!24. ledna, 2010 Haiti: Haj i ty?! Nedávno jsem se díval s někým na zprávy v televizi, zrovna zas běžela nějaká rychlokvašná reportáž z Hrkajícího ostrova. Ukazovali tam, jak v rozsekané silnici u naražené vodovodní trubky […]
  • Hra o nejslavnějším Čechovi 21. března, 2011 Hra o nejslavnějším Čechovi O kom tak asi může být? Že by o „otci vlasti“ Karlu IV., „tatíčku národa“ Tomáši G. Masarykovi, „učiteli národa“ Janu Ámosu Komenském, či o „všechnologu“ Járovi Cimrmanovi? Ani o jednom! […]
  • Skleněný pokoj31. prosince, 2018 Skleněný pokoj Nový film režiséra Julia Ševčíka - Skleněný pokoj - bude mít slavnostní premiéru za účasti tvůrčí a herecké delegace 12. března 2019 v brněnském kině Scala. Do široké kinodistribuce […]
  • Jaroslav Alois Doležel: Úplněk8. října, 2017 Jaroslav Alois Doležel: Úplněk Nedělní povídka tentokrát pochází z díla českého autora J. A. Doležela. Vždy, když je měsíc v úplňku, stojí Málkova manželka, téměř celou noc, u okna a dívá se ven, na osvětlenou […]
  • Planety zahrají svou „hudbu sfér“ ve Frýdku-Místku 3. května, 2013 Planety zahrají svou „hudbu sfér“ ve Frýdku-Místku Jeden z nejzajímavějších projektů současné tuzemské scény, hudební skupina Planety, bude 10. května k vidění a hlavně k poslechu ve Frýdecko-Místeckém Sokolíku. Planety doprovodí kapela […]
  • Food Junkie – Posedlý jídlem; příběh gastrozávisláka 30. března, 2014 Food Junkie – Posedlý jídlem; příběh gastrozávisláka Jaká je vaše první vzpomínka spojená s jídlem? „Když mi byly tři, jedli jsme ve školce vanilkovou zmrzlinu a Mattias Andersson si pšoukl, a to je moje první vzpomínka na jídlo: chuť […]
  • Boje o duševní vlastnictví od Gutenberga po Gatese 23. února, 2014 Boje o duševní vlastnictví od Gutenberga po Gatese S nástupem internetu nabylo pirátství velkého rozmachu. Více lidí zhlédne film, přečte knížku či poslechne hudbu nelegálně, na rozdíl od než těch, kteří si za kulturní požitek zaplatí. […]
  • Dívka v plamenech Alicia Keys příjemně hřeje 29. listopadu, 2012 Dívka v plamenech Alicia Keys příjemně hřeje „This girl is on fire, she's walking on fire“, pompézně zpívá americká zpěvačka a hudebnice Alicia Keys, která se po třech letech vrací na hudební scénu s novým albem. Na předchozí desce […]

Co o sobě říci? Žiju v malebné krajince Vsetínských Beskyd a snad právě proto mám ráda spoustu věcí, které souvisí s přírodou. Jako skoro všichni Valaši, i já jsem hodně tvrdohlavá a stejně tak přátelská; ráda poznávám nové lidi a zkouším nové věci. V etapách relaxace (od programu motorová myš) pak není nad šálek lahodného maté a dobrou knihu s uchvacujícím příběhem.