Trvalky nejsou jen na okrasu

obálka knihy, zdroj:www.academia.cz
obálka knihy, zdroj:www.academia.cz

Nedávno jste zde mohli číst krátký informační příspěvek o publikaci Trvalky. Sympatickou útlou brožovanou knížku vydala organizace PERMAKULTURA (CS), z.s. Dnes se na knihu podíváme o něco podrobněji.

spolek PERMAKULTURA (CS), z.s.

Spolek PERMAKULTURA (CS), z.s.  má mnohé co nabídnout, ať už se Vám představí prostřednictvím svého facebookového profilu  nebo webových stránek. Můžete navštívit ukázkové permakulturní projekty či si o nich přečíst z reportáží nebo si vybrat některou ze zajímavostí kalendáře akcí.

logo spolku v úvodu webu, zdroj:www.permakulturacs.cz
logo spolku v úvodu webu, zdroj:www.permakulturacs.cz

Také můžete navštívit on-line obchod, kde naleznete především tiskoviny spolku. K nim patří domácí časopis i několik publikací, například edice Klíč k soběstačnosti.

edice KLÍČ K SOBĚSTAČNOSTI a publikace Trvalky

Trvalky jsou třináctou publikací v edici Klíč k soběstačnosti. Předcházely jí publikace: Malá velká voda: Všechno, co potřebujete vědět o vodě na svém pozemku, Potravinová soběstačnost, Teplo domova, Městské zahradničení: Balkony, terasy, komunitní zahrady, samozásobitelství, Lokální a alternativní ekonomické systémy, Včely a jiný hmyz na pozemku, Permakulturní dům,Permakulturní farma, Jak na permakulturní design: Koupili jsme hektar, pomoc, co s ním?, Jak žít minimalisticky: Recyklace, upcyklace, vědomá skromnost, Uchovávání úrody : tradiční i nové způsoby, jak zachovat potraviny v chutném stavu přes zimu a déle, Jedlý les – Permakulturní sadaření a ovocnaření.

Tituly v edici jsou na první pohled snadno rozpoznatelné díky jednotnému vzhledu. Jedná se o brožovanou publikaceformátu A5. Kniha je z recyklovaného materiálu (tedy příjemná na omak)  a naleznete v ní převážně černobílé ilustrace a fotografie (pouze v závěru knihy se nachází příloha šesti stran barevných fotografií).

Další informace o knize naleznete na stránkách vydavatele – zde.

Vizuální úpravou textu mi kniha připomněla starší časopisy, kdy texty byly členěny nejen na odstavce s mezinadpisy ale samotné sloupky či části textu jsou navíc mnohdy odděleny tenkými vodícími čarami. Dále je zde užito poměrně hustší řádkování. Dle jednotlivých autorů je poznat, kdo působí na akademické půdě (dlouhé, náročné věty spojované středníky vyžadující si maximální soustředěnost) a kdo pracuje se slovy jako publicista či lektor (čtenářsky nenáročnější stylistická úprava).  Většina článků je česky, dva ve slovenštině. Všichni však mají společnou vášeň pro přírodu, rostliny a jejich využití.

Obvykle se trvalky v zahradách pěstují na okrasu, bývá jim vyhrazeno místo nejspíš někde v předzahrádce ve zvláštním záhonu – trvalkovém rabatu, a jejich další funkce pěstitelé příliš neřeší. V permakultuře mají trvalky daleko širší roli a své důležité místo v designu. Tak především permakultura jako systém udržitelného designu inspirovaného přírodou odjakživa sází na vytrvalé rostliny spíše než na jednoleté. (…) Přesun k vytrvalým rostlinám je důležitý i z hlediska klimatické změny a hrozícího sucha, protože trvalky se obecně vypořádávají s drsnějšími podmínkami prostředí lépe než letničky,“ píše v editoriálu za redakci Eva Hauserová.

AUTOŘI

Kniha Trvalky je rozdělena do čtyř sekcí: O trvalkách obecně (tři kapitoly), Jednotlivé typy trvalek a jejich použití (šest kapitol), Pěstování (tři kapitoly), Různé (šest kapitol). Kapitoly bych s dovolením nazvala odbornými články, které mají rozličné autory, dle specializace.

Jsou jimi: členka sítě Evropských učitelů permakultury Katka Horáčková, autorka diplomové  práce na téma Permakultura jako designerský systém Marianna Holušová  Ružičková, jednatelka společnosti Trvalky Semanín s.r.o. Martina Kotlandová, Adam Baroš z atelieru zahradní architektury specializující se na použití trvalek v Průhonicích, bioložka, novinářka a předsedkyně spolku PERMAKULTURA (CS), z.s. Eva Hauserová,  spolumajitelka firmy Agrostis Trávníky, s.r.o. (která se zabývá poradenstvím, množením osiva, výrobou směsí květnatých luk, obchodem a výzkumem v oblasti travino-bylinných a travních porostů) Marie Straková, lektor na kurzech permakultury v ČR a na Slovensku Čestmír Holuša, publicistka v odborných zemědělských médiích Simona Albrechtová, lektorka bylinářských kurzů Věra Žďárská a ekolog ze Slovenské akademie věd Marek Semelbauer.

V poslední sekci pak čtenář nalezne různé inspirativní podněty a slovníček pojmů.

záznam přednášky autorky tří kapitol knihy: Katka Horáčková – bylinné patro v jedlé zahradě, zdroj: www.youtube.com, kanál Permakultura CS

Více z LaCultury...

  • Obohaťte svůj život o trvalky9. července, 2020 Obohaťte svůj život o trvalky Nakladatelství Akademie permakultury, pobočný spolek spolku Permakultura CS, vydává brožovanou publikaci Trvalky. Ta je sestavena z 11 článků na v současnosti tolik zmiňované téma […]
  • Ostravo třes se! Přijedou Vains of Jenna!13. října, 2011 Ostravo třes se! Přijedou Vains of Jenna! Poslední dobou Ostravou cloumají koncerty všech možných žánrů a hlavně interpreti ze všech možných zemí. A příští týden tomu nebude jinak. Na Ostravu se chystá bouře ze severu v podání […]
  • Večerní jazzové dýchánky pro letošní rok skončily14. prosince, 2011 Večerní jazzové dýchánky pro letošní rok skončily V neděli 4. prosince byla v klubu Parník ukončena podzimní část festivalu Ostrava Jazz Nights. Pořadatelé jako tečku za celým programem vybrali rytmickou skupinu Jeff Lorber fusion, která […]
  • V opojení kofeinu26. května, 2013 V opojení kofeinu Je neděle a to znamená jedinou věc - další dílko z našeho šuplíku! Tentokrát se nám představí Lucie Kravěcová se svou básní "V opojení kofeinu"
  • Pat a Mat v kinech14. května, 2018 Pat a Mat v kinech Pat a Mat, naši dva známí šikulové, budou znovu v kinech od 7.června 2018. Přestěhovali se do nových domů, kde na ně čekají nové kutilské výzvy a nové příhody.  Pro […]
  • Toxique vyrazili na nevšední turné8. prosince, 2010 Toxique vyrazili na nevšední turné V rámci šňůry koncertů souvisejících s nedávno pokřtěnou deskou Outlet People, kapela přijela i do Ostravy. Do těsného prostředí malého hudebního klubu na Stodolní ulici, Toxique vměstnali […]
  • Strašidelná knihovna – pátrání pokračuje!15. ledna, 2018 Strašidelná knihovna – pátrání pokračuje! Nakladatelství Fragment vydalo třetí pokračování série Strašidelná knihovna, tentokrát s podtitulem Duch za oponou. Útlá knížka z pera D.H. Bytlerové plná veselých a okatých ilustrací od […]
  • Sub Focus headlinerem festivalu Let It Roll12. února, 2013 Sub Focus headlinerem festivalu Let It Roll Festival Let It Roll se uskuteční už 15.2.2013 na Výstavišti v Praze Holešovicích. Na 3 scénách zde vystoupí dvacítka zahraničních interpretů, mezi kterými je i Sub Focus, který v […]
  • Připravené menu letošního Sázavafestu17. července, 2009 Připravené menu letošního Sázavafestu Na co se mohou těšit návštěvníci letošní Sázavy? Kapely už jsou známé, teď už jen zorganizovat nabitý program tak, aby si festivaloví diváci přišli na své, a pokud možno stihli vystoupení […]
  • Bažant Pohoda1. května, 2009 Bažant Pohoda Už len necelé tri mesiace nás delia od festivalu s mnohoročnou históriou. Od festivalu, ktorý tento rok privíta umelcov ako Kira, Max Romeo, Warren Suicide, Jape, Oi Va Voi, Andreja […]
  • Velvet celebration19. listopadu, 2009 Velvet celebration Svítí lidem v očích nějaký odraz událostí starých dvacet let? A když se prochází po místech s pamětí těchto událostí, snaží se ji znovu vyvolat, přečíst, znovu vyhlásit a nechat působit? […]
  • Které místo nebo osobu byste nechali zmizet?27. prosince, 2018 Které místo nebo osobu byste nechali zmizet? To je otázka, kterou svým spolužákům položí hloubavá Gwendy Petersonová. Neptá se ovšem jen v rámci zadaní domácího úkolu z dějepisu. Gwendy má totiž doma tajně ukrytou kouzelnou skříňku, […]

Co o sobě říci? Žiju v malebné krajince Vsetínských Beskyd a snad právě proto mám ráda spoustu věcí, které souvisí s přírodou. Jako skoro všichni Valaši, i já jsem hodně tvrdohlavá a stejně tak přátelská; ráda poznávám nové lidi a zkouším nové věci. V etapách relaxace (od programu motorová myš) pak není nad šálek lahodného maté a dobrou knihu s uchvacujícím příběhem.