Chcete posílit svou imunitu?

obálka, zdroj:www.grada.cz
obálka, zdroj:www.grada.cz

Když jsem v nabídce nakladatelského domu Grada Publishing zahlédla zlatavou knížku Síla přírodní fermentace, pomyslela jsem v první řadě na mou mámu a její slabost pro kysané zelí a kvašáky. Pak na mého muže a jeho domácí vína a medovinu, po které jsem se jen oblízla. Ale Sandor Katz nepředstavuje čtenářům jen svazeček receptů na kvašené pokrmy a nápoje, které díky je  kniha stejná jako fermentace sama – nabízí víc než si na první pohled dokážete představit.

Proces jednoduchý a napínavý s užitečným výsledkem

Samotná příprava není vůbec složitá. Potřebujete pár snadno dostupných ingrediencí a nástrojů a chvíli času. A pak kupu trpělivosti a zvědavosti až bude nahlížet pod pokličku. Fermentované potraviny mají až 2x lepší stravitelnost a jsou bohatější na prospěšné látky jako je vitamín B, kyselina listová, riboflavin, niancin, thiamin, biotin, omega 3 nenasycené mastné kyseliny a antioxidanty.

Sám autor prohlašuje, že fermentaci zvládne kdokoli, jen je třeba si uvědomit, že naši předkové s úspěchem potraviny kvasili ještě před příchodem teploměrů a sepsáním složitých výrobních postupů a spolehnout se prostě na svou chuť a čich a řídit se vlastním úsudkem co je a co není dobré. Ostatně o tom, že průmyslově neupravované jídlo má pro správnou životosprávu největší hodnotu se mluví už dlouho v mnoha variacích. Přesto při nákupu v supermarketu často zapomínáme, že kupovaný jogurt je pasterizován a veškeré „hodné“ bakterie v něm byly usmrceny (nehovoří-li nálepka obsahu živých kultur a rychlé spotřeby jinak).

V knize naleznete mj. 104 receptů na nakládanou zeleninu, fermentované luštěniny, kysané mléčné produkty a jejich veganské alternativy, chléb a placky, fermentované obilné kaše a nápoje, vína, pivo, medovinu, cider nebo rozličné octy.

Sandor Katz -fermentovaná zelenina, zdroj: www.youtube.com

Každodenní zázrak

Sandor Katz je člověkem, který by mohl být mnohé odsuzován pro společenské „škatulkování“. Má východoevropské židovské kořeny a právě jim přisuzuje svou lásku k chuti nakládané zeleniny. Je homosexuál stižený několikaletým soužitím s virem HIV a jeho imunitní systém závisí mj. na správné životosprávě. Žije v soběstačné komunitě a je zastáncem DIY. Je ale také úspěšným autorem řady knih, propagátorem zdravé životosprávy a realizátorem řady workshopů na toto téma. Více informací najdete např. na jeho webu.

Co bylo dřív: pivo nebo chleba?

Kniha jako taková mne velmi příjemně překvapila a zahryzla jsem se do ní tak, že jsem ji prvně odložila až kolem strany 50, a to jsem si jen odběhla zalít čaj (což je mimochodem také fermentovaná potravina). S malým uzarděním přiznávám, že mě překvapil akademický přístup provázaný s kreativním psaním – Katz vypráví příběh soužití člověka a mikrobů jako dobrodružství, ke kterému má ryzí vztah a zároveň se dokáže téměř mimochodem opírat o publikované zdroje informací. Kniha tak čtenáře obohatí nejen o položku v jídelníčku ale i o střípky jednotlivých atropologických kultur skryté v gastronomii a příbězích jednotlivých potravin.

Další informace a ukázku obsahu naleznete zde.

logo GRADA, zdroj:www.grada.cz
logo GRADA, zdroj:www.grada.cz
logo, zdroj:www.grada.cz
logo, zdroj:www.grada.cz

Kniha Síla přírodní fermentace v překladu Zuzany Ouhrabkové (ze Zkvašeno.cz), která se mi dostala do rukou je vázaným reprintem vydaným nakladatelským domem Grada pod značkou Alferia. Publikace je uvnitř dosti jednotvárná – kromě sépiového odstínu recyklovaného papíru narazíte už jen na řadu černých ilustrací a črt. Text sice používá čtenářsky přívětivý patkový font a širší řádkování (líbivý je také odlišný font nadpisů všech úrovní), ale odstavce jsou dlouhé a z bloku textu se vysouvají pouze jednotabulátorovým odsazením, jak to známe např. u beletrie. Přesto jsem s knihou neměla zásadnější problém a po fotografiích či populárních barvičkách jsem si až tak nestýskala a nechala pracovat vlastní mozek a představivost.

 

obálka, zdroj:www.grada.cz
obálka, zdroj:www.grada.cz

Shrnutí

Katz mne příjemně překvapil a s uznáním ho mohu doporučit každému milovníku jídla. I kdyby jste nakonec k fermentaci nepřilnuli, je to zajímavé a příjemné počtení. Navíc  jsem už dlouho při recenzování nenarazila na knihu, v níž bych si udělala tolik poznámek k citaci. Někde zaujal celý odstavec, jinde jen trefně zasazená věta. Budu se držet zpátky a nahodím jen tři:

  • „Pokud chcete v naší bezpečností posedlé a instantnost oceňující době koupit živé kysané výrobky, musíte dobře hledat a nebo si je vyrobit sami.“ (s. 25)
  • „Lidé mají právo na to, být schopni živit se sami.“(s. 47)
  • „Homo Sapiens bývá náchylný k pocitu přehnané víry ve svou nadřazenost a nadvládu nad okolím. Možná by stálo za to zamyslet se nad slovy připisovaným přímo Louisi Pasterovi: ´Jsou to mikroby, jež tady budou mít poslední slovo´“. (s. 38)

Více z LaCultury...

  • Ajurvéda – sebekoučink osvědčený tisíciletími19. července, 2021 Ajurvéda – sebekoučink osvědčený tisíciletími Možná, že jste o ajurvédě takto ještě nepřemýšleli a vnímali ji spíše jako receptář čajových  směsí či jógových pozic. Je pravdou, že ačkoli se již několik let pohybuji v oblasti […]
  • Tři sestry, jejich sny a skleněná krása16. července, 2021 Tři sestry, jejich sny a skleněná krása Koncem devatenáctého století se rodiny žijící v durynské vesnici Lauscha věnovali převážně výrobě skleněných produktů. Výjimkou nebyl ani Joost Steinmann. Vzácné umění se předávalo z otce […]
  • Na výletě v raketě15. července, 2021 Na výletě v raketě Žili byli tři kamarádi - zvědaví skřítkové Zkoumal, Svítil a Čmáral, kterým padající hvězda splnila přání. Na jejich dvorku se objevily součástky, ze kterých si postavili kouzelnou raketu […]
  • Minulost jedné ženy je klíčem k budoucnosti druhé10. července, 2021 Minulost jedné ženy je klíčem k budoucnosti druhé Rok 1956. Zdravotní sestra Ellen Crosbyová nastoupí do nemocnice pro duševně choré. Je nadšená, že bude pomáhat potřebným, a rozhodne se, že udělá všechno pro to, aby jejich život […]
  • Tři ženy, jeden muž. Která se stane jeho jedinou?8. července, 2021 Tři ženy, jeden muž. Která se stane jeho jedinou? Lark je návrhářka deskových her, která má před sebou skvělou budoucnost, a to nejen v pracovní oblasti. Rozvíjí se i milostný vztah s Tripem, jejím investorem. Jessica randí se šarmantním […]
  • Deník vděčnosti2. července, 2021 Deník vděčnosti Někdy stačí pouhých 5 minut na to, abyste se na svůj život podívali jinak. Ani vnést do něj optimismus, vděčnost, duševní klid a štěstí nemusí být tak náročné, jak by se na první pohled […]
  • Konec marketingu?25. června, 2021 Konec marketingu? Svět se mění – a platí to i pro svět marketingu. Doba tradičního marketingu pomalu, ale jistě končí, a stávající postupy přestávají fungovat. Jak tedy oslovit zákazníky v době […]
  • Malé ryby také ryby aneb jak využít mikrozměn21. června, 2021 Malé ryby také ryby aneb jak využít mikrozměn Tuto myšlenku představuje psychoteraputka a koučka Miriam Junge ve své knize Malé kroky s velkým účinkem: minimálními změnami k maximální spokojenosti. Během pandemie jsme měli mnozí tak […]
  • Americká detektivka20. června, 2021 Americká detektivka V maloměstském zapadákově stojí tři chatky s půvabnými květinovými jmény, které si na víkend před státním svátkem pronajali tři rodiny: laskavě vyhlížející Teresa se svými vnoučaty, […]
  • Švédský detektivní thriller18. června, 2021 Švédský detektivní thriller Bo Svernström je autorem severského detektivního thrilleru Kdo je bez hříchu, vyprávějícího o muži, který byl v 11 letech označen za vraha svého kamaráda a prožil téměř 30 let s tímto […]
  • Někdo zmizel beze stopy. Policie nic nedělá. Může případ vyřešit teenagerka?7. června, 2021 Někdo zmizel beze stopy. Policie nic nedělá. Může případ vyřešit teenagerka? Poté, co vyřešila dvojnásobnou vraždu, už nechce mít Pipa Fitz-Amobiová nic společného s žádným dalším pátráním. Když však zmizí Jamie, starší bratr jejího dobrého kamaráda Connora, je […]
  • Návod na vraždu pro hodné holky3. června, 2021 Návod na vraždu pro hodné holky Před pěti lety zmizela oblíbená středoškolačka Andie Bellová. Tělo se nikdy nenašlo, ale veřejnost i policie má jasno. Zavraždil ji její přítel Sal Singh, který poté spáchal samovraždu. […]

Co o sobě říci? Žiju v malebné krajince Vsetínských Beskyd a snad právě proto mám ráda spoustu věcí, které souvisí s přírodou. Jako skoro všichni Valaši, i já jsem hodně tvrdohlavá a stejně tak přátelská; ráda poznávám nové lidi a zkouším nové věci. V etapách relaxace (od programu motorová myš) pak není nad šálek lahodného maté a dobrou knihu s uchvacujícím příběhem.