Chcete posílit svou imunitu?

obálka, zdroj:www.grada.cz
obálka, zdroj:www.grada.cz

Když jsem v nabídce nakladatelského domu Grada Publishing zahlédla zlatavou knížku Síla přírodní fermentace, pomyslela jsem v první řadě na mou mámu a její slabost pro kysané zelí a kvašáky. Pak na mého muže a jeho domácí vína a medovinu, po které jsem se jen oblízla. Ale Sandor Katz nepředstavuje čtenářům jen svazeček receptů na kvašené pokrmy a nápoje, které díky je  kniha stejná jako fermentace sama – nabízí víc než si na první pohled dokážete představit.

Proces jednoduchý a napínavý s užitečným výsledkem

Samotná příprava není vůbec složitá. Potřebujete pár snadno dostupných ingrediencí a nástrojů a chvíli času. A pak kupu trpělivosti a zvědavosti až bude nahlížet pod pokličku. Fermentované potraviny mají až 2x lepší stravitelnost a jsou bohatější na prospěšné látky jako je vitamín B, kyselina listová, riboflavin, niancin, thiamin, biotin, omega 3 nenasycené mastné kyseliny a antioxidanty.

Sám autor prohlašuje, že fermentaci zvládne kdokoli, jen je třeba si uvědomit, že naši předkové s úspěchem potraviny kvasili ještě před příchodem teploměrů a sepsáním složitých výrobních postupů a spolehnout se prostě na svou chuť a čich a řídit se vlastním úsudkem co je a co není dobré. Ostatně o tom, že průmyslově neupravované jídlo má pro správnou životosprávu největší hodnotu se mluví už dlouho v mnoha variacích. Přesto při nákupu v supermarketu často zapomínáme, že kupovaný jogurt je pasterizován a veškeré „hodné“ bakterie v něm byly usmrceny (nehovoří-li nálepka obsahu živých kultur a rychlé spotřeby jinak).

V knize naleznete mj. 104 receptů na nakládanou zeleninu, fermentované luštěniny, kysané mléčné produkty a jejich veganské alternativy, chléb a placky, fermentované obilné kaše a nápoje, vína, pivo, medovinu, cider nebo rozličné octy.

Sandor Katz -fermentovaná zelenina, zdroj: www.youtube.com

Každodenní zázrak

Sandor Katz je člověkem, který by mohl být mnohé odsuzován pro společenské „škatulkování“. Má východoevropské židovské kořeny a právě jim přisuzuje svou lásku k chuti nakládané zeleniny. Je homosexuál stižený několikaletým soužitím s virem HIV a jeho imunitní systém závisí mj. na správné životosprávě. Žije v soběstačné komunitě a je zastáncem DIY. Je ale také úspěšným autorem řady knih, propagátorem zdravé životosprávy a realizátorem řady workshopů na toto téma. Více informací najdete např. na jeho webu.

Co bylo dřív: pivo nebo chleba?

Kniha jako taková mne velmi příjemně překvapila a zahryzla jsem se do ní tak, že jsem ji prvně odložila až kolem strany 50, a to jsem si jen odběhla zalít čaj (což je mimochodem také fermentovaná potravina). S malým uzarděním přiznávám, že mě překvapil akademický přístup provázaný s kreativním psaním – Katz vypráví příběh soužití člověka a mikrobů jako dobrodružství, ke kterému má ryzí vztah a zároveň se dokáže téměř mimochodem opírat o publikované zdroje informací. Kniha tak čtenáře obohatí nejen o položku v jídelníčku ale i o střípky jednotlivých atropologických kultur skryté v gastronomii a příbězích jednotlivých potravin.

Další informace a ukázku obsahu naleznete zde.

logo GRADA, zdroj:www.grada.cz
logo GRADA, zdroj:www.grada.cz
logo, zdroj:www.grada.cz
logo, zdroj:www.grada.cz

Kniha Síla přírodní fermentace v překladu Zuzany Ouhrabkové (ze Zkvašeno.cz), která se mi dostala do rukou je vázaným reprintem vydaným nakladatelským domem Grada pod značkou Alferia. Publikace je uvnitř dosti jednotvárná – kromě sépiového odstínu recyklovaného papíru narazíte už jen na řadu černých ilustrací a črt. Text sice používá čtenářsky přívětivý patkový font a širší řádkování (líbivý je také odlišný font nadpisů všech úrovní), ale odstavce jsou dlouhé a z bloku textu se vysouvají pouze jednotabulátorovým odsazením, jak to známe např. u beletrie. Přesto jsem s knihou neměla zásadnější problém a po fotografiích či populárních barvičkách jsem si až tak nestýskala a nechala pracovat vlastní mozek a představivost.

 

obálka, zdroj:www.grada.cz
obálka, zdroj:www.grada.cz

Shrnutí

Katz mne příjemně překvapil a s uznáním ho mohu doporučit každému milovníku jídla. I kdyby jste nakonec k fermentaci nepřilnuli, je to zajímavé a příjemné počtení. Navíc  jsem už dlouho při recenzování nenarazila na knihu, v níž bych si udělala tolik poznámek k citaci. Někde zaujal celý odstavec, jinde jen trefně zasazená věta. Budu se držet zpátky a nahodím jen tři:

  • „Pokud chcete v naší bezpečností posedlé a instantnost oceňující době koupit živé kysané výrobky, musíte dobře hledat a nebo si je vyrobit sami.“ (s. 25)
  • „Lidé mají právo na to, být schopni živit se sami.“(s. 47)
  • „Homo Sapiens bývá náchylný k pocitu přehnané víry ve svou nadřazenost a nadvládu nad okolím. Možná by stálo za to zamyslet se nad slovy připisovaným přímo Louisi Pasterovi: ´Jsou to mikroby, jež tady budou mít poslední slovo´“. (s. 38)

Více z LaCultury...

  • Roubené stavby – jejich historie, stavby a oprava7. května, 2021 Roubené stavby – jejich historie, stavby a oprava Pro mé rodné Valašsko jsou dřevěnice typickou stavbou. Ačkoli mají dřevěné domy své nároky, začínají se opět vracet i mimo ubytovací resorty. Ruku v ruce s tím ale přichází řada otázek […]
  • Ohromující svět rostlin pod lupou5. května, 2021 Ohromující svět rostlin pod lupou Nakladatelství GRADA vydalo vedle populárně naučné encyklopedie FAUNA také publikaci FLÓRA: Fascinující svět rostlin. Jedná se o knihu stavějící na zajímavostech ze světa rostlin a […]
  • Fascinující obrazy i fakta ze světa zvířat16. dubna, 2021 Fascinující obrazy i fakta ze světa zvířat Včera mě doma po návratu z práce čekalo příjemné překvapení - dvou recenzních encyklopedií Fauna a Flóra, která loni vydalo nakladatelství GRADA, a na které se jsme se těšila už od Vánoc. […]
  • Hlavně klid a nohy v teple. Stylově!28. března, 2021 Hlavně klid a nohy v teple. Stylově! Už pár let sleduji trend knih učících lidi životní pohodě - třeba trendu švédského HYGGE. Jedním z jeho průvodních znaků je domácí pohodička se zapálenou svíčkou a tlustými vlněnými […]
  • Skvělá postava i kondice bez fitka27. března, 2021 Skvělá postava i kondice bez fitka Chcete se dostat do lepší fyzické kondice nebo si vypracovat dokonalou postavu či prostě jen zhubnout do plavek, ale uzavření fitness center vám cestu za vaším cílem výrazně zkomplikovalo? […]
  • Kouzelná pohádka o víně a lásce26. března, 2021 Kouzelná pohádka o víně a lásce Čarodějce Eleně se konečně podařilo prolomit prokletí a získat zpátky lidskou podobu. Teď už jí nic nebrání v tom, aby se vrátila domů na vinici v údolí Chanceaux. Teší se, že získá zpátky […]
  • Štíhlejší za dva týdny – se sirtfood23. března, 2021 Štíhlejší za dva týdny – se sirtfood Nakladatelský dům Grada pod značkou Metafora vydává útlou ale zajímavou  publikaci představující stravovací filosofii  SIRTFOOD. Jde o myšlenku zapojení aktivace spalování pomocí […]
  • Smrtící krása květin19. března, 2021 Smrtící krása květin Eustacia Roseová je profesorkou botanické toxikologie. Poté, co nedobrovolně ukončila svou univerzitní kariéru, žije osamělý život a téměř vůbec neopouští svůj byt. Její jedinou radostí je […]
  • Jeden dům, dvě rodiny. Tři těla18. března, 2021 Jeden dům, dvě rodiny. Tři těla Libby se dozví, že zdědila velký a luxusní dům, který se nachází v londýnské módní čtvrti Chelsea. Libby je adoptovaná a dům patřil jejím biologickým rodičům, o kterých nic neví. Dům však […]
  • 101 receptů proti úzkosti, které by se mohly hodit9. března, 2021 101 receptů proti úzkosti, které by se mohly hodit Pošmourné předjarní počasí i lockdown a další nařízení mohou zvyšovat pocit úzkosti. Hodit by se tak mohlo pár dobrých rad, jak takovým pocitům čelit. Inspiraci můžete najít v knize T.J. […]
  • Skutečný příběh rodiny Floriů21. února, 2021 Skutečný příběh rodiny Floriů Paolo a Ignazio Floriovi opustili zemětřesením zničenou Bagratu a usídlili se v Palermu, chtěli uskutečnit svůj sen o lepším životě. Rozhodli se, že začnou podnikat, a otevřeli si malý […]
  • Lalečka20. února, 2021 Lalečka V roce 1941 byla druhá světová válka v plném proudu. V ghettu se narodilo malé židovské děvčátko, které dostalo jméno Ráchel. Její rodiče Jacob a Zippa ji přezdívali Lalečka. Když viděli, […]

Co o sobě říci? Žiju v malebné krajince Vsetínských Beskyd a snad právě proto mám ráda spoustu věcí, které souvisí s přírodou. Jako skoro všichni Valaši, i já jsem hodně tvrdohlavá a stejně tak přátelská; ráda poznávám nové lidi a zkouším nové věci. V etapách relaxace (od programu motorová myš) pak není nad šálek lahodného maté a dobrou knihu s uchvacujícím příběhem.