Chcete posílit svou imunitu?

obálka, zdroj:www.grada.cz
obálka, zdroj:www.grada.cz

Když jsem v nabídce nakladatelského domu Grada Publishing zahlédla zlatavou knížku Síla přírodní fermentace, pomyslela jsem v první řadě na mou mámu a její slabost pro kysané zelí a kvašáky. Pak na mého muže a jeho domácí vína a medovinu, po které jsem se jen oblízla. Ale Sandor Katz nepředstavuje čtenářům jen svazeček receptů na kvašené pokrmy a nápoje, které díky je  kniha stejná jako fermentace sama – nabízí víc než si na první pohled dokážete představit.

Proces jednoduchý a napínavý s užitečným výsledkem

Samotná příprava není vůbec složitá. Potřebujete pár snadno dostupných ingrediencí a nástrojů a chvíli času. A pak kupu trpělivosti a zvědavosti až bude nahlížet pod pokličku. Fermentované potraviny mají až 2x lepší stravitelnost a jsou bohatější na prospěšné látky jako je vitamín B, kyselina listová, riboflavin, niancin, thiamin, biotin, omega 3 nenasycené mastné kyseliny a antioxidanty.

Sám autor prohlašuje, že fermentaci zvládne kdokoli, jen je třeba si uvědomit, že naši předkové s úspěchem potraviny kvasili ještě před příchodem teploměrů a sepsáním složitých výrobních postupů a spolehnout se prostě na svou chuť a čich a řídit se vlastním úsudkem co je a co není dobré. Ostatně o tom, že průmyslově neupravované jídlo má pro správnou životosprávu největší hodnotu se mluví už dlouho v mnoha variacích. Přesto při nákupu v supermarketu často zapomínáme, že kupovaný jogurt je pasterizován a veškeré „hodné“ bakterie v něm byly usmrceny (nehovoří-li nálepka obsahu živých kultur a rychlé spotřeby jinak).

V knize naleznete mj. 104 receptů na nakládanou zeleninu, fermentované luštěniny, kysané mléčné produkty a jejich veganské alternativy, chléb a placky, fermentované obilné kaše a nápoje, vína, pivo, medovinu, cider nebo rozličné octy.

Sandor Katz -fermentovaná zelenina, zdroj: www.youtube.com

Každodenní zázrak

Sandor Katz je člověkem, který by mohl být mnohé odsuzován pro společenské „škatulkování“. Má východoevropské židovské kořeny a právě jim přisuzuje svou lásku k chuti nakládané zeleniny. Je homosexuál stižený několikaletým soužitím s virem HIV a jeho imunitní systém závisí mj. na správné životosprávě. Žije v soběstačné komunitě a je zastáncem DIY. Je ale také úspěšným autorem řady knih, propagátorem zdravé životosprávy a realizátorem řady workshopů na toto téma. Více informací najdete např. na jeho webu.

Co bylo dřív: pivo nebo chleba?

Kniha jako taková mne velmi příjemně překvapila a zahryzla jsem se do ní tak, že jsem ji prvně odložila až kolem strany 50, a to jsem si jen odběhla zalít čaj (což je mimochodem také fermentovaná potravina). S malým uzarděním přiznávám, že mě překvapil akademický přístup provázaný s kreativním psaním – Katz vypráví příběh soužití člověka a mikrobů jako dobrodružství, ke kterému má ryzí vztah a zároveň se dokáže téměř mimochodem opírat o publikované zdroje informací. Kniha tak čtenáře obohatí nejen o položku v jídelníčku ale i o střípky jednotlivých atropologických kultur skryté v gastronomii a příbězích jednotlivých potravin.

Další informace a ukázku obsahu naleznete zde.

logo GRADA, zdroj:www.grada.cz
logo GRADA, zdroj:www.grada.cz
logo, zdroj:www.grada.cz
logo, zdroj:www.grada.cz

Kniha Síla přírodní fermentace v překladu Zuzany Ouhrabkové (ze Zkvašeno.cz), která se mi dostala do rukou je vázaným reprintem vydaným nakladatelským domem Grada pod značkou Alferia. Publikace je uvnitř dosti jednotvárná – kromě sépiového odstínu recyklovaného papíru narazíte už jen na řadu černých ilustrací a črt. Text sice používá čtenářsky přívětivý patkový font a širší řádkování (líbivý je také odlišný font nadpisů všech úrovní), ale odstavce jsou dlouhé a z bloku textu se vysouvají pouze jednotabulátorovým odsazením, jak to známe např. u beletrie. Přesto jsem s knihou neměla zásadnější problém a po fotografiích či populárních barvičkách jsem si až tak nestýskala a nechala pracovat vlastní mozek a představivost.

 

obálka, zdroj:www.grada.cz
obálka, zdroj:www.grada.cz

Shrnutí

Katz mne příjemně překvapil a s uznáním ho mohu doporučit každému milovníku jídla. I kdyby jste nakonec k fermentaci nepřilnuli, je to zajímavé a příjemné počtení. Navíc  jsem už dlouho při recenzování nenarazila na knihu, v níž bych si udělala tolik poznámek k citaci. Někde zaujal celý odstavec, jinde jen trefně zasazená věta. Budu se držet zpátky a nahodím jen tři:

  • „Pokud chcete v naší bezpečností posedlé a instantnost oceňující době koupit živé kysané výrobky, musíte dobře hledat a nebo si je vyrobit sami.“ (s. 25)
  • „Lidé mají právo na to, být schopni živit se sami.“(s. 47)
  • „Homo Sapiens bývá náchylný k pocitu přehnané víry ve svou nadřazenost a nadvládu nad okolím. Možná by stálo za to zamyslet se nad slovy připisovaným přímo Louisi Pasterovi: ´Jsou to mikroby, jež tady budou mít poslední slovo´“. (s. 38)

Více z LaCultury...

  • Praktické použití funkcí v Excelu10. října, 2021 Praktické použití funkcí v Excelu Bez Excelu ani ránu! Nejvíce velebený a proklínaný tabulkový procesor, bez něhož by nemohla fungovat snad žádná firma ani organizace. V Excelu vede mnoho firem účetnictví, reporting, […]
  • Jaké tajemství ukrývá Alexandřina rodina?9. října, 2021 Jaké tajemství ukrývá Alexandřina rodina? V roce 1939 se v Šanghaji potkaly dvě dívky. Krásná Li zde vyrůstala a Židovka Romy se sem přistěhovala se svými rodiči poté, co nacisté začali okupovat Vídeň. Navzdory odlišnostem se […]
  • Dialogy ze života dětí s psychickými problémy8. října, 2021 Dialogy ze života dětí s psychickými problémy Máte děti, berete jejich výchovu vážně a jste ochotni ji přehodnocovat? Máte zájem o o vlastní sebereflexi, a to nejen z pohledu rodičovské role? Zajímá vás, jak vypadá život dětí s […]
  • Příběhy mají moc měnit životy. A to i v průběhu války8. října, 2021 Příběhy mají moc měnit životy. A to i v průběhu války V srpnu roku 1939 přijíždí Grace Bennettová a její nejlepší přítelkyně Viv do Londýna a doufají v nový začátek. Viv získá vytouženou práci, ale Grace skončí jako prodavačka v malém […]
  • Přežijí ziny dobu internetovou?8. října, 2021 Přežijí ziny dobu internetovou? Akademických publikací mapujících hudební ziny – tedy na koleni vytvářené časopisy - u nás zatím mnoho nevyšlo. A přitom je o čem psát. Samizdatová, protistátní či subkulturní publicistika […]
  • Hana a její neobyčejná každodenní cesta mezi knihami7. října, 2021 Hana a její neobyčejná každodenní cesta mezi knihami Bratislava, 50. léta minulého staletí. Život mladičké Hany rozhodně není snadný. Jejího otce zatkli, a ani ona, ani její maminka netuší, proč. Nikdo s nimi nekomunikuje a od otce nemají […]
  • Python7. října, 2021 Python Je to pravda odvěká, že jazyk dělá člověka. Znalost jazyků je v dnešní moderní době nezbytná, a to nemluvíme pouze o jazycích velkých národů, ale i o jazycích programovacích. Na člověka […]
  • Nejbarevnější zvířata naší planety28. září, 2021 Nejbarevnější zvířata naší planety Nakladatelství Každá vydalo populárně naučnou knihu pro děti Rajčatová žába a modrý drak, v níž Andrea Köhrsenová představuje nejbarevnější zvířata, která můžete na Zemi nalézt. Jak je […]
  • Kraniosakrální jóga4. září, 2021 Kraniosakrální jóga Co si vybavíte, když se řekne jóga? Tělesné cvičení, meditace, harmonie, zdraví. Pod jógu se dá ukrýt hodně věcí, často se za jógou schovávají i čistě komerční věci jako je třeba hot jóga, […]
  • Opráski f krichli2. září, 2021 Opráski f krichli Toš po grandiózní Opráscích sčeskí historie f kotzce vydala Grada další excelentní opráskovou knihu Opráski f krichli. Orikinální, ni? Liška Ríšavá Zmikunda hraje pré v opráskách. […]
  • Fit recepty pro každého1. září, 2021 Fit recepty pro každého Budu, drahý čtenáři, k tobě otevřený – pěkně fotrovatím. Místo pevné vánočky jako skála mám spíš solidně zaděláno na kynuté těsto. Buchty z kynutého těsta mám velmi rád. Čas od času mě […]
  • Zmizení mladé dívky odhalí tajemství obyvatel spořádaného maloměsta26. srpna, 2021 Zmizení mladé dívky odhalí tajemství obyvatel spořádaného maloměsta Život v městečku Whistling Ridge plyne pomalu a poklidně. Když se Emma loučí se svou kamarádkou Abigail, netuší, že je to naposled, co se vidí. Abigail beze stopy zmizela. Její zmizení […]

Co o sobě říci? Žiju v malebné krajince Vsetínských Beskyd a snad právě proto mám ráda spoustu věcí, které souvisí s přírodou. Jako skoro všichni Valaši, i já jsem hodně tvrdohlavá a stejně tak přátelská; ráda poznávám nové lidi a zkouším nové věci. V etapách relaxace (od programu motorová myš) pak není nad šálek lahodného maté a dobrou knihu s uchvacujícím příběhem.