O člověku a jeho ztracené duši

olga tokarczuk ztracena duse
Obálka knihy, Zdroj: hostbrno.cz

Byl jednou jeden obyčejný člověk, který žil úplně obyčejný život. Chodil do práce, sportoval, cestoval, setkával se s přáteli… dělal zkrátka všechny ty věci, které dělají všichni obyčejní lidé. Tempo jeho života bylo rychlé, možná až příliš. To si však tento člověk uvědomil až tehdy, když zjistil, že se někde ztratila jeho duše.

Mohl si myslet, že přežije i bez duše, ale mýlil se. Rozhodl se proto, že ji musí někde najít. A tak začal s pátráním. Bohužel, neuspěl. Duše zůstávala nezvěstná a z jeho života zmizly všechny barvy i radostné okamžiky. Nakonec našel řešení svého problému. Vyžadovalo čas a jeho výsledek byl nejistý, ale jiná možnost nebyla.

Poetickou knihu Ztracená duše napsala polská spisovatelka Olga Tokarzcuk, nositelka Nobelovy ceny. O krásné ilustrace se postarala Joanna Concejová. Kniha vyšla v Nakladatelství Host. „Je to pohádka pro dítě, které bydlí v dospělém člověku a dříme. Pro toho, kdo už má něco odžito a začínají na něj doléhat otázky pomíjivosti,“ řekla o knize autorka.

Kniha má 48 stran a z nichž je text pouze na jedné z nich. Na závěr se dočkáte krátkého odstavce, který odhalí pointu, ale žádná další slova nečekejte. Tento příběh je totiž vyprávěný hlavně pomocí působivých ilustrací. Text odhaluje začátek a konec, ilustrace vypráví o cestě, kterou musel člověk podstoupit, aby znovu získal svou ztracenou duši. To, jak tato cesta probíhala, si však čtenáři musí domyslet sami. Ilustrace jsou pouze berličkou pro jejich fantazii.

Každý si zmiňovaný úsek vyloží jinak. A právě v tom spočívá síla této knihy. Přiměje vás k zamyšlení, nastaví vám zrcadlo a položí vám otázky, na které si prostě budete muset odpovědět. A kdoví. Třeba vám pomůže najít také vaši ztracené duše.

olga tokarczuk ztracena duse
Obálka knihy, Zdroj: hostbrno.cz
Rate this post

Více z LaCultury...

"Nikdy nejsi moc starý na to, abys mohl začít znovu snít nebo se vydat za dalším cílem." C.S. Lewis