Fermentace

Fermentace
Obálka knihy, Zdroj: grada.cz

Fermentované, kvašené, potraviny doprovázejí lidstvo snad od počátku věků. Lidé na celém světě se postupně naučili, že některé jídlo je lepší, když se nechá zkvasit než v jeho syrové podobě. Kvašené jídlo je tu s námi hodně dlouho a našemu organismu skvěle prospívá.

Když jsem viděl v nabídce Grady knížku Fermentace, okamžitě jsem knížkou na jejich stránkách prolistoval, protože je to téma, které mě opravdu velmi zajímá. Dlouho jsem si neuvědomoval, jak je fermentované jídlo zdravé a pro střeva doslova nebeská mana. U babičky na statku se připravovali „kvášáky“, tedy kvašené okurky, kysané zelí, čalamáda. Jak jsem miloval tu kyselou chuť bio zeleniny, která vyrostla na babiččině zahrádce. Hodně věcí se stalo minulostí a zůstaly krásné vzpomínky. Jako pětatřicátník se vracím zpět ke skutečnému jídlu, který dělá mému tělu dobře.

Je zbytečné kupovat drahá probiotika ve formě tablet a podporovat tak vychytralé farmaceutické společnosti, když si můžete probiotika vyrobit a hlavně si užít dobré jídlo a pití. Probiotika mají zázračné účinky na naše střeva a na celkové zdraví. Střeva hrají významnou roli v imunitním systému. Všichni víme, že cukr a rafinované sacharidy jim ubližují, ale kvašené potraviny je léči a posilují.

Kvašená jídla a pití jsou skvělé a chutné pochutiny. Zamiloval jsem se do kombuchy a do kimchi. Je to skvělý, ale platí, že co je dobrý, bývá drahý. Přitom si můžete výborné jídlo a pití vyrobit sami. Byl jsem nadšený obsahem knížky Fermentace a říkal jsem si, tuhle musím mít. Jsem z ní nadšený. V knížce nejenže najdete osvětu fermentace, ale především pěknou sbírku receptů a zkušeností propagátorky fermentace Holly Davisové.

Během pandemie začala moje manželka připravovat vodní kefír, který doma milujeme. Příprava je velmi jednoduchá. Jen je zapotřebí získat společenství SCOBY, ale naštěstí stačí sednout k internetu a zapátrat. Najdete skupiny a fanoušky fermentace, kteří nabízejí SCOBY zcela zdarma, protože u nich doma se jim mimořádně daří a neustále zvětšují svůj počet.

Jako ukázku receptu jsem si vybral právě informace o vodním kefíru. Miluji jeho nakyslou osvěžující chuť.

„Vodní kefír neboli tibicos je společenství SCOBY používané k výrobě nápojů s množstvím probiotik, které podporují zdravé zažívání, imunitu a celkovou pohodu. Chuť vodního kefíru může být různá od poměrně sladké po dost suchou v závislosti na čase, teplotě a poměru použitých ingrediencí. Nejde o stejné SCOBY jako mléčný kefír. Na pohled je sklovité a má křehkou strukturu. Symbiotická kolonie sídlí v polysacharidovém gelu, který tvoří jediný kmen bakterií, jež ho obývají – Lactobacillus hilgardii. Důležité je používat vodu bez chemikálií, které by mohly tyto užitečné bakterie zničit. Toto společenství se rozmnožuje různě rychle, někdy se může přes noc zdvojnásobit, takže ho budete muset dát pryč nebo poslat dál. Jindy výrazně zpomalí.  Pokud se to stane, přijdete kávovou lžičku cukru bohatého na minerály (například melasy) nebo trochu nesířeného sušeného ovoce či malý kousek skořápky vařeného vejce a nepatrné množství jedlé sody. 

Vodní kefír se kultivuje nejprve vložením SCOBY do oslazené vody či jiné tekutiny bohaté na cukry, jako kokosová voda, ovocný džus, oříškové, semínkové či sójové mléko. Společenství se živí dostupnými cukry a produkuje kyselinu mléčnou a octovou, oxid uhličitý a malé množství etanolu (alkoholu), takže výsledný nápoj je mírně šumivý a více či méně kyselý. Zrna vodního kefíru jsou křehčí než ta mléčná a je nutné je krmit každých pár dnů, jinak je zvyšující se kyselost zabije.“

Fermentace
Obálka knihy, Zdroj: grada.cz

Více z LaCultury...

  • Fit recepty pro každého1. září, 2021 Fit recepty pro každého Budu, drahý čtenáři, k tobě otevřený – pěkně fotrovatím. Místo pevné vánočky jako skála mám spíš solidně zaděláno na kynuté těsto. Buchty z kynutého těsta mám velmi rád. Čas od času mě […]
  • V období chřipek se posilněte probiotickým smoothie2. prosince, 2018 V období chřipek se posilněte probiotickým smoothie Žijeme v náročné době. Je třeba vydávat spoustu energie – kdo nepracuje fyzicky, ten chodí po práci cvičit. Skoro nikdo nemá čas si sednout a dát si dopolední svačinku nebo třeba snídani. […]
  • Povolání našich předků2. ledna, 2022 Povolání našich předků Povolání našich předků - od formanů k silákům je kniha poskytující především zajímavosti vybraných povolání v období vzniklá od 9. do 19. století, z nichž některá již neznáme, jiné v […]
  • Střešní zahrady a zelené střechy2. ledna, 2022 Střešní zahrady a zelené střechy Nakladatelství GRADA vydává další zajímavý titul z oblasti stavebnictví a architektury. Tentokrát se s kolektivem Jitky Dostálové soustředí na souhru architektury s přírodou v tom nejužším […]
  • Uplatňování DPH u zvláštních režimů a specifických postupů2. ledna, 2022 Uplatňování DPH u zvláštních režimů a specifických postupů Pandemie a EU nám přinášejí mnoho změn, které se dotýkají snad každého. Jedna z oblastí jsou daně. Daň z přidané hodnoty je nepřímá daň, kterou platíme všichni při nákupu produktů. Nemáte […]
  • Krize jako příležitost31. prosince, 2021 Krize jako příležitost V roce 2020 udeřila pandemie COVID 19 v plné parádě na nepřipravené lidstvo. Státy se zavíraly světu. Vlády vyhlásily lockdown. Život se zastavil.  Miliony lidí najednou nemohli vykonávat […]
  • Trénuj jako bojovník30. prosince, 2021 Trénuj jako bojovník Publikace Trénuj jako bojovník je primárně určena pro pravé bojovníky, kteří se věnují bojovým sportům. Po prolistování této knihy můžu napsat, že je určená nejen pro aktivní bojovníky, […]
  • Ztracené klenoty21. prosince, 2021 Ztracené klenoty Když historička Kate Kirbyová dostane nabídku napsat článek o pokladu z Cheapide, který byl objevený při stavebních pracích na začátku 20. století, po krátkém váhání přijme a odcestuje do […]
  • Třetí polovička20. prosince, 2021 Třetí polovička Skye Starlingová je krásná, chytrá a bohatá. Trpí ale obsedantně kompulzivní poruchou, a tak žádný její vztah neměl dlouhého trvání. Když do jejího života vstoupil Burke, pohledný, starší […]
  • Skrytá tajemství Prahy19. prosince, 2021 Skrytá tajemství Prahy Věděli jste, že v Praze dodnes roste strom, který byl svědkem vraždy 14 pražských mučedníků? Víte, kde je na Pražském hradě Masarykův včelín, domek medvědáře či Lvi dvůr? Víte, co je […]
  • Manželky. Matky. Lhářky28. listopadu, 2021 Manželky. Matky. Lhářky Emmě by její dokonalý život mohla závidět každá žena. Je krásná, bohatá, má milujícího manžela a úžasnou kariéru. Občas ale pociťuje nudu a nepokoj, které ji vedou k pošetilému chování. […]
  • Kdysi utekla sériovému vrahovi. Ten se jí teď chce pomstít26. listopadu, 2021 Kdysi utekla sériovému vrahovi. Ten se jí teď chce pomstít Když bylo Nině Guerrerové šestnáct let, podařilo se jí uniknout ze smrtící pasti sériového vraha. Teď, o jedenáct let později, je z Niny neohrožená agentka FBI, která si nenechá nic líbit. […]