Fermentace

Fermentace
Obálka knihy, Zdroj: grada.cz

Fermentované, kvašené, potraviny doprovázejí lidstvo snad od počátku věků. Lidé na celém světě se postupně naučili, že některé jídlo je lepší, když se nechá zkvasit než v jeho syrové podobě. Kvašené jídlo je tu s námi hodně dlouho a našemu organismu skvěle prospívá.

Když jsem viděl v nabídce Grady knížku Fermentace, okamžitě jsem knížkou na jejich stránkách prolistoval, protože je to téma, které mě opravdu velmi zajímá. Dlouho jsem si neuvědomoval, jak je fermentované jídlo zdravé a pro střeva doslova nebeská mana. U babičky na statku se připravovali „kvášáky“, tedy kvašené okurky, kysané zelí, čalamáda. Jak jsem miloval tu kyselou chuť bio zeleniny, která vyrostla na babiččině zahrádce. Hodně věcí se stalo minulostí a zůstaly krásné vzpomínky. Jako pětatřicátník se vracím zpět ke skutečnému jídlu, který dělá mému tělu dobře.

Je zbytečné kupovat drahá probiotika ve formě tablet a podporovat tak vychytralé farmaceutické společnosti, když si můžete probiotika vyrobit a hlavně si užít dobré jídlo a pití. Probiotika mají zázračné účinky na naše střeva a na celkové zdraví. Střeva hrají významnou roli v imunitním systému. Všichni víme, že cukr a rafinované sacharidy jim ubližují, ale kvašené potraviny je léči a posilují.

Kvašená jídla a pití jsou skvělé a chutné pochutiny. Zamiloval jsem se do kombuchy a do kimchi. Je to skvělý, ale platí, že co je dobrý, bývá drahý. Přitom si můžete výborné jídlo a pití vyrobit sami. Byl jsem nadšený obsahem knížky Fermentace a říkal jsem si, tuhle musím mít. Jsem z ní nadšený. V knížce nejenže najdete osvětu fermentace, ale především pěknou sbírku receptů a zkušeností propagátorky fermentace Holly Davisové.

Během pandemie začala moje manželka připravovat vodní kefír, který doma milujeme. Příprava je velmi jednoduchá. Jen je zapotřebí získat společenství SCOBY, ale naštěstí stačí sednout k internetu a zapátrat. Najdete skupiny a fanoušky fermentace, kteří nabízejí SCOBY zcela zdarma, protože u nich doma se jim mimořádně daří a neustále zvětšují svůj počet.

Jako ukázku receptu jsem si vybral právě informace o vodním kefíru. Miluji jeho nakyslou osvěžující chuť.

„Vodní kefír neboli tibicos je společenství SCOBY používané k výrobě nápojů s množstvím probiotik, které podporují zdravé zažívání, imunitu a celkovou pohodu. Chuť vodního kefíru může být různá od poměrně sladké po dost suchou v závislosti na čase, teplotě a poměru použitých ingrediencí. Nejde o stejné SCOBY jako mléčný kefír. Na pohled je sklovité a má křehkou strukturu. Symbiotická kolonie sídlí v polysacharidovém gelu, který tvoří jediný kmen bakterií, jež ho obývají – Lactobacillus hilgardii. Důležité je používat vodu bez chemikálií, které by mohly tyto užitečné bakterie zničit. Toto společenství se rozmnožuje různě rychle, někdy se může přes noc zdvojnásobit, takže ho budete muset dát pryč nebo poslat dál. Jindy výrazně zpomalí.  Pokud se to stane, přijdete kávovou lžičku cukru bohatého na minerály (například melasy) nebo trochu nesířeného sušeného ovoce či malý kousek skořápky vařeného vejce a nepatrné množství jedlé sody. 

Vodní kefír se kultivuje nejprve vložením SCOBY do oslazené vody či jiné tekutiny bohaté na cukry, jako kokosová voda, ovocný džus, oříškové, semínkové či sójové mléko. Společenství se živí dostupnými cukry a produkuje kyselinu mléčnou a octovou, oxid uhličitý a malé množství etanolu (alkoholu), takže výsledný nápoj je mírně šumivý a více či méně kyselý. Zrna vodního kefíru jsou křehčí než ta mléčná a je nutné je krmit každých pár dnů, jinak je zvyšující se kyselost zabije.“

Fermentace
Obálka knihy, Zdroj: grada.cz
Rate this post

Více z LaCultury...

  • Mami, mám hlad 213. června, 2023 Mami, mám hlad 2 Kolikrát denně slyšíte od dětí: mami, tati mám hlad. Dcerka s oblibou říká, že by si bříško dalo něco dobrého. Rodič vyjmenovává standardní pokrmy a dítko kýve nesouhlasně s hlavičkou a […]
  • Mami, mám hlad13. června, 2022 Mami, mám hlad Dokud jsem nebyl otcem, netušil jsem, jaká je to věda, připravit malému děťátku příkrm. Mám rád rychlá řešení. Když jsem tehdy utrousil před manželkou, že koupíme přeci přesnídávky z […]
  • Fit recepty pro každého1. září, 2021 Fit recepty pro každého Budu, drahý čtenáři, k tobě otevřený – pěkně fotrovatím. Místo pevné vánočky jako skála mám spíš solidně zaděláno na kynuté těsto. Buchty z kynutého těsta mám velmi rád. Čas od času mě […]
  • V období chřipek se posilněte probiotickým smoothie2. prosince, 2018 V období chřipek se posilněte probiotickým smoothie Žijeme v náročné době. Je třeba vydávat spoustu energie – kdo nepracuje fyzicky, ten chodí po práci cvičit. Skoro nikdo nemá čas si sednout a dát si dopolední svačinku nebo třeba snídani. […]
  • Jak vytvořit obraz své harmonie?21. září, 2023 Jak vytvořit obraz své harmonie? Zuzana Kaločová založila v Ostravě uměleckou společnost Hraju si tady, ve které se zaměřuje na ručně malované mandaly,  kameny, hrnečky a také pořádání kurzů malování mandal. Její […]
  • Mindfullnes za pomoci omalovánek18. září, 2023 Mindfullnes za pomoci omalovánek Antistresové omalovánky neboli omalovánky pro dospělé si svůj trh vydobyly již před pár lety. Možnost vyčistit si hlavu během soustřední jen na tahy a barvy se rychle ujala a poskytla […]
  • Co zmůže hvězdný prach3. září, 2023 Co zmůže hvězdný prach Měsíc máme za opuštěnou planetku, která na nás zhlíží od paměti věků. Na přirozené družici Země přistáli již lidé, sondy a ti prohlásili planetku za neobyvatelnou. Bez života.  Možná jsou […]
  • Zen a umění zachránit planetu27. srpna, 2023 Zen a umění zachránit planetu "Zen a umění zachránit planetu" od Thich Nhat Hanha je nejenom kniha, ale spíše vedení a návod, jak spojit duchovnost a péči o sebe a o planetu do harmonického celku. Tato kniha je jako […]
  • Půst: Restart těla i mysli24. srpna, 2023 Půst: Restart těla i mysli Kniha "Půst - restart těla i mysli" od Dr. Med. Hellmuta Lütznera je jako stará moudrá rada od zkušeného přítele, který nás zasvěcuje do umění půstu. Tato kniha, napsaná přibližně před 40 […]
  • Odhadněte lidi v každé situaci22. srpna, 2023 Odhadněte lidi v každé situaci "Odhadněte lidi v každé situaci" od Liebermana J. Davida je fascinující průvodce do světa lidského chování a schopnosti číst emoce a myšlenky druhých lidí i dle psaného textu. Tato kniha […]
  • Anna utekla. Kde se ukrývá?1. srpna, 2023 Anna utekla. Kde se ukrývá? Anna strávila většinu života po Severinově boku. Jednoho dne ale bez vysvětlení odešla z domova. Po roce čekání se Severino rozhodne opustit ostrov Stromboli a vydává se svou milovanou […]
  • Když se z pohádky stane noční můra1. srpna, 2023 Když se z pohádky stane noční můra Šestnáctiletá Juno žije na opuštěném ostrově spolu s rodiči a bratrem už sto padesát šest měsíců. Nikdo neví, že se zde ukrývají. Výjimkou jsou strážci, kteří je sem přivedli, když byla […]