Fermentace

Fermentace
Obálka knihy, Zdroj: grada.cz

Fermentované, kvašené, potraviny doprovázejí lidstvo snad od počátku věků. Lidé na celém světě se postupně naučili, že některé jídlo je lepší, když se nechá zkvasit než v jeho syrové podobě. Kvašené jídlo je tu s námi hodně dlouho a našemu organismu skvěle prospívá.

Když jsem viděl v nabídce Grady knížku Fermentace, okamžitě jsem knížkou na jejich stránkách prolistoval, protože je to téma, které mě opravdu velmi zajímá. Dlouho jsem si neuvědomoval, jak je fermentované jídlo zdravé a pro střeva doslova nebeská mana. U babičky na statku se připravovali „kvášáky“, tedy kvašené okurky, kysané zelí, čalamáda. Jak jsem miloval tu kyselou chuť bio zeleniny, která vyrostla na babiččině zahrádce. Hodně věcí se stalo minulostí a zůstaly krásné vzpomínky. Jako pětatřicátník se vracím zpět ke skutečnému jídlu, který dělá mému tělu dobře.

Je zbytečné kupovat drahá probiotika ve formě tablet a podporovat tak vychytralé farmaceutické společnosti, když si můžete probiotika vyrobit a hlavně si užít dobré jídlo a pití. Probiotika mají zázračné účinky na naše střeva a na celkové zdraví. Střeva hrají významnou roli v imunitním systému. Všichni víme, že cukr a rafinované sacharidy jim ubližují, ale kvašené potraviny je léči a posilují.

Kvašená jídla a pití jsou skvělé a chutné pochutiny. Zamiloval jsem se do kombuchy a do kimchi. Je to skvělý, ale platí, že co je dobrý, bývá drahý. Přitom si můžete výborné jídlo a pití vyrobit sami. Byl jsem nadšený obsahem knížky Fermentace a říkal jsem si, tuhle musím mít. Jsem z ní nadšený. V knížce nejenže najdete osvětu fermentace, ale především pěknou sbírku receptů a zkušeností propagátorky fermentace Holly Davisové.

Během pandemie začala moje manželka připravovat vodní kefír, který doma milujeme. Příprava je velmi jednoduchá. Jen je zapotřebí získat společenství SCOBY, ale naštěstí stačí sednout k internetu a zapátrat. Najdete skupiny a fanoušky fermentace, kteří nabízejí SCOBY zcela zdarma, protože u nich doma se jim mimořádně daří a neustále zvětšují svůj počet.

Jako ukázku receptu jsem si vybral právě informace o vodním kefíru. Miluji jeho nakyslou osvěžující chuť.

„Vodní kefír neboli tibicos je společenství SCOBY používané k výrobě nápojů s množstvím probiotik, které podporují zdravé zažívání, imunitu a celkovou pohodu. Chuť vodního kefíru může být různá od poměrně sladké po dost suchou v závislosti na čase, teplotě a poměru použitých ingrediencí. Nejde o stejné SCOBY jako mléčný kefír. Na pohled je sklovité a má křehkou strukturu. Symbiotická kolonie sídlí v polysacharidovém gelu, který tvoří jediný kmen bakterií, jež ho obývají – Lactobacillus hilgardii. Důležité je používat vodu bez chemikálií, které by mohly tyto užitečné bakterie zničit. Toto společenství se rozmnožuje různě rychle, někdy se může přes noc zdvojnásobit, takže ho budete muset dát pryč nebo poslat dál. Jindy výrazně zpomalí.  Pokud se to stane, přijdete kávovou lžičku cukru bohatého na minerály (například melasy) nebo trochu nesířeného sušeného ovoce či malý kousek skořápky vařeného vejce a nepatrné množství jedlé sody. 

Vodní kefír se kultivuje nejprve vložením SCOBY do oslazené vody či jiné tekutiny bohaté na cukry, jako kokosová voda, ovocný džus, oříškové, semínkové či sójové mléko. Společenství se živí dostupnými cukry a produkuje kyselinu mléčnou a octovou, oxid uhličitý a malé množství etanolu (alkoholu), takže výsledný nápoj je mírně šumivý a více či méně kyselý. Zrna vodního kefíru jsou křehčí než ta mléčná a je nutné je krmit každých pár dnů, jinak je zvyšující se kyselost zabije.“

Fermentace
Obálka knihy, Zdroj: grada.cz
Rate this post

Více z LaCultury...

  • Mami, mám hlad13. června, 2022 Mami, mám hlad Dokud jsem nebyl otcem, netušil jsem, jaká je to věda, připravit malému děťátku příkrm. Mám rád rychlá řešení. Když jsem tehdy utrousil před manželkou, že koupíme přeci přesnídávky z […]
  • Fit recepty pro každého1. září, 2021 Fit recepty pro každého Budu, drahý čtenáři, k tobě otevřený – pěkně fotrovatím. Místo pevné vánočky jako skála mám spíš solidně zaděláno na kynuté těsto. Buchty z kynutého těsta mám velmi rád. Čas od času mě […]
  • V období chřipek se posilněte probiotickým smoothie2. prosince, 2018 V období chřipek se posilněte probiotickým smoothie Žijeme v náročné době. Je třeba vydávat spoustu energie – kdo nepracuje fyzicky, ten chodí po práci cvičit. Skoro nikdo nemá čas si sednout a dát si dopolední svačinku nebo třeba snídani. […]
  • Co v učebnici dějepisu nenajdete, ale rádi byste21. listopadu, 2022 Co v učebnici dějepisu nenajdete, ale rádi byste Nakladatelství bambook vydalo další zajímavou knihu Stanislavy Jarolímkové, která tentokráte malým i velkým zvídavým čtenářům prozradí zajímavosti z dob starověkých říší Předního východu, […]
  • Myslíte si, že znáte člověka, kterého jste si vzali? Zamyslete se ještě jednou2. listopadu, 2022 Myslíte si, že znáte člověka, kterého jste si vzali? Zamyslete se ještě jednou Scenárista Adam trpí celý život obličejovou slepotou. Nepoznává přátele, spolupracovníky, rodinu, dokonce ani vlastní ženu. Pokud jde o jeho manželství s Amelií, to už dlouho nefunguje […]
  • Stvořeni pro tyto časy2. listopadu, 2022 Stvořeni pro tyto časy Malá nenápadná knížečka s poutavým názvem Stvoření pro tyto časy. Nabízí to co mnozí hledají. Ukotvení v přítomném okamžiku v  uspěchané době. Nikdy neplynul život rychle jako teď. Všechny […]
  • Pohádky z lesa – Co si stromy šeptají2. listopadu, 2022 Pohádky z lesa – Co si stromy šeptají Po dvou letech vychází u nakladatelství Grada pokračování Pohádek z lesa s podtitulem Co si stromy šeptají. Hlavními hrdiny je strakapoudí páreček Ema a Ota, kteří se naplno věnují […]
  • Někdy jsme schopni čehokoliv, abychom dosáhli spravedlnosti30. října, 2022 Někdy jsme schopni čehokoliv, abychom dosáhli spravedlnosti Místní gymnázium se potýká s vandalismem nebývalého rozsahu. Posprejovaná zeď školy, vyplavené záchody, rozbité okno ředitelny... I když má ředitelka hned několik podezřelých, nemá jediný […]
  • Kdo zabil Lolu?25. října, 2022 Kdo zabil Lolu? Audrey přijíždí z Ameriky na prestižní anglickou internátní školu. Doufá, že zde dokáže zapomenout na minulost a že začne nový život, ale nic nejde podle plánu. Její spolubydlící Ivy ji […]
  • Toulky Alpami16. října, 2022 Toulky Alpami Majestátní pohoří Alpy v délce přes 1300 kilometrů předělují Evropu na sever a na jih. Táhne se přes devět států od francouzské Riviéry a pobřeží Středozemního moře pomalu až k Vídni a […]
  • Příběh ženy, která jako první vstoupila do hrobky faraona11. října, 2022 Příběh ženy, která jako první vstoupila do hrobky faraona Lady Evelyn Herbertová, krásná a oblíbená dcera lorda Carnarvona, se měla především výhodně vdát. Ona však toužila po něčem jiném. Chtěla se stát archeoložkou. Proto opustila svět bálů a […]
  • Online marketing: Od webových stránek k sociálním sítím2. října, 2022 Online marketing: Od webových stránek k sociálním sítím V dnešní době není problém začít podnikat. Není problém vyrobit či poskytovat služby.  Často zásadní problém je získat pro své výrobky a služby odbyt tedy zákazníky. Můžete mít sebelepší […]