Když jsem jako malá pomáhala na zahrádce spadalo do kategorie plevel všechno, co jsme na záhon nevysadili. Pak jsem se ale začala zajímat o bylinky a zjistila jsem, jak moc umí být užitečné rostlinky, na které jsme už zapomněli, a proto jim říkáme plevel. Jejich využití v dobře a „normálně“ vypadajících pokrmech i nápojích představuje kniha Plevel na talíři, jejíž autorkami jsou Susanne Hanschová a Elke Scharzerová.
Jakmile dojde na rostliny a zahraniční literaturu, naučila jsem se brát ohled na fráze typu „u nás běžně rostoucí…“. V knize Plevel na talíři jsem ale objevila jen „staré známé“ – používané planě rostoucí bylinky; rostliny, které nemilosrdně kartím na svých záhonech a kytky, které potkávám na procházkách.
„Divoké rostliny dokážou překvapit. Překypují mnoha minerály, vitaminy, stopovými prvky a sekundárními rostlinnými látkami jako chlorofyl, karotenoidy, flavonoidy nebo fytohormony,“ uvádí autorky na straně 11.
Pokud se rozhodnete rozšířit své gurmánské znalosti, rozhodně sbírejte jen rostliny, které bezpečně poznáte a rostou na bezpečných místech (bez chemického postřiku, stop moči psů z parku apod.).
Formát
Po dvou úvodních kapitolách následuje přehled „jedlého plevele“. Každá z 28 rostlin má svou dvoustranu, kde je uvedena pod českým i latinským názvem. Na na níž najdete popisné informace, rozčleněné na poznávací znaky, tipy na zužitkování i návod, jak se rostliny případně zbavit. Následující dvoustrana pak nabízí dva recepty. Obě strany jsou pak bohatě proloženy barevnými fotografiemi.
Ukázku z knihy a další informace naleznete na stránkách nakladatelství KAZDA – zde.
logo, zdroj:www.knihykazda.cz
V knize najdete kromě obsahu také abecední seznam rostlin a seznam receptů. Využita je i zadní záložka knihy a to jako klíč pro rozeznávání.
Plevel na talíři zdroj www.knihykazda.cz
Celá brožovaná publikace je zpracována hravě a zároveň přehledně. Sází tak nejen na vizuální stránku, která si klade za cíl upoutat pozornost, ale také zve čtenáře k rychlému přelouskání pár řádků a jejich okamžitému vyzkoušení.
Závěrem
Jak už jsem naznačila v úvodu, vypadají recepty lákavě normálně. Co tím myslím? Inu stačí vyměnit třeba mátu za jetel nebo kopřivu a rozšířit si tak menu letních drinků nebo přihodit k hrubozrnné soli pár sedmikrásek a obohatit ji tak o další důležité minerály. Jsou to drobné změny, které si člověk nenápadně vsune do zajetých kolejí a přiblíží se tak původní domácí stravě.
Jak je totiž dobře známo, nejvhodnější pro organismus člověka je, když se může živit regionálními potravinami, protože mu dávají to, co v daném klimatu potřebuje. Ostatně kdysi mi někdo řekl, že na naší zahradě vždycky přirozeně roste nejhojněji to, co potřebujeme doplnit. U nás třeba meduňka na nervy a sedmikráska proti kašli=)
25. dubna, 2023 Používáte svůj vnitřní kompas? Nakladatelství Kazda vydalo novelu Les, čtyři otázky, život a já od německé autorky Tessy Randauové, která pomocí příběhu směřuje čtenáře k vlastní sebereflexi a položení čtyř životních […]
1. března, 2023 Zahradničení na balkóně? Žádný problém Poslední dobou přibývá lidí, kteří jeví zájem o drobné zahradničení - trocha bylinek v truhlíku za oknem, nějaké to rajče na balkóně, domácí zelenina zažívá návrat ruku v ruce s úbytkem […]
15. října, 2022 Jak odvrátit hmyzí apokalypsu Dave Goulson zkoumá souvislosti mezi klimatickou změnou, přírodou, volně žijícími živočichy a rostlinami a zmenšující se biodiverzitou a analyzuje zhoubný dopad na planetu a její […]
23. dubna, 2022 Jedlá soda Marketing a mantry prodávají. Každá hospodyňka přeci chce, aby bílá barva zůstala bílou barvou a proto, když uslyší slogan P&G "aby bílá bílou byla", hned běží a kupuje prací prášek v […]
1. března, 2022 Geomantie – zahrada evropského Feng Shui Každý má právo čerpat sílu tam, kde bydlí - ve svém domově a své zahradě, které tak mohou být zrcadlem nitra svých obyvatel. O tom, jak upravit vlastní přírodní prostor pro správné […]
21. února, 2022 A ptáci nebudou mít co žrát Pamatujete, že dříve jsme po každé delší cestě od jara do podzimu umývali čelní skla aut od mrtvého hmyzu? A všimli jste si, že poslední dobou už není třeba, protože hmyzu výrazně ubylo? […]
15. února, 2022 Pozvěte život do své zahrady Často se setkávám se dvěma typy zahrad: zelenými pokoji navíc a pěstební zahradou. V obou případech jsou zvířecí návštěvníci sledování s nevraživostí. Možná bychom si ale mohli vzpomenout, […]
Co o sobě říci? Žiju v malebné krajince Vsetínských Beskyd a snad právě proto mám ráda spoustu věcí, které souvisí s přírodou. Jako skoro všichni Valaši, i já jsem hodně tvrdohlavá a stejně tak přátelská; ráda poznávám nové lidi a zkouším nové věci. V etapách relaxace (od programu motorová myš) pak není nad šálek lahodného maté a dobrou knihu s uchvacujícím příběhem.