Jak jíst méně sacharidů a nemuset se vzdát křupavého pečiva?

low carb obálka, zdroj: www.grada.cz
low carb obálka, zdroj: www.grada.cz

Odpovědí je 55 receptů úspěšné německé blogerky Diany Rechserové v kuchařce LOW CARB pečení – Chléb, housky, bagety. Brožovanou publikaci s recepty nízkosacharidového stravování vydalo nakladatelství Grada.

Doporučuji nepřeskakovat úvodní kapitolu, která je určena neinformovaným nedočkavcům jako jsem já. Vysvětlí vám z jakých surovin pracovat (typy mouky, zahušťovadel a kypřících prostředků) a zároveň varuje před nabízejícími zkratkami, které mají své nevýhody. Odcituju vám jednu, kterou mě autorka načapala jako by mi četla myšlenky: „Pokud by někoho napadlo ušetřit tím, že jednoduše nahradí mandlovou mouku mletými mandlemi, měl by být opatrný. Zaprvé, většina druhů mandlové mouky je vyrobena z loupaných mandlí, proto má světlou barvu. Zadruhé, mandle neabsorbují tak dobře vodu díky vysokému obsahu tuků. Chléb navíc může začít rychle chutnat po marcipánu.“ (ukázka str. 14)

ilustrační obrázek, zdroj:www.pixabay.com
ilustrační obrázek, zdroj:www.pixabay.com

Ti, kdo se s LOW CARB již někdy setkali vědí, že se jedná o styl stravování, při kterém je omezen příjem sacharidů a kladen důraz na příjem bílkovin i zdravých tuků díky kvalitním potravinám, ideálně mimo průmyslové zpracování. Ruchserová s tímto typem diety začala před osmi lety kvůli diagnostikované cukrovce a na svém webu čtenářům radí, jak změnit jídelníček i jaká očekávání jsou reálná.

Brožovaná kuchařka LOW CARB pečení – Chléb, housky, bagety o 144 stranách nabízí 14 receptů na klasické pečivo, 12 receptů na speciální chleby, 9 receptů sladkého pečiva, 14 receptů pro občerstvení na párty a šestici pokrmů z chleba.

obsah knihy, zdroj: fotografie recenzního výtisku
obsah knihy, zdroj: fotografie recenzního výtisku

Redakce vsadila na elegantní jednoduchost: jedna strana je věnována celostránkové barevné fotografii servírovaného pokrmu; druhou tvoří červený nadpis, seznam přísad a pracovní postup. U posledních dvou uvedených částí bych osobně uvítala výraznější písmo. Ačkoli jsem nemusela sáhnout po brýlích, připadal mi zvolený font tenký, hustý a drobný – náročný pro zaostřovaní během kuchtění.

U některých receptů najdete také tipy k přípravě (např. umístit na plechu ve větších rozestupech) a upozornění na další potřebné pomůcky pro přípravu (např. speciální formu na pečení). Naopak vodu (jakékoli teploty) v rozpisu surovin nenajdete. Pročtěte si tedy postup než se pustíte do pečení. Co se týče surovin je pro mě dostupnost surovin ohodnotitelná pokrčením ramen. Ačkoli se nejedná o produkty, které by se běžně vyskytovaly v naší domácnosti, není obtížné je zakoupit ve vybavenějších hypermarketech, zdravé výživě nebo přes e-shop.

ukázka z knihy, zdroj: fotografie recenzního výtisku
ukázka z knihy, zdroj: fotografie recenzního výtisku

Další informace o knize naleznete na stránkách nakladatelství – zde.

logo GRADA, zdroj:www.grada.cz
logo GRADA, zdroj:www.grada.cz

Samotný postup je dobře rozčleněn. Každý odstavec je samostatným krokem zpracování, přičemž autorka neopomíná ani význam načasování konzumace. U LOW CARB je totiž důležité nechat hotový výrobek dobře vychladnout, abyste se zbavili zbytkové vlhkosti! Následně produkty skladujte pouze v lednici, nikoli jako „běžné pečivo“. Tak hurá do pečení!

low carb obálka, zdroj: www.grada.cz
low carb obálka, zdroj: www.grada.cz
Rate this post

Více z LaCultury...

  • Metabolický motor25. června, 2022 Metabolický motor Dřepy, kliky, rychlé sprinty, proteiny. Očekávané výsledky nikde! Větší síla, pevnější tělo, ale ne a ne shodit přebytečné kila navíc. Chcete mít větší hruď, tvrdě jedete činky. Chcete mít […]
  • Právnická angličtina11. srpna, 2022 Právnická angličtina Čas od času se ke mě dostane od naších firemních právníků smlouva v angličtině, abych je jako manažer zodpovědný za účetnictví a daně posoudil. Jsem zvyklý na svou účetní hantýrku, ale […]
  • Digitální rodičovství2. srpna, 2022 Digitální rodičovství Digitální technologie vpadly do naších životů a úplně je změnily. Svět technologií každý rok udělá velký skok. Počítače jsou menší, rychlejší, inteligentnější. Přenos informací […]
  • „Připomíná vám vaše kuchyň víc než hřejivý krb spíše bojiště, ze kterého se vám téměř nikdy nedaří odejít jako vítěz?“22. července, 2022 „Připomíná vám vaše kuchyň víc než hřejivý krb spíše bojiště, ze kterého se vám téměř nikdy nedaří odejít jako vítěz?“ Poznali jste se ve výše uvedené otázce? Já ano. A tak mne zajímalo, jaké rady na její úspěšné vyřešení nalezly sestry Michaela Kramolišová a Markéta Popovičová, které se organizaci domovů […]
  • Vyrobte si svou krabičkovou dietu19. července, 2022 Vyrobte si svou krabičkovou dietu Možná, že to máte stejně - čím jsem starší, tím víc vnímám, že zdraví jde ruku v ruce s mým jídelníčkem. Zjišťuju, jak je užitečné mít přehled o tom, co jím. A taky bojuju s tím, co pořád […]
  • Jsou popeláři lepší kouzelníci než čarodějové?18. července, 2022 Jsou popeláři lepší kouzelníci než čarodějové? Oblíbená autorka dětské literatury, Zuzana Pospíšilová, zve děti i dospělé do světa, kde se zcela přirozeně snoubí ekologické myšlenky se světem mýtických i lidských bytostí. Dvě desítky […]
  • Lovci šifer aneb únikovka v domácích podmínkách14. července, 2022 Lovci šifer aneb únikovka v domácích podmínkách Když jsme byli malí, zbožňovali jsme honbu za pokladem - cestu složenou z úkolů a hádanek, na jejímž konci čekal poklad (obvykle v podobě sladkostí). Před časem se podobné akce rozšířily z […]
  • Ne/promlčeno28. června, 2022 Ne/promlčeno Kniha Ne/promlčeno od několika autorů ze spolku Nepromlčíme je souborem případů vražd, které nikdy nebyly vyřešeny a jsou tak promlčené. U vraždy je totiž v ČR promlčecí lhůta 15 let. U […]
  • Mami, mám hlad13. června, 2022 Mami, mám hlad Dokud jsem nebyl otcem, netušil jsem, jaká je to věda, připravit malému děťátku příkrm. Mám rád rychlá řešení. Když jsem tehdy utrousil před manželkou, že koupíme přeci přesnídávky z […]
  • Vincentův poslední obraz7. června, 2022 Vincentův poslední obraz Auvers-sur-Oise, 27. července 1890. Smrtelně postřelený Vincent van Gogh leží v horečkách v hostinském pokoji. "Zranil jsem se v polích," tak zní odpověď na otázku, co se mu stalo. Po dvou […]
  • Statek – Strhující příběh podle skutečných událostí2. června, 2022 Statek – Strhující příběh podle skutečných událostí Neobyčejný příběh o nezlomné lásce k rodné hroudě a také o hrdinném boji proti lidské závisti i zaslepené touze po cizím majetku - to je kniha Statek, kterou napsal Ladislav […]
  • Anna a víly uličnice28. května, 2022 Anna a víly uličnice Kde jsem dal zas ty klíče?! Znáte to, večer klíče dáte na obvyklé místo, kde je den co den odkládáte.  Jaké je to překvapení, když při odchodu do práce zjistíte, že klíče na svém místě […]

Co o sobě říci? Žiju v malebné krajince Vsetínských Beskyd a snad právě proto mám ráda spoustu věcí, které souvisí s přírodou. Jako skoro všichni Valaši, i já jsem hodně tvrdohlavá a stejně tak přátelská; ráda poznávám nové lidi a zkouším nové věci. V etapách relaxace (od programu motorová myš) pak není nad šálek lahodného maté a dobrou knihu s uchvacujícím příběhem.