Když Ostravou zaZrní uhelnej zen

O skupině Zrní už patrně velká část naší republiky slyšela. Ačkoli tato jedinečná kapela existuje už od roku 2001, prosadila se až před třemi lety, kdy zvítězila v soutěži Českého Rozhlasu o nejlepší českou neprofesionální kapelu. Ve stejném roce (tedy 2009) vychází také jejich první známější album s názvem Voní. Zrní se stále častěji objevuje v českých klubech a s rokem 2011 přichází nová deska. Nese pozoruhodný název Hrdina počítačový hry jde do světa. A je to právě tahle deska, na které pětičlenná kladenská kapela pracuje se známou českou písničkářkou Radůzou, a kterou redaktorka webu muzikus.cz (Helena Pazdiorová) zařadí mezi nejlepší alba roku.

„Potkali jsme se na gymnáziu. Roztroušený v různých třídách, na chodbách jsme se párkrát potkali, jak si neseme svoje nástroje. Seznámili jsme se s tím, že si v pražský Celetný ulici budeme vydělávat hraním do klobouku. Jezdila student-stopem o víkendech Kladno-Praha a na ulici pak hráli: housle, flétna, kytara, zpěv, někdy nějaký bicí, a s pár stovkama se vraceli domů. Pamatuju si, jak hrajeme 23. prosince, tenkrát jenom ve dvou, vážnohudebně: flétna s houslema, ruce jsou zmrzlý a půl hodiny jsme obklopený zvědavýma dětma školkovejma s paní učitelkou, je to milý, ruce máme rudý, turisti se k nám nedostanou a my nevyděláváme nic, pak přijde policie: „Tak pánové…“ a my jedeme domů. Není na dárky. Ale cosi záhadnýho nás na tom neuvěřitelně bavilo.“ www.zrni.cz

Každopádně to vypadá, že návštěvníky Barráku čeká 26. dubna příjemně opojný večer. Zrní má pověst kapely zářící energií a radostí z hudby, a chytlavý rytmus jejich tvorby doslova rozvlní všechny lidské smysly. Zbývá už jen doplnit, že večerní koncert začíná ve 20:00, přičemž vstupné na akci je 120,- Kč.

 

Více z LaCultury...

Co o sobě říci? Žiju v malebné krajince Vsetínských Beskyd a snad právě proto mám ráda spoustu věcí, které souvisí s přírodou. Jako skoro všichni Valaši, i já jsem hodně tvrdohlavá a stejně tak přátelská; ráda poznávám nové lidi a zkouším nové věci. V etapách relaxace (od programu motorová myš) pak není nad šálek lahodného maté a dobrou knihu s uchvacujícím příběhem.