„Přijel dvacetiletej rebel a pak jeden punkovej básník s kytarou“

Charlie Harper

Autorka hlavního fota: Eva Peterková

 

Koncerty v Barráku se už stávají klasikou. Za ty poslední dva roky, co tento klub vstal z mrtvých, se v něm objevily veličiny nejrůznějších žánrů. A jedny takové přijely i v pondělí. Do našeho města po roce opět zavítal známý punkový rebel Charlie Harper se svou kapelou, na šňůře mu dělal doprovod další punkový taťka TV Smith a povedenou partičku dokonali olomoučtí Zatrest.

Ačkoliv to na začátku vypadalo, že klub zeje prázdnotou (koneckonců jako obvykle), tak během hodiny se naše očekávání, a hlavně očekávání majitele klubu, začalo plnit a přicházet první návštěvníci. Přece jen je to akce, u které by všichni fanoušci punkové hudby neměli chybět. Ačkoliv UK Subs nejsou v těchto končinách nic neobvyklého, tak jejich jízda společně s TV Smithem je jednoduše unikát a ani tentokráte tomu nebylo jinak.

TV SMITH
TV SMITH, autorka: Eva Peterková

Koncert zahájila olomoucká kapela Zatrest. Tyhle klučiny, jsem měla možnost vidět už několikrát a ve svém neskromném hodnocení se prakticky neustále opakuji. Kluci zkrátka umí hrát, což už úspěšně nějaké to léto prokazují a covery různých punkovek jim jednoduše jdou. Minulý rok jsme místo nich mohli vidět kapelu Degradaci. Ani o tu nebyla nouze, ale letos se vtěsnala do role klasických návštěvníků a užila si koncert z davu.

Po těchto klučinech nakráčel hrdě na podium, se svou kytarou po boku, TV SMITH a spustil svůj akustický set. Tohle mi vždycky na Timovi připadá kouzelné. Jak s grácií nastoupí a sálem se rozlehnou písně vyprávějící o životě, které jsou podtrhnuté jen zvukem obyčejné kytary a vyznívají tak daleko reálněji a upřímněji. Nálepku punkového básníka mu už z tváře nikdo nesmaže.

I když by nejspíše některé skladby vyzněly lépe za zvuku elektrických kytar, bicí a jednoduše kapely v pozadí (například Only One Flavour), tak přece jen je tento akustický set vždy velmi příjemnou záležitostí a nese své kouzlo.

Kapela UK SUBS už má toho poměrně dost za sebou a úctyhodný věk Charlieho Harpera to jen potvrzuje. Tento chlapík bude příštím rokem slavit neuvěřitelných sedmdesát let, na kterýžto věk nejenže nevypadá, ale ani se nechová. Jak jsme nazvali TVho punkovým básníkem, tak Charlieho můžeme klidně nazvat stále dvacetiletým rebelem. Což je jenom dobře! Koncert opět na jedničku, jeden „hit“ za druhým a na pogo (v rámci možností příchozích) taky došlo. Ačkoliv příchozích zase tak moc nebylo, takže se nejednalo o ten klasický „punkový bordel“, ale možná to tak bylo lepší. Přece jen, když člověk nechtěl být strhžen asi desetičlenným pogem, tak prostě udělal dva kroky vedle a byl klid.

Charlie Harper, UK Subs
Charlie Harper, UK Subs, autorka: Eva Peterková

No což, už se nejedná o slavná porevoluční léta, kdy se protrhla opona a na tyto kapely chodilo několik tisíc lidí. Přesto si UK Subs za ta léta drží svou laťku pěkně vysoko, nasazení jako vždy absolutní, došlo na klasické Charlieho hlášky, stejně jako songy z nového alba. Ale nezapomnělo se ani na starší pecky, kvůli kterým většina přišla. Opravdu neuvěřitelné, kolik má Charlie energie.

Jak UK Subs, tak TV Smith opět předvedli, že patří mezi jedničky v oboru, a to nejen díky kvalitním koncertům, na které jsme zvyklí, ale i kvůli tomu, jací jsou. Vždy si vážím kapel, které nedělají rozdíl mezi sebou a svými fanoušky. Po koncertě si nehrají na velké a nedostupné „celebrities“, ale vyjdou mezi lidi, fotí se, připíjejí si s nimi a prostě se baví.

Co dodat? Po nějakém čase opět velmi vydařená akce v Ostravě. Doufejme, že jich bude přibývat!

Více z LaCultury...

Maminka mi vždycky říkávala, že Jsem velký lajdák!