Kultura místo průmyslu: Dolní oblast Vítkovice ožívá s příchodem Colours

Vedení festivalu chystá řadu změn. Po zkušenostech z loňského ročníku a problémy s nevyhovujícím povrchem v areálu se organizátoři festivalu rozhodli situaci řešit. „Povrchy na festivalové ploše upravíme a budeme se snažit, aby byly pevnější,“ sdělil Petr Koudela, ředitel Dolní oblasti Vítkovice. Organizátoři také nabídli řešení problému nedostatku místa k plynulému přesunu a proudění návštěvníků. „Hlavně prodloužená ulice Ruská se stane tepnou festivalu, která sama o sobě má šířku osm metrů. Už by se tak nemělo stát, že se lidé budou muset při průchodu areálem těsnat,“ objasnil situaci Daniel Krečmer, technický ředitel festivalu.

dolni-oblast-vitkovic-14
zdroj: portalymest.cz

Další z chystaných změn bude přesun stanového městečka a využití plochy pro novou scénu. Ta bude zaměřena na folk a country a ponese jméno Drive stage. Plocha navíc bude zatravněná a výměra areálu se tedy celkově zvětší. Technický ředitel dodal, že v plánu je také propojení haly Gong se Scénou II, a to tak, aby bylo možné celý festival obcházet dokola.
Ředitelka festivalu, Zlata Holušová navrhla řešení tlačenic a malé kapacity v aule Gongu: „Umožníme návštěvníkům si vstupenku koupit v předprodeji v dostatečném časovém předstihu s tím, že pro ty, na které se ani tak nedostane, připravíme velkou projekci venku. Takové hudební kino.“

Colours of Ostrava ale nejsou jedinou událostí, která se v oblasti uskuteční. Dvacátého března proběhne v Gongu Show Jana Krause, o čtyři dny později se aula bude otřásat pod údery bubnů japonského seskupení Yamato, které již v Česku vystupovalo několikrát. Na přelomu března a dubna do Vítkovic zavítá vyhlášený spolek Cirk la Putyka, který zde předvede svou kompletní divadelní tvorbu. 24. dubna areál ožije Majálesem ostravských univerzit. Květen pak bude patřit události vážné hudby, Janáčkovu máji. Krom kultury vystřídal průmysl také sport, v prosinci se zde uskutečnil první běžkařský závod mezi pecemi, RWE City Cross Sprint 2013, po jehož skončení byla běžkařská trasa volně přístupná veřejnosti.

Cesta k dnešnímu stavu ale byla pro Vítkovice dlouhá a nejasná. Založeny byly v průběhu devatenáctého století jako výsledek prudkého rozvoje železářství a hutnictví v moravskoslezském kraji. Začátek pravidelné těžby na Dolu Hlubina se datuje na rok 1863. Po sto šedesáti dvou letech, v roce 1998 byl provoz vysokých pecí definitivně zastaven a Vítkovická dolní oblast chátrala dlouhých deset let. Na přelomu milénia pak byl areál zařazen do kulturních a národních památek České republiky, roku 2008 byl dokonce zaevidován jako jedna z památek evropského kulturního dědictví.

Magdaléna Pastrňáková, externí redaktorka

Více z LaCultury...