Představení Colours of Ostrava 2015 – část 2

Již pouhé dva týdny zbývají do začátku jednoho z nejnavštěvovanějších a nejrespektovanějších festivalů u nás. Na jaká lákadla se letos mohou fanoušci těšit? Ta největší a nejzajímavější jména se vám pokusíme představit v druhé části našeho třídílného speciálu.

Zdroj obrázku: Ostravsko.cz

Festival Colours of Ostrava vtrhl na scénu v roce 2002 a od té doby si vybudoval neotřesitelnou pozici jedné z největších hudebních událostí u nás. Za třináct let se pořadatelům podařilo přivést desítky hvězdných jmen toho největšího formátu (Robert Plant, Iggy Popp, The XX, Sigur Rós, Bastille…), zároveň však i stovky progresivních nemainstreamových interpretů, s nimiž se řada návštěvníku poprvé setkala právě díky festivalu v Ostravě. A právě multižánrovost a podpora prakticky všech forem umění je základním stavebním kamenem celkové image Colours of Ostrava. Vzniká tak speciální mix velké akce a parádního zázemí, s uměleckým, až jakýmsi poetickým zanícením. A nejinak tomu bude zajisté i u čtrnáctého ročníku. Tak se tomu pojďme podívat na line-up.

Velké jméno

Björk

České festivaly letos splácí dluhy fanouškům. Rock for People přivezl Faith No More, jejichž koncert se před dvěma lety neodehrál kvůli velebouři. Colours chystá vystoupení Björk, jejíž koncert se před třemi lety neodehrál pro změnu kvůli náhlému onemocnění. Jedna z nejvlivnějších osobností alternativní hudby vůbec tak konečně českému publiku předvede své jedinečné kompozice v živém provedení. Islandská diva, které se v rámci její tvorby již více než dvacet let úspěšně daří nabourávat zavedená skladatelská a interpretační klišé, teprve před několika měsíci vypustila do světa svůj nový studiový počin Vulnicura. Právě skladby z emocemi prýštícího alba, na němž se zpěvačka vyrovnává s bolestným rozvodem, by měly tvořit kostru ostravského setlistu. A jelikož si Björk velice potrpí i na vizuální stránku, můžeme hned první den festivalu očekávat veliký zážitek nejen pro uši, ale i pro oči.

Je to svěží

St. Vincent

A další slečna, která se progresivity v hudbě rozhodně nebojí. Americká zpěvačka Anne Clark vystupující pod pseodonymem St. Vincent působí v dnešní šablonovité pop-písničkářské sféře jako skutečné zjevení. Při poslechu jejich skladeb lze v pěveckém projevu zaznamenat spojující prvky právě s projevem slavnější spoluúčinkující, o níž je psáno výše. Žánrově by se tvorba oklahomské rodačky dala zařadit někde do škatulky indie popu, avšak s hmatatelnými prvky art-rocku či barokního popu. Tomu ostatně nasvědčují i zvučná jména, která interpretku svou tvorbou inspirují – David Bowie, Kate Bush, Pink Floyd,… Při koncertech předvádí St. Vincent vyspělou kytarovou hru. Působivá, snad až bellamiovská sóla, jsou výborným zpestřením popových synthových a basových podkladů skladeb. Jo a taky ráda tančí (viz její vystoupení v Lettermenovi níže). O téhle slečně, jejíž kariéra míří stále a jen vzhůru, v budoucnu určitě ještě hodně uslyšíme.

Specialita

Recyklovaná kytarová škola Michala Hrůzy

Legenda o slavném návratu. Michal Hrůza se vrací tam, kde přesně před rokem téměř přišel o život. Velký příběh tak dojde svému šťastnému dovršení. Pardubický zpěvák se však divákům nepředstaví pouze v rámci standartního koncertního setu, jenž celý festival zahájí, nýbrž i ve zbrusu novém projektu Recyklované kytarové školy. V ní bude Hrůza návštěvníky festivalu učit zahrát své největší hity. To vše se zpěvníky z recyklovaného papíru, či trsátky z recyklovaného plastu. A co musí návštěvníci udělat pro to, aby se mohli zúčastnit vyučování? Musí třídit, třídit, třídit. Když je při této bohulibé činnosti přistihne tým Čistého festivalu, stačí vzít do ruky kytaru a naučit se pecky jako třeba Napořád, Bílá velryba atd.

Colours of Ostrava
Místo konání: Ostrava, oblast Dolních Vítkovic
Datum: 16 – 19.  července 2015
Oficiální web: www.colours.cz

Více z LaCultury...