Grammy Awards 2013 – IV. část

 

 

Ricardo Arjona

Celým jménem Edgar Ricardo Arjona Morales je guatemalský zpěvák a skladatel. Řadí se mezi jednoho z nejúspěšnějších umělců z latinskoamerické oblasti. Kdysi působil také jako učitel či hráč basketbalu (držel si dlouho guatemalský rekord – 78 střel za zápas).

Hudební kariéra tohoto umělce začala už v roce 1985. Ve věku 21let vydal své debutové album Déjame Decir Que Te Amo. Kvůli negativní zkušenosti, která doprovázela první cd, se na čas uchýlil do školství. O tři roky později se situace změnila a jel reprezentovat svou zemi na festival OTI. Po festivalu vydal druhé album Jesús, Verbo No Sustantivo. Díky tomuto kroku se z Ricarda stal fenomén. Oslovil nejen celou Latinskou Ameriku, ale také USA.

Jeho hudba se řadí do latinského popu. Typické jsou pro něj lyrické texty s tématy týkající se lásky, znásilnění, homosexuality či rasismu ..

Za svou hudební kariéru získal mnoho úspěchů. Týká se to například ocenění Grammy,  Latin Grammy nebo Lo Nuestro (ocenění týkající se nejlepších latinskoamerických umělců). Tento rok také bojuje o sošku Grammy. Nominován je za své poslední, v pořadí třinácté, album, které vyšlo v říjnu 2011. Jmenuje se Independiente a bojuje v kategorii Best Latin Pop Album. Ricardo spolupracoval na tvorbě tohoto CD s Tomym Torresem. Během krátké doby ovládl hudební žebříčky v USA i Latinské Americe. O úspěchu tohoto alba vypovídají mnohé nominace. Kromě cen Grammy, Premios Lo Nuestro také Latin Grammy.

 – Hanka  Králová

Frank Ocean
Christopher Breaux, vystupující pod uměleckým jménem Frank Ocean, je pětadvacetiletý zpěvák a skladatel z New Orleans. Od dětství jej ovlivňovala místní jazzová a soulová scéna, alba Celine Dion nebo Anity Baker. Jako teenager si pronajal nahrávací studio a o pár let později začal psát skladby pro Brandy nebo Johna Legenda. Na začátku roku 2011 vydává svou první nahrávku, mixtape pojmenovanou „Nostalgia, ULTRA“. Ta se setkala u předních kritiků s úspěchem a později si Oceana všimly hip-hopové kapacity Kanye West a Beyoncé.

Frank Ocean se tak objevil na společném albu „Watch The Throne“ dvou současných předních rapperů Kanyeho Westa a Jay-Zho v písni „No Church In The Wild“. Úderný beat, silný text a především talent všech zúčastněných interpretů zajistil skladbě nominaci pro Nejlepší kolaboraci rap/zpěv a obrazové ztvárnění si za svůj syrový vizuál vysloužilo nominaci pro Nejlepší krátké video.

Za ostatní nominace na prestižní zlatý gramofónek vděčí Frank svému debutovému albu „channel ORANGE„, které získalo nominaci v kategorii Nejlepší album a Nejlepší urban album. Neo soulová deska v sobě mísí to nejlepší ze současných (electro, psychedelic, hip-hop) i trochu zaprášenějších žánrů (jazz, funk), obsahuje netradiční texty o lásce, sexu, ale i bytí a je podpořena špičkovými hosty a producenty (Pharell Williams, Andre 3000, John Mayer) – přesto je to především Oceanova deska, což posluchači i kritici ocenili hlasitým aplausem – „channel ORANGE“ se stalo jedno z nejlépe hodnocených alb roku a jen v USA se ho prodalo přes půl milionu. Pilotní singl „Thinkin Bout You“ získal nominaci na Nejlepší nahrávku.

 – David Bulawa

Kanye West

Vlastník několika fast foodových restaurací, ředitel designérské firmy Tonda, producent, herec, ale hlavně slavný rapper Kanye West bude dalším, kdo se popere o sošky Grammy. Tento chlapík za sebou už nějaká ta ocenění má a co se týče Grammy, tak jeho poličku zdobí už 18 sošek. Proto se ani není čemu divit, že jeden z letošních lídrů v nominacích, je právě Kanye West.

Kanye se narodil v roce 1977 v Atlantě. Jako malý patřil k takové té střední třídě, takže žádný luxus, ale ani netřel bídu s nouzí. Už při studiu se chopil produkce alb některých místních umělců, prorazil však až při produkci desky od Jay-Z. Od té doby se stával stále slavnějším a mnohými vyhledávaným producentem v hip hopové branži. Zanedlouho začala slibně i jeho vlastní pěvecká kariéra.

V čem může získat sošku letos? Co se týče úspěchů, tak nemalý sklízí song „Niggas in Paris“, který oficiálně vyšel 13. září 2011. Tato skladba je ze společného alba „Watch the Throne“ od Kanye Westa a Jay-Z. Jako video k této písni posloužil živák, jehož produkce se ujal sám Kanye West. „Niggas in Paris“ je nominován v kategoriích Best Rap Performance a Best rap song.

Pokud se na chvíli vrátíme k Best Rap Performance, tak je zde Kanye West nominován ještě jednou, tentokráte za song „Mercy“ ( Kanye West ft. Big Sean, Pusha T & 2 Chainz), což je skladba z kompilace Cruel Summer, která vyšla 3. 4. 2012. „Mercy“ taktéž získala nominaci v Best Rap Song.

Další nominace je v Best Rap/Sung Collaboration a ani zde nestojí Kanye West sám, i tentokráte má po boku Jay-Zho, zároveň s Frank Ocean & The-Dream za skladbu „No Church In The Wild“, kterou opět můžeme najít na albu „Watch the Throne“. Tento song získal ještě nominaci v Best Short Form Music Video.

– Eva Peterková

Jak jsme se dočetli, u těchto mužů je mnoho nominací a mají obrovské šance na vítězství. Kdo však vyhraje se dozvíme až 10. února 2013.

Rate this post

Více z LaCultury...

  • Grammy Awards 2013 – III. část10. ledna, 2013 Grammy Awards 2013 – III. část Máme tu již v pořadí třetí vydání o cenách Grammy 2013. V předešlých částech jsme si představili hvězdy jako Marilyn Manson, Gotye či Adele. Dnes si představíme další tři osobnosti, které […]
  • Gramofony pro Skrillexe!22. února, 2012 Gramofony pro Skrillexe! Produkci letošního Rock For People se daří a daří. Nejen že mají hlavní hvězdy vesměs potvrzené, ale jeden z headlinerů získal na letošních prestižních oceněních Grammy hned tři […]
  • Dee Dee Bridgewater rozzářila Obecní dům v Praze 7. dubna, 2011 Dee Dee Bridgewater rozzářila Obecní dům v Praze Americká jazzová zpěvačka Dee Dee Bridgewater v Praze představila svou velikost v rámci Jarního GALA pro Struny podzimu. Plný Obecní dům se na jeden večer přenesl do jazzové éry a nechal […]
  • Dee Dee Bridgewater předvede svůj talent Praze3. března, 2011 Dee Dee Bridgewater předvede svůj talent Praze Americká jazzová diva Dee Dee Bridgewater se na začátku dubna předvede pražskému publiku. A to ne tak úplně ve své kůži. Svým vystoupením v rámci Jarního GALA pro Struny Podzimu připomene […]
  • Získá Grammy drsný rapper nebo slečna z cukrového obláčku?2. prosince, 2010 Získá Grammy drsný rapper nebo slečna z cukrového obláčku? Nominace na předávání cen Grammy za přínos hudbě, které se uskuteční 13. února 2011, byly odtajněny!
  • Seth Lakeman vydal novou desku a rozhodně nezklamal27. srpna, 2010 Seth Lakeman vydal novou desku a rozhodně nezklamal Muž ověnčený několika Grammy vydal již pátou řadovou desku a rozhodně nikoho nenechal na pochybách, že je stále nejlepším folkovým zpěvákem současnosti.
  • To nejlepší s NO NAME2. dubna, 2010 To nejlepší s NO NAME Čím to je, že si tuto velmi oblíbenou skladbu v prosinci již minulého roku zazpívala česká zpěvačka Helena Vondráčková společně s kapelou No Name. Jak se přihodí, že slovenská kapela […]
  • Neslaný, nemastný Jack „obrobijec“3. dubna, 2013 Neslaný, nemastný Jack „obrobijec“ Premiéra nově zfilmovaného příběhu podle pohádky o Jackovi a kouzelné fazoli byla celosvětově téměř o rok odložena. Zda to očekávanému fantasy režiséra Bryana Singera pomohlo či uškodilo, […]
  • King Kong: Legendární op bude zuřit i na televizních obrazovkách3. května, 2017 King Kong: Legendární op bude zuřit i na televizních obrazovkách Ani ne před dvěma měsíci přišel do kin po několikáté recyklovaný příběh o King Kongovi. Filmová plátna však věčně rozzuřenému lidoopovi patrně nestačí a vrhá se i do televize. Odvážný […]
  • Autogramiáda Margaret Atwoodové12. října, 2017 Autogramiáda Margaret Atwoodové Nakladatelství Práh a Společnost Franze Kafky zve čtenáře na setkání s kanadskou spisovatelkou Margaret Atwoodovou a její autogramiádu nejnovější knihy Kus […]
  • Nemoc jako symbol24. září, 2023 Nemoc jako symbol Přínosná publikace s názvem „Nemoc jako symbol“ uznávaného německého lékaře a psychoterapeuta Ruedigera Dahlkeho přináší podrobný výklad příznaků psychosomatických chorob a soustředí se na […]
  • 29. října, 2009 Po klubech s Chinaski Pokud patříte mezi fanoušky velice známé skupiny Chinaski, měli byste rozhodně navštívit minimálně jeden z jejich připravovaných koncertů. Není tomu tak dávno, kdy kapela zahájila své […]