L´UNDERGROUND: Léto na stříbrném plátně i prknech

zdroj: mffkv.cz

UNDERFILM

Karlovy Vary na devět dní opět Mekkou filmové tvorby

zdroj: mffkv.cz

Jedna z největších filmových událostí roku nejen pro Českou republiku představuje Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary, který láká filmové nadšence již od pátku 2. července a potrvá až do 10. července. Filmaři celého světa se sjíždějí, aby představili své filmy a dostali je tak do širší distribuce, popřípadě vyhráli nějakou tu cenu. Festival je rozdělen na soutěžní a nesoutěžní kategorie. V soutěžní nalezneme soutěže celovečerních hraných filmů, soutěže dokumentárních filmů, soutěžní sekce Na východ od Západu (filmy z bývalého SSSR) a soutěžní sekce Fórum nezávislých (nezávislé filmy celého světa). V nesoutěžní kategorii jsou filmy roztříděné do sekcí Otevřené oči (novinky z Cannes), Horizonty (vítězové světových festivalů), Jiný pohled (neobvykle umělecky ztvárněné snímky), Variety Critics´ Choice (deset evropských filmů vybraných kritiky časopisu Variety) a České filmy. Součástí festivalu jsou i tematické přehlídky, retrospektivy a zvláštní pocty, které se každým rokem obměňují. Karlovy Vary patří mezi festivaly A, což je řadí na úroveň např. francouzského Cannes nebo japonského Tokio festivalu a představí přes 200 filmů více než 500 novinářům a médiím z celého světa. Ani letos nechybí hvězdní hosté, tou největší hvězdou bude letos britský hollywoodský herec Jude Law, známý z řady filmů (Na dotek, Sherlock Holmes). Filmů se na festivalu objeví opravdu spousta, proto nebudeme vybírat pár šťastlivců a celý ten filmový švédský stůl vám nabídneme prostřednictví programu na oficiálních stránkách.

Program a nabídku filmů MFF Karlovy Vary najdete zde
Oficiální stránky MFF Karlovy Vary najdete zde

UNDERTONES

Štěrkovna Open Music

zdroj: sterkovnamusic.com

Teprve šestý ročník, tohoto málo známého, ale za to hvězdy oplývajícího festivalu se uskuteční tradičně na severomoravské hlučínské štěrkovně. Posledních pár let se s festivaly přímo roztrhl pytel. Za zmínku ovšem stojí hlučínský festival, který si svou tradici poctivě buduje. Poprvé se nám představil v roce 2005, kde hudební základnu tvořilo osm převážně domácích a regionálních kapel. Za těch pár let si festival třeba nevydobyl celorepublikové věhlasné jméno, nicméně paleta nabízených kapel podstoupila příjemným vývojem. Taháky minulých ročníků byli Desmod, Kryštof, Janet Robin, Tata bojs, Zuzka Smatanová, kteří vytvořili stálou základnu věrných návštěvníků. V letošním ročníku se můžete těšit na Chinaski, Olympic, IMT Smile, Annu K, Visací zámek, Polemic a mnoho dalších. Tento festival určitě stojí za návštěvu. Mimo skvělé hudby nabízí areál hlučínské štěrkovny využití mnoha sportovních aktivit, jakou je například beach voleyball či lyžařský vodní vlek.

Sportovně rekreační areál Hlučín, 30-31.7. 2010, vstupné (pá+so) 600 Kč

Svobodní INNOCENS

zdroj: innocens.net

Pardubická hudební formace INNOCENS je v současnosti hudebními médii označována za nejlepší svého stylu na české rockové scéně. Zaměřením se pohybují na pomezí rocku a ghotic-metalu, připomínající českou obdobu Nightwish. INNOCENS se opírá o výrazná a nepřehlédnutelnou zpěvačku „CATH“ (Kateřina), která je zásadním magnetem pro fanoušky. Hudebně jí podporují baskytarista JAROUSH, klávesista PETRONIUS, kytarista MICHAL a bubeník THOMAS. INNOCENS je mladá kapela, kterou pravý vrchol úspěchů teprve čeká. Vznik se datuje k roku 2006 a za tu dobu si stihli vybudovat velmi slušnou základnu posluchačů a fanoušků. V roce 2007 vyšlo velmi oceňované pilotní demo CD „Where Are No Angels“, z něhož skladba „Synthetic Flower“ bodovala na Rádiu HEY! a objevila se také na CD kompilaci Rockové Arény. Následně v září 2008 vyšlo debutové album „FREE /us/“ obsahující dvanáct songů, které určitě stojí za poslech. Více o kapele a jejich koncertech na www.innocens.net

INNOCENS – FREE /us/ (2008), cena 99 Kč

UNDERBOOK

Hessův Petr

zdroj: argo.cz

V nakladelství Argo tento rok vyšel román Petr Camenzind od německého autora Hermanna Hesse (1877 – 1962). Kniha vyšla poprvé už v roce 1904 a díky jejímu úspěchu se mohl mladý literát vyučený knihkupcem živit už jen psaním. Petr Camenzind je vyprávěním o mladém umělci pátrajícím nejen po smyslu existence, ale také zaobírajícím se úlohou umělce ve společnosti. Typický autorův rukopis je vidět už v námětu – Hermann Hesse se vždy ve svých dílech snaží o jakousi metafyzickou cestu, kterou čtenáři absolvují s hlavním hrdinou. Sám držitel Nobelovy ceny podstoupil psychoanalýzu, když jeho první manželka fotografka Marie Bernouillová onemocněla schizofrenií.
Vliv Jungovy terapie, kterou později i Hesse studoval, lze vidět v psychologicko-filosofickém románu Stepní vlk (1927). Hlavní hrdina Harry Haller se snaží poprat se společenskými konvencemi a zároveň i s úskalími vlastní duše. Stejně tak v románu Demian (1919) nalezneme mnoho odkazů právě na složitost psychologie jednotlivce, ale také tíseň 1. světové války a morální úpadek lidských hodnot.
Autor byl celoživotním nepřítelem nacismu, pomáhal židovským uprchlíkům a odmítal vyškrtnout ze svých děl pasáže kritizující právě antisemitismus. Tak není divu, že se díla brzy dostala na černou listinu. Útočiště tedy našel ve Švýcarsku a Hesseova popularita u čtenářů nadále rostla.

zdroj: faz.net

O tom, jak všestranným umělcem byl, svědčí i fakt, že se pustil do studia východních filosofií. Napsal novelu Siddharta (1922) nebo pohádku Pouť do země východní (1932). Z většiny knih je ale stejně cítit silná vazba na germánskou kulturu.
Hermann Hesse je nejvydávanějším německým autorem 20. století. Dodnes se prodalo na neuvěřitelných 100 miliónů výtisků jeho knih. Česká republika se stala po Japonsku druhou zemí, která vydala autorovo souborné dílo. To je jen hrstka důvodů, proč by každý náročnější čtenář měl mít doma alespoň jeden kousek tohoto fenomenálního spisovatele, básníka a esejisty.

Hermann Hesse – Petr Camenzind, nakladatelství Argo, 176 stran, 198 Kč.

Epocha s příslibem smrti

zdroj: fantomprint.cz

Markus Heitz, jeden z nejpopulárnějších německých fantasy spisovatelů poslední doby, si svým poutavým příběhem o trpaslících vysloužil čestné místo v knihovničkách nejednoho čtenáře. Každá série však jednou končí a zakončili se i Trpaslíci. Přesto se do Skryté země a jejího okolí ještě na nějaký čas podíváme. Zasloužit se o to mají legendy spojené s jednou z nejtemnějších fantasy ras, jaké kdy na stránky knih vstoupily. Rasy, jejíž jméno otřese i těmi nejotrlejšími válečníky. Neúprosný styl boje, odhodlanost, ale také krása jsou jim vlastní. Pod rouškou noci, neznajíc strachu, vyrážejí vstříc všem výzvám, které je čekají na cestě jež bude lemována kostmi a krví nepřátel. Nastává nová epocha s příslibem smrti – věk alfů.

Markus Heitz – Spravedlivý hněv (Legendy alfů), nakladatelství Fantom print, 2009, 384 str, 299 Kč

UNDERART

The Best of Klausury

zdroj: thechemistry.cz

Pražské Vinohrady se stanou na měsíc místem k seznámení se s díly nastupující generace umělců. The Chemistry Gallery, zaměřená na prezentaci a prodej děl tvůrčích osob(ností) do 35 let, zve „art nadšence“ na druhý ročník výstavy klauzurních prací studentů tří českých vysokých uměleckých škol – pražských Akademie výtvarných umění a Vysoké školy uměleckoprůmyslové a brněnské Fakulty výtvarných umění. Těšit se můžete zejména na figurální malbu -od hyperrealismu až po expresi. Dále na Vás čekají sochy, umělecké objekty spojující v sobě malbu i skulpturu, ilustrace a v neposlední řadě i grafický design.  Vernisáž za doprovodu hudby DJ One Trick Ponyho proběhne tuto středu v 19:00 hodin v prostorách galerie.

The Best of Klausury, The Chemistry Gallery, U Kanálky 4, Praha 2 – Vinohrady, 9.7.- 8.8.2010, středa – pátek 13:00 – 21:00, sobota – neděle 12:00 – 18:00

Letní shakespearovské slavnosti

zdroj: shakespeare.cz

Léto připravilo pro všechny kulturní nadšence a pro milovníky Shakespeara obzvlášť, opět porci zážitků.  Shakespearovské slavnosti započaly svou divadelní pouť 24.6. historickou hrou Jindřich IV v překladu našeho největšího „shakespearovce“ Martina Hilského. V hlavní roli exceluje Ladislav Mrkvička, kterému obstojně sekunduje o dvě generace mladší Jan Dolanský. Těšit se diváci mohou i na reprízy známých komedií – Veselé paničky Windsorské nebo Komedie omylů. Chybět nebude ani nesmrtelné milostné drama Romeo a Julie tentokrát ostravské produkce. Jako Julie se představí mladá herečka Veronika Kubařová, kterou možná již někteří zaznamenali jako Lauru z Vejdělkových Žen v pokušení. Kdo má rád silné příběhy, toho jistě nezklame Macbeth nebo Antonius a Kleopatra. Pořadatelé mysleli i na zahraniční návštěvníky. Herci z GB Theatre Company připravili pro diváky oblíbené komedie As you like it a Merry wives of Windsor. Festival bude probíhat až do 4. 9., a to v Praze, Brně, Ostravě a Olšanech.Předprodej vstupenek probíhá v síti Ticketportal.

Více informací na www.shakespeare.cz

Šesté pokračování rubriky L´UNDERGROUND pro Vás připravili David Bulawa, Daniel Šácha, Iva Adamová, Jiří Aujezdský, Ivana Bednářová a Katka Bartošová. Za dva týdny (19.7.) ve stejný čas, opět na LaCultura.cz

Více z LaCultury...

  • Veni, vidi, salto – přišla jsem, viděla jsem, pařila jsem aneb HRADY.CZ 201529. července, 2015 Veni, vidi, salto – přišla jsem, viděla jsem, pařila jsem aneb HRADY.CZ 2015 Páteční slunce žhaví už v sedm ráno a my se s Axou (fenkou československého ovčáka) procházíme po venku. Musíme se ještě trochu protáhnout, než jí na celý víkend zdrhnu do „kraje perníku“. […]
  • Hudební festival Hrady CZ pokračuje po Rožmberku nad Vltavou své turné na Moravě, první zastávkou je Veveří7. srpna, 2014 Hudební festival Hrady CZ pokračuje po Rožmberku nad Vltavou své turné na Moravě, první zastávkou je Veveří Hudební festival Hrady CZ pokračuje po zastávkách na českých památkách svou letní tour na Moravě. První zastávkou šňůry Moravské hrady.CZ je v pátek a sobotu 8. a 9. srpna Veveří u Brna. […]
  •  Ilustrace není pouze doprovod knihy25. dubna, 2014 Ilustrace není pouze doprovod knihy Festival Lustr představí následnou výstavu více než třiceti mladých českých a slovenských ilustrátorů v podobě autorských ilustrací, knížek a „live performance“ kreslení přímo na zeď […]
  • L´UNDERGROUND: Umění z pohodlí domova30. srpna, 2010 L´UNDERGROUND: Umění z pohodlí domova Pravidelná rubrika L´Underground Vás zve do skrytých zákoutí a undergroundového labyrintu kultury z celého světa. Co se v současné době děje zajímavého a co nás ještě čeká? I ke konci léta […]
  • Youth4Youth: Festival, kde se ukázaly neviditelné děti7. října, 2009 Youth4Youth: Festival, kde se ukázaly neviditelné děti V sobotu 3.října se v GARAGE klubu Ostrava konal celodenní festival plný hudby, tance a umění. Ne, že by se o něm člověk dozvěděl jen pouhou náhodou, o akci se jednalo velkou, avšak pokud […]
  • Den po dni boskovickým Unijazzem26. července, 2009 Den po dni boskovickým Unijazzem Zmeškali jste boskovický festival Unijazz nebo Vás naopak zaujal natolik, že byste si rádi zopakovali jeho průběh? Pak je tato reportáž právě pro Vás
  • Akumulátor 1 v novém kabátu7. května, 2018 Akumulátor 1 v novém kabátu Film Jana Svěráka Akumulátor 1 byl v digitálně remasterované podobě předveden losangeleskému publiku během přehlídky českých filmů Czech That Film. Poprvé se však divákům tento film […]
  • Rock for People přiveze spoustu zahraničních hvězd13. června, 2017 Rock for People přiveze spoustu zahraničních hvězd Festival s dlouhou tradicí a zvučnými jmény ve svém lineupu. I letos se bude konat na tradičním místě, tedy v Hradci Králové, ve Festival parku, jinými slovy na letišti. Na […]
  • Srpnová Pevnost dobývá vesmír5. srpna, 2016 Srpnová Pevnost dobývá vesmír V matičce Praze se totiž odehrává nejen děj knižní přílohy Kladivo na čaroděje, jejíž sérii je věnována i dvojstrana v časopise, ale taky se tu přece chystá premiéra Ray Bradburry´s […]
  • Prázdninová knihovna Vsetín15. července, 2016 Prázdninová knihovna Vsetín Knihovníci jsou zvláštní stvoření. Někteří jsou trochu jako kněží úzkostlivě střežící svůj svatostánek. Jiní touží seznámit každého člověka s tím nejlepším příběhem, který jim zkřížil […]
  • Jít či nejít, to je oč tu běží aneb letní Shakespearovské slavnosti30. června, 2016 Jít či nejít, to je oč tu běží aneb letní Shakespearovské slavnosti Nejvyšším purkrabství Pražského hradu, nádvoří Hudební a taneční fakulty AMU na Malostranském náměstí, hrad Špilberk, Slezskoostravský hrad a Bratislavský hrad – to jsou místa, kde se […]
  • Výstavy v Berouně vzdají hold českým dirigentům a seznámí s tvorbou fotoklubu7. dubna, 2016 Výstavy v Berouně vzdají hold českým dirigentům a seznámí s tvorbou fotoklubu Návštěvníci Berouna se mohou v dubnu těšit hned na dvě nové výstavy najednou. V Domově seniorů Tomáše Garrigua Masaryka se uskuteční výstavy s názvem O českých dirigentech a Doteky času. […]