The Horrors zahrají na festivalu Colours of Ostrava

A čeští fanoušci samozřejmě jásají, protože The Horrors jsou v ČR vůbec poprvé. Nejbližší místa, kde jsme zatím mohli tuto šokující skupinu vidět byla buď Rakousko, nebo Polsko. Takže to bude událost určitě unikátní.

A není se čemu divit, vždyť  jsou jednou z nejznámějších britských kapel současnosti. Nedělá to jen výrazná show, ale taktéž zprávy kritiků hovořící v superlativech.

A o kom, že je to vlastně řeč? The Horrors je formace založená v roce 2005. Se svým prvním albem „Strange House“ už v roce 2007 prorazili do britské hitparády. Deska plná zvuků, které mohou evokovat kapely jako Joy Division, Bauhaus či nějaký garage rock, koresponduje s jejich nepřehlédnutelnou image.  Za vypíchnutí určitě stojí singly jako „She Is the New Thing„,  „Sheena Is a Parasite“ či „Gloves„.

The Horrors (Zdroj: Myspace kapely)
The Horrors (Zdroj: Myspace kapely)

Po vydání této věci se kolem The Horrors rozvířila různorodá diskuse a snaha zařadit kapelu pod snad všechny možné existující styly. Přičemž velké množství z nich se jim snažilo přišpendlit kolonku gothic-punk. Tato škatulka je už sama o sobě dost divná a přirovnávat k ní The Horrors by bylo přinejmenším omezující. Jejich hudba skrývá množství rozličných zvuků, které můžeme zařadit do různých stylů. Takže popsat je takovou, navíc jen jednou, škatulkou nevystihne jejich podstatu. Na druhou stranu přidávat k jejich názvu velkou škálu různých stylů, což se často dělává, působí někdy až groteskně a člověk neví, co si pod tím má vlastně představit. Asi nejvýstižnější budou slova „ta kapela je prostě psycho“ a pak si je jednoduše poslechnout.

Ale i tato „psycho“ partička prošla určitým hudebním vývojem, který v plné kráse vynikl na dalším albu „Primary Colours„, vydaném v roce 2009. Dalo by se říct, že šlo o velký skok v jejich hudbě a posunulo laťku výše, a to nejen samotné kapely, ale i celé britské hudební scény. Album sklidilo mohutné potlesky kritiků a bylo nominováno na prestižní cenu Mercury Prize.

Takže pokud máte zájem o neobyčejný zážitek a silnou atmosféru, tak 16. 7. na Colours of Ostrava.

Více z LaCultury...

Maminka mi vždycky říkávala, že Jsem velký lajdák!