Akhtung! Akhtung! Mamalör! Yidish muzik!

Přesně osm dní jsem netrpělivě očekávala tenhle koncert, těšila jsem se jako malá holka. A ač to říkám nerada, i ze svých zkušeností vím, že pokud se člověk hodně těší na nějakou událost, tak bude nakonec zklamán v důsledku přemrštěných očekávání. Přesně tak jsem se cítila asi dvě hodiny před vystoupením ostravské kapely Mamalör, ale opak byl pravdou. Vydali ze sebe opravdu to nejlepší a já jsem zažila příjemný čtvrteční večer.

Pro uměleckou bohatost a charakteristický zvuk, díky vzájemnému kontaktu slovanských, cikánských či tureckých hudebníků, získal klezmer schopnost vyvolat všechny druhy emocí právě přes rozmanitost této hudby. V současné době zažívá velké oživení. Při zaposlouchání vás svýma neviditelnýma rukama chytí a vyzve k tanci. Tento pocit jsme mohli nabýt hned u několika písní, např. u ryze instrumentálních skladeb s tendencí na konci zrychlovat tempo (Tancuj) nebo u populární dětské purimové písně zpívané hebrejsky Chag Purim.

V uších nám zazněly jak skladby staršího data, tak úplně nové. V rytmu židovské hudby, v lehce modernější formě, jsme mohli uslyšet písně z prvního alba nesoucí název Na dvorku, tedy Oslice, Neprobuzená, Vítkovická, Johanka, Tancuj, Louka, Na dvorku.

Nezapomenutelný hlas Terezy Cisovské spolu s Adélou Freywaldovou byl protkán nejen dvěma hodinami chvályhodnými výkony Jiřího Macháčka (housle), Terezy Vranešicové (harmonika) či Marka Cisovského (zpěv, kytara), ale i zajímavým humorem houslisty, který občas uváděl herečku Komorní scény Aréna Terezu Cisovskou do rozpaků. Nicméně nejvíce fascinujícím faktorem byl naprosto geniální bubeník Palo Nowak, který nemálo odváděl pozornost od kapely samotné. Představoval naprosto dokonalého démona „tajných energií“, který obsadil naše myšlení, člověk neustále slepě padal do jeho pasti. Naše oči se od něj nedokázaly vůbec odpoutat.

Na celém koncertu mě však jedna věc přece jen trápila. A to docela malá účast posluchačů. Nedokážu říci, čím to je. Možná nízkou propagací. Myslím si, že skupina Mamalör si zaslouží větší pozornost. Už jen z toho důvodu, že přítomní v klubu obdarovávali velkým potleskem každou jednotlivou skladbu zvlášť. A to nemluvím o závěru!

Za celou redakci LaCultura bychom chtěli ještě popřát budoucí mamince Tereze Vranešicové vše nejlepší, ať Vám Vaše děťátko přinese hodně lásky, radosti i něhy.

foto: Marek Šurkala  foto: Marek Šurkala  foto: Marek Šurkala

foto: Marek Šurkala  foto: Marek Šurkala  foto: Marek Šurkala

foto: Marek Šurkala  foto: Marek Šurkala  foto: Marek Šurkala

Foto: Marek Šurkala

Mamalör

Klub Parník, Ostrava

30. květen 2013

Více z LaCultury...