Tradičně netradiční Castle Party, letos plná překvapení

Victorians, autor: Jiří (Mrtvý) Blažek

Dovolím si začít lehce netradičně, a sice slovy fotografa jednoho nejmenovaného webzinu: „Jsou zde fotografové a modelové. Kdo teda přijel kvůli hudbě?“ Na první pohled věta, která vystihuje celou Castle party. Když jste se otočili, tak vás po každé straně obklopili vystajlovaní lidé a všudypřítomní fotografové, jejichž objektivy minutu po minutě hladově hledaly nové úlovky.

To je ale jen první pohled. Ačkoliv by se našli lidé, kteří přijeli, aby se nechali vyfotit v outfitech (jež nejspíše vymýšleli opravdu dlouhou dobu), tak přece jen můžeme říct, že většina dorazila hlavně kvůli hudbě. A právě její paleta byla letos velice pestrá.

Splendor, autor: Jiří (Mrtvý) Blažek
Splendor, autor: Jiří Blažek

Den první
Abych se přiznala k úplné pravdě, na tuhle akci jsem se těšila jak malá holka na Ježíška, a musím říct, že naplnila všechna má očekávání. Předem se budu muset omluvit za neustálé odbíhání k oblečení kapel (to není žádná psychická deformace, ale jen fakt, že určité skupiny si nechávaly záležet více na tom oblečení než na hudbě samotné… což koneckonců u tohoto stylu není výjimkou).

Náš tým poslušně dorazil na místo v podvečer slavného mecheche. Festival začal už ve čtvrtek ve Former Evangelical Church přeměněném na tělocvičnu a následně využívaném jako klub. Program na hlavní stagi – hradě, byl naplánován až na pátek. Nicméně počasí jako obvykle zlobilo a prakticky celý čtvrteční večer propršel, takže jsme si nemohli na nic stěžovat. Hradní stage by opravdu nebyla nejlepší volbou.

Kupodivu jsme stihli hned první kapelu. Vlastně to nebylo tak těžké, jelikož začínali s poměrně velkým skluzem. Kdo jiný může otevírat polskou párty než Poláci? Tohoto úkolu se chopili poněkud vykřičení Splendor. Tito temnoglamáci před nedávnem vyslali do světa nové video k songu Reality Check, který nijak nevybočuje z podivných choutek těchto klučinů a dámy. Svým způsobem je těžké Splendor popsat, jelikož se jedná o skupinu, která podráždí vaše smyslové buňky. Hudebně bych tomu nic nevytýkala, prostě takový nějaký glam rock říznutý trošku temnějšími tóny, podtrhnutý nehorázně kýčovitými doplňky, které k tomu všemu paradoxně nehorázně seděly. Takže pokud vás nezaujme hudba, přesto si můžete být jistí, že se nebudete nudit.

Poté nastoupila kapela Victorians, ovšem názvu příliš nedostáli. Zpěvačka měla na sobě nejspíše steampunkovou módu a kytaristé zůstali o století pozadu za viktoriánou. Hudebně nebyli špatní, ačkoliv po třetí skladbě jste měli dojem, že hrají jednu a tu samou dokola.  Zkrátka nic, z čeho byste si sedli na zadek.

S trošku větším skluzem přikráčeli Batalion d’Amour. Kapela, která tak trochu mísí zvuky metalu a rocku v čele se zpěvačkou s nepříliš chytlavým hlasem.

Victorians, autor: Jiří (Mrtvý) Blažek
Victorians, autor: Jiří Blažek

Ovšem to, co nás chytilo, byla formace Das Moon. Tato kapelka v čele se spoře oděnou dámou hudebně zaujme, už když si ji pustíte z youtube, ovšem naživo se jedná o naprosto jiný zážitek. Slečna má odporně pronikavý ukřičený hlas, ze kterého se vám zježí kůže. Koncert začal skladbou „Black Flag“. Prostor kostela dovolil jejímu hlasu rozprostřít se do všech jeho koutů a vytvořit tak opravdu jedinečnou atmosféru. Následovaly další songy z jejich alba Electrocution, které řadím mezi nejlepší kousky této polské scény. Štafetu jako poslední převzala skupina Agressiva 69 a poté bylo možno vydat se buď na kutě, nebo pokračovat do ranních hodin za zvuků DJs. V Hacjendě to totiž začal roztáčet český DJ Nephilim a podle ohlasů stál za mnohem více než Agressiva 69.

Den druhý
Hlavní program se tento den přesunul na hrad, kde začal kolem třetí hodiny odpolední. Ale ani kostelní scéna či Hacjenda nebyly pozadu. Kromě známých kapel jsme v nich mohli vidět DJs, kteří hráli převážně elektroniku a hudbu typu: „Tuc, tuc. Satan, satan.“

I druhý den si počasí hrálo na Anglii, což je v případě Bolkówa dost nešťastné, protože zde nebylo příliš míst, kam se můžete schovat. Není třeba popisovat každou kapelu zvlášť. Začneme tak až Francouzi Soror Dolorosa. Tuto skupinu jsem si opravdu užila. Jejich gothic rock je často prokládán příjemnými pomalejšími místy, které uším prostě tak nějak lahodí.

XIII. Století, autor: Jiří (Mrtvý) Blažek
XIII. Století, autor: Jiří Blažek

Kolem sedmé hodiny patřila stage České republice. Na podiu se objevila legendární gothic rocková kapela XIII. století. Ačkoliv pro mě je tato formace něčím, co hrávalo během mého krásného dospívání, a teď mě spíše ty teatrální pódiové projevy Petra Štěpána nutí do smíchu, tak Poláci mají třináctku opravdu v lásce. Nebo spíš na ní naprosto ujíždějí, což patřičně prokázali během několika skladeb. Asi bych to nenazvala přímo davovým šílenstvím, ale je vidět, že se Štěpánova parta těší v Polsku velké oblibě. Setlist třináctky je už klasický. Hodí vždycky pár nových skladeb, ale je jim jasné, že fanoušci dychtí po těch starších kouscích. Tentokrát zazněly například „Fatherland“, „Karneval“, „Elizabeth“ a další.

Večer nastal čas na netrpělivé očekávání headlinera celého festivalu – Lacrimosu. Samozřejmě před nimi vystoupili staří pardálové Kat & Roman Kostrzewski, kteří mě osobně příliš nebavili.

Dělá mi poslední dobou potíže psát něco nového o Lacrimose, jelikož se nad nimi v reportech rozplývám každoročně, a ani letos tomu nebude jinak. Kapela nastoupila se vší grácií, jako koneckonců obvykle, a nutno říci, že si dali na setlistu hodně záležet. Už minulý rok jsme měli možnost vidět neskutečnou tříhodinovou show a ta na Castle party se zkrátila o pouhou hodinu. Příjemně vypadalo pozadí stage, které krášlila obrovská plachta jejich nejnovějšího alba Revolution. Samozřejmě nechyběly ani už tradiční vlaječky svíjející se ve větru a doplňující celou atmosféru koncertu.

Lacrimosa, autor: Jiří (Mrtvý) Blažek
Lacrimosa, autor: Jiří Blažek

Po už klasické „Lacrimosa theme“ nastoupila energická „Ich Bin Der Brennende Komet“. Příjemné si bylo znovu poslechnout „Alleine Zu Zweit“, „Alles Luge a další známé věci, ovšem trošku hlasitěji nazvučená Anne častokrát přehlušila Tilo Wolffa, což místy nebylo znova nejpříjemnější.  Samozřejmě velký prostor byl dán novinkám alba Revolution, na němž vyniká muzikantská bravura celé Lacrimosy. O show se tentokrát nepostarala jen kapela, ale i fanoušci. Tilo Wolff slavil 10. července narozeniny, takže první řady zastoupili lidé v narozeninových čepičkách a maskách.

Lacrimosa je známá tím, že by se fanouškům nejraději rozdala, což předvedla i na Castle party. Už před koncertem jsme měli možnost zahlédnout cupitat kapelu přes městečko a ve večerních hodinách začalo u autobusu mohutné rozdávání autogramů, fotek, objetí a já vlastně ani nevím čeho všeho. Ačkoliv nepředčili svou pražskou show ze září minulého roku, tak se i přesto jednalo o další velice povedený koncert těchto klaunů.

To by bylo prozatím vše, ale jen pro první dva dny! V nejbližších dnech se můžete těšit na druhou část našeho reportu, kde se objeví Lolita KompleX, Aesthetic Perfection, Whispers in the Shadow, VNV Nation a další. V nejbližších týdnech se můžete těšit i na zajímavý fotoreport našeho externího fotografa, který zachytil nejen kapely, ale i příchozí, jejich kostýmové kreace a celou atmosféru tohoto festivalu.

Více z LaCultury...

  • Temná hudba opět oblehne hrad Bolków 11. března, 2013 Temná hudba opět oblehne hrad Bolków Existuje jen málo hudebních festivalů, které k sobě přitahují zraky lidí a médií nejen vystupujícími kapelami, ale hlavně vzezřením příchozích. Jedním z nich je i Castle party - polský […]
  • Fotoreportáž z Castle party19. srpna, 2013 Fotoreportáž z Castle party Je jen málo festivalů, které dokáží zaujmout nejen hudbou, ale zvláště vzezřením všech příchozích. A na takových festivalech nemůžeme chybět ani my. Podívejte se s námi na fotoreportáž […]
  • Castle Party: přehlídka extravagance23. června, 2012 Castle Party: přehlídka extravagance Je jen málo festivalů, které dokáží zaujmout nejen hudbou, ale zvláště vzezřením všech příchozích. Je jen málo festivalů, u kterých se snoubí atmosféra historické zříceniny s moderním […]
  • Castle Party 2014: Očekávaná cesta do Polska tam a zase zpátky. Část I. Od Splendoru po Moonspell.8. srpna, 2014 Castle Party 2014: Očekávaná cesta do Polska tam a zase zpátky. Část I. Od Splendoru po Moonspell. Tak se přiznejte. Kdo z vás se letos těšil na Splendor? Zvedněte ruku. A vy, co jste se na Splendor netěšili, teď zvedněte ruce, aby si vás ti první mohli dobře prohlédnout. Tento rok […]
  • Už jste viděli program letošní Castle Party?8. června, 2014 Už jste viděli program letošní Castle Party? Festival temnolidí – Castle party - se už nezadržitelně blíží a sním i známá jména, která ho letos navštíví. Lineup je kompletní, tak se na něj pojďme podívat!
  • Castle party 201212. srpna, 2012 Castle party 2012 Přehlídka neobyčejných hudebních kapel. Přehlídka okázalých a šokujících outfitů. Přehlídka extravagance a zároveň ten nejhlubší výkřik estetiky, to je Castle Party – jeden z největších […]
  • Alien Sex Fiend budou na Castle party natáčet živák6. července, 2012 Alien Sex Fiend budou na Castle party natáčet živák Něco málo o slavném festivalu Castle Party na těchto stránkách už zaznělo. Stejně tak jsme napsali i pár řádků o interpretech zejména té „temné stránky“ hudebního showbyznysu, kteří […]
  • Castle Party 2014 – aneb na co se můžeme těšit12. června, 2014 Castle Party 2014 – aneb na co se můžeme těšit Oprašte černé róby, načechrejte spodničky, zkontrolujte paraplata a nažehlete stojáčky a krajky – tedy pokud jste dáma tohoto ražení.
  • Další várka kapel z letošní Castle Party 30. dubna, 2013 Další várka kapel z letošní Castle Party Už jen pár měsíců zbývá do vypuknutí jednoho z největších nezávislých festivalů ve střední Evropě. My vám přinášíme druhý díl kapel, které zde budete moci vidět. A jako třešničku na dortu […]
  • Castle party na youtube16. dubna, 2013 Castle party na youtube Castle party se blíží rychlým krokem a organizátoři nelení. Pro ty z vás, kteří nemají až tak úplně jasno ve všech kapelách, připravili opravdu unikátní věc - samostatný youtube kanál, kde […]
  • Lacrimosa v Praze odehrála tříhodinový set29. září, 2012 Lacrimosa v Praze odehrála tříhodinový set Předsváteční čtvrtek byl ve jménu potemnělé hudby, černých dlouhých garderób a fenomenální tříhodinové show. Prahou totiž proletěly tóny švýcarsko-finské formace Lacrimosa. A jaký byl […]
  • Lacrimosa připravuje nové album!11. února, 2012 Lacrimosa připravuje nové album! O plačících klaunech v podobě Lacrimosy jsme už neslyšeli pěkně dlouho. Po koncertu na Masters of Rock před dvěma lety, a nějakých následujících v rámci turné této partičky, jako by se po […]

Maminka mi vždycky říkávala, že Jsem velký lajdák!