Dekameron na jevišti

28. 2. 2014 jsem navštívila prostory Cooltouru a zhlédla báječné vystoupení Dekameron od ostravského autora Pavla Helebranda, který si do hudebního divadla vybral sopranistky Veroniku Holbovou a Simonu Mrázovou, tenoristu Petra Němce, basistu Juraje Čiernika a herce Michala Sedláčka.

V programu stálo:

I. Den třetí / příběh desátý / Jak zahnat ďábla do pekla

Mladičká pohanka Alibech se stane poustevnicí a otec Rustico ji učí, jak zahánět ďábla do pekla. Když po několika týdnech učení otce Rustica úplně schvátí, Alibech od něj uteče a vdá se za Neerbala.

II. Den třetí / příběh první / Němý zahradník

Massetto z Lamporecchia se staví němým a stane se zahradníkem v jednom malém ženském klášteře, kde se jedna řeholnice přes druhou snaží, aby s ním ležela.

S. Mrázová, V. Holbová, P. Němec a J. Čiernik, foto: Werner Ullmann
S. Mrázová, V. Holbová, P. Němec a J. Čiernik, foto: Werner Ullmann

III. Den pátý / příběh čtvrtý / Slavík

Neoblomný messer Lizzio da Valbona drsně odhání od své dcery nemilého a nežádaného nápadníka Riccarda. Když ho však přistihne, jak s ní leží, přinutí ho, aby si ji vzal za manželku, a žije s ním pak v dobré shodě.

IV. Den osmý / příběh osmý / Parohy za parohy

Dva muži se přátelsky stýkají. Jeden z nich obcuje s manželkou svého druha. Ten druhý to zjistí a s pomocí své nevěrné manželky dosáhne toho, že jeho přítel je zavřen do truhlice. Zatímco je pak jeho přítel uvnitř, obcuje na truhlici s jeho manželkou.

V. Den devátý / příběh třetí / Tři sta lir

Dottore mistr Simon na naléhání Calandrinovy ženy a Pietra namluví při vyšetření lakotnému Calandrinovi, že je těhotný. Ten mu dá v zoufalství všechny zděděné peníze, aby dostal od doktora zázračný elixír. Když ho vypije, uzdraví se bez porodu. Callandrinově ženě Tesse se zatím narodí chlapeček!

Byla jsem trochu na vážkách, jak to bude vypadat. A myslím, že středoškoláci, pro které bylo dopolední představení určeno, se spíše těšili, až uvidí svlékající se půvabné zpěvačky. Ale chyba. Vše bylo vyřešeno velmi cudně a vtipně. Musím říci, že ačkoli se na nás ze všech stran hrne tolik erotiky, kolik ani nestačíme „pobrat“, a hrne se i z Dekameronu, tak u představení se nebudete červenat studem, ale spíše smíchem.

Na začátku nás uvedl do Dekameronu Michal Sedláček bravurním hereckým výkonem, poté už přišly na řadu jednotlivé povídky, které na sebe nenásilně navazovaly. Herci se stíhali převlékat a nebyly zde žádné nudné prodlevy.

Michal Sedláček, foto: Werner Ullmann
Michal Sedláček, foto: Werner Ullmann

Líbilo se mi, že herci-zpěváci se v „hlavních“ rolích prostřídali a nikdo nebyl ochuzen. Vychutnala jsem si zpěv každého zvlášť i sborově. S hereckým výkonem jsem také spokojená a byla jsem mile překvapena, že nikdo nic nepřehrával, jak je to u některých mladších vystupujících někdy vidět.

Hudební doprovod obstarával komorní orchestr složený z houslí, flétny, violoncella a kytary. Ten řídil Vladimír Liberda. K samotné hudbě – opravdu líbivé melodie, které pasují k jednotlivým povídkám a utkví Vám v hlavě. Ať už je to zpěv Alibech na poušti nebo milostný zpěv dvojice ve Slavíkovi.

Právě povídka pátého dne, příběh čtvrtý – Slavík, je výjimečná v tom, že se hlavní hrdinové svlékají opravdu donaha. Pravdou je, že divák sice nahotu vidí, ale ve skutečnosti vlastně nevidí. Více nebudu prozrazovat, protože ti diváci, kteří představení viděli, chápou, ti, kteří neviděli, mají ještě šanci rozvířit své bránice. A tak jim nebudu kazit pocit překvapení.

Proto bych vám ráda oznámila, že 23. 4. v 10.00 hodin proběhne vystoupení pro školy a 24. 4. v 19.00 hodin pro veřejnost, opět v prostorách v Cooltouru na Černé louce. Všichni jste zváni.

Nakonec ještě doplňuji informace o autorovi Pavlu Helebrandovi a něco málo o účinkujících, abyste věděli, že Vás čeká opravdu kvalitní vystoupení.

Pavel Helebrand (* 1960 v Opavě) je hudební skladatel a libretista žijící v Ostravě. Hlavním polem jeho působnosti jsou autorské hudebně dramatické projekty (Jesličky svatého Františka, Čarodějnice z Babí hůry, Evangelium podle houslí, Ngoa-É, Balady, Eia Gaia!, Kytice, Jezulátko), při jejichž realizaci často spolupracuje s umělci působícími v tomto městě. Tak se seznámil i se čtyřmi herecky nadanými pěvci a jedním pěvecky nadaným hercem, které si vybral do projektu Dekameron. Je také autorem baletů Cibuláček a Malá mořská víla. Z jeho instrumentálních děl se nejčastěji uvádějí Svity pro sólové violoncello, svita pro komorní smyčcový orchestr Z drva i krvi a Svita pro sólovou flétnu. Pro dětské muzikanty napsal Malé písničky (zpěv a klavír), Sen slečny Terezky (svita pro violoncello a klavír), Vrabci letí do světaO vláčku Náklaďáčku (klavírní svity).

Veronika Holbová (* 1989 Karviná) vystudovala sólový zpěv na Janáčkově konzervatoři a Gymnáziu v Ostravě u Evy Dřízgové-Jirušové. Pod jejím vedením nyní rozvíjí svůj talent na Ostravské univerzitě. Získala významná ocenění na domácí i zahraniční půdě. Od roku 2009 hostuje v opeře Národního divadla moravskoslezského a spulupracuje se Státním divadlem v Košicích nebo Slezským divadlem v Opavě. Zahrála si také v Helebrandových Jesličkách.

Simona Mrázová (* 1989 Zlín) v roce 2010 absolvovala Janáčkovu konzervatoř a Gymnázium v Ostravě u MgA. Marianny Pillárové. Nyní je studentkou 5. ročníku Fakulty umění Ostravské univerzity u Elišky Pappové. Hostovala v Národním divadle Moravskoslezském v Ostravě, Štátném divadle v Košicích nebo Slezkém divadle v Opavě. Spolupracuje s Janáčkovou Filharmonií Ostrava a soudobými skladateli Milanem Báchorkem a Pavlem Helebrandem.
Juraj Čiernik (* 1986 Považská Bystrica) vystudoval operní zpěv na Ostravské univerzitě pod vedením Klemense Słowioczka. Spolupracuje s NDM v Ostravě, účinkoval v pražské verzi Mary Poppins a v současné době hraje v muzikálu Mauglí  v divadle Kalich. Spolupracoval s Czech baroque ensemble vocal quintet a Janáčkovou filharmonií Ostrava. Věnuje se operní tvorbě pro děti i dospělé. S Pavlem Helebrandem navázal spolupráci před 6 lety. Vyučuje zpěv a hudební divadlo na Múzické škole v Ostravě.

Petr Němec (* 1977 v Opavě) studoval zpěv u Miroslava Urbánka na Janáčkově konzervatoři v Ostravě. Poté na Institutu pro umělecká studia Ostravské univerzity u Sergeje Zubkeviče, pak u Klemense Słowioczka. Působil v operetním souboru NDM, posléze v operním sboru NDM, jehož členem je dosud. Druhým rokem je pedagogem zpěvu na Janáčkově konzervatoři v Ostravě. Věnuje se koncertní činnosti, vede amatérský smíšený sbor, hraje na varhany. Je členem pěveckého sdružení Canticum Ostrava. V dílech Pavla Helebranda ztvárnil již několik rolí.

Michal Sedláček (* 1991 v Ostravě) vystudoval hudebně dramatický obor na Janáčkově konzervatoři a Gymnáziu v Ostravě a dostal angažmá v Divadle Petra Bezruče, kde účinkuje dodnes. Zároveň hostuje v Komorní scéně Aréna a v Národním divadle moravskoslezkém. Exceloval na jevišti v rámci Letních shakespearovských slavností. S Helebrandem navázal spolupráci v Jezulátku. Vystupuje také s vlastní kapelou Apatyka. Jako skladatel spolupracuje s občanským sdružením Bílá holubice, zkomponoval hudbu k jeho projektům Duha, Řeč duše a Tvé světlo.

Headline foto: Werner Ullmann

Více z LaCultury...

  • Dekameron pro všechny 23. dubna, 2014 Dekameron pro všechny Pozvánka na úspěšné hudební divadlo ostravského autora Pavla Helebranda.
  • Poslední koncert VSC JFO 13. června, 2013 Poslední koncert VSC JFO Za námi je poslední opravdu povedený koncert velkého symfonického cyklu Janáčkovy filharmonie Ostrava a ještě než zamáváme sezóně, v pořadí 59., musím vám popsat, o čem koncert byl a kdo […]
  • Chtěl bych vytvořit něco nového, říká Ondřej Bělica25. dubna, 2011 Chtěl bych vytvořit něco nového, říká Ondřej Bělica Celá Země se točí a my se točíme s ní. Co třeba se někdy zastavit. Jen tak se zamyslet, hodit do "placu" pár myšlenek a začít nad nimi přemýšlet? Je to fajn, najít v sobě tu správnou […]
  • Moderní science centrum s 3D planetáriem v Liberci4. prosince, 2014 Moderní science centrum s 3D planetáriem v Liberci Poslední březnový víkend v roce 2014 bylo v Liberci otevřeno science centrum iQLANDIA. Od té doby centrum navštívilo mnoho mých známých a já jsem poslouchala ze všech stran na iQLANDII […]
  • 100 hodin, kdy umírala republika24. února, 2020 100 hodin, kdy umírala republika Sto hodin, to je něco málo přes čtyři dny. Je to krátké časové období, které v našich životech a v chodu států téměř nic neznamená. V roce 1939 to ale byly právě čtyři dny - od 13. do 17. […]
  • Nové album Coldplay už za měsíc?4. listopadu, 2015 Nové album Coldplay už za měsíc? Světoznámá kapela Coldplay chystá už v pořadí sedmou studiovou desku. Tahle londýnská parta má za sebou spoustu úspěchů, nicméně stále nezahálí - 4. prosince 2015 bychom se měli dočkat […]
  • Profesorova milovaná rovnice19. prosince, 2023 Profesorova milovaná rovnice „Stejně jako nikdo nedokáže vysvětlit, proč jsou hvězdy krásné, je obtížné vyjádřit i krásu matematiky.“ – citace z knihy, str. 22 – Excelentní matematik, který zaujímá názor, že základy […]
  • Krásný náhrdelník, pomsta a nebezpečný úkol8. května, 2023 Krásný náhrdelník, pomsta a nebezpečný úkol Ódin, vládce bohů, zoufale touží po nádherné bohyni Freyi. Ta ho však odmítá, a tak ji za trest pošle do světa trpaslíků. Tam jí na první pohled padne do oka jedinečný náhrdelník, který v […]
  • Výstava růží ve městě růží1. července, 2021 Výstava růží ve městě růží Historické centrum jihočeské Blatné ozdobí v sobotu 3. července obnovená výstava věnovaná královně květin. Areál kostela Nanebevzetí Panny Marie s kaplí sv. Michaela a přilehlým ambitem, […]
  • Tichý bojovník10. dubna, 2022 Tichý bojovník Podle obálky byste si mohli říct, že kniha Tichý bojovník, kterou napsala Dagmar Kůtková je eroticko-romantický příběh,  ale kdepak. Tichý bojovník je o muži, který má manželku, syna a […]
  • Decadence now – laciná kontroverze?5. listopadu, 2010 Decadence now – laciná kontroverze? Výstava Decadence now! s podtitulem Za hranicí krajnosti v pražském Rudolfinu rozděluje návštěvníky na dva tábory – jedni si myslí, že je expozice přeceněnovaná a druzí jí fandí. Já patřím […]
  • Brodeckova zpráva29. února, 2024 Brodeckova zpráva Philippe Claudel, autor oceněného románu "Brodeckova zpráva", nás zavádí do horské vesnice krátce po skončení války, kde se odehrává tajemný a temný příběh, který rozkrývá hluboké vrstvy […]