Divotvůrce na vlně populární fantasy

0038808072 divotvurce 04 spoutavac v
obálka knihy, zdroj: www.albatrosmedia.cz

Když jsem se před dvěma lety poprvé začetla do příběhu nemotorného ale houževnatého Divotvůrce Kellena, byla jsem nadšená. Příběh byl neokoukaný, zábavný, dobrodružný a měl propracované postavy. Trochu jsem se obávala, že s narůstajícím počtem dílů moje nadšení vyprchá. Ale druhý i třetí díl statečně držely ba dokonce zvedaly laťku čtenářova očekávání. Nic méně už je to tady. Čtvrtý díl trochu polevil.

Kellen se rozhodl nevystavovat své přátele smrtelnému nebezpečí své přítomnosti a opustil světáckou Argosanku Ferius Parfax i odvážnou Nephenii. A tak ho na počátku příběhu nalézáme v poušti, kde bojuje o přežití spolu se svým neodlučitelným obchodním partnerem, kočkoveverčákem Reichisem. Nic méně i ten je zanechán svému osudu a Kellen je unesen do Ebenového opatství, kde žijí Černé stíny. Lidé nejrůznějších ras a kmenů se stejným magickým prokletím jako má Kellen.

ukázka na stránkách nakladatele

Na tomhle divném místě z obsidiánu, kde najdete tisíce odstínů černé, si ale lidé na svůj černý stín nestěžují. Využívají ho jako dar ke speciální magii, díky které jsou silnější. Pokud je černý stín nepřemůže a nezmění se v démony… Kellen se tak dostává do nové partičky dobrodruhů a zatímco se snaží rozhodnout, zda jim může aspoň trochu důvěřovat, nepřestává myslet na umírajícího Reichise, ke kterému se musí vrátit.

0038808072 divotvurce 04 spoutavac v
obálka knihy, zdroj: www.albatrosmedia.cz

Není to ale tak jednoduché. Po Zlaté stezce pouští putuje Sedumdesátsedum mágů vedených Kellenovým otcem a jdou si pro něj lační po vyhlazení hrozby Černých stínů. Ebenové opatství se také ještě nerozhodlo, jestli je Kellen jejich spojencem nebo tajným zvědem a tak s ním nezachází právě v rukavičkách. Kellen tak musí prokázat všechen svůj důvtip, aby se z téhle šlamastyk dostal.

Sebastien De Castell vlastně nepolevil. Jen pootočil osudím a nasadil do hry nové postavy. Z tohoto dílu se tak stala kniha, která neurazí ale ani nijak nevybočuje z řady románů young adult, kde partička náctiletých se zvláštními schopnosti vyráží na dobrodružnou misi a v boční linii občas zazní struny milostného poblouznění.

Kniha je dobře podaná a těch 440 stran jsem zhltla na jeden nádech (včetně originálního poděkování). Musím ale přiznat, že mě prostě nejvíc bavily ty stránky, na kterých sarkasticky prská kočkoveverčák. Jestli i vy považujete De Castelovu sérii za vydařenou, nenechte si ujít pátý díl Královnovrah, který vychází v listopadu 2019.

Více z LaCultury...

Co o sobě říci? Žiju v malebné krajince Vsetínských Beskyd a snad právě proto mám ráda spoustu věcí, které souvisí s přírodou. Jako skoro všichni Valaši, i já jsem hodně tvrdohlavá a stejně tak přátelská; ráda poznávám nové lidi a zkouším nové věci. V etapách relaxace (od programu motorová myš) pak není nad šálek lahodného maté a dobrou knihu s uchvacujícím příběhem.