Nápadité a hřejivě uspokojivé polévky z celého světa

pumpkin soup 2972858 960 720
Zdroj: pixabay.com

Nejsem z kuchařek, které s radostí proskotačí kolem plotny celé dopoledne. Takže jedním z mých nejoblíbenějších pokrmů jsou polévky. Ráda navíc zkouším nové recepty a rozhodně se nevyhýbám vegetariánské kuchyni. Nemohla jsem si tak nechat ujít Atlas polévek od Světlany Synáková, který letos vydalo nakladatelství CPRESS.

Kdo je to u všech všudy Světlana Synáková? Víte, tak se mi zdá, že o autorech kuchařek člověk slyšel, jen pokud je už předtím někde viděl. Takže kde jste mohli vidět tuhle profesionální šéfkuchařku? Nechám autorku, aby se Vám představila sama v níže zveřejněném videu.

Představení Světlany Synákové, zdroj: https://www.hithit.com/

Kuchařka Atlas polévek je rozdělena do devíti kapitol. První z nich je Spižírna svědomité hospodyňky. Sama autorka zde píše, že: „To, co se nám jeví jako, známé, obyčejné a zaběhnuté, při bližším prozkoumání často skrývá nějaký neznámý aspekt, ne-li přímo tajemství.” Samo za sebe mluví to, že co jsem se dočetla v podkapitole o vodě, mi ještě dlouho drželo na tváři zamyšlený výraz údivu.

Následujících osm kapitol už je geografickým rozdělením receptů. Najdete zde devatero afrických polévek, pětici polévek z Blízkého východu, sedm asijských a šest indických specialit, desítku evropských polévek, sedmero česko-slovenských polévek, devět polévek z oblasti Ruska a Kavkazu a nakonec patero světových specialit v kapitole nazvané Nezařaditelné fúze. V závěru knihy pak najdete užitečné odkazy na použité zdroje a odkazy pro inspiraci.

ukázka z knihy na stránkách nakladatelství

Kuchařka je vytvořena v moderním formátu, kde jednu stranu zabírá barevná fotografie pokrmu a na druhé pak najdete rozpis surovin, postup a také úvodní slovo a osobní Good Karma tip (pozn. pod názvem Good Karma Catering vaří Synáková na jógových a tanečních workshopech apod.).

obálka knihy, zdroj: www.albatrosmedia.cz
0040824531 KE0985 velka

Celá kniha je prostoupena autorčinou nekonečnou vášní pro vaření, touhou po objevování nových chutí a čirou radostí. Zatímco jednotlivé úvody jsou psány „na veselou notu”, postup je zpracován velice lidsky. Navádí vás krok po kroku a varuje přesně v místech, kde to jedince svádí, aby si recept přizpůsobil. Na povrch tak vystupují bohaté praktické zkušenosti, které Synáková získala během svých cest.

Více z LaCultury...

  • Dorty – albatros12. Listopad, 2018 Dorty – albatros Lucie Dvořáková alias mladá blogerka Chez Lucie vydala nedávno svou první kuchařku. Hlavním tématem jsou světové dorty rafinovaných chutí. Když jsem prozkoumávala její blog, nemohla jsem […]
  • Někdo to rád chilli1. Září, 2018 Někdo to rád chilli Někdo to rád horké, někdo zas rád chilli. Chilli paprička, známá také jako feferonka nebo též kayenský pepř či kajenský pepř. Tolik názvů máme v češtině pro velmi peprné papričky, které […]
  • Máte druhý díl Anny Frankové?7. Květen, 2017 Máte druhý díl Anny Frankové? Nevěříte vlastním očím? Ale ano, lidé se v knihkupectví opravdu shánějí po kde čem a očekávají, že knikupci mají unikatní šestý smysl. Ví přesně jakou knihu pro hledáte, i když znáte jen […]
  • Její příběh? Fenomén. Její život? Katastrofa!11. Listopad, 2019 Její příběh? Fenomén. Její život? Katastrofa! Eliza Mirková je středoškolačka, které byste si v davu studentů pravděpodobně ani nevšimli. Není hezká, není oblíbená, nemá přátele, chybí jí nadání na sport, její studijní výsledky jsou […]
  • Vítejte na panství Everless!8. Listopad, 2019 Vítejte na panství Everless! V království Sempera se platí časem. Ten se odebírá lidem z krve a pak se mění v kovové mince. Z těch mají užitek hlavně Gerlingové, bohatí aristokraté z panství Everless, kteří je daní a […]
  • Výchova podle šablony nejšťastnějšího národa6. Listopad, 2019 Výchova podle šablony nejšťastnějšího národa Dánsko je Organizací pro hospodářskou spolupráci a rozvoj posledních 40 let volena zemí s nejšťastnějším obyvatelstvem na světě. Jessica Joella Alexandrová a Iben Dissingová Sandahlová si […]
  • Divotvůrce na vlně populární fantasy5. Listopad, 2019 Divotvůrce na vlně populární fantasy Když jsem se před dvěma lety poprvé začetla do příběhu nemotorného ale houževnatého Divotvůrce Kellena, byla jsem nadšená. Příběh byl neokoukaný, zábavný, dobrodružný a měl propracované […]
  • Pohádka o ošklivé nevlastní sestře, které nechybělo odvážné srdce4. Listopad, 2019 Pohádka o ošklivé nevlastní sestře, které nechybělo odvážné srdce Isabelle de la Paumé má na dosah ruky všechno, o čem snila. Nebo všechno, o čem snila její matka? Na tom nezáleží, hlavně že Isabelle má princovu lásku na dosah ruky. Má to ale háček - […]
  • To bylo tvé jméno…3. Listopad, 2019 To bylo tvé jméno… Středoškolačka Micuha žije v malé japonské vesnici a nemá to v životě vůbec snadné. Její táta s rodinou nebydlí a - co je ještě horší - věnuje se politice. A babička ji nutí dodržovat […]
  • Pan Podpostel2. Říjen, 2019 Pan Podpostel Představte si to. Ležíte ve své posteli a chystáte se nasednout na spěšný vlak do Spánkovic, když najednou se zpod postele vynoří příšerka – pan Podpostel a zeptá se, jestli si smí k vám […]
  • Ilustrovaný atlas o zvířatech, který si říká o vybarvení1. Říjen, 2019 Ilustrovaný atlas o zvířatech, který si říká o vybarvení Ze Švédska k nám do Česka doputoval Ilustrovaný atlas neuvěřitelných faktů o zvířatech. Kreslířkou i autorkou textů je švédská umělkyně Maja Säfström, která dle svých slov nakreslila svá […]
  • Řecko vs. Itálie. Kde se více daří lásce?17. Srpen, 2019 Řecko vs. Itálie. Kde se více daří lásce? Letní prázdniny jsou pro mě už od puberty neodlučně spojeny s chutí na nějaký ten paperback o lásce. Jednoduchý pohádkový příběh o kousku štěstí a neuvěřitelných náhodách, díky kterým […]

Co o sobě říci? Žiju v malebné krajince Vsetínských Beskyd a snad právě proto mám ráda spoustu věcí, které souvisí s přírodou. Jako skoro všichni Valaši, i já jsem hodně tvrdohlavá a stejně tak přátelská; ráda poznávám nové lidi a zkouším nové věci. V etapách relaxace (od programu motorová myš) pak není nad šálek lahodného maté a dobrou knihu s uchvacujícím příběhem.

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*