Nejsem z kuchařek, které s radostí proskotačí kolem plotny celé dopoledne. Takže jedním z mých nejoblíbenějších pokrmů jsou polévky. Ráda navíc zkouším nové recepty a rozhodně se nevyhýbám vegetariánské kuchyni. Nemohla jsem si tak nechat ujít Atlas polévek od Světlany Synáková, který letos vydalo nakladatelství CPRESS.
Kdo je to u všech všudy Světlana Synáková? Víte, tak se mi zdá, že o autorech kuchařek člověk slyšel, jen pokud je už předtím někde viděl. Takže kde jste mohli vidět tuhle profesionální šéfkuchařku? Nechám autorku, aby se Vám představila sama v níže zveřejněném videu.
Kuchařka Atlas polévek je rozdělena do devíti kapitol. První z nich je Spižírna svědomité hospodyňky. Sama autorka zde píše, že: „To, co se nám jeví jako, známé, obyčejné a zaběhnuté, při bližším prozkoumání často skrývá nějaký neznámý aspekt, ne-li přímo tajemství.“ Samo za sebe mluví to, že co jsem se dočetla v podkapitole o vodě, mi ještě dlouho drželo na tváři zamyšlený výraz údivu.
Následujících osm kapitol už je geografickým rozdělením receptů. Najdete zde devatero afrických polévek, pětici polévek z Blízkého východu, sedm asijských a šest indických specialit, desítku evropských polévek, sedmero česko-slovenských polévek, devět polévek z oblasti Ruska a Kavkazu a nakonec patero světových specialit v kapitole nazvané Nezařaditelné fúze. V závěru knihy pak najdete užitečné odkazy na použité zdroje a odkazy pro inspiraci.
Kuchařka je vytvořena v moderním formátu, kde jednu stranu zabírá barevná fotografie pokrmu a na druhé pak najdete rozpis surovin, postup a také úvodní slovo a osobní Good Karma tip (pozn. pod názvem Good Karma Catering vaří Synáková na jógových a tanečních workshopech apod.).
0040824531 KE0985 velka
Celá kniha je prostoupena autorčinou nekonečnou vášní pro vaření, touhou po objevování nových chutí a čirou radostí. Zatímco jednotlivé úvody jsou psány „na veselou notu“, postup je zpracován velice lidsky. Navádí vás krok po kroku a varuje přesně v místech, kde to jedince svádí, aby si recept přizpůsobil. Na povrch tak vystupují bohaté praktické zkušenosti, které Synáková získala během svých cest.
Více z LaCultury...
31. prosince, 2024 Loudavé vaření 3: Další recepty pro pomalý hrnec
Vaření s pomalým hrncem zažívá v posledních letech obrovský boom, a není se čemu divit. Tento kuchyňský pomocník šetří čas, energii a přitom vytváří pokrmy plné chutí. Pokud jste fanoušky […]
30. prosince, 2024 50 odstínů mateřství…
Mateřství a rodičovství vůbec je životní zkušeností, která otevírá zcela nový svět a probouzí v lidech stránky, o kterých mnohdy ani nevěděli, že je mají. Někdy jsou to náročné zkoušky na […]
16. října, 2024 Za katrem
Katka Míková založila před nějakým časem instagramový profil @za_katrem, aby přiblížila lidem život ve vězení. Pracovala zde jako vězeňská vychovatelka a její příspěvky byly natolik čtivé […]
1. října, 2024 Deník zoufalé třicítky
Dostala se mi do rukou kniha od autorky Martiny Boučkové s názvem Deník zoufalé třicítky. Není to novinka, vyšla v roce 2022.
Lenka, mladá žena lehce přes třicet. Svobodná, bezdětná, […]
19. září, 2024 Genealogie pro laiky aneb Jak na čtení matričních záznamů
Zajímá vás, kdo byli vaši předkové? Chcete si sestavit svůj rodokmen? I když vám moderní technologie mohou výrazně usnadnit práci, trénované oko je pořád tím nejdůležitějším pomocníkem, […]
5. července, 2024 Cesta za štěstím vedla peklem
Michal Svatopluk je pseudonym člověka, který se s námi v knize Cesta za štěstím vedla peklem, podělil o svůj naprosto šílený život, kdy se již v dospívání setkal s návykovými […]
15. června, 2024 Jak kreslit zvířata "Jak kreslit zvířata" je praktická a inspirativní příručka pro všechny, kdo se chtějí naučit kreslit zvířata. Kniha je navržena tak, aby byla přístupná jak začátečníkům, tak pokročilým […]
7. května, 2024 Skutečné zločiny na Ostravsku 2 Skutečné zločiny na Ostravsku 2 od Ivany Žákové je druhým svazkem, který se zabývá autentickými kriminálními případy z razovitého kraje. Tato kniha pokračuje v nastolené tradici prvního […]
15. března, 2024 Mišulin ostravsky – bo vaření je fajna zabava i dobra machrovina Ostravský gastrošef, Heřman Gazda, vydává svoji první knihu. Heřmanova kuchařka s podtitulovým podnětem "VAŘ JAKO MIŠULIN" vydaná nakladatelstvím CPRESS nabízí téměř osm desítek receptů na […]
17. února, 2024 Příroda: vybarvování podle čísel Rádi byste si vyčistili hlavu pomocí kreslení, jenže vaše výtvory vás spíše zahanbeně ztresují a dokonce ani antistresové omalovánky nejsou to pravé? Zkuste to ještě jednodušeji - trénujte […]
7. ledna, 2024 Ostrov tajemství Patricie Wilsonová napsala knihu Ostrov tajemství na základě nálezu zrezivělého samopalu na zahradě jejich domu v Amirasu. Tento nález ji přiměl k pátrání po historii, a protože získala […]
27. prosince, 2023 Encyklopedie česko-slovenských motocyklů Marián Šuman-Hreblay představuje historii českých a slovenských motocyklů od roku 1899 po současnost. Že už to tady bylo v roce 2006? Ano, v ruce totiž držím druhé vydání. Publikaci […]