Spirála

Spirala
Obálka knihy, Zdrpj: crew.cz

Manga, horor, Japonsko. V Česku se na milovníky komiksů stále kouká skrz prsty. Jako cože? Ty si čteš (rozuměj: prohlížíš) komiks? V Japonsku je čtení mangy stejně obvyklou činností jako čtení novin. V Japonsku jsou v tomhle prostě dál a vymýšlejí ty nejvíce cool komiksy ever.

Pro Evropana je japonská tvorba prostě šíleně ulítlá stejně jako jejich filmová tvorba. Evropan potřebuje Američana, aby mu naprosto luxusní film přežvýkal a natočil jednodušší a koukatelnější verzi. Jen namátkou vzpomeňme na filmy Kruh či Sedm Samurajů.

Co má člověk čekat od kompletního vydání komiksové série Spirála od kreslíře a scenáristy Džundi Itoá? Naprosto „jiný“ luxusní zážitek, který by od Evropana či Američana nemohl čekat.  Myšlení a vnímání světa Japonců je naprosto odlišné od našeho pohledu. Je zcela fascinující se dívat na zvrácenosti, podivnosti, jinakosti, které autor čtenáři servíruje v povídkovém hororu. V jejich příbězích jsou ukryté metafory, které musí čtenář postupně objevovat a žasnout nad pohledem na věc z jiné perspektivy.

Spirála čtenáři přináší „divnou“ hrůzu. Není to typická americká lekačka, která je předvídatelná. Vývoj zvrácenosti  a podivnosti je pozvolný, postupně nabírá na obrátkách a finišuje naprosto nečekaným závěrem, který nikdo nemůže čekat. Kniha je rozdělená na několik samostatných povídek, které fungují nezávisle na sobě, ale jsou navzájem propojené nejen hlavními postavami, místem a časem, ale především ústředním motivem – spirálou. Spirála je bezesporu fascinující křivka, která obíhá pevně daný ústředny bod, tzv. pól spirály, a přitom se od tohoto bodu soustavně vzdaluje. Dokonalý obrazec, který umí vytvořit matka příroda. Spirála je nekonečná.

Jako nit se táhne příběhem proplétání lidských duší. Těla a duše se proplétají a vytvářejí nekonečnou spirálu zcela ignorující přírodní zákony včetně času. Autor zkoumá lidské city, především lásku, která má tisíce různých podob. Lásku střídá smutek, soucit, zlost, ale zároveň i sounáležitost ke komunitě, k místu, ke spirále.

Spirála ve mě zanechala mnohé pocity. Od znechucení přes fascinaci. Stěží se mi popisuje, jaké naprosté ulítlé obrazy může čtenář od knihy čekat. Je to mimořádný komiks. Není však pro každého. Ten, kdo se do něj pustí, však nebude litovat.

Spirala
Obálka knihy, Zdrpj: crew.cz

Více z LaCultury...