Někdo to rád chilli

Red hot chilli

Někdo to rád horké, někdo zas rád chilli. Chilli paprička, známá také jako feferonka nebo též kayenský pepř či kajenský pepř. Tolik názvů máme v češtině pro velmi peprné papričky, které dokážou rozohnit leckterý mlsný jazýček. Inspiraci k jejich využití nalezneme v nové Chilli kuchařce.

Chilli má tolik podob, barev, velikostí a hlavně má různou škálu pálivosti. Za svou věhlasnou pálivost vděčí látce jménem kapsaicin, což je rostlinný alkaloid. Pro savce, včetně nás, je dráždivý a vyvolává pocit pálení v každé tkání, se kterou přijde do styku. Kapsaicin je rozpustný především v tucích a v alkoholu. Takže hašení pálení sliznice v dutině ústní nezachrání ani voda, natož pivo (kapsaicin je sice rozpustný i v alkoholu, ale pivo obsahuje více vody než alkoholu), ale mléko, jogurt, prostě mléčné výrobky.

Kapsaicin je vůbec zajímavá látka, která vyvolává často obrovskou bolest spojenou se slastí. Proto se chilli papričky řádí mezi skvělá afrodiziaka. Mnozí z nás jí podlehli, neboť má příchuť zakázané lásky, která bolí, ale která je tak vzrušující a fascinující.

Co tak si okořenit svůj vztah skvělým pálivým jídlem? Neprochází snad láska žaludkem? Prochází! Co takhle dát si chilli? Kuchařka Red hot chilli obsahuje skvělé recepty, které potěší mlsné jazýčky. Kuchařka je logicky rozdělena do čtyř kapitol: omáčky, dipy a spol; předkrmy; hlavní jídla a konečně svačinky a sladkosti. Sladkostem a čokoládě obzvlášť chilli sluší. To už věděli starobylí Mayové a Aztékové, kteří si pochutnávali na omamné spojení čokolády s chilli. Říká se, že slavný aztécky vládce Montezuma II. vypil na 50 šálků nápoje z kakaových bobů ochuceného chilli denně. Co říkáte na čokoládové brownies s ostrou chilli papričkou?

Nejvíce receptů nalezneme v hlavních jídlech a to rovných 12. Ohnivé tacos, kořeněné chili con carne bychom nalezli na mnohých jídelních lístkách v mexických restaurací, ale my si je můžeme uvařit samo doma a správně je „vytunit“ podle svých preferencí. Naprostou většinu ingredienci koupíte v hypermarketech popřípadě na trzích, kde již mají čerstvé chilli papričky. Nenašel jsem přísadu, která by byla ve větších městech nedostupná. Ti, kteří s vařením myslí opravdu vážně, nakupují ingredience od známých kulinářských eshopů, které mají velmi široký sortiment.

Najdeme v ní například dva „hasicí“ recepty, které není na škodu si nachystat než se pustíte do extra hot jídla. Za výborné hasicí prostředky považuje autor bazalkovou zmrzlinu ze zakysané smetany s limetkou a okurkové lassi s mátou. Mě osobně lahodí nejen oku, ale i chutí bazalková zmrzlina.

Pro 4 osoby budete potřebovat:

500 g zakysané smetany

170 g cukru moučka

kůru a šťávu ze 2 chemicky neošetřených limetek

dřeň z 1 vanilkového lusku

40 g nahrubo nasekané bazalky

150 ml smetany

4 cl rumu

Nejdříve se v míse smíchá zakysaná smetana s moučkovým cukrem. Poté se přidá kůra a šťáva z limetek a dřeň z vanilkového lusku. Bazalka se dá spolu se smetanou do vysoké nádoby a umixuje se do hladkého pyré, které důkladně promícháme se zakysanou smetanou. Krém dochutíme rumem a necháme zmrazit ve zmzlinovači. Jak prosté!

Jakmile máme hotovou hasicí zmrzlinu, můžeme se dát do vaření pekelných jídel. Co takhle ohnivý dýňový dhal či kořeněné chili con carne?

Kuchařka Red hot chilli je velmi vydařenou – milovníci chilli v ní najdou nové recepty, které si dozajista zamilují. Autorem je Anton Enns německý kuchař a foodstylista, který pořádá exlusivní akce na své Gaumenwerkstatt, kde své hosty uchvacuje svými kreacemi jídla. Pokrmy nafotila německá fotografka Nadja Buchcziková. Obsah kuchařky je pro milovníky chilli exklusivní, nicméně bych ocenil o něco lepší grafickou úpravu kuchařky. Neurazí, nenadchne. Fotografie jídel od Nadji Buchczikové jsou velmi zdařilé, ale slušel by jim větší formát než zvolený A5.

Kuchařku Red hot chilli kuchařku vydalo nakladatelství CPress v Brně roku 2018 ve společnosti  Albatros Media a. s.

ISBN: 978-80-264-1998-3

doporučená cena: 299 Kč.

 

Korektura: K.Ch.

Více z LaCultury...

  • Loudavé vaření 3: Další recepty pro pomalý hrnec31. prosince, 2024 Loudavé vaření 3: Další recepty pro pomalý hrnec Vaření s pomalým hrncem zažívá v posledních letech obrovský boom, a není se čemu divit. Tento kuchyňský pomocník šetří čas, energii a přitom vytváří pokrmy plné chutí. Pokud jste fanoušky […]
  • Mišulin ostravsky – bo vaření je fajna zabava i dobra machrovina15. března, 2024 Mišulin ostravsky – bo vaření je fajna zabava i dobra machrovina Ostravský gastrošef, Heřman Gazda, vydává svoji první knihu. Heřmanova kuchařka s podtitulovým podnětem "VAŘ JAKO MIŠULIN" vydaná nakladatelstvím CPRESS nabízí téměř osm desítek receptů na […]
  • Velká encyklopedie Dinosaurů14. srpna, 2023 Velká encyklopedie Dinosaurů "Dinosauři: Úžasný vizuální průvodce prehistorickými zvířaty" od Chrise Barkera je ohromujícím a informačně bohatým průvodcem do světa prehistorických tvorů, který osloví nejenom mladé […]
  • Vyrobte si svou krabičkovou dietu19. července, 2022 Vyrobte si svou krabičkovou dietu Možná, že to máte stejně - čím jsem starší, tím víc vnímám, že zdraví jde ruku v ruce s mým jídelníčkem. Zjišťuju, jak je užitečné mít přehled o tom, co jím. A taky bojuju s tím, co pořád […]
  • Lilyin slib1. února, 2022 Lilyin slib Když byla Lily deportována do Osvětimi, dala si slib, že jednou bude šířit pravdu o koncentračních táborech. Na konci války jí dal americko-židovský voják bankovku, na kterou napsal "hodně […]
  • Bizarní a zaniklá povolání31. ledna, 2022 Bizarní a zaniklá povolání Poznejte více než 100 nejpodivnějších povolání od starověku po současnost! Některé činnosti vás překvapí, jiné ve vás vzbudí odpor a další vás pobaví. Zjistíte, že existovala povolání […]
  • Sám mezi ženami. Podaří se mu najít mužského parťáka?18. prosince, 2021 Sám mezi ženami. Podaří se mu najít mužského parťáka? Alexandr je obklopený ženami. Doma má manželku, dvě dcery a matku, ve škole, kde žáky na druhém stupni učí matematiku, zas samé kolegyně. Lepší to není ani na kurzu sebeobrany, který vede: […]
  • Nápadité a hřejivě uspokojivé polévky z celého světa7. listopadu, 2019 Nápadité a hřejivě uspokojivé polévky z celého světa Nejsem z kuchařek, které s radostí proskotačí kolem plotny celé dopoledne. Takže jedním z mých nejoblíbenějších pokrmů jsou polévky. Ráda navíc zkouším nové recepty a rozhodně se […]
  • Rokem myším krokem aneb učíme se měsíce19. června, 2025 Rokem myším krokem aneb učíme se měsíce Leporelo Rokem myším krokem vzniklo ve spolupráci spisovatelky Ilky Pacovské, ilustrátorky Venduly Hegerové a redakce nakladatelství Albatros. Jednoduchá knížečka tvořená z pevných […]
  • Draci, tajemství a odvaha srdce: „Strážkyně draků: Město tajemství“ je dechberoucí dobrodružství pro malé čtenáře16. června, 2025 Draci, tajemství a odvaha srdce: „Strážkyně draků: Město tajemství“ je dechberoucí dobrodružství pro malé čtenáře Byla jednou jedna dívka, která nesla těžké tajemství. Tajemství, které pálilo jako dračí dech – protože přesně o to šlo: ona byla strážkyní draků. V pokračování úspěšné série Liz […]
  • Atlas hmyzu – Neviditelní vládci české přírody pod lupou15. června, 2025 Atlas hmyzu – Neviditelní vládci české přírody pod lupou Otevřete oči. Ne, opravdu je otevřete. Protože hned za domovními dveřmi, na chodníku, na listu pampelišky nebo v kůře starého dubu se skrývá fascinující svět, který většina z nás míjí bez […]
  • Prasorožec – Jednorožčí pozdvižení: Když se královská dokonalost srazí s prasetem v blátě13. června, 2025 Prasorožec – Jednorožčí pozdvižení: Když se královská dokonalost srazí s prasetem v blátě Je to ten typ knížky, který vám děti přinesou s jiskrou v oku a slovy: „Tuhle si přečteme ještě jednou!“ A když říkám ještě jednou, myslím minimálně pětkrát. „Prasorožec – Jednorožčí […]