Ohlédnutí: Rock for People 2009

Rock for People 2009, autor: Michal Prouza

Ve dnech od 4.-6.7.2009 se konal již patnáctý ročník jednoho z nejznámějších českých hudebních festivalů a to Rock for People, tradičně ve městě Hradec Králové. Tento ročník se nesl v duchu lámání rekordů. Festival navštívilo něco přes 25 000 lidí, což ho řadí na první místo a potvrzuje jeho neustále vzrůstající kvalitu. Rok od roku nás Ameba Production (organizační tým lidí stojící za vznikem festivalu Rock for People, který měl být něčím novým na scéně napěchované převážně českými a slovenskými kapelami a hudebníky) překvapuje novými vymoženostmi, které všem zúčastněným zpříjemňují tuto oslavu rockové hudby.  Například umístění bankomatu České spořitelny přímo do areálu se ukázalo jako chytrý tah, už jenom podle délky fronty stejně jako v T-mobile stánku, kde měli lidé možnost nabít si zdarma své mobily. Což dělalo z jinak obyčejného fesťáku (pivo, toitoi záchody, bláto, pištící fanynky a značně uvolněná atmosféra) malinko luxusnější záležitostí. Už jenom díky pocitu, že jdete na nejekologičtější festival (tříděný odpad), kde si můžete každý den přečíst nové Festivalové noviny.

Rock for People 2009, autor: Michal Prouza
Rock for People 2009, autor: Michal Prouza

Rock for people je není nijak žánrově přísně vyhraněn, a tak zde potkáte pestrou škálu typů lidí, od punkerů přes emaře až k normálním nestylizujícím se smrtelníkům.Všichni se ale nakonec stejně promíchají v kotli pod pódiem, ať už jsou jakéhokoliv „vyznání“ a vytvoří tak neopakovatelnou lehce stěsnanou atmosféru, na kterou však nemá každý dost silný žaludek a boty.

3.7. – den nazvaný „Večírkem pro nedočkavé“ byl zároveň dnem chytrých kemperů, kteří si s předstihem stihli obhájit své stanové pozice. Na večer byl naplánován lehký program na rozjezd, z čehož bych zmínila kapelu Žlutý pes (kterou není třeba nějak představovat), kapelu Prohrála v kartách (vítající na světě nové album) a Janu Lotu (jednu z největších nadějí na české hudební scéně).

Další den se již rozjel program naplno a už od poledne bylo možno vybrat si mezi pěti pódii, na kterých hráli různé kapely, časově rozplánované tak, aby i ti horlivější o nic nepřišli. Největší atrakcí dne byli Artic Monkeys, kteří byli atrakční už jenom pro výši požadovaného honoráře. Stejně jako v poslední době mnoha jiným skupinám, odstartoval jejich kariéru úspěch demosnímků na internetu a počet jejich stažení. Dovedlo je to až k ocenění pro nejlepší novou kapelu i nejlepší britskou kapelu.

UDG na Rock for People, autor: Michal Prouza
UDG na Rock for People, autor: Michal Prouza

Skupina UDG potvrdila svou pověst průšvihářů, když bubeník Jugi, který až tak spěchal na koncert, že ujel z benzínky bez zaplacení. Přesto koncert zdárně dohráli do konce, aniž by byli přerušeni policií. Jiným průšvihem byla komplikovaná zlomenina nohy kytaristy Johánka ze 100 °C, která překazila jejich plánované vystoupení další den. Neukojení fanoušci si tak mohli vybrat „náhražku“ mezi takovými jmény jako je The Kooks (indierocková kapela poprvé vystupující v Česku) a Ska-P (proslulé španělské ska uskupení, které se po menší pauze vrátilo na scénu).

Poslední den festivalů byl slavnými jmény nejnabitější- Gogol Bordello (již deset let existující gypsy-punková skupina), Bloc Party (což doslova znamená „pouliční lidová veselice“- a jak se lidi pod pódiem veselili, když začal charismatický anglo-africký zpěvák Kere Okereke zpívat a předvádět show, jak má být). Dále pak Sunshine a Placebo (s bilancí deseti miliony prodaných nosičů za dvanáct let své existence), kteří byli takovou třešničkou na dortu.  Na velmi delikátním dortu i pro ty největší fajnšmekry. Jsem velmi zvědavá, jak organizátoři „upečou“ příští ročník ….

Více z LaCultury...