Reading Festival 2009: dostojí své pověsti?

Hudební událost se koná 28.-30. srpna.  Kdo byste se chtěl však do Readingu v Anglii vypravit, toho zklamu. Lístky už jsou dávno vyprodané. A kdyby si snad někdo pomyslel, že si tedy koupí lístek na místě, zklamu ho podruhé. Tento rok se totiž lístky prodávaly jen v předprodeji.

Zatímco třeba v roce 1973 stály lístky na celý víkend i s kempem 4.40 liber, letos už oficiální stránky uvádějí cenu 175 liber. To je skoro jako s naším mlékem a méslem [„Jo, když já byla mladá, mléko bylo za pět haléřů…“].

Ceny se ovšem lišily podle toho, kde jste si vstupenku chtěli koupit. Třeba na E-bay, který byl zanedlouho po zahájení prodeje jedinou možností, jak lístek sehnat, se ceny vyšplhaly přes 1000 liber! A stejně se našli lidé, kterým nebylo líto sumu, za kterou by měli třeba ojeté auto ve velmi dobrém stavu, zaplatit.

Festival má co vyprávět

Ještě v květnu mě uchvátilo, že český festival Mezi Ploty letos slaví 18 let své existence. Teď se mi však jeví jako pouhé mláďátko.

Už v roce 1961 se ve měste Richmond konal Jazzový festival. Nejprve se pak přesunul do Windsoru, potom do Sunbury, aby nakonec zakotvil právě v Readingu. Koncem šedesátých let se však na světové scéně začaly formovat takové legendy jako Deep Purple, The Yardbirds, Black Sabbath nebo The Who. Všechny mají společné to, že se dají zařadit do škatulky ‚rock‘. Proto se začal měnit i festival v Readingu.

Metallica - Reading 2008, zdroj: www.efestivals.co.uk, autor: Karen Williams
Metallica - Reading 2008, zdroj: www.efestivals.co.uk, autor: Karen Williams

V roce 1972 vystupovali na Jazz-Blues-Rock Festivalu v Readingu napr. Nazareth, Mungo Jerry nebo Genesis. To už se jeho tvář změnila.

Za ta léta hostil Reading mnoho známých i méně známých jmen. Pokaždé to byl však ohromný zážitek. Snad až na doposud nejméně vyvedený ročník 1988, kdy byl program hrozný, v důsledku toho prudce klesla návštěvnost a nakonec ani počasí úplně nevyšlo.

Kdybych tu měla vypisovat všechny známé kapely, které v Readingu předvedly skvělou show, bylo by to na hodně dlouho.  Jen tak pro představu, aby bylo jasné, jak prestižní tento festival je, jich však pár uvést vyloženě musím.

V Readingu se ukázali např. AC/DC, The Police, Motorhead, The Ramones, Iron Maiden, The Pogues, Iggy Pop, Nirvana, Metallica, The Verve, Bjork, Smashing Pumpkins, Red Hot Chili Peppers, Foo Fighters, Cypress Hill, The Offspring, Marilyn Manson, Oasis, Eminem, Limp Bizkit, The Strokes, The Hives, The Rasmus, The Pixies, Elbow, 50Cent [jeho vystoupení bylo tak trochu fiasko, lidé na něj totiž začali házet vše, co bylo po ruce]…

Někteří z tohoto výčtu se do Readingu rádi vraceli. Například Nirvana zde odehrála doposud (a navždy) poslední koncert ve Velké Británii [1992]. Prvně na festivalu hrála o rok dříve.

Reading zaznamenal i opravdu důležité momenty v hudební historii. Kapela Stone Roses tu třeba odehrála své vůbec poslední společné vystoupení. Za zmínku stojí i naopak první triumfální koncert Metallicy v roce 1997.

Zrcadlo hudebního světa

V průběhu let se line-up, tedy program, měnil podle toho, jak se vyvíjela hudební scéna. Podle různých ročníků tak můžeme sledovat, kdo byl ve kterém roce zrovna slavný a úspěšný.

Jsem zvědavá, jestli si třeba za dvacet let, pokud bude festival stále ještě fungovat, lidé budou říkat: „No jasně, 2009, to v Readingu zářili Deftones. To bylo patnáct let po jejich debutu. Tenkrát si je mohl vidět žive mnohem častěji, než dnes…“ .

Pořadatelé slibují, že letos bude program asi víc rockový a metalový než kdy jindy. Takovým mottem festivalu je to, že Reading je pro hudební fanoušky a tedy i tvořen hudebními fanoušky. Stále se zdůrazňuje, že pořadatelé berou v potaz komentáře návštěvníků. Z toho plyne, že se vkus posluchačů zase trochu posouvá.

Nicméně vystoupí spousta takovýh těch klasických britských kytarovek, jak my tady v Česku s oblibou říkáme. Někomu to pak může připadat všechno na jedno brdo. Kdo však této muzice  fandí, bude si připadat jako v ráji. Avizovaný metal zřejmě více zastupujé kapely, které osobně ani neznám, protože příliš ‚tvrďácky‘ na mě program nepůsobí.

Placebo, zdroj: http://www.placeboworld.co.uk, copyright: Paul Heartfield
Placebo, zdroj: http://www.placeboworld.co.uk, copyright: Paul Heartfield

Na letošních plakátech nejvíce září jména kapel Kings of Leon, Arctic Monkeys, Radiohead, Kaiser Chiefs, Placebo, Bloc Party, The Prodigy, Fall Out Boy, Yeah Yeah Yeahs nebo Lostprophets. K zahození však nejsou ani The Courteeners, Billy Talent, The Living End, The Maccabees, Jamie T, The Manchester Orchestra, Lady Sovereign, Bombay Bicycle Club nebo Amazing Baby. Ze seznamu kapel se tak trochu vymyká Marina and The Diamonds, která není úplně rocková, ale její hudba se asi ve své hravosti a svěžesti malinko podobá Lilly Allen.

Vystupujících je samozřejmě mnohem víc, kompletní program dokonce ještě ani  není známý. Už tady z toho vzorku je ale jasné, že to letos bude stát za to.

Není nad zákazy a příkazy

Festival pochopitelně doprovázejí různá pravidla, která se týkají téměr všeho, na co si vzpomenete. Ve spoustě věcí jsou v Anglii stále napřed. Například je zakázáno nosit na festival vlajky a transparenty, protože by bránily ve výhledu lidem za nimi.

Nebo ceny jídel se u všech stánků s občerstvením hlídají. Nahlašují se předem a ještě před začátkem festivalu se zveřejní na webových stránkách akce. Tím se předchází zbytečnému předražování. Myslím, že tím by návštěvníci českých festivalů také nepohrdli. Mnohdy je u nás jídlo až absurdně drahé.

Zajímavostí je také to, že pokud si někdo připadá, že vypadá mladší, než 18 let a přitom není, může si zažádat o speciální pásku na ruku, která jeho věk potvrzuje i bez průkazu. To se pak hodí při nejrůznějších kontrolách v areálových barech a podobně.

Kdo si počká, ten se dočká, ale…

…neměl by čekat moc dlouho. Do ročníku 2010 je sice  ještě dost času, ale jak víme, vše je relativní. Pokud se chcete přísti rok této už legendární hudební akce zúčastnit, bedlivě hlídejte, kdy se začnou prodávat lístky. Pak je jen opravdu málo času na to, abyste je sehnali.

Více z LaCultury...

  • Rock for People přiveze spoustu zahraničních hvězd13. června, 2017 Rock for People přiveze spoustu zahraničních hvězd Festival s dlouhou tradicí a zvučnými jmény ve svém lineupu. I letos se bude konat na tradičním místě, tedy v Hradci Králové, ve Festival parku, jinými slovy na letišti. Na […]
  • Colours of Ostrava – letos již po čtrnácté!25. května, 2015 Colours of Ostrava – letos již po čtrnácté! Ostravu, kterou tento měsíc rozzářily především dresy a veselé tváře hokejových fanoušků, vystřídají v červenci barvy již dávno zavedeného festivalu Colours of Ostrava. Po přesunutí […]
  • Colours of Ostrava se nezadržitelně blíží!28. dubna, 2014 Colours of Ostrava se nezadržitelně blíží! Do začátku Colours of Ostrava zbývá necelých 100 dní a jeho organizátoři na nás neustále sypají z rukávu další a další esa! Ti, kdo již mají lístek mohou jásat a radostí skákat do stropu, […]
  • Interpreti všech žánrů + hudebníci ze všech koutů této planety = Colours of Ostrava 201414. března, 2014 Interpreti všech žánrů + hudebníci ze všech koutů této planety = Colours of Ostrava 2014 Hvězdy i nováčci, Češi i cizinci z dalekých zemí, dokonce i z jiných kontinentů. Ti všichni budou vystupovat v době od 17. do 20. července 2014 na festivalu Colours of Ostrava. Celá akce […]
  • Street dance vtrhne do opery25. října, 2010 Street dance vtrhne do opery Plzeňské komorní divadlo se o víkendu 20. a 21. listopadu stane dějištěm ojedinělé události, klasické melodie vystřídá moderní hudba a baletky nahradí tanečníci street dance. Festival […]
  • Léto je zpátky…aspoň to hudební!!!20. října, 2010 Léto je zpátky…aspoň to hudební!!! Už se Vám stýská po letních hudebních festivalech? Nechcete na jejich neopakovatelnou atmosféru čekat až do příštího roku? Přijďte si ji připomenout na 6. ročník Podzimního Sázavafestu, […]
  • L´UNDERGROUND: Léto na stříbrném plátně i prknech5. července, 2010 L´UNDERGROUND: Léto na stříbrném plátně i prknech Pravidelná rubrika L´Underground Vás zve do skrytých zákoutí a undergroundového labyrintu kultury z celého světa. Co se v současné době děje zajímavého a co nás ještě čeká? Léto začalo v […]
  • Youth4Youth: Festival, kde se ukázaly neviditelné děti7. října, 2009 Youth4Youth: Festival, kde se ukázaly neviditelné děti V sobotu 3.října se v GARAGE klubu Ostrava konal celodenní festival plný hudby, tance a umění. Ne, že by se o něm člověk dozvěděl jen pouhou náhodou, o akci se jednalo velkou, avšak pokud […]
  • Jamie Cullum na Colours of Ostrava7. srpna, 2009 Jamie Cullum na Colours of Ostrava Vrcholem letošního festivalu v Ostravě byl páteční koncert britského zpěváka a klavíristy Jamie Culluma, který do ČR přijel vůbec poprvé v historii.
  • Den po dni boskovickým Unijazzem26. července, 2009 Den po dni boskovickým Unijazzem Zmeškali jste boskovický festival Unijazz nebo Vás naopak zaujal natolik, že byste si rádi zopakovali jeho průběh? Pak je tato reportáž právě pro Vás
  • Let It Roll – užitečné informace než vyrazíte 23. července, 2009 Let It Roll – užitečné informace než vyrazíte Let it Roll - open air festival s nabušenou drum & bassovou sestavou - se kvapem blíží. Vzhledem k tomu, že se začínají množit dotazy, jak bude na místě řešena organizace, nabízíme […]
  • Dunivé tempo LET IT ROLLu se pomalu přikuluje1. července, 2009 Dunivé tempo LET IT ROLLu se pomalu přikuluje Ve dnech 24. a 25. července 2009 proběhne v Pískovně Oplatil ve Starých Ždánicích u Pardubic open air. Letní festival pro příznivce a milovníky drum'n'bassu. Organizátoři si pro […]

Miluju hudbu. Zpívám. Miluju film. Na ty jen koukám. Tak jest:)

1 komentář

  1. Docela dobré postřehy ,nejenom hodnocení skupin dobrá-špatná,
    ale i to kolem a to je to, co tomu dává šťávu,jen tak dál!!

    canto

Komentáře jsou uzavřeny.