Sázavafest 2011 od hlavy až k patě

Letošní 11. ročník Sázavafestu se v Benešově u Prahy připravuje v duchu reggae, ska, jazzu, kytarovek, elektroniky a folku. Tradičně nabídne i autorská čtení, filmy a pro ty nejmenší poskytne zázemí v Dětském koutku Minimax přímo v areálu Zelený ostrov. Tato nová lokalita festivalu oproti Kácovu umožňuje lepší dopravní obslužnost a vybavení areálu přispěje k lepšímu komfortu pro samotné návštěvníky.

Areál Zelený ostrov se nachází nedaleko vlakového i autobusového nádraží v Benešově (cca 5 minut chůze), je také v těsné blízkosti překrásného zámku Konopiště (cca 20 minut chůze). Na dohled se nachází stylová venkovní plovárna Koupadla na Sladovce z 30. let, kde se v čase konání festivalu budou odehrávat živé koncerty.

Zahraniční jména 11. ročníku Sázavafestu

Letošním hlavním headlinerem Sázavafestu je současná elektro špička z Manchestru Hurts. Ostrovní duo sbírá jedno ocenění za druhým, aktuálně se pyšní prvenstvím v kategorii Objev roku britského týdeníku New Musical Express. Jejich nedávný vyprodaný koncert v pražském Lucerna Music Baru je předzvěstí velkého zážitku, tentokrát pod širým nebem. První srpnový víkend tak benešovský areál Zelený ostrov ožije atmosférickým popem z britských ostrovů.

The Subways

Z kytarovek na Sázavafestu zazáří britští The Subways, kteří si za osm let své působnosti vybudovali jméno renomované indie kapely a nyní v pozici špice ve svém žánru vyprodávají kluby po celé Evropě (u nás je toho důkazem dvakrát zcela zaplněný Lucerna Music Bar). Nyní The Subways připravují v pořadí třetí album, za nímž stojí britský producent Stephen Street (The Cranberries, The Smiths, Blur). Můžeme tedy očekávat, že nám v létě kapela předvede některé skladby z této nové desky.

Britští Kosheen se do České republiky vrací v kompletní pětičlenné koncertní sestavě. Hudební smršť pod vedením nezkrotné Sian Evans a průřez alby „Resist“, „Kokopelli“ a „Damage“ bude jednou z hlavních koncertních událostí léta. Kosheen se právem řadí mezi kapely, které svému publiku stále dokazují, že živé koncertování je dokáže 100% naplnit. I přesto, že nevydávají každý rok nové album, jejich popularita neustále roste.

Další hudební událostí budou legendární Alphaville. Tato synth-popová čtveřice ze západního Berlína vznikla v roce 1982 a do pamětí tehdejších posluchačů se vryla hitem „Forever Young“ ze stejnojmenné desky. Od konce 90. let se Alphaville se studiovkami odmlčeli a vydávali jen remixové desky, živáky nebo výběrovky. Jejich zatím poslední studiové CD „Catching Rays On Giant“ vyšlo loni v listopadu po dlouhé sedmileté pauze.

Kosheen

Mezi dalšími potvrzenými interprety dominují již dříve avizovaní Nouvelle Vague a Belleruche. Vedle nich diváky strhne německá pop-punková kapela Green Frog Feet a dále se tuzemskému publiku znovu představí i šestičlenná kapela Mad Heads XL z Ukrajiny.

Multižánrovost na Sázavafestu  doplní německá jazzová partička Jazzanova. Když přijde řeč na Jazzanovu, vždycky vyvstává spousta otázek. „Pokaždé musíme lidem vysvětlovat smysl celého tohohle projektu,“ říká se smíchem Alexander Barck, jeden z DJs kapely. „Někdy je to pro nás opravdu zábavné, protože jsme o tom vlastně nepřemýšleli, dokud se nás lidi nezačali ptát. Milujeme hudbu, posloucháme skoro všechno – starší i novou muziku – a hlavně hudbu rádi tvoříme.“ A co je na této skupině tak výjimečné a zdánlivě nepochopitelné? Jazzanova mixuje jazz, elektroniku, dancefloor, broken beat, ale i folk nebo soul. A daří se jí to. Dali se dohromady v roce 1995 a od té doby se tahle šestice dostala do pozice uznávané kapely ve svém „multi-žánru“.

Domácí hudební scéna

České barvy budou hájit mimo jiné i Chinaski, třemi Anděly ocenění Nightwork, zahraje také kapela Wohnout, oblíbení Charlie Straight nebo Tata Bojs. Dále se na jevištích vystřídají Mandrage, Tomáš Klus, Toxique, Rybičky 48, Roman Holý a jeho J.A.R.Monkey Business… V pátek 5. 8. se představí kapela Pub Animals, která letos získala žánrového Anděla a její živé koncerty se pomalu stávají legendárními.

DJ Lucca

Chybět nebude ani zpěvačka Věra Bílá, která se na jevišti ukáže, stejně jako minulý rok s kapelou Gynovci

Elektronickou scénu bude reprezentovat DJ Lucca společně s kytaristou Michalem Pavlíčkem, kteří svým společným setem rozhodně publikum zaujmou a rozproudí. DJ Lucca se už přes deset let pohybuje na poli taneční muziky, Michal Pavlíček je zase zkušený hudební skladatel, jenž má na svědomí například hudbu ke snímku „Nefňukej, veverko“ nebo k muzikálům „Excalibur“ či „Obraz Doriana Graye“.

Kromě už zmíněné dvojice Pavlíček + Lucca odehraje společný koncert také česko-slovenská popstar Dara Rolins s českým mistrem basu Danem Bártou.

Jak je již pravidlem i letos se na Sázavafestu objeví legendy naší hudební scény. Do Benešova dorazí Petr Spálený, Václav Koubek nebo Jiří Schmitzer.

Sázavafest v rytmu ska

Snad nejoblíbenější festivalový žánr – ska ­– letošní Sázavafest zahájí a bude ho provázet po všechny dny programu. Již čtvrteční den bude patřit tomuto temperamentnímu hudebnímu stylu, kdy festival zahájí největší česká ska legenda Sto zvířat. Zahájení ale nebudou mít „Zvířata“ na triku sama. Vedle nich zahraje tuzemská ska a rocksteady stálice Basta Fidel.

Ze zahraničí se českému publiku znovu předvede i šestičlenná kapela Mad Heads XL z Ukrajiny. České barvy pak budou hájit oblíbení Prague Conspiracy, přijedou i nespoutaní Fast Food Orchestra, Pub Animals, za svou poslední desku „Safar-I“ ověnčení cenou Anděl 2010 v kategorii ska & reggae. A chybět nebudou ani česko-britští The Chancers.

V minulém roce na Sázavafestu sklidilo nevídaný úspěch vystoupení houslového virtuóze Jaroslava Svěceného, jenž zde s rockerem Michalem Dvořákem představil projekt Vivaldiano. Letos v létě přijede Svěcený na festival pro změnu se slovenskou skupinou Cigánski Diabli, fanoušci se tedy mohou těšit na velkou dávku kreativity a umění. Houslista slibuje vystoupení nabité energií, záplavu dokonale odehraných tónů a mistrovské souznění dvou zdánlivě interpretačně rozdílných subjektů. Toto spojení dává přirozeně naprosto novou dimenzi klasickým skladbám i cikánským melodiím.

Filmová a divadelní produkce, worshopy, autorská čtení

Bude-li si chtít návštěvník Sázavafestu na chvíli odpočinout od hudby, může zavítat třeba na filmovou a divadelní stage, kde bude k vidění to nejlepší z Ozvěn Anifestu. Uvidí dokumentární filmy v rámci charitativního projektu Oči otevřený, mimo jiné např. snímek Home fotografa Yanna Arthuse Bertranda, komentovaný Zdeňkem Svěrákem, který návštěvníci mohli spatřit již letos na Jarním Sázavafestu v pražském KC Vltavská. Dále se bude promítat dokument od režisérky Ivanny Benešové Jak se dělá porno, který odhaluje zákulisí při natáčení filmů pro dospělé anebo krátké hrané filmy, např. Jak prodat ženu, K-on-Flikt či třeba Okno.

Michal Viewegh

Za divadla jmenujme Studio mladých Divadla na tahu, kteří uvedou hru s názvem „Je zelená opravdu zelená aneb Hádej, kolik mi to žere“. Tato filozoficko-poetická esej je prezentována jako veselý kabaret o lásce k jídlu, k pití, lidem, dobytku, přírodě, penězům, práci i třeba k mobilu a o tom, jak s tím svinstvem zatočit. To vše zabalené do neokoukaného divadelního tvaru plného scének, povídání, vyprávění a písní až nebezpečně hezkých.

Pro ty, kteří si budou chtít vyzkoušet a případně se naučit základní prvky orientálních tanců, bude k dispozici taneční relaxační studio Tanytany. Workshopy Evy Grambalové jsou zaměřeny především na břišní tance. Dalším relaxačním prvkem bezesporu bude Urbano zumba latino, lekce zumby v podání našich nejlepších instruktorů za doprovodu DJ Kapucina.

Oblíbené autorské čtení zavítá i sem. Rodičům a nejen jim se dostane ochutnávky z nové knihy moderátorky a novopečené maminky Ivy Lecké. Kniha s názvem Deník šílené matky aneb Ženská vydrží jako kůň vtipnou formou a s nadhledem dokumentuje čekání na porod, pocity prvorodičky před a po narození potomka i pohled do autorčina bláznivého rodinného klanu. „Knížka nemá poučovat, ale ukázat, že mateřství je to nejbáječnější, co ženu v životě může potkat a že byť to tak někdy nevypadá, ženská vydrží jako kůň,“ popisuje knihu sama autorka.

Autorská čtení, kromě výše zmíněné Ivy Lecké zastoupí na festivalu jako každý rok Michal Viewegh, přidá se Leoš Šedo, který uvede knihu „Beatles přistanou v Praze dnes večer“, což jsou tři povídky s „rockovými“ náměty.

Praktické informace

Festivalový areál se pro veřejnost otevře ve čtvrtek 4. srpna v 11:00 a bude v provozu do neděle 7. srpna. V blízkosti areálu bude zřízené oficiální odstavné parkoviště, na které bude připravena speciální navigace od hlavní silnice E55. Cena za parkovné na celý festival bude stát 150 Kč. Kdo by chtěl ušetřit za dopravu na festival, ať určitě přijede vlakem. Návštěvníci Sázavafestu totiž mají možnost zakoupit a využít zpáteční jízdenku Českých drah, odkudkoliv z ČR do Benešova s 50% slevou z obyčejného jízdného. Pokud si návštěvník Sázavafestu zakoupí zpáteční jízdenku do Benešova s datem nástupu jízdy od 3. 8. do 7. 8. 2011, může s touto jízdenkou, která bude označena razítkem ČD VLAK+, cestovat zpět zdarma. Návštěvníci festivalu musí při nákupu jízdenky žádat jízdenku s názvem „Vlak+ Sázavafest 2011“ a automaticky obdrží zpáteční jízdenku za cenu jednosměrné, kterou si musí nechat následně označit razítkem na místě k tomu určeném u vstupu do areálu festivalu.

Novinkou letošního Sázavafestu je Dětský koutek Minimax, kde budou moci rodiče na čas odložit své ratolesti a jít si nerušeně poslechnout oblíbený koncert. V tomto vyhrazeném prostoru se o děti od 3 let bude starat pedagogicky vyškolený personál, který pro ně má připravený bohatý program v podobě výtvarných i sportovních aktivit, soutěží a her. Více informací o dětském koutku naleznete na stránkách festivalu.

Stanové městečko se nachází uvnitř areálu a bude zpoplatněno částkou 200 Kč za osobu. Předprodej začíná 1. června v sítích Ticketpro a Eventim. Kapacita je dostatečná, ale samozřejmě omezená. Do areálu Zelený ostrov a stanového městečka není přípustné vnášet potraviny, pití apod., nicméně v areálu stanového městečka bude otevřen obchod, kde si každý návštěvník bude moci zakoupit základní potraviny a drogerii v cenách obvyklých jako za branami Sázavafestu. Celý areál je vybaven vlastním vodovodem, sprchy jsou k dispozici obyvatelům stanového městečka zcela zdarma. Pro koupání je možné využít nedalekou venkovní plovárnu Koupadla na Sladovce. Zde se v čase konání festivalu budou odehrávat i živé koncerty. Vstup na plovárnu bude zdarma.

Vstupenky

Předprodej na letošní ročník festivalu byl zahájen už 1. prosince 2010. Vstupenky je možné zakoupit v sítích Ticketpro a Eventim, na Slovensku jsou k mání v tamních pobočkách sítě Eventim nebo online na eticketpro.sk.

TZ

Více z LaCultury...