Death Note – zápisník smrti

Light Jagami, jedna z ústředních postav mangy Death Note, je z určitého pohledu přesným protikladem nedávno vydaného Naruta. Žije spokojený život se svou rodinou, je úspěšný student a těší se všeobecné oblibě. Dokonalost sama. Jenže dokonalost umí být pěkně nudná.

Podobné pocity sdílí smrtonoš, nebo chcete-li jeden z bohů smrti, Rjúk. A pro trochu osvěžující zábavy se dokonce rozhodne vzdát svého cenného zápisníku, který se čirou náhodou dostane právě k Lightovi. Vážně náhoda? Ať už ano či ne, nový majitel je svým nečekaným nálezem natolik unesen, že se s jeho pomocí rozhodne započít cestu k nastolení nového řádu, vytvoření nového světa. Takového, který by byl oproštěn od vrahů, zlodějů a vůbec všech, jež by tomuto cíli mohli stát v cestě. Úctyhodná myšlenka, nebo ne? Na první pohled to možná může působit jako hektický a rychle se rozvíjející začátek, ale ve skutečnosti… no ve skutečnosti to tak opravdu je.

  • Člověk, jehož jméno je zapsáno v tomto zápisníku, zemře.
  • Nepředstaví-li si pisatel při zápisu jména tvář dotyčné osoby, nebude zápisník fungovat. Tím je zajištěno, aby osoby stejného jména nepřišly k úhoně.
  • Napíše-li pisatel v průběhu čtyřiceti sekund po zápisu jména příčinu smrti, dotyčná osoba zahyne příslušným způsobem.
  • V případě, že příčina smrti nebude upřesněna, zemře dotyčná osoba na selhání srdce.
Death Note, zdroj: crew.cz

Jestli jste neměli s mangou Cugumi Óby ještě co do činění, mohly by některé výše zmíněné faktory, a především jejich vzájemné propojení, vyvolat dojem krvavých jatek, které se stůj co stůj musí dříve či později odehrát. Svým způsobem je to vlastně pravda, ale velká část brutality je v tomto případě ukrytá za oponou, nebo lépe řečeno mimo panely jednotlivých stránek. Jádro tvoří spíše logika a morální a etické důsledky, což ostatně dělá Death Note vyjímečným a tolik oblíbeným mezi fanoušky mangy. Příběh měnícího se Lightova charakteru totiž nepředstavuje jen chvilkové pobavení, ale nabízí čtenářům něco, nad čím mohou přemýšlet i po zavření knihy.

Óba prostě umí. Byť za sebou nemá mnoho titulů, ty prozatím vydané se celkem povedly. A to celkem uvádím jen z důvodu, že s později vydanou – ale neméně zajímavou – mangou Bakuman (neplést s Bakuganem!) jsem prozatím neměl tu čest setkat se blíže. Pokud se mu ale podařilo vytvořit podobně zajímavé charaktery, jaké se objevily v Death Note, nemůže být o kvalitách pochyb. Žádný stereotyp, ale zajímavé a postupně se rozvíjející osobnosti v čele s Lightem a posléze i jeho tajemným „protivníkem“ L, který se do příběhu dostává coby zvláštní vyšetřovatel – to je to pravé ořechové. Jistě, i L je trochu vyšinutý, každopádně profík nad profíky, a rovněž s geniálním mozkem. Dokonalá šachová partie dvou velmistrů.

Death Note, zdroj: crew.cz

Souputník Takeši Obata samozřejmě se svým podílem na tomto detektivním thrilleru nikterak nezaostává. Svou kresbou prostředí vdechl život a více než dvacetileté zkušenosti v oboru jsou bezesporu znát. Jeho práce na DN je krásně čistá, prosvětlená (samozřejmě vyjma temných zákoutí světa smrtonošů) a s důrazem na emoce ve tvářích jednotlivých postav. Jednoduché a přesto skvěle promyšlené. Mimo jiné se Obata podílel právě na Bakumanovi nebo na oblíbené manze Hikaru no Go, zabývající se tradiční čínskou hrou s bílými a černými kameny.

I když se stejně jako v případě Naruta jedná u Death Note o tzv. šónen mangu – mangu pro náctileté chlapce – osobně bych, s přihlédnutím k příběhu a celkovému obsahu, viděl věkovou cílovku až na horní hranici tohoto spektra a klidně ještě o kousek výš. Tím ale samozřejmě nechci říct, aby po tomto výborném titulu nesáhl každý milovník dobrého japonského komiksu.

Je to návykové dílo rozložené do dvanácti svazků, což osobně vidím jako velké plus. To vše navíc podtrhuje výborné převedení do češtiny a vůbec celková péče, kterou v Crew jednomu z nejpopulárnějších manga titulů věnovali. Možná tahle recenze působí až přehnaně optimisticky, ale Death Note je prostě takový – umí navnadit a zaseknout drápy. Jména v zápisníku začnou pomalu přibývat a všechno se pořádně zamotá, určitě je na co se těšit. Druhý díl tu bude co nevidět.

Název: Death Note 1
Autor: Cugumi Óba
Kresba: Takeši Obata
Počet stran: 200
Cena: 189 Kč
Vydal: Crew, 2011

Více z LaCultury...

Potulný pisálek a nadšený japanofil. A nejlépe obojí dohromady.

2 komentáře

  1. Nu, viděla jsem anime, prolistovala anglickou mangu a četla první díl české verze… když pominu, že mi z počeštěným jmen a „smrtonušů“ (není nad původního shinigamiho :D) vstávaly vlasy na hlavě, tak dobré :D Death note jako příběh zbožňuju, bez diskuze :D nicméně chytlavá recenze… mám chuť se na to podívat znovu :D

Komentáře jsou uzavřeny.