Legendární bubeník okouzlil ostravskou kulturní scénu

Billy Cobham je známý především ze 70. let, kdy byl členem Mahavishnu Orchestra. Spolu se svými kolegy se ale ani po těch letech nenechal zahanbit a předvedl se v tom nejlepším světle. Billy Cobham band si ve středu odbyl ostravskou premiéru a přijel předvést divákům své poslední album Fruit From The Loom. A povedlo se jim ho předvést se vší energií a parádou.

Billy Cobham

Kapela zahájila koncert v poměrně poklidném tempu, ale s postupem času se rytmus začal stupňovat. Proto se divákům dostalo pohledu na prakticky nepostřehnutelné pohyby Billyho Cobhama, který se krčil za svou téměř nekončící soupravou bicí.

Zbylí muzikanti se samozřejmě nenechali jen tak zastínit. Klávesista Christophe Cravero se místy chopil houslí, ze kterých vyloudil nádherné zvuky. Těmi ozvláštnil a dobarvil pestré vystoupení. Místy dokonce přidržoval v jedné ruce housle a druhou rukou notoval na klávesy. Své sólo si vychutnal také kytarista Jean-Marie Ecay i baskytarista Michael Mondesir.

Největší pozdvižení ale ztropil bubenický mág, když si do každé ruky přidal jednu paličku navíc a začal hrát každou rukou na dva bubny. Nejenom publikum se vrtělo do rytmu, ale také mimika Cobhama hrála všemi tóny, které prostřednictvím čtyř paliček utvořil. U publika si získal za své úžasné sólo obrovský potlesk, se kterým také odešel celý band do zákulisí. Diváci ovšem byli horliví, nenechali nic náhodě a vyskandovali si přídavek. Odměna za potlesk byla sladká a poslední song byl pomyslnou třešničkou na dortu.

Jazzový nadšenci (a nejen ti) jsou tímto vystoupením jistě navnaděni na další koncerty, které jsou ještě v rámci podzimní části Ostrava Jazz Night v programu. Příště, 21. října, nás v Parníku čeká známý bubeník Sony Emory s quintetem Cachet Fusion. A ve Fabricu tři dny poté, tedy 24. října, bude na programu baskytarista Victor Bailey se svou skupinou. Oba tito hudebníci si odbudou svou ostravskou premiéru a byla by škoda je nepřijít podpořit.

Více z LaCultury...

2 komentáře

  1. Ahoj Petro.
    Hezký článek, akorát bych měla jednu připomínku. Pokud se nemýlím, tak jeho poslední album je Palindrome(2010), i když Fruit From The Loom(2007) představoval taky. :-)
    Šárka

Komentáře jsou uzavřeny.