KOFE-IN vyrazil na jarní šňůru s UDG

Připravili jsme pro vás rozhovor s frontmanem kapely KOFE-IN Janem Kunzem:

Honzo, s kapelou KOFE-IN vyrážíte na jarní šňůru. Kolik máte naplánovaných koncertů?

Na turné jedeme jako speciální host kapely UDG. Hrajeme dvacet pět koncertů v klubech a kulturácích, takže se už moc těšíme.

Dvacet pět je docela slušné číslo. To je skoro každý víkend. Pracuješ jako dramaturg, máš kapelu, literaturu, jak to všechno zvládáš?

Je toho hodně, ale zatím to nějak zvládám. Bohužel to není u všech členů kapely stejné, takže zrovna procházíme personálními změnami. Někteří bývalí členové a mí blízcí přátelé už mají jiné životní priority, jako třeba rodina. Nechtějí už tolik hrát. Stáli jsme před otázkou rozpuštění kapely nebo nalezení nových spoluhráčů. Nakonec jsme se rozhodli, že budeme pokračovat dál. Máme nového basáka Daniela Herrmanna alias Codana (ex Cocotte Minute) a kytaristu Martina Leciána (ex Proti Směru).

Proč si tedy domlouváte tolik koncertů?

Jan Kunze

Rock and roll se řeší hodně dopředu. Nasmlouváš turné a mezi tím se stane něco, co nemůžeš změnit. Samozřejmě se na to můžeš vykašlat a říct: „Rozpadáme se“. Já ale nejsem člověk, který se vzdává bez boje. Kromě toho si uvědomuju, že všechno má svůj vymezený čas. Teď ještě KOFE-IN stále stoupá nahoru, ale to nebude trvat věčně. Zatím ještě máme energii a chuť, baví nás to, takže by byla škoda to teď zabalit.

Jarní šňůru hrajete s UDG, na podzim jste měli nějaké koncerty se Sunshine a Niceland. Proč nehrajete sami?

Sami jsme koncertovali mockrát. Hraní s jinými kapelami je dobré v tom, že můžeš oslovit i jejich fanoušky, kteří by se o tobě jinak nedozvěděli. Vlastně je to pro kapely oboustranně výhodné.

Kapela KOFE-IN měla vždycky něco odlišného, něco navíc, ať v podobě vizualizací, či jiných výrazových prostředků. Co plánujete tentokrát?

Teď se soustřeďujeme hlavně na jarní šňůru a je pravdou, že i tentokrát budeme mít na podiu překvapení. Naše kamarádka, výtvarná umělkyně Veronika Psotková, nám vytváří instalaci obrovské spermie, kterou máme na obalu desky Libertin.

Jak si vybíráte kapely, se kterými chcete koncertovat?

Vždycky se snažíme vybírat kapelu, ke které se alespoň trošku hodíme. Nemůžeme hrát třeba s metalovou kapelou, i kdyby byla sebeslavnější. Musí se to v něčem krýt, aby je oslovila i naše hudba. Na Bandzone je nová zajímavá funkce, kde jde vidět, s kým máme největší počet fanoušků. U nás to ukazuje například XindlaX, Charlie Straight, Mandrage, Imodium nebo právě UDG.

Natočili jste nový videoklip Levituju. Jaké na něj máte ohlasy?

Videoklip Levituju nejvíce ocenila mužská část publika. Což je pochopitelné, protože se v něm objevuje spousta krásných dívek. Tentokrát jsme nechtěli melancholickou nebo temnou záležitost, ale veselý párty videoklip s nadhledem.

A co na něj říká dívčí část publika?

Sem tam se nějaká fanynka vyjádřila negativně ve smyslu, co to tam máme za holky, ale jinak myslím, že i dívčí část publika přijala videoklip kladně. Když jsme Levituju dotočili, uvědomil jsem si, že to asi někomu může dělat problém, ale pak jsem si řekl, že to nemůžu takhle řešit. Nám se Levituju líbí a jsem hrdý, že jsme si ho zprodukovali a natočili úplně sami a s minimálním rozpočtem. Strávili jsme celý den se super lidmi a tahle zkušenost už mezi námi zůstane napořád.

Před pár dny jste byli s KOFE-IN nominováni v anketě Žebřík 2011 hned ve dvou kategoriích. Co na to říkáte?

Především to pro nás bylo velké a milé překvapení. Singl Kladu Tě na vodu byl nominován v kategorii skladba roku, což je určitě zadostiučinění a jsme rádi, že se nám podařilo napsat dobrou píseň. Nominace v kategorii Objev roku nás taky potěšila i přes to, že už na scéně nějakou dobu jsme.

Na chvíli přejdu k literární tvorbě. Tvá poslední kniha Dekadent dezert je vyprodaná a ty chystáš dotisk. V jakém počtu a kdy bude na trhu?

Petr Kunze

Na konci ledna vyjde druhé vydání Dekadent dezertu v počtu pětiset kusů. Chystám i čtvrtý dotisk debutového Hičhaikum.

V čem vidíš svou úspěšnost, když dokážeš vyprodat všechny své knihy?

Je to asi proto, že nejsem čtenářům vzdálený. Píšu to, co sami prožívají. Tohle mi alespoň říkají lidé, co čtou mé knížky. U literatury to je celkově dost složité, protože je hodně stažená do sebe. Lidé nečtou, literární časopisy kupují jen ti, co sami píší nebo literaturu studují.

Znáš se tak dobře, že bys dokázal napsat báseň o sobě samém?

Myslím, že se znám dost dobře. Znát sebe, své možnosti, dobré i špatné stránky, je základ k tvorbě i dobrému životu.

Chystáš se vydat další knihu?

Další knížku určitě vydat chci. Textů už mám docela dost, akorát se musím dostat do stádia, kdy je projdu a vytřídím z nich to, co smysl má a co ne.

Děkujeme Honzovi za poskytnutý rozhovor a přejeme jemu i klukům z kapely KOFE-IN mnoho úspěchů a tvůrčích nápadů.

Více z LaCultury...

  • Jana Stryková jako Jediná u Kofe-In10. prosince, 2012 Jana Stryková jako Jediná u Kofe-In Obsazování hereček do hudebních videoklipů se stává stále častějším jevem. Už FiHa slavila úspěch, když se v klipu "Family" objevila Agáta Hanychová. Tentokrát se jedná o kapelu Kofe-In a […]
  • Kapela UDG vařila speciální várku piva pro Majálesy26. dubna, 2012 Kapela UDG vařila speciální várku piva pro Majálesy Rocková kapela UDG společně se sládkem a loňskými králi Majálesu uvařila v Plzni speciální várku piva Gambrinus 11° Excelent. Ta je určena návštěvníkům nadcházejících studentských oslav. […]
  • Hvězdář v novém podání13. května, 2011 Hvězdář v novém podání UDG nedávno vydali živé DVD Cirkus Live! Pro jeho propagaci vybrala kapela videoklip k oblíbené písni Hvězdář.
  • UDG připravuje vydání živého DVD a vyráží na další turné29. ledna, 2011 UDG připravuje vydání živého DVD a vyráží na další turné V loňském roce skupina UDG oslavila 10 let své existence, odehrála úctyhodných 104 koncertů a koncertovala v cirkusovém šapitó. Právě speciální narozeninový koncert v cirkusovém šapitó […]
  • Buďte N(n)atruc Talent(em)14. ledna, 2011 Buďte N(n)atruc Talent(em) Za okny ještě ani neroztál sníh, zimní bundy a kabáty stále zabírají místo na věšáku a už tady máme další pozvánku na letní festival s pořádnou náloží kvalitní muziky. Na konci srpna […]
  • UDG slaví se slečnou Mai30. října, 2010 UDG slaví se slečnou Mai Skupina UDG natočila nový videoklip k singlu Duše slečny Mai, který pochází z loňského alba Autoportrét. Režie se ujal jako v případě dvou předchozích videoklipů Martin Snášel.
  • Hudební hody aneb ohlédnutí za RfP 2010 9. července, 2010 Hudební hody aneb ohlédnutí za RfP 2010 Kelímky byly sesbírány, poslední z návštěvníků dorazili ve zdraví domů a pomyslná brána se uzavřela. Samozřejmě mám na mysli bránu Festivalparku v Hradci Králové, kde se ještě před pár dny […]
  • Studenti – bavte se!21. dubna, 2010 Studenti – bavte se! Studentům vysokých škol jistě neuniklo, že půlka letního semestru už je za nimi a opět se neúprosným tempem blíží zkouškové období, ne-li dokonce státnice. Nemusíte ale hned věšet hlavu. […]
  • UDG na brněnské Flédě6. prosince, 2009 UDG na brněnské Flédě Kapela, která ještě nedávno mnoha lidem příliš neříkala a na chléb si vydělávala předkapelováním (například s Wohnouty nebo Divokým Billem se kterými ji pojí jistá podobnost) se už své […]
  • Na večeři s UDG!27. října, 2009 Na večeři s UDG! Čtvrteční večer patřil na Stodolní ulici v Ostravě určitě mezi ty nejnabitější. Místní kluby praskaly ve švech a nemalou zásluhu na tom měly hudební kapely, které pro tento den dorazily […]
  • Podzimní dávka energie, UDG!11. října, 2009 Podzimní dávka energie, UDG! Pokud vás již nebaví neustále se střídající počasí a rádi by jste něco stálejšího, měl bych pro vás jeden tip. Kapela UDG vyrazila v těchto dnech na podzimní turné k novému CD Autoportrét […]
  • Slavnost města Nový Jičín!2. září, 2009 Slavnost města Nový Jičín! Nový školní rok se nám pomalu rozjíždí tak proč si ten start ještě malinko neulehčit.