2012, filmová katastrofa!?

2012, zdroj: Falcon, a.s.
2012, zdroj: Falcon, a.s.

Film se nám snaží ukázat, jak by to na světě vypadalo, kdyby se splnilo proroctví, které sepsali staří Mayové – kdyby Slunce svým zářením zničilo celou Zemi. Pokud samozřejmě přejdeme fakt, že mayské proroctví nic takového neříká, tak pointa celé katastrofy je v tom, že se sluneční částice z ničeho nic začnou chovat jinak než doposud. Karty jsou zamíchány, začíná se rozdávat. Ti nejbohatší z nás si můžou koupit lístky na lodě, které by jim umožnily celou katastrofu přežít. Hlavní hrdina (John Cusack) ovšem není bohatý, ale zato je statečný, mírně ironický a auto řídí jako nikdo jiný. Vezme tedy svou rodinu – exmanželku (Amanda Peet), dvě děti a jejich nového nevlastního otce (Thomas McCarthy) – a rozjede se hledat lodě, o kterých mu řekl jeden šílený rádiový moderátor. Z exmanželčina přítele se vyklube prvotřídní pilot, i přes to, že má za sebou sotva tři lekce a tak se jim nakonec podaří dostat se do vzduchu. Při mezipřistání v Las Vegas potkají ruského bussinesmana s jeho dvěma syny, milenkou a pilotem Sašou (Woody Harrelson). Dohromady ukradnou letadlo s nákladem aut Bentley a vzlétnou. Postupně většina z nich umře, samozřejmě mimo rodinu hlavního hrdiny, který se dokonce zbaví nepříliš sympatického soka, takže už nic nebrání v tom, aby se k sobě bývalí manželé znovu vrátili.

Dobrá zpráva pro ochránce zvířat je, že žádné zvíře, které je ve filmu vidět, neumře (nebo tedy rozhodně nikde není ani naznačeno, že by umřelo). Lidé jsou pro svá zvířata ochotni objetovat i svůj vlastní život. Je to milé, ikdyž nepříliš reálné, ale tomuhle filmu se může odpustit hodně nereálného chování, protože na tom je vlastně celý založen.

Města propadající se do puklin v zemi, obrovské přívalové vlny a hlavně klesající mrakodrapy jsou dotažené do dokonalosti a kdyby toho nebylo na jednom místě tolik, vypadalo by to nejspíš i skutečně. Občas tím film získává i trochu na vážnosti, ale nějaký vtípek či groteskní situace tomu rychle učiní přítrž.

2012, zdroj: Falcon, a.s.
2012, zdroj: Falcon, a.s.

Vzlétající letadlo uprostřed rozpadajícího se města je zajímavé a ohromující. Poprvé. I podruhé se na to ještě dá dívat. Ale když je naprosto stejná scéna v jednom filmu třikrát, začíná vás trochu nudit. Automobilová honička před pukající zemí je ve filmu překvapivě pouze dvakrát, zato o něco delší akce typu: „NE! To nezvládneš!“ a následující: „Zvládl to! To není možné!“, se opakuje neustále.

Herecké výkony jsou po většinou obstojné, ale všechno postrádá nějakou jiskru, abyste to mohli začít brát vážně. Je to film, cítíte to celou dobu a tento fakt vám nedovolí příliš přemýšlet, co když se to stane. Herci se viditelně snaží prožívat emoce z plných sil, ale až na Dannyho Glovera v roli hrdého otce jednoho z hlavních hrdinů jsem to nikomu nevěřil.

Tento film pro mě byl neuvěřitelným zklamáním, jak pro neschopnost udržení se žánru, neustálé opakování akčních scén, či soustavné sentimentální loučení každého, kdo se na plátně ukáže. Nedoporučil bych nejspíš ani návštěvu kina, ani pozdější koupi na DVD, ale z druhé strany … komedii za takové peníze jen tak neuvidíte. V kině si nejspíš užijete lepší zvuk, ale na DVD si zase budete moct pouštět stále dokola chvíle, kdy nesympatické postavy umírají. Samozřejmě, na verzi do domácnosti si budete muset chvíli počkat, ale věřte mi, že bez toho těch pár měsíců vydržíte.

Více z LaCultury...

2 komentáře

  1. „Režisér Roland Emmerich má za sebou už pár hodně špatných katastrofických snímků (Den poté, Godzilla…“???? Tak to nemůžeš myslet vážně ani omylem, ne? Kdybys do příkladů uvedl např. 10 000 BC., tak souhlas, ale jak můžeš o režisérovi Dnu poté (ok, Gotzila tak půl na půl) a Dnu nezávislosti říct, že jsou to „hodně špatný filmy“?? Ouu maaaj goood. Zastávám názor, že lidi, co nemaj rádi katastrofický filmy, tak ať na ně nelezou a už vůbec na ně nemusí psát recenze. To by mě zajímalo, jaký katastrofický film je podle tebe fakt „hodně dobrý“??? Titanic?

  2. Mám rád katastrofické filmy. Ostatně, žádný žánr jsem nikdy neodmítal. Den poté měl velký úspěch a i když se mi některé části líbily, dohromady pro mě nebyl ničím víc než průměrem. Tenhle film považuji za naprostou katastrofu, co se týče katastrofických filmů… 10 000 BC s tebou také souhlasím, ale není to katastrofický film, tak jsem to nepřirovnával… Den nezávislosti ovšem považuji za kvalitní podívanou a jestli tě to vážně zajímá, Titanic se mi líbil, i když jsem ho nikdy nebral jako katastrofák.

Komentáře jsou uzavřeny.