Razovity Manifest (ne)přizpůsobivosti

Filip Šimeček je nejen pedagog, knihkupec, člen souboru Divadlo vysokozdvižného soumara a náš redaktor, ale také autor anarchisticky laděné novely Dovolená v Dubaji. Momentálně si můžete přečíst také jeho novelu Manifest (ne)přizpůsobivosti. 

Hlavní postavou knihy je středoškolský pedagog hledající další práci, který se nějakou dobu živí jako „placený Ostravak“. Jak jsi přišel na ten nápad, je inspirací např. skutečný zážitek z tramvaje?

Jistě! Ostravu musíš brát s nadhledem, anebo ji začneš nenávidět. Pokud bydlíš v Ostravě, bizarní situace zažíváš skoro každý den. Třeba ta úvodní kapitola je založena na reálné situaci. Ovšem nejsilnější podezření, že ostravské buranství je finančně podporovaným kulturním fenoménem, přišlo v době, kdy Ostrava bojovala s Plzní o titul Evropské hlavní město kultury. Kampaň byla postavena na billboardech s chachary ušmudlanými od uhlí.

V knize se hojně vyskytuje zachycení ostravského dialektu a moravského nářečí či bez obav používané vulgarismy – byl jsi nějak usměrňován ze strany korektury? Myslíš, že to ovlivní počet čtenářů?

Právě že naopak. Zatímco nakladatel ocenil autenticitu sdělení, vulgarismy mi vyčítali někteří čtenáři. Nutno podotknout, že peprná slovíčka nebyla použita samoúčelně; objevují se v těch kapitolách, které jsou přepisem reálných situací.

Kde ti kniha vychází? Přeci jen, je dost rázná a nebere si servítky…

Kniha vychází u Petra Štengla, který se často zaměřuje na sociálně kritické texty. Zmiňme třeba velmi kvalitní román Milana Kohouta Proveď vola světem, volem zůstane. Co se týče usměrňování, diskuse nad textem samozřejmě proběhly, ale v porovnání s většími nakladatelstvími je Petr Štengl maximálně přístupný kompromisům. Na druhou stranu, nakladatel se na knižním trhu orientuje lépe než autor a ví, co na čtenáře funguje či nefunguje. Pokud doporučí nějaké škrty, je to v zájmu autora.

 Plánuješ nějakou akci spojenou s knihou?

Poprvé jsem knihu představil v Praze, minulý týden jsem měl autogramiádu ve Frýdku-Místku. Během ledna bych se měl s knihou objevit v mé rodné Opavě a v jednání je i Olomouc, Třinec a Ostrava. Stačí sledovat facebookové stránky „Manifest /ne/přizpůsobivosti“, kde o veškerých novinkách spojených s knihou pravidelně informuju. Byl bych moc rád, kdyby kniha výrazně přispěla do celospolečenské diskuse.

Jak dlouho jsi na knize pracoval? (pozn. vychází až po době hospodářské krize, nezaměstnanost v ČR je aktuálně rekordně nízká)

Původní povídku, z níž kniha vychází, jsem napsal v roce 2014. Do současné podoby jsem pak text přepracoval o dva roky později. A k té nezaměstnanosti: ano, je rekordně nízká, ale na druhou stranu se silně rozrůstá fenomén pracující chudoby. Lidé pracují od rána do večera, ale platy mají tak nízké, že nejsou schopni finančně vyjít.

Musím přiznat, že jakožto absolventka žurnalistiky pracující momentálně na Úřadu práce, jsem viděla většinu použitých situací z více stran, a přiznávám, že jsem se báječně pobavila. Jak bys ale charakterizoval cílovou skupinu čtenářů Ty sám?

Cílová skupina jsme my všichni. Na první pohled se může zdát, že nízké mzdy a otřesné pracovní podmínky se mohou týkat pouze lidí nevzdělaných a nekvalifikovaných, ale pravda je taková, že do situací, které popisuju v knize, se může dostat každý z nás. Připomeňme třeba případ děkana Slezské univerzity, který přišel po zrušení katedry o zaměstnání a po nekonečných pokusech najít si novou práci skončil  nakonec na ulici.

Anotace  uvádí, že se jedná o mnohdy autentické svědectví o pracovních podmínkách 21. století. Měls taky nějakou prima brigádu, která tě inspirovala nebo jde spíše o historky z doslechu?

Historky z doslechu tam, myslím, nejsou vůbec. Buď jde o mé autentické zkušenosti, anebo jsem si kapitoly zcela vymyslel. Případně jsem ze skutečných událostí vycházel volněji.

 

V knize se objevují odkazy na Orwela, ať už přímé nebo v narážce (číslo na ÚP dostane hlavní postava 1984). Máš k němu blízký vztah?

Dobrý postřeh! Orwell není jediným autorem, na kterého v novele poměrně silně pomrkávám. Ano, Orwell je můj oblíbený autor, nejen z důvodu, že poměrně trefně předpověděl, jak bude vypadat společnost ve 21. století, ale i proto, že dokázal z anarchistických pozic zformulovat kritický postoj k různým formám totalit.

Mimo jiné věří hlavní postava v Sokratovu myšlenku, že „každý to vědění má v sobě, jen ho objevit“. Praktikuješ jako pedagog totéž?

Rozhodně! Vždycky jsem měl štěstí na velmi chytré a inspirativní studenty a nejinak je tomu i v současnosti. Sokratovské metody v podstatě odpovídají požadavkům moderního školství, jako je například Hejného metoda.

 

korektura: K.Ch.

 

Více z LaCultury...

  • Jóga pro tělo, dech a mysl1. prosince, 2022 Jóga pro tělo, dech a mysl Jóga je nejpropracovanější filozofický koncept pro tělo, dech a mysl, který znám. Jóga pomáhá udržovat fyzické a duševní zdraví. Jógu cvičí kde, kdo a podle různých zdrojů. Někdo cvičí […]
  • Den blbec26. května, 2015 Den blbec Bankovní úředník Till Reiners (Axel Stein) vede ve svých třiceti letech naprosto všední pracovní i rodinný život. Zdá se, že až trochu nudný. Ze zaběhnutého koloběhu ho vytrhne až loupež v […]
  • Noví staří Sabati – „13“ 25. června, 2013 Noví staří Sabati – „13“ Legenda legend Black Sabbath právě vydala své 19., nejubilejní, album s názvem “13“. Po osmnácti letech („to tak někdy vyjde přesně na rok“) od posledního oficiálního dlouhohrajícího alba […]
  • Jak vypadá svět za hranicemi sirotčince?22. prosince, 2019 Jak vypadá svět za hranicemi sirotčince? Navzdory ztrátě Normana, svého nejlepšího přítele, se Emma nevzdala a s pomocí Dona a Gildy dovedla plán na útěk ze sirotčince téměř k dokonalosti. Dokonce přesvědčila i Raye, aby místo […]
  • Sto zvířat a jejich energická show!19. února, 2010 Sto zvířat a jejich energická show! Asi není třeba moc představovat českou ska kapelu Sto zvířat. Tato veselá partička, která se na naší hudební scéně pohybuje už od roku 1990, začala prvním koncertem na oslavu svého […]
  • V zajetí divočiny14. září, 2023 V zajetí divočiny Ulf Kvensler je švédský spisovatel, režisér a scénárista. Kniha V zajetí divočiny je jeho dlouho očekávaný debut. Národní park Sarek. Kus téměř opuštěné části země na severu Švédska, […]
  • Tamara se uprostřed noci probudí v autě na lesní cestě. Nepamatuje si, jak se tam ocitla. Co se vlastně stalo?19. listopadu, 2023 Tamara se uprostřed noci probudí v autě na lesní cestě. Nepamatuje si, jak se tam ocitla. Co se vlastně stalo? Druhé covidové Velikonoce. Zemi svírají nejpřísnější epidemická pravidla včetně zákazu nočního vycházení. Tamara se synem a přítelem se z Prahy přesunuli do luxusního domu na vesnici, kde […]
  • Venom 3: Nespoutaný21. prosince, 2022 Venom 3: Nespoutaný Venom do rukou padouchů a slabším jedincům rozhodně nepatří. Mohlo by nastat velké mrzení.  Venom je parazit, symbiont, který udělá z lidí fašírku a ještě se u toho přihlouple usmívá jako […]
  • Nominace na Oscara bez chuti a zápachu8. února, 2010 Nominace na Oscara bez chuti a zápachu Letošní již 82. ročník předávání nejprestižnějších filmových cen Akademie, neboli Oscarů již zná své kandidáty. A najdeme mezi nimi ještě méně překvapení a více rozporuplností než loni. […]
  • The Mahones vezou whisky do Opavy!28. ledna, 2013 The Mahones vezou whisky do Opavy! Opava zažije 8.2. punkový večer s příchutí irské whisky. Do Music baru Jam totiž poprvé dorazí kanadsko-irská formace The Mahones.
  • Mládí5. října, 2015 Mládí V luxusním lázeňském hotelu ve švýcarských Alpách se každý rok setkávají staří přátelé Fred Ballinger (Michael Caine) a Mick Boyle (Harvey Keitel). Letos se zde Fred léčí pod dozorem své […]
  • Ivo Kahánek vystoupí s recitálem v Rudolfinu30. listopadu, 2023 Ivo Kahánek vystoupí s recitálem v Rudolfinu V rámci cyklu FOK Světová klavírní tvorba vystoupí v sobotu 9. prosince v pražském Rudolfinu oblíbený český klavírista Ivo Kahánek. Zahraje díla Franze Schuberta, Antonína Dvořáka, Viktora […]

Co o sobě říci? Žiju v malebné krajince Vsetínských Beskyd a snad právě proto mám ráda spoustu věcí, které souvisí s přírodou. Jako skoro všichni Valaši, i já jsem hodně tvrdohlavá a stejně tak přátelská; ráda poznávám nové lidi a zkouším nové věci. V etapách relaxace (od programu motorová myš) pak není nad šálek lahodného maté a dobrou knihu s uchvacujícím příběhem.