Co je lepší – poznání pravdy nebo sladká nevědomost?

utok titanu 22
Obálka knihy, Zdroj: crew.cz

Průzkumníci uspěli a získali zpátky Zeď Maria i území, o které před lety přišli. A nejen to. Podařilo se jim dostat se do sklepení Erenova rodného domu, a odhalit tajemství, které tam jeho otec ukrýval. Ve třech knihách se ukrývá pravda o titánech i neznámá historie lidstva. Tvrzení, že lidi žijící v království za Zdí jsou posledními lidmi, kteří přežili, je lež. Co tahle informace pro průzkumníky znamená?

Devět přeživších musí rozhodnout o tom, jak postupovat dál. Je lepší říct lidem pravdu nebo je dále držet ve sladké nevědomosti? Obě možnosti přinášejí velké riziko. Pokud se lidé dozvědí pravdu, mohou vzniknout nepokoje, pokud ne, nebudou připravení na to, co se může stát. To však není to jediné, co Erena trápí. Protože nahlédnul do vzpomínek svého mrtvého otce, ví i věci, o kterých ostatní nemají ani tušení. Tak rád by o nich řekl ostatním, ale nemůže, protože by to znamenovalo obětovat Historiin život…

Mangu Útok titánů, jejíž dvacátý druhý díl vydalo na konci ledna Nakladatelství CREW, napsal a nakreslil japonský autor Hadžime Isajama.

Tahle kniha se od ostatních ze série dost liší, protože zatím se všichni hrdinové soustředili hlavně na to, jak se zbavit titánů a jak zjistit pravdu. Teď už ale vědí všechno, co vědět chtěli – a dokonce i něco navíc, a tak musí čelit novému problému. Jak se s novými informacemi vypořádat. Jejich nepřítel je mnohem horší než nějací lidožraví titáni, a šance na vítězství je malá. I tak ale plánují bojové a obranné strategie, protože se nehodlají jen tak vzdát.

Kdyby jim Eren řekl, co viděl, pomohlo by jim to, jenže Historiin život je cena, kterou odmítá zaplatit. Zdá se však, jako by měl nějaký vlastní plán, jak vzniklou situaci řešit. Tohle zatajování tedy slibuje zajímavou zápletku, která může výrazně ovlivnit celou dějovou linii. Kromě načrtnutí problémů, kterým musí lidstvo čelit po dobytí Zdi Maria a získání cenné půdy, vás kniha vezme i na cestu do minulosti. Seznámíte se tak nejen s důležitými událostmi v životě Erenova otca, ale i s příběhem Ymir, dívky z Erenovy skupiny, která se rozhodla přidat se na stranu zrádců.

Příběh tak upoutá nejen dějovými zvraty, kterých je v tomhle dílu hodně. Potěší i propracovaná kresba. Na konci knihy vysloví Eren otázku, ze které mrazí a která naznačuje, jak se bude děj vyvíjet v příštích dílech. Co všechno budou muset lidé spoza Zdí udělat, aby byli konečně opravdu svobodní?

utok titanu 22
Obálka knihy, Zdroj: crew.cz

Více z LaCultury...

"Nikdy nejsi moc starý na to, abys mohl začít znovu snít nebo se vydat za dalším cílem." C.S. Lewis