Odstartoval další ročník festivalu Bohemia JazzFest

Bohemia Jazz Fest se poprvé světu představil v roce 2005, kdy byl založen jeho prezidentem Rudy Linkou. „Účelem celého projektu je přiblížit a zpřístupnit veřejnosti jazz té nejlepší kvality českému publiku na nejkrásnějších náměstích v České republice, a to zcela zdarma,“ uvedli organizátoři akce. O kvalitě tedy skutečně není pochyb, na Jazz Festu totiž vystupují hudebníci ve svém oboru skutečně znalí a nemající konkurence. Většina muzikantů přijela ze zahraničí, zejména z Ameriky, Španělska, Švédska, Polska, Rakouska,  z českých umělců vystoupí Pražský Big Band Milana Svobody, Luboš Andršt Group nebo Svatopluk Košvanec.

JazzFest, zdroj: www.bohemiajazzfest.cz
JazzFest, zdroj: www.bohemiajazzfest.cz

V Praze probíhal festival od úterních odpoledních hodin do středeční noci. Atmosféra na Staroměstském náměstí byla srovnatelná se zdejší náladou v době vánočních svátků. Zkrátka, jazz pohadil na duši všechny přítomné stejně tak, jako když se před Štědrým dnes rozsvěcí vánoční stromeček . Jen s tím rozdílem, že místo svařeného vína se prodávalo pivo a minerální vody, aby se v horkých letních dnech doplnil příjem tekutin a vitaminů. Nutno podotknout, že právě ani vysoké teploty neodradily milovníky jazzu, aby přišli a zaplnili celé náměstí. Chvílemi „Staromák“ doslova praskal ve všech, a to zejména v nočních hodinách, kdy na pódium vystoupilo amerického trio pod taktovkou Stanleyho Clarka a japonská klavíristka Hiromi Uehara. Ti předvedli absolutně nepřekonatelnou show, která předčila všechna očekávání.

Po Praze se festival přesouvá do Domažlic na Náměstí Míru, kde bude možné vidět  českou Luboš Andršt Group nebo vítěze dánské soutěže pro mladé jazzmany Lars Fill’s Quartet, kteří se později představí i v Táboře a Plzni. Dalším koncertním městem bude Plzeň, potom Tábor, Brno, Prachatice a poslední zastávkou mezinárodního festivalu budou České Budějovice.

Podobrobnější informace o festivalu a přehled všech koncertů najdete zde.

Rate this post

Více z LaCultury...