Festival amatérského divadla s mezinárodní účastí? Přece Jiráskův Hronov 2017

V období 4. – 12.8. 2017 zve město Hronov ve spolupráci s NIPOS-ARTAMA a KIS Hronov tradiční mezinárodní festival amatérského divadla, který byl před sedmi lety vyznamenán organizací UNESCO.

„Jiráskův Hronov je nejstarší divadelní přehlídkou v Evropě a pravděpodobně i na světě. Byl založen roku 1931 v Hronově, rodišti spisovatele Aloise Jiráska. Na prvním ročníku se na Jiráskově Hronově uvedly pouze Jiráskovy divadelní hry, posléze padlo rozhodnutí, že na každém dalším ročníku musí být uvedena alespoň jedna velikánova hra, což platilo až do r. 1951. Zajímavé je, že se festivaly konaly i za 2. světové války, přestože nebyly německými okupačními úřady povoleny. Od roku 1991 program Jiráskova Hronova pravidelně obohacují špičková zahraniční neprofesionální divadla,“ uvádí organizátoři akce.

Loňský ročník zachycený ČT, zdroj:www.youtube.com

Dnes mají své místo na festivalu nejen klasické hry, ale také moderna. Letos se můžeme těšit například na Jiráskův Rok na vsi, Valerii a týden divů, Prokletí rodu Baskervillů aneb Pozor zlý pes! nebo Don Quijote z Doudleb.

Kromě představení mohou návštěvníci zavítat také do prostředí školy lidové tvořivosti, diskuzních klub, loutkové divadlo na přehlídku recitace, dětské dílničky a workshopy nebo nejrůznější přednášky. Podrobný program a podrobnosti ohledně vstupenek naleznete na oficiálních stránkách festivalu.

Více z LaCultury...

Co o sobě říci? Žiju v malebné krajince Vsetínských Beskyd a snad právě proto mám ráda spoustu věcí, které souvisí s přírodou. Jako skoro všichni Valaši, i já jsem hodně tvrdohlavá a stejně tak přátelská; ráda poznávám nové lidi a zkouším nové věci. V etapách relaxace (od programu motorová myš) pak není nad šálek lahodného maté a dobrou knihu s uchvacujícím příběhem.