Proč v nás některá jídla umí probudit pocit štěstí?

cover comfortfood audioshow, zdroj: www.audioteka.com
cover comfortfood audioshow, zdroj: www.audioteka.com

Martin Škoda provází pětidílnou audiosérií Comfort Food – Cizí jídla, známé chutě, jejíž námět zpracoval Vadim Kuskov. Režie se ujala Bela Schenková, zvukovou stránku ošetřili David Šindelář a Bojan Bojič. Pro členy svého klubu vydala Audiotéka.

Martin Škoda se vaření věnuje od dětství – jídlo pro něj součástí životního stylu. Ačkoli působí jako český food bloger, vede kuchařské kurzy, vaří v televizních pořadech a vede různé kampaně pro zlepšení kvality stravování, znát jej nejspíše budete především díky jeho kuchařce Škoda nevařit, která propojila jídlo s hudbou.

V rámci audiosérie Comfort Food představí posluchačům pětici tradičních jídel pro vybrané země. V každé kapitole se dozvíte nejen, jak si jídlo uvařit, ale také více o jeho tradici a významu – jedná se právě o propojování jídla a pocitu domácího štěstí, probouzející prostoupení hřejivým uvolněním a radost z chuti kvalitních surovin.

Další informace a ukázku k poslechu naleznete na stránkách vydavatele – zde.

logo, zdroj: www.audioteka.com
logo, zdroj: www.audioteka.com

Toto představení probíhá formou rozhovoru s odborníky na vybrané speciality, kteří je servírují v profesionálních kuchyních, které můžete v České republice navštívit. Povzbuzující sílu asijského ramenu probereme se Stanislavem Balážem (bistro Miska Ramen), severoitalské lasagne připraví Gian Francesco Pedone (bistro Fasú), tajemství dobrých slovenských halušek prozradí Václav Košář (Farma Košík), indickou kuchyni zastoupí Butter chicken dle Ilony Bansal (autorkou knihy Takhle chutná Indie) a domácí klasiku reprezentují Buchtičky s krémem vykouzlené Lukášem Pohlem (cukrárna Myšák). Kdypak jste je měli naposledy?

propagační video, zdroj: www.youtube.com (kanál audioteka.cz)

Každý díl trvá přes dvacet minut, je proložen hudebním podkresem, zakládá si na velmi kvalitní zvukové vyváženosti hlasu a zvukového pozadí (ať už hovoříme o hudbě nebo zvucích okolí). Hlas Martina Škody se velmi příjemně poslouchá nejen díky sympatické barvě hlasu a intonačnímu umění, ale i díky samotné osobnosti interpreta, díky které máte pocit, že jste zašli posedět na zajímavý rozhovor s přáteli. Právě pohodová uvolněnost je to, co pořad odlišuje od nejrůznějších kuchařek či jiných kulinářských pořadů, se kterými jsem se na téma kultury jídla setkala.

Pořad jsem poslouchala prostřednictvím mobilní aplikace AUDIOTÉKY, kterou jsem opěvovala už několikrát. Aplikace je zkrátka uživatelsky přívětivá a myslí na nejrůznější drobnosti (režim spánku, možnost přetočení, přepínání mezi okny, přehrávání na pozadí, možnost uložení pořadu do „knihovničky“ ad.).

cover comfortfood audioshow, zdroj: www.audioteka.com
cover comfortfood audioshow, zdroj: www.audioteka.com

 

Rate this post

Více z LaCultury...

  • Kompletní průvodce půstem30. ledna, 2022 Kompletní průvodce půstem Jak trvale zhubnout? Nabízí se nežrat Babišovy šmakulády plné moderních éček, soli a bůhví čeho. Nebo po vzoru našich předků se postit. V době konzumní to zní jako dobrá výzva s nádechem […]
  • Planta Sapiens4. února, 2023 Planta Sapiens Homo sapiens neboli, počkat, planta sapiens. Rostlina rozumná. Jak může být mrkev, pampeliška, rybíz, lípa a rostliny obecně rozumné? Mají snad mozek, kde sídlí rozum? Dokážou snad posílat […]
  • Jak zabránit klimatické katastrofě22. listopadu, 2022 Jak zabránit klimatické katastrofě Lidé mění přírodu k obrazu svému. Z divoké, autentické přírody se stává krajinou kulturní, pokud má-li štěstí. V horším případě je zalita do betonu. S radostí lidstvo likvidujeme všechny […]
  • Forbes srpen 202217. září, 2022 Forbes srpen 2022 V aplikaci Audiotéky každý měsíc vidím českou mutaci businessového magazínu Forbes. New Yorský magazín je obrovský pojem ve světě businessu.  Forbes mám zaškulkovaný jako prvotřídní […]
  • Čtyři tisíce týdnů aneb Time managment pro smrtelníky8. září, 2022 Čtyři tisíce týdnů aneb Time managment pro smrtelníky Absolvoval jsem bezpočet kurzů na time managment, abych se stal pánem času. Korporáty pro které jsem pracoval, nabyly dojmu, že jejich zaměstnanci měli umět skvěle řídit svůj čas. […]
  • Jak získat bystřejší mozek18. července, 2022 Jak získat bystřejší mozek Alzheimerová choroba, demence jsou obrovští strašáci pro lidi ve středním a pokročilejším věku života. Je těžké pozorovat často nezvratné změny v chování a osobnosti člověka, kterého […]
  • Ekonomické bubliny12. července, 2022 Ekonomické bubliny Kdyby ekonom Dominik Stroukal vydal svou knihu Ekonomické bubliny v USA, možná by se dmul pýchou, neboť jeho kniha by figurovala na předních příčkách v The New York Times Book Review. Jsem […]
  • Jak si dělat chytré poznámky13. května, 2022 Jak si dělat chytré poznámky Žijeme v době zamořené informacemi. Nikdy předtím člověka nebombardovalo tolik dat a informací jako dnes. Mohlo by se zdát, že napsat diplomku či odborný článek je dnes tak jednoduché, […]
  • Uč jako umělec1. května, 2022 Uč jako umělec Hodina hudební výchovy v páté třídě byla pro mě peklem. Paní "učitelka" si libovala v ponižování mutujících chlapců jasně dávala najevo, kdo je tady bosem. Zpívat kromě ní uměla Helenka a […]
  • Velká kniha o čakrách7. dubna, 2022 Velká kniha o čakrách Čakry, třetí oko, tantra, jóga byla dlouho v našich končinách v lepším případě opřené tajemstvím. V horším případě lidi, kteří se o myšlenkové směry pocházející z hinduismu, předmětem […]
  • Superpotraviny aneb Sousto za soustem ke zdraví21. března, 2022 Superpotraviny aneb Sousto za soustem ke zdraví Jsme experti na všechno co se týká ostatních. Máme jasný názor na očkování proti Covid, na ruskou invazi do Ukrajiny.  Jsme i experti na jídlo, na hubnutí, na ekologii. Jsme výborní módní, […]
  • Česká audiodetektivka Prameny Vltavy22. února, 2022 Česká audiodetektivka Prameny Vltavy Pomsta. Strach. Nejistota. Zapomnění. Hamižnost. Nenávist. Opuštěnost. To jsou jen některé z přísad  detektivního příběhu Prameny Vltavy, který bych se neostýchala zařadit také mezi […]

Co o sobě říci? Žiju v malebné krajince Vsetínských Beskyd a snad právě proto mám ráda spoustu věcí, které souvisí s přírodou. Jako skoro všichni Valaši, i já jsem hodně tvrdohlavá a stejně tak přátelská; ráda poznávám nové lidi a zkouším nové věci. V etapách relaxace (od programu motorová myš) pak není nad šálek lahodného maté a dobrou knihu s uchvacujícím příběhem.