Levné, zdravé a pěstitelsky nenáročné bylinky? Ochutnáte „plevel“ a neuvěříte…

obalka plevel na taliri, zdroj knihykazda.cz
obalka plevel na talirizdroj knihykazda.cz

Když jsem jako malá pomáhala na zahrádce spadalo do kategorie plevel všechno, co jsme na záhon nevysadili. Pak jsem se ale začala zajímat o bylinky a zjistila jsem, jak moc umí být užitečné rostlinky, na které jsme už zapomněli, a proto jim říkáme plevel. Jejich využití v dobře a „normálně“ vypadajících pokrmech i nápojích představuje kniha Plevel na talíři, jejíž autorkami jsou Susanne Hanschová a Elke Scharzerová.

Jakmile dojde na rostliny a zahraniční literaturu, naučila jsem se brát ohled na fráze typu „u nás běžně rostoucí…“. V knize Plevel na talíři jsem ale objevila jen „staré známé“ – používané planě rostoucí bylinky; rostliny, které nemilosrdně kartím na svých záhonech a kytky, které potkávám na procházkách.

„Divoké rostliny dokážou překvapit. Překypují mnoha minerály, vitaminy, stopovými prvky a sekundárními rostlinnými látkami jako chlorofyl, karotenoidy, flavonoidy nebo fytohormony,“ uvádí autorky na straně 11.

Pokud se rozhodnete rozšířit své gurmánské znalosti, rozhodně sbírejte jen rostliny, které bezpečně poznáte a rostou na bezpečných místech (bez chemického postřiku, stop moči psů z parku apod.).

Formát

Po dvou úvodních kapitolách následuje přehled „jedlého plevele“. Každá z 28 rostlin má svou dvoustranu, kde je uvedena pod českým i latinským názvem. Na  na níž najdete popisné informace, rozčleněné na poznávací znaky, tipy na zužitkování i návod, jak se rostliny případně zbavit. Následující dvoustrana pak nabízí dva recepty. Obě strany jsou pak bohatě proloženy barevnými fotografiemi.

Ukázku z knihy a další informace naleznete na stránkách nakladatelství KAZDA – zde.

logo, zdroj:www.knihykazda.cz
logo, zdroj:www.knihykazda.cz

V knize najdete kromě obsahu také abecední seznam rostlin a seznam receptů. Využita je i zadní záložka knihy a to jako klíč pro rozeznávání.

Plevel na taliri zdroj www.knihykazda.cz
Plevel na talíři zdroj www.knihykazda.cz

Celá brožovaná publikace je zpracována hravě a zároveň přehledně. Sází tak nejen na vizuální stránku, která si klade za cíl upoutat pozornost, ale také zve čtenáře k rychlému přelouskání pár řádků a jejich okamžitému vyzkoušení.

Závěrem

Jak už jsem naznačila v úvodu, vypadají recepty lákavě normálně. Co tím myslím? Inu stačí vyměnit třeba mátu za jetel nebo kopřivu a rozšířit si tak menu letních drinků nebo přihodit k hrubozrnné soli pár sedmikrásek a obohatit ji tak o další důležité minerály. Jsou to drobné změny, které si člověk nenápadně vsune do zajetých kolejí a přiblíží se tak původní domácí stravě.

Jak je totiž dobře známo, nejvhodnější pro organismus člověka je, když se může živit regionálními potravinami, protože mu dávají to, co v daném klimatu potřebuje. Ostatně kdysi mi někdo řekl, že na naší zahradě vždycky přirozeně roste nejhojněji to, co potřebujeme doplnit. U nás třeba meduňka na nervy a sedmikráska proti kašli=)

ilustrační obrázek, zdroj: www.pixabay.com
ilustrační obrázek, zdroj: www.pixabay.com

Více z LaCultury...

Co o sobě říci? V etapách relaxace (od programu motorová myš) pak není nad šálek lahodného maté a dobrou knihu s uchvacujícím příběhem.