Odpovědí je 55 receptů úspěšné německé blogerky Diany Rechserové v kuchařce LOW CARB pečení – Chléb, housky, bagety. Brožovanou publikaci s recepty nízkosacharidového stravování vydalo nakladatelství Grada.
Doporučuji nepřeskakovat úvodní kapitolu, která je určena neinformovaným nedočkavcům jako jsem já. Vysvětlí vám z jakých surovin pracovat (typy mouky, zahušťovadel a kypřících prostředků) a zároveň varuje před nabízejícími zkratkami, které mají své nevýhody. Odcituju vám jednu, kterou mě autorka načapala jako by mi četla myšlenky: „Pokud by někoho napadlo ušetřit tím, že jednoduše nahradí mandlovou mouku mletými mandlemi, měl by být opatrný. Zaprvé, většina druhů mandlové mouky je vyrobena z loupaných mandlí, proto má světlou barvu. Zadruhé, mandle neabsorbují tak dobře vodu díky vysokému obsahu tuků. Chléb navíc může začít rychle chutnat po marcipánu.“ (ukázka str. 14)
ilustrační obrázek, zdroj:www.pixabay.com
Ti, kdo se s LOW CARB již někdy setkali vědí, že se jedná o styl stravování, při kterém je omezen příjem sacharidů a kladen důraz na příjem bílkovin i zdravých tuků díky kvalitním potravinám, ideálně mimo průmyslové zpracování. Ruchserová s tímto typem diety začala před osmi lety kvůli diagnostikované cukrovce a na svém webu čtenářům radí, jak změnit jídelníček i jaká očekávání jsou reálná.
Brožovaná kuchařka LOW CARB pečení – Chléb, housky, bagety o 144 stranách nabízí 14 receptů na klasické pečivo, 12 receptů na speciální chleby, 9 receptů sladkého pečiva, 14 receptů pro občerstvení na párty a šestici pokrmů z chleba.
obsah knihy, zdroj: fotografie recenzního výtisku
Redakce vsadila na elegantní jednoduchost: jedna strana je věnována celostránkové barevné fotografii servírovaného pokrmu; druhou tvoří červený nadpis, seznam přísad a pracovní postup. U posledních dvou uvedených částí bych osobně uvítala výraznější písmo. Ačkoli jsem nemusela sáhnout po brýlích, připadal mi zvolený font tenký, hustý a drobný – náročný pro zaostřovaní během kuchtění.
U některých receptů najdete také tipy k přípravě (např. umístit na plechu ve větších rozestupech) a upozornění na další potřebné pomůcky pro přípravu (např. speciální formu na pečení). Naopak vodu (jakékoli teploty) v rozpisu surovin nenajdete. Pročtěte si tedy postup než se pustíte do pečení. Co se týče surovin je pro mě dostupnost surovin ohodnotitelná pokrčením ramen. Ačkoli se nejedná o produkty, které by se běžně vyskytovaly v naší domácnosti, není obtížné je zakoupit ve vybavenějších hypermarketech, zdravé výživě nebo přes e-shop.
ukázka z knihy, zdroj: fotografie recenzního výtisku
Další informace o knize naleznete na stránkách nakladatelství – zde.
logo GRADA, zdroj:www.grada.cz
Samotný postup je dobře rozčleněn. Každý odstavec je samostatným krokem zpracování, přičemž autorka neopomíná ani význam načasování konzumace. U LOW CARB je totiž důležité nechat hotový výrobek dobře vychladnout, abyste se zbavili zbytkové vlhkosti! Následně produkty skladujte pouze v lednici, nikoli jako „běžné pečivo“. Tak hurá do pečení!
low carb obálka, zdroj: www.grada.cz
Více z LaCultury...
13. června, 2023 Mami, mám hlad 2 Kolikrát denně slyšíte od dětí: mami, tati mám hlad. Dcerka s oblibou říká, že by si bříško dalo něco dobrého. Rodič vyjmenovává standardní pokrmy a dítko kýve nesouhlasně s hlavičkou a […]
25. června, 2022 Metabolický motor Dřepy, kliky, rychlé sprinty, proteiny. Očekávané výsledky nikde! Větší síla, pevnější tělo, ale ne a ne shodit přebytečné kila navíc. Chcete mít větší hruď, tvrdě jedete činky. Chcete mít […]
10. prosince, 2025 Huxley
Je noc. Prach se zvedá ze země jako duchové z dávných válek, zbrojní systémy tiše pulzují v šeru a svět, který kdysi patřil lidem, dnes připomíná spíš archeologickou naleziště […]
9. prosince, 2025 V pasti myšlenek
„Přestaňte přemýšlet o tom, jak přestat přemýšlet.“ – citace z knihy, str. 75 –
Jak porazit overthinking (nebo také ruminaci) nám poradí psycholožka Tereza Sladká ve své nové […]
9. prosince, 2025 12 strategií pro každou třídu ve věku AI
Představte si typickou třídu roku 2025. Na stolech leží tablety, žáci střídavě hledí do obrazovek a do tváří učitelů, školní Wi-Fi kolabuje ve chvílích, kdy ji potřebujete nejvíc. Pokud […]
8. prosince, 2025 Ještě nejsem pod zemí
Holly Jacksonová je proslulá britská autorka skvělých thrillerů, které se vyznačují zejména tím, že vás vtáhnou do děje a nepustí až do samotného konce. Přesně toto jsem zažila u její […]
6. prosince, 2025 Dcery květin: mexické dědictví
„Láska rozzáří srdce, ale květiny rozzáří tvůj život.“ – citace z knihy, str. 22 –
„Dcery květin“ s podtitulem „Mexické dědictví“ je prvním dílem plánované série o pěti ženách […]
4. prosince, 2025 Druhá
Česká autorka Barbora Scherf je známá jako influencerka na sociálních sítích a v současné době u nakladatelství Cosmopolis vychází její novelová prvotina pro dospělé s názvem […]
2. prosince, 2025 Lze za padesát dva týdnů objevit všechnu krásu světa?
Desetileté Moně do roka hrozí ztráta zraku. Proto ji každou středu její dědeček Henry po škole bere do galerie, aby se tu společně ponořili do jednoho uměleckého díla. Skoro rok tak Mona […]
19. listopadu, 2025 Máte rádi mangu? Naučte se ji kreslit a vytvořte své vlastní dílo
Máte rádi mangu a chtěli byste se ji naučit kreslit, ale brzdí vás strach, že to nezvládnete? Dobrou zprávou je že naučit se základy kreslení mangy není těžké, a tak to jistě zvládnete […]