Odpovědí je 55 receptů úspěšné německé blogerky Diany Rechserové v kuchařce LOW CARB pečení – Chléb, housky, bagety. Brožovanou publikaci s recepty nízkosacharidového stravování vydalo nakladatelství Grada.
Doporučuji nepřeskakovat úvodní kapitolu, která je určena neinformovaným nedočkavcům jako jsem já. Vysvětlí vám z jakých surovin pracovat (typy mouky, zahušťovadel a kypřících prostředků) a zároveň varuje před nabízejícími zkratkami, které mají své nevýhody. Odcituju vám jednu, kterou mě autorka načapala jako by mi četla myšlenky: „Pokud by někoho napadlo ušetřit tím, že jednoduše nahradí mandlovou mouku mletými mandlemi, měl by být opatrný. Zaprvé, většina druhů mandlové mouky je vyrobena z loupaných mandlí, proto má světlou barvu. Zadruhé, mandle neabsorbují tak dobře vodu díky vysokému obsahu tuků. Chléb navíc může začít rychle chutnat po marcipánu.“ (ukázka str. 14)
Ti, kdo se s LOW CARB již někdy setkali vědí, že se jedná o styl stravování, při kterém je omezen příjem sacharidů a kladen důraz na příjem bílkovin i zdravých tuků díky kvalitním potravinám, ideálně mimo průmyslové zpracování. Ruchserová s tímto typem diety začala před osmi lety kvůli diagnostikované cukrovce a na svém webu čtenářům radí, jak změnit jídelníček i jaká očekávání jsou reálná.
Brožovaná kuchařka LOW CARB pečení – Chléb, housky, bagety o 144 stranách nabízí 14 receptů na klasické pečivo, 12 receptů na speciální chleby, 9 receptů sladkého pečiva, 14 receptů pro občerstvení na párty a šestici pokrmů z chleba.
Redakce vsadila na elegantní jednoduchost: jedna strana je věnována celostránkové barevné fotografii servírovaného pokrmu; druhou tvoří červený nadpis, seznam přísad a pracovní postup. U posledních dvou uvedených částí bych osobně uvítala výraznější písmo. Ačkoli jsem nemusela sáhnout po brýlích, připadal mi zvolený font tenký, hustý a drobný – náročný pro zaostřovaní během kuchtění.
U některých receptů najdete také tipy k přípravě (např. umístit na plechu ve větších rozestupech) a upozornění na další potřebné pomůcky pro přípravu (např. speciální formu na pečení). Naopak vodu (jakékoli teploty) v rozpisu surovin nenajdete. Pročtěte si tedy postup než se pustíte do pečení. Co se týče surovin je pro mě dostupnost surovin ohodnotitelná pokrčením ramen. Ačkoli se nejedná o produkty, které by se běžně vyskytovaly v naší domácnosti, není obtížné je zakoupit ve vybavenějších hypermarketech, zdravé výživě nebo přes e-shop.
Další informace o knize naleznete na stránkách nakladatelství – zde.
Samotný postup je dobře rozčleněn. Každý odstavec je samostatným krokem zpracování, přičemž autorka neopomíná ani význam načasování konzumace. U LOW CARB je totiž důležité nechat hotový výrobek dobře vychladnout, abyste se zbavili zbytkové vlhkosti! Následně produkty skladujte pouze v lednici, nikoli jako „běžné pečivo“. Tak hurá do pečení!
Více z LaCultury...
13. června, 2023 Mami, mám hlad 2 Kolikrát denně slyšíte od dětí: mami, tati mám hlad. Dcerka s oblibou říká, že by si bříško dalo něco dobrého. Rodič vyjmenovává standardní pokrmy a dítko kýve nesouhlasně s hlavičkou a […]
25. června, 2022 Metabolický motor Dřepy, kliky, rychlé sprinty, proteiny. Očekávané výsledky nikde! Větší síla, pevnější tělo, ale ne a ne shodit přebytečné kila navíc. Chcete mít větší hruď, tvrdě jedete činky. Chcete mít […]
30. října, 2024 Knihy, volnost a láska
Rebecca Raisin je autorkou romancí čerpajících z příběhů žen, které se odvážily plnit svůj sen, ať už jim život nastražil do cesty jakékoli překážky. Nakladatelství COSMOPOLIS vydává […]
26. října, 2024 Zmizelá místa
Klára Houšková přichází s neocenitelnou publikací s názvem „Zmizelá místa“ uvádějící obce, osady, města a další lokality v Čechách a na Moravě, jež v minulosti z různých důvodů […]
15. října, 2024 Finanční trhy od Oldřicha Rejnuše – Klíčový průvodce světem financí Kniha „Finanční trhy“ od Oldřicha Rejnuše, vydaná nakladatelstvím Grada, je bezpochyby jednou z nejkomplexnějších publikací zaměřených na problematiku finančních trhů v českém jazyce. […]
4. října, 2024 Hlavně všechno přežít Kniha „Hlavně všechno přežít“ (v originále „How to Survive Everything“), napsaná Ewanem Morrisonem, je fascinující a napínavý thriller, který vás vtáhne do světa plného nejistoty, přežití […]
3. října, 2024 Tobě: Zeptej se Zenu Kniha „Tobě: Zeptej se Zenu“ (v originále „An Dich“) od Kódó Sawakiho, jednoho z nejvýznamnějších mistrů zenu 20. století, je duchovním průvodcem, který nás vede k hlubšímu pochopení sebe […]
29. září, 2024 Kouzlení – Náramek přátelství Kniha „Kouzlení: Náramek přátelství“ (v originále „Emerald and the Friendship Bracelet (Pixie Magic 1)“) od populární autorky Daisy Meadowsové, s krásnými ilustracemi od Jo Lindleyové, je […]
25. srpna, 2024 Obrazový průvodce nejkrásnějšími parky ČR recenze knihy Histrocké zahrady: Nejkrásnější parky a zámecké zahrady v Čechách a na Moravě, autor knihy: Petr Dvořáček, nakladatelství: GRADA
24. srpna, 2024 Do přírody s kapesním atlasem?
Atlasy rostlin obvykle najdete v knihovničkách studentů/učitelů přírodovědných oborů anebo u nadšenců do tvorby zahrad. Navzdory internetovým databázím mají papírové knižní sbírky stále […]
15. srpna, 2024 Kolik barev má štěstí?
Devadesátník Algernon žije poklidný život. Jeho svět se ale obrátí naruby, když se mu ozve jeho dcera Helena a požádá ho, aby u něj mohla dočasně zůstat i se svou dcerou a jeho vnučkou […]
11. srpna, 2024 Procházky Prahou Kláry Hášové
Zajímá vás Praha? Sáhněte po knize Procházky Prahou Kláry Hášové. Díky jejim stránkám si budete moct prohlédnout mramorovou mísu levitující nad trávníkem v zahradách Pražského hradu, […]
Co o sobě říci? Žiju v malebné krajince Vsetínských Beskyd a snad právě proto mám ráda spoustu věcí, které souvisí s přírodou. Jako skoro všichni Valaši, i já jsem hodně tvrdohlavá a stejně tak přátelská; ráda poznávám nové lidi a zkouším nové věci. V etapách relaxace (od programu motorová myš) pak není nad šálek lahodného maté a dobrou knihu s uchvacujícím příběhem.