Paleo kuchařka pro všechny, kdo chtějí dobře jíst

O paleu jste už pravděpodobně slyšeli. Současný dietní trend, který zatím úspěšně odolává neúprosnému víru času, a na rozdíl od jiných „sezónních” diet se tváří, že se ještě nějakou chvíli bude hřát na výsluní. Nechci zde detailně rozebírat základní principy, takže jen pár informací pro neznalé — tento způsob životosprávy (ano, paleo nezahrnuje jen jídelníček, je to životní styl) vychází z premisy, že naše kultura se vyvíjí rychleji než naše fyzická schránky. Ty se nestíhají vyrovnávat s moderním technologicky „obohacenými“ potravinami a příjmem stravy plné obilovin, mléčných výrobků a cukru trpí.

Paleo jídelníček je založen na potravě pravěkých lovců a sběračů, a nezahrnuje tedy produkty získané kultivací, ať už rostlin, nebo živočichů. Ačkoliv k tomu výše uvedené možná svádí, neznamená to, že začnete hltat syrové maso a hledat po lesích kořínky. Budete denně konzumovat maso (samozřejmě řádně tepelně upravené), kvalitní tuky a kvanta zeleniny. Rozhodnete-li se stát paleo jedlíkem, musíte ale zcela zapomenout na pečivo a obiloviny v jakékoliv jiné podobě, mléčné výrobky, luštěniny a vůbec průmyslově zpracovanou potravu.

Nezbytný úvod k nové paleo kuchařce Dobře živeni máme za sebou, a můžeme se tak vrhnout na kritiku samotné knihy. Kuchařka pro vyznavače výše uvedeného životního stylu je na našem trhu zatím spíš výjimkou, což samo o sobě bezpochyby zařadí toto dílo mezi bestsellery „žánru.“  Dobrou zprávou je také , že kuchařka je kompletně kompatibilní s paleo biblí Jídlo na prvním místě, která vyšla u nakladatelství Jan Melvil publishing stejně jako právě recenzovaná kniha. Vizuálně velmi působivá a na omak příjemná obálka je předzvěstí povedené grafické stylizace, ve které se celá kniha nese. Může se to zdát na první dojem nepodstatné, ale vybroušená grafika, vtipné fotografie a lákavě naaranžované a nafocené pokrmy dodávají knize hravost a půvab, kvůli kterému ji budete chtít vzít znovu do ruky, až se budete rozhodovat, co budete zítra vařit k obědu.

ukázka z knihy zdroj.www.klubknihomolu.cz
ukázka z knihy
zdroj.www.melvil.cz

Autorka Melissa Joulwanová, ač Američanka, v sobě mísí italskou a libanonskou krev, a na receptech se to pochopitelně muselo podepsat. Exotické chuti pokrmů je dosaženo nikoliv nedostupnými ingrediencemi  — ani u nás již není problém sehnat koření jako římský kmín, koriandr nebo kokosový olej  — a Melissa ukazuje, jak je působivě skloubit s náloží propečených bílkovin nebo dálným orientem vonícími saláty. Bohužel to neplatí úplně stoprocentně, netuším třeba, kde se dá v městě kde bydlím sehnat taková „jícama“. Mnohé z receptů jsou „rychlovky,” jejichž přípravou rozhodně nezabijete půl dne, a autorka uvádí i návod, jak vařením jednou týdně ušetřit ještě více drahocenného času.

Osobně nejsem zastáncem paleo diety, a proto mohu (z pozice nadšeného kuchaře-amatéra) konstatovat, že kniha má co nabídnout i lidem stravujícím se dietou zahrnující běžné zdroje sacharidů. Průměrnému strávníkovi určitě neuškodí tu a tam nějaká ta paleo večeře, už třeba jen proto, že výrazně navýší denní příjem zeleniny. Sama Melissa vybízí k tomu, aby se čtenář-kuchař zamyslel nad tím, co by se dalo udělat jinak, a tak jsem si vyzkoušel některé recepty v poněkud klasičtější úpravě — s přílohou v podobě rýže nebo brambor (ty už mimochodem paleo povoluje), a ani tak recepty neztrácejí na svém kouzlu.

Ať už se snažíte dosáhnout lepšího zdraví a fyzičky za pomoci pravěké diety nebo jen rádi zkoušíte vařit nové věci (s trochou exotické chuti), Dobře živeni si místo na vaší kuchyňské polici bezpochyby najde. Na překlad už čeká druhý díl, kterého se také doufám ujmou Melvilové, takže neváhejte a pusťte se do prvního, ať se máte na co těšit.

Melissa Joulwanová: Dobře živeni

Jan Melvil publishing, 2014

str. 176, brožovaná

Rate this post

Více z LaCultury...

  • Optimismem za lepší svět 27. prosince, 2014 Optimismem za lepší svět Jste pozitivně naladěni? Dnes budeme recenzovat listopadovou novinku nakladatelství Jan Melvil Publishing. Originál napsaný americkým profesorem psychologie Martinem Seligmanem s titulem […]
  • Revoluční poznatky v psychologii přesvědčování. Co dokazují studie?10. února, 2018 Revoluční poznatky v psychologii přesvědčování. Co dokazují studie? Pokud se řadíte k jedincům, které zajímá, jak ovlivňovat ostatní nebo jak s nimi dokonce manipulovat, měli byste na chvíli zpozornět. Kniha nesoucí trochu krkolomný název Před-svědčování […]
  • Obhajoba tichého hloubání18. července, 2015 Obhajoba tichého hloubání V této recenzi se vrátíme k jednomu sice ne úplně aktuálnímu titulu, který ovšem stojí za pozornost. Zbystřit by měli zejména lidé se sklony k introverzi, kteří podle autorky Susan Cainové […]
  • Budoucnost je teď. Ale co bude zítra?11. července, 2015 Budoucnost je teď. Ale co bude zítra? Nakladatelství Jan Melvil Publishing uvedlo v květnu 2015 na knižní trh novinku Druhý věk strojů amerických akademiků Erika Brynjolfssona a Andrewa McAfeeho. Kniha se stala New York Times […]
  • Ententýky, tři papriky; paleo, raw, ať jsem zdráv3. května, 2015 Ententýky, tři papriky; paleo, raw, ať jsem zdráv Jak pravil německý filosof Walter Benjamin: „Být šťastný znamená znát se a moc se sebe neděsit.“ V poslední době je knižní trh plný publikací, které mají člověku pomoci s osobním rozvojem, […]
  • Čtyřhodinový projekt potřetí. Tentokrát s cílem udělat z vás šéfkuchaře. 8. března, 2014 Čtyřhodinový projekt potřetí. Tentokrát s cílem udělat z vás šéfkuchaře. Jeden kamarád kuchař (shodou okolností stejně jako Tim ze San Francisca) mi řekl, že když začínal s vařením, četl jen kuchařky s mnoha obrázky. Když získal nějaké zkušenosti, přesedlal na […]
  • Pustit děti do kuchyně? Ano!25. listopadu, 2022 Pustit děti do kuchyně? Ano! Mnozí z vás již určitě slyšeli o metodě Montessori, která podporuje samostatnost dětí. S myšlenkou, že děti mohou být samy sobě učiteli, dostanou-li příležitost, pracuje také španělská […]
  • Vyrobte si svou krabičkovou dietu19. července, 2022 Vyrobte si svou krabičkovou dietu Možná, že to máte stejně - čím jsem starší, tím víc vnímám, že zdraví jde ruku v ruce s mým jídelníčkem. Zjišťuju, jak je užitečné mít přehled o tom, co jím. A taky bojuju s tím, co pořád […]
  • Jak jíst méně sacharidů a nemuset se vzdát křupavého pečiva?14. července, 2022 Jak jíst méně sacharidů a nemuset se vzdát křupavého pečiva? Odpovědí je 55 receptů úspěšné německé blogerky Diany Rechserové v kuchařce LOW CARB pečení - Chléb, housky, bagety. Brožovanou publikaci s recepty nízkosacharidového stravování vydalo […]
  • Metabolický motor25. června, 2022 Metabolický motor Dřepy, kliky, rychlé sprinty, proteiny. Očekávané výsledky nikde! Větší síla, pevnější tělo, ale ne a ne shodit přebytečné kila navíc. Chcete mít větší hruď, tvrdě jedete činky. Chcete mít […]
  • Toulky Evropou17. února, 2022 Toulky Evropou Rozvolňuje se! Covid se transformoval na běžnou rýmečku. My, Evropané, zas můžeme svobodně žít! Na jaře odhodíme respirátory, roušky. Nadechneme se. Konečně se zbavíme okovů a budeme […]
  • Romantický pohled na Zdislavu z Lemberka28. ledna, 2022 Romantický pohled na Zdislavu z Lemberka Kniha Zdislava z Lemberka je o životě jedné z nejzáhadnějších žen naší minulosti. Příběh je zasazen do prostředí, kdy na trůnu sedí Přemysl Otakar I. a vlády se pomalu ujímá jeho syn […]

Studovaný žurnalista, povoláním marketér, ve volném čase muzikant a čtenář. Nejraději čtu a recenzuji knihy o vědě, osobním rozvoji a biografie.