Paleo kuchařka pro všechny, kdo chtějí dobře jíst

O paleu jste už pravděpodobně slyšeli. Současný dietní trend, který zatím úspěšně odolává neúprosnému víru času, a na rozdíl od jiných „sezónních” diet se tváří, že se ještě nějakou chvíli bude hřát na výsluní. Nechci zde detailně rozebírat základní principy, takže jen pár informací pro neznalé — tento způsob životosprávy (ano, paleo nezahrnuje jen jídelníček, je to životní styl) vychází z premisy, že naše kultura se vyvíjí rychleji než naše fyzická schránky. Ty se nestíhají vyrovnávat s moderním technologicky „obohacenými” potravinami a příjmem stravy plné obilovin, mléčných výrobků a cukru trpí.

Paleo jídelníček je založen na potravě pravěkých lovců a sběračů, a nezahrnuje tedy produkty získané kultivací, ať už rostlin, nebo živočichů. Ačkoliv k tomu výše uvedené možná svádí, neznamená to, že začnete hltat syrové maso a hledat po lesích kořínky. Budete denně konzumovat maso (samozřejmě řádně tepelně upravené), kvalitní tuky a kvanta zeleniny. Rozhodnete-li se stát paleo jedlíkem, musíte ale zcela zapomenout na pečivo a obiloviny v jakékoliv jiné podobě, mléčné výrobky, luštěniny a vůbec průmyslově zpracovanou potravu.

Nezbytný úvod k nové paleo kuchařce Dobře živeni máme za sebou, a můžeme se tak vrhnout na kritiku samotné knihy. Kuchařka pro vyznavače výše uvedeného životního stylu je na našem trhu zatím spíš výjimkou, což samo o sobě bezpochyby zařadí toto dílo mezi bestsellery „žánru.”  Dobrou zprávou je také , že kuchařka je kompletně kompatibilní s paleo biblí Jídlo na prvním místě, která vyšla u nakladatelství Jan Melvil publishing stejně jako právě recenzovaná kniha. Vizuálně velmi působivá a na omak příjemná obálka je předzvěstí povedené grafické stylizace, ve které se celá kniha nese. Může se to zdát na první dojem nepodstatné, ale vybroušená grafika, vtipné fotografie a lákavě naaranžované a nafocené pokrmy dodávají knize hravost a půvab, kvůli kterému ji budete chtít vzít znovu do ruky, až se budete rozhodovat, co budete zítra vařit k obědu.

ukázka z knihy zdroj.www.klubknihomolu.cz
ukázka z knihy
zdroj.www.melvil.cz

Autorka Melissa Joulwanová, ač Američanka, v sobě mísí italskou a libanonskou krev, a na receptech se to pochopitelně muselo podepsat. Exotické chuti pokrmů je dosaženo nikoliv nedostupnými ingrediencemi  — ani u nás již není problém sehnat koření jako římský kmín, koriandr nebo kokosový olej  — a Melissa ukazuje, jak je působivě skloubit s náloží propečených bílkovin nebo dálným orientem vonícími saláty. Bohužel to neplatí úplně stoprocentně, netuším třeba, kde se dá v městě kde bydlím sehnat taková „jícama”. Mnohé z receptů jsou „rychlovky,” jejichž přípravou rozhodně nezabijete půl dne, a autorka uvádí i návod, jak vařením jednou týdně ušetřit ještě více drahocenného času.

Osobně nejsem zastáncem paleo diety, a proto mohu (z pozice nadšeného kuchaře-amatéra) konstatovat, že kniha má co nabídnout i lidem stravujícím se dietou zahrnující běžné zdroje sacharidů. Průměrnému strávníkovi určitě neuškodí tu a tam nějaká ta paleo večeře, už třeba jen proto, že výrazně navýší denní příjem zeleniny. Sama Melissa vybízí k tomu, aby se čtenář-kuchař zamyslel nad tím, co by se dalo udělat jinak, a tak jsem si vyzkoušel některé recepty v poněkud klasičtější úpravě — s přílohou v podobě rýže nebo brambor (ty už mimochodem paleo povoluje), a ani tak recepty neztrácejí na svém kouzlu.

Ať už se snažíte dosáhnout lepšího zdraví a fyzičky za pomoci pravěké diety nebo jen rádi zkoušíte vařit nové věci (s trochou exotické chuti), Dobře živeni si místo na vaší kuchyňské polici bezpochyby najde. Na překlad už čeká druhý díl, kterého se také doufám ujmou Melvilové, takže neváhejte a pusťte se do prvního, ať se máte na co těšit.

Melissa Joulwanová: Dobře živeni

Jan Melvil publishing, 2014

str. 176, brožovaná

Více z LaCultury...

  • Optimismem za lepší svět 27. Prosinec, 2014 Optimismem za lepší svět Jste pozitivně naladěni? Dnes budeme recenzovat listopadovou novinku nakladatelství Jan Melvil Publishing. Originál napsaný americkým profesorem psychologie Martinem Seligmanem s titulem […]
  • Revoluční poznatky v psychologii přesvědčování. Co dokazují studie?10. Únor, 2018 Revoluční poznatky v psychologii přesvědčování. Co dokazují studie? Pokud se řadíte k jedincům, které zajímá, jak ovlivňovat ostatní nebo jak s nimi dokonce manipulovat, měli byste na chvíli zpozornět. Kniha nesoucí trochu krkolomný název Před-svědčování […]
  • Obhajoba tichého hloubání18. Červenec, 2015 Obhajoba tichého hloubání V této recenzi se vrátíme k jednomu sice ne úplně aktuálnímu titulu, který ovšem stojí za pozornost. Zbystřit by měli zejména lidé se sklony k introverzi, kteří podle autorky Susan Cainové […]
  • Budoucnost je teď. Ale co bude zítra?11. Červenec, 2015 Budoucnost je teď. Ale co bude zítra? Nakladatelství Jan Melvil Publishing uvedlo v květnu 2015 na knižní trh novinku Druhý věk strojů amerických akademiků Erika Brynjolfssona a Andrewa McAfeeho. Kniha se stala New York Times […]
  • Ententýky, tři papriky; paleo, raw, ať jsem zdráv3. Květen, 2015 Ententýky, tři papriky; paleo, raw, ať jsem zdráv Jak pravil německý filosof Walter Benjamin: „Být šťastný znamená znát se a moc se sebe neděsit.“ V poslední době je knižní trh plný publikací, které mají člověku pomoci s osobním rozvojem, […]
  • Čtyřhodinový projekt potřetí. Tentokrát s cílem udělat z vás šéfkuchaře. 8. Březen, 2014 Čtyřhodinový projekt potřetí. Tentokrát s cílem udělat z vás šéfkuchaře. Jeden kamarád kuchař (shodou okolností stejně jako Tim ze San Francisca) mi řekl, že když začínal s vařením, četl jen kuchařky s mnoha obrázky. Když získal nějaké zkušenosti, přesedlal na […]
  • The Freelance Way28. Září, 2019 The Freelance Way Nejzásadnějšími knihami o mikropodnikání jsou pro mě Startup za pakatel od Chrise Guillebeau, který mi ukázal, že podnikat jde opravdu s málem, a kniha od Roberta Vlacha Na Volné […]
  • Coldplay oslavili dvacet let dokumentem, v němž odhalují své pravé já8. Leden, 2019 Coldplay oslavili dvacet let dokumentem, v němž odhalují své pravé já Velkolepá světelná show, vykřičené hlasivky a slzy. To zažije každý, kdo se vydá na koncert popové ikony Coldplay. Dokument A Head Full Of Dreams mapuje dvacetiletý vývoj kapely od úplných […]
  • Dorty – albatros12. Listopad, 2018 Dorty – albatros Lucie Dvořáková alias mladá blogerka Chez Lucie vydala nedávno svou první kuchařku. Hlavním tématem jsou světové dorty rafinovaných chutí. Když jsem prozkoumávala její blog, nemohla jsem […]
  • Někdo to rád chilli1. Září, 2018 Někdo to rád chilli Někdo to rád horké, někdo zas rád chilli. Chilli paprička, známá také jako feferonka nebo též kayenský pepř či kajenský pepř. Tolik názvů máme v češtině pro velmi peprné papričky, které […]
  • Luštěniny nejsou na p*d4. Březen, 2018 Luštěniny nejsou na p*d Mexické fazole, čočka na kyselo, hrachovka… tak tahle luštěninová jídla se v naší polo-vegetariánské kuchyni objevovala ve jménu luštěninového zpestření jídelníčku. Internetové […]
  • Chceš v životě uspět? Budeš potřebovat Houževnatost16. Prosinec, 2017 Chceš v životě uspět? Budeš potřebovat Houževnatost Takovým titulkem je možné shrnout sdělení, které Angela Duckworth předává čtenářům ve své knize Houževnatost. Kniha vyšla v českém překladu v brněnském nakladatelství Melvil. Jak je již […]

Studovaný žurnalista, povoláním marketér, ve volném čase muzikant a čtenář. Nejraději čtu a recenzuji knihy o vědě, osobním rozvoji a biografie.

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*