Pustina zvaná mír

files e 5368 pustina zvana mir
Obálka knihy, Zdroj: hostbrno.cz

Na hranici mocného Teikskalánu se vesmírná flotila potýká s tajemnými mimozemšťany v prstencových lodích, kteří se objevují neznámo odkud. Velitelka Devaterá Ibiška se obrací na ministerstvo informací, aby poslalo vyjednavače. Na vlajkovou loď tak přilétá vyslankyně Trojí Posidonie a o pomoc požádá i svou přítelkyni Mahit Dzmarovou.

Mahit vracející se z Teikskalánu má strach, že ji strážci odkazu potrestají za její chování ve Městě. Proto přijme nabídku Trojí Posidonie a před nebezpečím se ukryje přímo na válečnou frontu. Dokáže ale zvládnout komunikaci s mimozemšťany, když je pro ni těžké domluvit se i s přítelkyní, k níž chová rozporuplné city? A lze se vůbec dohodnout s civilizací, jejíž jazyk je tak odporný, že se lidem při pouhém poslechu krátké nahrávky dělá špatně od žaludku?

Knihu Pustina zvaná mír, která je pokračováním úspěšného románu Vzpomínka zvaná říše, napsala americká autorka Arkady Martine. Pod tímto pseudonymem se ukrývá AnnaLinden Weller, která působí jako historička byzantské říše a urbanistka. V současné době pracuje jako poradkyně na ministerstvu energetiky, nerostných surovin a přírodních zdrojů Nového Mexika a věnuje se zmírňování klimatických změn a udržitelnosti. Ve své tvorbě se zabývá především politikou hranic, rétorikou, propagandou a okrajovými oblastmi světa. Její knihy v českém překladu vydává Nakladatelství Host.

Arkady Martine je mimořádně talentovaná spisovatelka. Její příběhy vynikají originalitou, propracovaností, neotřelými nápady a skvělým stylem psaní a nechybí ani hrdinky a hrdinové, které si zamilujete. Svět, který vytvořila, je bohatý a promyšlený. To platí pro jeho politiku, kulturu, tradice i historii. Tento úžasný vesmír obývají postavy, které nejsou černobílé, nýbrž morálně šedivé, díky čemuž je snadné se s nimi ztotožnit. Protože – ruku na srdce – nikdo není dokonale hodný ani pořád nedělá pouze správná rozhodnutí.

Zajímavý je i realistický popis dění na válečné frontě. Nejde o soubor akčních sekvencí, jak je zvykem, ale o netypický pohled na válku, který přináší spoustu podnětů k zamyšlení. Velkou roli zde hrají i politické intriky, navazování spojenectví, které mohou být kdykoliv zničeny, zrada, komplikované vztahy, poetická hra se slovy, předsudky, snaha překonat na první pohled nepřekonatelné rozdíly a také trochu romantiky. Nechybí ani dějové zvraty, které vás budou nutit číst dál a dál. I když zde autorka rozvíjí hned několik příběhových linek, zvládla román dovést do smysluplného a logického konce, což ocení každý čtenář, který propadl kouzlu této netradiční space opery.

files e 5368 pustina zvana mir
Obálka knihy, Zdroj: hostbrno.cz

Více z LaCultury...

"Nikdy nejsi moc starý na to, abys mohl začít znovu snít nebo se vydat za dalším cílem." C.S. Lewis