Pamlsky posluchačů Radiožurnálu

Pochoutkovy rok
Pochoutkovy rok, zdroj:https://www.radioteka.cz/detail/CRo_adm_563957/Patrik-Rozehnal-Pochoutkovy-rok

Kdysi jsem byla přesvědčena, že kdekoli se dají naladit dvě stanice –  ČR1 Radiožurnál a ČR2 Vltava. Radiožurnál je stanicí, která má v ČR dlouholetou tradici a stále se těší přízni posluchačů. Mezi jejich pořady patří také kuchařská soutěž Pochoutkový rok. Zdařilé recepty najdete také v knize Pochoutkový rok, kterou vydává nakladatelství Radioservis. 

Kuchařská soutěž Pochoutkový rok se začala vysílat v roce 2017. Posluchači do ní mohou přihlásit svůj osvědčený rodinný recept, který se u nich předává z generace na generaci. Nezáleží přitom zda se jedná o zákusky, polévky či hlavní chod. Jelikož jde o první kuchařskou knihu vycházející z tohoto pořadu, je v ní zařazeno 120 receptů ze všech tří ročníků soutěže. „Rozděleny jsou na slané (1-52) a sladké (53-120). Jde o nejrůznější chuťovky, polévky, masové i bezmasé pokrmy, sladké koláče, kynuté buchty a další tradiční české, moravské a slezské speciality,“ píše se v anotaci knihy. Dále v knize naleznete devatero receptů poroty.

Porota

Recepty vybrala soutěžní porota složená ze šéfkuchařů Jaroslava Sapíka a Pavla Pospíšila a vášnivé kuchařky a milovnice jídla- herečky Nadi Konvalinkové.

Jaroslav Sapík se vaření profesionálně věnuje již od roku 1967 a vydal také čtyři knihy spojené s jídlem –  Česká kuchyně je klasa (2005), Čtyři roční období na talíři (2016), Můj divotvorný hrnec a Můj divotvorný hrnec – když česká kuchyně žije (2012). Čtenářský portál Databázeknih.cz o něm píše, že je „je zarytým obhájcem české kuchyně o které tvrdí, že je nutné vrátit ji do té pozice, kterou zastávala ještě na počátku minulého století, kdy s úspěchem soutěžila s Vídní i Budapeští a držela krok s Paříží. V roce 2009 založil, vlastně obnovil Československý svaz kuchařů, který byl před druhou světovou válkou nuceně ukončen.

Pavel Pospíšil získal za své kuchařské dovednosti Michelinskou hvězdu. I na jeho autorském kontě už jsou dvě samostatné kuchařky – Fešák nie som, ale varit viem! (2015) a Moje cesta k Michelimu (2018). Nicméně autorem knihy Pochoutkový rok je moderátor Radiožurnálu Patrik Rozehnal.

Ukázky z pořadu Pochoutkový rok si můžete poslechnout zde.

Přihlásíte se i Vy?

Pokud najdete ve svých domácích kuchařkách tradiční rodinný recept, který bude navíc krajovou specialitou (valašská kyselice, chodské koláče, krkonošské kyselo atp.), určitě se přihlaste do dalšího ročníku Pochoutkového roku. Ty nejzajímavější recepty, které vybere porota složená ze šéfkuchařů Pavla Pospíšila a Jaroslava Sapíka a herečky a vášnivé kuchařky Nadi Konvalinkové, vám představí Patrik Rozehnal každou neděli (10:04 – 11:00, resp. 21:04 – 22:00) v pořadu Pochoutkový rok a také je najdete na našem webu. Přihlaste se do soutěže Pochoutkový rok 2020 a vyhrajte nové vybavení do kuchyně v celkové hodnotě 100 000 korun,“ zvou pořadatelé soutěže na stránkách Českého rozhlasu. Podrobné informace o pravidlech  i aktuality ohledně vysílání letošního ročníku naleznete zde.

recept Nadi Konvalinkové, zdroj: www.youtube.com (kanál Český rozhlas – pochoutkový rok)

 

Jak vypadá kuchařka?

Má sympatické  menší (téměř čtvercové)rozměry, polopevnou vazbu, křídový papír a kvalitní grafiku fotografií hotových výrobků. Samotný recept zábírá 1-2 strany. Vedle nadpisu v oranžovém lemu stránky je umístěna čtvercová fotografie. Pod názvem receptu je barevně zapsáno jméno autora a město, odkud recept pochází. Dále je zde tučný sloupec se surovinami a následuje postup, jehož kroky jsou rozčleněny do odstavců a přehledně očíslovány barevným indexem.

IMG 20200613 170557
seznam sladkých receptů, zdroj: vlastní foto

Tím, že se jedná o recepty takříkajíc „z lidu“ patří mezi jejich klady i dobrá dostupnost a známost surovin, jakož i poměrně nenáročná příprava. Možná může být drobně matoucí skutečnost, že se v knize nachází několik obsahů: souhrnný obsah oddělující pouze tři hlavní kapitoly a následně podrobný obsah s recepty umístěné na počátku každé kapitoly (viz obrázky).

IMG 20200613 170507
Seznam slaných receptů, zdroj: vlastní foto

 

Pochoutkovy rok
Pochoutkovy rok, zdroj:www.radioteka.cz

Více z LaCultury...

  • 24. listopadu, 2017 Autogramiáda Anderle & Novotný Ve čtvrtek 30.11.2017 proběhne v prodejně Českého rozhlasu na Vinohradské 12 společná autogramiáda malíře Jiřího Anderleho a básníka Františka Novotného. „Láska za lásku je série […]
  • Na křídlech vážky30. března, 2016 Na křídlech vážky Joe a Emily žijí ve šťastném manželství, ale svět se zhroutí, když Emily zemře.
  • Skryté investiční poklady od Daniela Gladiše – Průvodce světem hodnotového investování16. února, 2025 Skryté investiční poklady od Daniela Gladiše – Průvodce světem hodnotového investování V českém investičním světě je jen málo autorů, kteří dokáží své zkušenosti a strategie předat tak srozumitelně a zároveň hluboce analyticky jako Daniel Gladiš. Jeho nová kniha Skryté […]
  • Chmýří pampelišky26. září, 2024 Chmýří pampelišky Neskutečně inspirativní rozjímání nad životem samotným. Jak strašně pomíjivý je. Jak se lidé kolem nás objevují a zase mizí. Zůstávají jen ti opravdoví – v srdci, ve vzpomínkách. Roman […]
  • Sam Rockwell si podmanil Měsíc13. dubna, 2010 Sam Rockwell si podmanil Měsíc Tvůrčí prostor člověka na planetě zemi má nekonečno možností a nikdy nemůže být vyčerpán. Tím jak se lidská populace vyvýjí a mění, stejně tak jako jednotlivec, rozšiřuje svůj vnitřní […]
  • A Banquet – nová indie tvář na české scéně1. prosince, 2010 A Banquet – nová indie tvář na české scéně Indie trojka Matěj, Michal, Richard, hrající, jejich slovy, Futu-roll. To je kapela, která vznikla v roce 2009. Za nedlouhou kariéru si získala zájem mnoha lidí a vybudovala vlastní […]
  • THOR 3: KONEC VÁLKY10. září, 2021 THOR 3: KONEC VÁLKY V několika vydaných recenzích jste mohli sledovat Aaronovu Válku říší: Na pokraji války říší, Válka říší a Loki. Temný elf Malekith zatáhl všech deset starobylých světů do krvavé války. […]
  • Art & Happines5. října, 2012 Art & Happines Těšíte-li se na animovaného přítelíčka pana Cyanide, musím vás trošku zklamat. Tentokrát se jedná o zcela jiný šálek současného umění. Festival TINA B. : Art & Happines totiž představí […]
  • Pustit děti do kuchyně? Ano!25. listopadu, 2022 Pustit děti do kuchyně? Ano! Mnozí z vás již určitě slyšeli o metodě Montessori, která podporuje samostatnost dětí. S myšlenkou, že děti mohou být samy sobě učiteli, dostanou-li příležitost, pracuje také španělská […]
  • S čerty nejsou žerty, vzpomínáte? 1. srpna, 2014 S čerty nejsou žerty, vzpomínáte? Filmová pohádka S čerty nejsou žerty patří mezi divácky nejoblíbenější perly české kinematografie. Pokud mezi její příznivce patříte i vy, máme pro vás skvělý tip na výlet. Zámek Horšovský […]
  • Z našeho šuplíku – Vladimír Mičulka20. října, 2013 Z našeho šuplíku – Vladimír Mičulka Jistě si pamatujete na známý "Pamflet na T. K., příležitostného pisálka a mazala, nakladatele, kořalečníka, oběť dřívějších časů a vůbec, co já vím…", který LaCultura před nějakým časem […]
  • Kde jsi, když nejsi9. srpna, 2023 Kde jsi, když nejsi Autorku Radku Třeštíkovou netřeba představovat. Na svém kontě má již několik knih a já se rozhodla si na příběh udělat vlastní názor. Na internetu sklízí kniha různé názory. Od těch […]

Co o sobě říci? V etapách relaxace (od programu motorová myš) pak není nad šálek lahodného maté a dobrou knihu s uchvacujícím příběhem.