Pamlsky posluchačů Radiožurnálu

Pochoutkovy rok
Pochoutkovy rok, zdroj:https://www.radioteka.cz/detail/CRo_adm_563957/Patrik-Rozehnal-Pochoutkovy-rok

Kdysi jsem byla přesvědčena, že kdekoli se dají naladit dvě stanice –  ČR1 Radiožurnál a ČR2 Vltava. Radiožurnál je stanicí, která má v ČR dlouholetou tradici a stále se těší přízni posluchačů. Mezi jejich pořady patří také kuchařská soutěž Pochoutkový rok. Zdařilé recepty najdete také v knize Pochoutkový rok, kterou vydává nakladatelství Radioservis. 

Kuchařská soutěž Pochoutkový rok se začala vysílat v roce 2017. Posluchači do ní mohou přihlásit svůj osvědčený rodinný recept, který se u nich předává z generace na generaci. Nezáleží přitom zda se jedná o zákusky, polévky či hlavní chod. Jelikož jde o první kuchařskou knihu vycházející z tohoto pořadu, je v ní zařazeno 120 receptů ze všech tří ročníků soutěže. „Rozděleny jsou na slané (1-52) a sladké (53-120). Jde o nejrůznější chuťovky, polévky, masové i bezmasé pokrmy, sladké koláče, kynuté buchty a další tradiční české, moravské a slezské speciality,“ píše se v anotaci knihy. Dále v knize naleznete devatero receptů poroty.

Porota

Recepty vybrala soutěžní porota složená ze šéfkuchařů Jaroslava Sapíka a Pavla Pospíšila a vášnivé kuchařky a milovnice jídla- herečky Nadi Konvalinkové.

Jaroslav Sapík se vaření profesionálně věnuje již od roku 1967 a vydal také čtyři knihy spojené s jídlem –  Česká kuchyně je klasa (2005), Čtyři roční období na talíři (2016), Můj divotvorný hrnec a Můj divotvorný hrnec – když česká kuchyně žije (2012). Čtenářský portál Databázeknih.cz o něm píše, že je „je zarytým obhájcem české kuchyně o které tvrdí, že je nutné vrátit ji do té pozice, kterou zastávala ještě na počátku minulého století, kdy s úspěchem soutěžila s Vídní i Budapeští a držela krok s Paříží. V roce 2009 založil, vlastně obnovil Československý svaz kuchařů, který byl před druhou světovou válkou nuceně ukončen.

Pavel Pospíšil získal za své kuchařské dovednosti Michelinskou hvězdu. I na jeho autorském kontě už jsou dvě samostatné kuchařky – Fešák nie som, ale varit viem! (2015) a Moje cesta k Michelimu (2018). Nicméně autorem knihy Pochoutkový rok je moderátor Radiožurnálu Patrik Rozehnal.

Ukázky z pořadu Pochoutkový rok si můžete poslechnout zde.

Přihlásíte se i Vy?

Pokud najdete ve svých domácích kuchařkách tradiční rodinný recept, který bude navíc krajovou specialitou (valašská kyselice, chodské koláče, krkonošské kyselo atp.), určitě se přihlaste do dalšího ročníku Pochoutkového roku. Ty nejzajímavější recepty, které vybere porota složená ze šéfkuchařů Pavla Pospíšila a Jaroslava Sapíka a herečky a vášnivé kuchařky Nadi Konvalinkové, vám představí Patrik Rozehnal každou neděli (10:04 – 11:00, resp. 21:04 – 22:00) v pořadu Pochoutkový rok a také je najdete na našem webu. Přihlaste se do soutěže Pochoutkový rok 2020 a vyhrajte nové vybavení do kuchyně v celkové hodnotě 100 000 korun,“ zvou pořadatelé soutěže na stránkách Českého rozhlasu. Podrobné informace o pravidlech  i aktuality ohledně vysílání letošního ročníku naleznete zde.

recept Nadi Konvalinkové, zdroj: www.youtube.com (kanál Český rozhlas – pochoutkový rok)

 

Jak vypadá kuchařka?

Má sympatické  menší (téměř čtvercové)rozměry, polopevnou vazbu, křídový papír a kvalitní grafiku fotografií hotových výrobků. Samotný recept zábírá 1-2 strany. Vedle nadpisu v oranžovém lemu stránky je umístěna čtvercová fotografie. Pod názvem receptu je barevně zapsáno jméno autora a město, odkud recept pochází. Dále je zde tučný sloupec se surovinami a následuje postup, jehož kroky jsou rozčleněny do odstavců a přehledně očíslovány barevným indexem.

IMG 20200613 170557
seznam sladkých receptů, zdroj: vlastní foto

Tím, že se jedná o recepty takříkajíc „z lidu“ patří mezi jejich klady i dobrá dostupnost a známost surovin, jakož i poměrně nenáročná příprava. Možná může být drobně matoucí skutečnost, že se v knize nachází několik obsahů: souhrnný obsah oddělující pouze tři hlavní kapitoly a následně podrobný obsah s recepty umístěné na počátku každé kapitoly (viz obrázky).

IMG 20200613 170507
Seznam slaných receptů, zdroj: vlastní foto

 

Pochoutkovy rok
Pochoutkovy rok, zdroj:www.radioteka.cz
Rate this post

Více z LaCultury...

  • 24. listopadu, 2017 Autogramiáda Anderle & Novotný Ve čtvrtek 30.11.2017 proběhne v prodejně Českého rozhlasu na Vinohradské 12 společná autogramiáda malíře Jiřího Anderleho a básníka Františka Novotného. „Láska za lásku je série […]
  • Parádní bžunda mrtvého muže 5. října, 2013 Parádní bžunda mrtvého muže Užíváte si každý podvečer pořádnou prču u televizních přijímačů s jednou bláznivou famílií ze Springfieldu? Ano? Tak nyní si můžete užívat i lahůdku, kterou pro vás připravilo […]
  • Na kulturáku se pařilo do rána, odpočívalo se u filmů30. listopadu, 2011 Na kulturáku se pařilo do rána, odpočívalo se u filmů Multižánrový festival Kulturák byl pro krajské město Zlín tak trochu výzvou. Toto malé město totiž ožívá především dvakrát ročně, a to při Mezinárodním festivale filmů pro děti a mládež […]
  • The Other zpátky mezi živými… nebo spíše mrtvými?1. srpna, 2012 The Other zpátky mezi živými… nebo spíše mrtvými? Lidé, kteří vypadají jako kdyby právě vylezli z nějakého hororu. Lidé, kteří vyprávějí morbidní příběhy prošpikované černým humorem. Lidé, kteří se řadí pod styl jménem horror punk. Jsou […]
  • Život v pralese? Není to až taková romantika 20. července, 2014 Život v pralese? Není to až taková romantika Dnes se podíváme na v současnosti nejaktuálnější titul nakladatelství Jan Melvil. Americký akademik Jared Diamonda setřídil soudobé poznatky evoluční biologie a zkušenosti získané při […]
  • Co přináší spontánní tanec?8. srpna, 2018 Co přináší spontánní tanec? Dnes jsem si opět vybrala respondentku mezi svými přáteli, a to proto, že moje dlouholetá kamarádka Sabina se už nějakou dobu věnuje novému koníčku a k nemalému překvapení jejího okolí se […]
  • Má cesta Čínou 1: od Pekingu po Si-An13. prosince, 2010 Má cesta Čínou 1: od Pekingu po Si-An Jelikož studuji jeden semestr v Hong Kongu, brala jsem cestu do Číny téměř jako samozřejmost. Kdy jindy už bych se tam totiž měla vydat, než když mám hranice Říše středu vzdálené ani ne […]
  • Knižní karanténa23. března, 2020 Knižní karanténa Vzhledem k momentální situaci, kdy spisovatelé nemají kde potěšit své fanoušci prostřednictvím diskuzí či autogramiád, musejí se přesouvat do online světa. Vznikají tak zajímavé projekty, […]
  • Ještě jedna lež12. srpna, 2021 Ještě jedna lež Pro Kelsey a její rodinu znamená přestěhování do nového města nový začátek. Její krásný sen se ale již záhy promění na příšernou noční můru. Když jde poprvé vyzvednout svou dcerku ze […]
  • Zapomenutá tajemství Prahy21. prosince, 2022 Zapomenutá tajemství Prahy Odhalte zapomenutá tajemství Prahy! Zajímá vás, kde se v Praze v horších časech skladovaly mrtvoly na ulici? Co zbylo ze Staroměstských hradeb a kde si můžete prohlédnout jejich […]
  • Cruise a Diaz sú zatiaľ spolu, zatiaľ nažive29. července, 2010 Cruise a Diaz sú zatiaľ spolu, zatiaľ nažive V tohtoročnej letnej sezóne, ktorá je mimoriadne chabá na kvalitné popcornové snímky prichádza do kín film Knight and Day (Zatiaľ spolu, zatiaľ nažive - nejde nemilovať domácich […]
  • Vítr to ví, aneb další cizinka13. dubna, 2022 Vítr to ví, aneb další cizinka Romantický příběh se odehrává v USA a Irsku. Mladé Ann umírá její milovaný děda na rakovinu. Po jeho smrti se vydává do Irska, kde děda vyrůstal a žil. Objevuje tu záhadné jezero, které ji […]

Co o sobě říci? Žiju v malebné krajince Vsetínských Beskyd a snad právě proto mám ráda spoustu věcí, které souvisí s přírodou. Jako skoro všichni Valaši, i já jsem hodně tvrdohlavá a stejně tak přátelská; ráda poznávám nové lidi a zkouším nové věci. V etapách relaxace (od programu motorová myš) pak není nad šálek lahodného maté a dobrou knihu s uchvacujícím příběhem.