Pamlsky posluchačů Radiožurnálu

Pochoutkovy rok
Pochoutkovy rok, zdroj:https://www.radioteka.cz/detail/CRo_adm_563957/Patrik-Rozehnal-Pochoutkovy-rok

Kdysi jsem byla přesvědčena, že kdekoli se dají naladit dvě stanice –  ČR1 Radiožurnál a ČR2 Vltava. Radiožurnál je stanicí, která má v ČR dlouholetou tradici a stále se těší přízni posluchačů. Mezi jejich pořady patří také kuchařská soutěž Pochoutkový rok. Zdařilé recepty najdete také v knize Pochoutkový rok, kterou vydává nakladatelství Radioservis. 

Kuchařská soutěž Pochoutkový rok se začala vysílat v roce 2017. Posluchači do ní mohou přihlásit svůj osvědčený rodinný recept, který se u nich předává z generace na generaci. Nezáleží přitom zda se jedná o zákusky, polévky či hlavní chod. Jelikož jde o první kuchařskou knihu vycházející z tohoto pořadu, je v ní zařazeno 120 receptů ze všech tří ročníků soutěže. „Rozděleny jsou na slané (1-52) a sladké (53-120). Jde o nejrůznější chuťovky, polévky, masové i bezmasé pokrmy, sladké koláče, kynuté buchty a další tradiční české, moravské a slezské speciality,“ píše se v anotaci knihy. Dále v knize naleznete devatero receptů poroty.

Porota

Recepty vybrala soutěžní porota složená ze šéfkuchařů Jaroslava Sapíka a Pavla Pospíšila a vášnivé kuchařky a milovnice jídla- herečky Nadi Konvalinkové.

Jaroslav Sapík se vaření profesionálně věnuje již od roku 1967 a vydal také čtyři knihy spojené s jídlem –  Česká kuchyně je klasa (2005), Čtyři roční období na talíři (2016), Můj divotvorný hrnec a Můj divotvorný hrnec – když česká kuchyně žije (2012). Čtenářský portál Databázeknih.cz o něm píše, že je „je zarytým obhájcem české kuchyně o které tvrdí, že je nutné vrátit ji do té pozice, kterou zastávala ještě na počátku minulého století, kdy s úspěchem soutěžila s Vídní i Budapeští a držela krok s Paříží. V roce 2009 založil, vlastně obnovil Československý svaz kuchařů, který byl před druhou světovou válkou nuceně ukončen.

Pavel Pospíšil získal za své kuchařské dovednosti Michelinskou hvězdu. I na jeho autorském kontě už jsou dvě samostatné kuchařky – Fešák nie som, ale varit viem! (2015) a Moje cesta k Michelimu (2018). Nicméně autorem knihy Pochoutkový rok je moderátor Radiožurnálu Patrik Rozehnal.

Ukázky z pořadu Pochoutkový rok si můžete poslechnout zde.

Přihlásíte se i Vy?

Pokud najdete ve svých domácích kuchařkách tradiční rodinný recept, který bude navíc krajovou specialitou (valašská kyselice, chodské koláče, krkonošské kyselo atp.), určitě se přihlaste do dalšího ročníku Pochoutkového roku. Ty nejzajímavější recepty, které vybere porota složená ze šéfkuchařů Pavla Pospíšila a Jaroslava Sapíka a herečky a vášnivé kuchařky Nadi Konvalinkové, vám představí Patrik Rozehnal každou neděli (10:04 – 11:00, resp. 21:04 – 22:00) v pořadu Pochoutkový rok a také je najdete na našem webu. Přihlaste se do soutěže Pochoutkový rok 2020 a vyhrajte nové vybavení do kuchyně v celkové hodnotě 100 000 korun,“ zvou pořadatelé soutěže na stránkách Českého rozhlasu. Podrobné informace o pravidlech  i aktuality ohledně vysílání letošního ročníku naleznete zde.

recept Nadi Konvalinkové, zdroj: www.youtube.com (kanál Český rozhlas – pochoutkový rok)

 

Jak vypadá kuchařka?

Má sympatické  menší (téměř čtvercové)rozměry, polopevnou vazbu, křídový papír a kvalitní grafiku fotografií hotových výrobků. Samotný recept zábírá 1-2 strany. Vedle nadpisu v oranžovém lemu stránky je umístěna čtvercová fotografie. Pod názvem receptu je barevně zapsáno jméno autora a město, odkud recept pochází. Dále je zde tučný sloupec se surovinami a následuje postup, jehož kroky jsou rozčleněny do odstavců a přehledně očíslovány barevným indexem.

IMG 20200613 170557
seznam sladkých receptů, zdroj: vlastní foto

Tím, že se jedná o recepty takříkajíc „z lidu“ patří mezi jejich klady i dobrá dostupnost a známost surovin, jakož i poměrně nenáročná příprava. Možná může být drobně matoucí skutečnost, že se v knize nachází několik obsahů: souhrnný obsah oddělující pouze tři hlavní kapitoly a následně podrobný obsah s recepty umístěné na počátku každé kapitoly (viz obrázky).

IMG 20200613 170507
Seznam slaných receptů, zdroj: vlastní foto

 

Pochoutkovy rok
Pochoutkovy rok, zdroj:www.radioteka.cz

Více z LaCultury...

  • 24. listopadu, 2017 Autogramiáda Anderle & Novotný Ve čtvrtek 30.11.2017 proběhne v prodejně Českého rozhlasu na Vinohradské 12 společná autogramiáda malíře Jiřího Anderleho a básníka Františka Novotného. „Láska za lásku je série […]
  • Po sametu – trochu jiný žánr20. dubna, 2010 Po sametu – trochu jiný žánr Pokud jste ještě nezavítali do domu U Zlatého prstenu, rozhodně tak učiňte. Čeká na vás výstava nazvaná Po sametu, která byla zahájena symbolicky 17. listopadu. S umělci různých stylů, […]
  • Václav Boštík – Esence duchovna2. listopadu, 2010 Václav Boštík – Esence duchovna Galerie hlavního města Prahy zpřístupnila v polovině října v 2. patře Městské knihovny na Mariánském náměstí výstavu věnovanou klasikovi české abstrakce Václavu Boštíkovi. Expozice, […]
  • Proč někteří lidé nevěří v koronavirus?30. března, 2022 Proč někteří lidé nevěří v koronavirus? „Sociologů rozhodně nemáme moc. Máme jich málo,“ uzavírá Pavel Pospěch svou novou knihu odvážnou tezí. Tezí, kterou se humanitně vzdělaný vědec v současném Česku málokdy odváží vyslovit […]
  • Hafest: 6. ročník multižánrového festivalu v Hati u Hlučína, 4. 6. 20161. června, 2016 Hafest: 6. ročník multižánrového festivalu v Hati u Hlučína, 4. 6. 2016 Ha Kultura z.s. zve na šestý ročník festivalu Hafest, který se uskuteční 4. června 2016 od 15:00 v areálu u hráze v Hati (K Remízce 53A, Hať 74716)
  • Skoncujeme s nimi!: Tragický příběh Varšavského povstání 19443. listopadu, 2024 Skoncujeme s nimi!: Tragický příběh Varšavského povstání 1944 Když šéf SS Himmler posílal Hitlerovi hlášení o výbuchu Varšavského povstání, vložil do něj i dvě krvelačné pomstychtivé věty: "Skoncujeme s nimi! Varšava bude zničena!". Neuvěřitelných […]
  • Marocká zkušenost aneb tři týdny v Království západu18. listopadu, 2010 Marocká zkušenost aneb tři týdny v Království západu "Život v Maroku není orientován tak materialisticky jako v Evropě," prohlašuje studentka brněnské Masarykovy univerzity Petra Bieliková, která se rozhodla prožít léto netradičním způsobem […]
  • 35. Letní filmová škola v Uherském Hradišti10. srpna, 2009 35. Letní filmová škola v Uherském Hradišti Již po 35. se letos ve dnech 24.7. – 2.8. konala tradičně v Uherském Hradišti Letní Filmová Škola. Asi není moc zapotřebí rozebírat, co je vůbec Letní Filmová Škola zač, jelikož to docela […]
  • Vincentův poslední obraz7. června, 2022 Vincentův poslední obraz Auvers-sur-Oise, 27. července 1890. Smrtelně postřelený Vincent van Gogh leží v horečkách v hostinském pokoji. "Zranil jsem se v polích," tak zní odpověď na otázku, co se mu stalo. Po dvou […]
  • O. Children se vrací na místo činu20. ledna, 2013 O. Children se vrací na místo činu Post-punková britská kapela se vrací po roce znovu do Prahy. Lépe řečeno do pražské Akropole. Přesto jste je možná mohli zaznamenat na festivalu United Islands Česká Spořitelna 2012, kde […]
  • KDE BYL DAVID BOWIE?11. ledna, 2013 KDE BYL DAVID BOWIE? NOVÝ SINGL A STUDIOVÉ ALBUM PO DESETI LETECH VYJDE V BŘEZNU 2013!
  • Hans Zimmer přijede do Prahy11. listopadu, 2015 Hans Zimmer přijede do Prahy Jeden z nejslavnějších filmových skladatelů současnosti zavítá v květnu do pražské O2 arény. Držitel několika ocenění, mezi kterými nechybí ani Oscar, představí českému publiku to nejlepší […]

Co o sobě říci? Žiju v malebné krajince Vsetínských Beskyd a snad právě proto mám ráda spoustu věcí, které souvisí s přírodou. Jako skoro všichni Valaši, i já jsem hodně tvrdohlavá a stejně tak přátelská; ráda poznávám nové lidi a zkouším nové věci. V etapách relaxace (od programu motorová myš) pak není nad šálek lahodného maté a dobrou knihu s uchvacujícím příběhem.